גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתוסים שתוקעים אתכם

לא תמיד מה שנראה טיפ מנצח יהיה באמת מה שיגביר את מעורבות עובדיכם

לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock
לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock

מעורבות העובדים היא גורם חשוב ומכריע למדי, שמשפיע על התוצאות העסקיות באופן שחוצה מגזרים. עובדים מעורבים יוצרים בסיס טוב להצלחה ומביאים תועלת מוחשית לחברה, ואפשר אפילו למדוד זאת דרך בחינת הפרודוקטיביות, שביעות רצונם של הלקוחות, שיעור ההיעדרויות מהעבודה, ושיעור השימור בארגון.

אז איך יוצרים מעורבות גבוהה בצוות? הנה כמה מיתוסים שהיכרות עמם היא התחלה טובה.

"בעולם של היום: רק גמישות ועצמאות"

רבות כבר דובר על חשיבותה של תחושת העצמאות והחירות לעובדים, ועל יתרונות הגמישות בניהול ובסביבת העבודה גמישים, ואכן ארגונים רבים עוברים לניהול הסדרי העסקה גמישים. במסגרתם שולט העובד בסדר היום שלו, נהנה מפחות לחץ, ועל הדרך מצמצם הוצאות למעסיקיו. אולם המשוואה "גמישות = פרודוקטיביות" אינה נכונה ואף מטעה.

זאת משום שמשוואה כזאת מתעלמת מהחסרונות האפשריים שיש לרעיון החופש והגמישות. למשל, העובדה כי העובדים מצויים מחוץ לטווח הראייה של מעסיקיהם, וכי "רחוק מהעין - רחוק מהלב". או המציאות שמראה כי עובדים מרחוק, או כאלה שמתנהלים בלוחות זמנים גמישים, זוכים לפחות הדרכה וחונכות, ומחמיצים את ההזדמנות לשיתוף ידע המוסדי ולחִבְרוּת המתרחש בשגרת היום המאפיינת סביבת עבודה משותפת.

יתרה מזו, הישענות על האכסיומה כי עצמאות העובד הכרחית לטובת ביצועים גבוהים מניחה שכל העובדים זקוקים לאוטונומיה, ומתעלמת מכך שבעבור עובד אחד הדבר יכול להיות יתרון אמיתי ודרך מובטחת לשגשוג, בעוד שלעובד אחר מדובר במצב המזמן ניתוק, בידוד, ניכור והתרחקות.

"בסופו של דבר השכר הוא זה שקובע"

לא מעט מחקרים הראו כי לתגמול הכספי המצטבר אין השפעה משמעותית על מעורבותם ונאמנותם של העובדים לארגון, ושבפועל דווקא התגמולים הלא-חומריים הם היעילים ביותר.

למעשה, מאז ומתמיד מנסים בעלי עסקים לטפל בסוגית השימור של עובדיהם בארגון בעזרת פיתויים כספיים, אולם מניע כלכלי זה יעיל רק בקרב 20% מהאוכלוסייה. בקרב 80 האחוזים האחרים זהו לא הכסף שמייצר שייכות, נאמנות ומעורבות גבוהות. 40 אחוזים מאלה מונעים הרבה יותר מתגמולים בצורת הזדמנויות להתפתחות וללמידה, פרויקטים מתגמלים ומאתגרים, ותחושה שהם יכולים לקדם את הידע ואת הקריירה שלהם בזכות עבודה בחברה או בתפקיד מסוימים. שאר 40 האחוזים שואפים להרגיש חיבור רגשי למשימה שלהם, לשירות שהארגון מספק, וללקוחות שהם משרתים. מבחינתם, הגדלת ההזדמנויות לקשר שלהם עם הלקוחות מתגמלת הרבה יותר מאשר הגדלת השכר שהם מקבלים.

"צוות בלתי מעורב? המנהל גרוע"

אין ספק שהמנהל הוא אחד מבעלי התפקידים החשובים ליצירת מעורבות של העובדים בצוות. מנהל ממוקד ופעיל שיודע לשמור על כישרונותיו ולהניע את עובדיו להשיג את יעדיהם, מיטיב עם רמת המעורבות בצוות שלו. 

אולם המנהל הוא לא המשתנה הבלעדי, ובצוות שניכרת בו מעורבות עובדים ירודה - אין להאשים את המנהל לבדו במצב.

המנהל בעצמו הלא כפוף בעצמו למדיניות מוכתבת מלמעלה. גם אם ישקיע ביצירת מעורבות בקרב עובדיו, הוא לא יכול, למשל, להתחרות במדיניות ארגונית מחוסרת חזון יציב וברור, או בתוכניות הכשרה ופיתוח עובדים דלות ובלתי מספקות. קשה ככל שיתאמץ, לא יוכל להתחרות גם, למשל, בתרבות ארגונית נצלנית, שלא רואה את עובדיה ואת צורכיהם. זאת במיוחד כאשר הארגון בירוקרטי ואינו מקנה חופש פעולה למנהליו.

"כל מה שצריך זה רק לגרום לעובדים להיות מאושרים"

לא פעם נתקלתי בטיפ הזה, שמעודד מנהלים "רק" להסב אושר לעובדיהם. הרי אם "רק" יסבו להם אושר - הם יהיו מעורבים, מלאי מוטיבציה וסיפוק. מה הבעיה?

הבעיה היא שמדובר בטיפ בלתי ישים, שהרי לא רק שאי אפשר להפוך את כולם למאושרים, בהתחשב בעובדה שלכל עובד צרכים והעדפות משלו, אלא שגם להפוך אדם אחד למאושר זה לא ממש אפשרי. זה העובד, האדם עצמו, שיכול למצוא את הסיפוק וההנאה במה שהוא עושה ובמקום שבו הוא מצוי.

אז מה עכשיו הבעיה? שהמנהל ייצר בעבורו סביבת עבודה אידיאלית, והוא ימצא את אושרו. אבל גם זה לא אפשרי ולא ריאלי, שהרי אין כזה דבר "סביבת עבודה מושלמת", וודאי שלא כזו שנחשבת מושלמת בעיני כולם בו זמנית. בכל סביבת עבודה יהיו קושי, בעיה, מחסור ועימות.

"למי יש תקציב בשביל פעילויות מגבירות מעורבות?"

ברור שכדי להגביר את מעורבות העובדים נדרשת השקעה שוטפת מצד הארגון, ובמסגרת זו אפשר להשקיע גם כסף על פעילויות שונות למען העובדים, אבל אין זה הכרחי. בסופו של דבר, גורמים פשוטים למדי יכולים לעשות את העבודה.

כך הראה למשל סקר של חברת Psychometrics הקנדית, שבו שאלו עובדים מה יכולים מנהיגים לעשות כדי לשפר את מעורבות עובדיהם, ונענו על ידי 58% מהנשאלים בתשובה הפשוטה - לתת הכרה. וזהו, בלי ספק, ממצא די מדהים, שכן בעוד שעובדים בלתי מעורבים עולים לחברות המעסיקות אותם יותר מ-500 מיליון דולר בשנה, השקעה כה פחותה יכולה למנוע זאת ואף להגדיל משמעותית את הרווחים.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד