גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסחר מקוון? הקניונים לא מתים - הם רק משנים כתובת

בזמן שהמסחר המקוון מכה בקניונים בארה"ב, דווקא בשווקים המתעוררים המסחר בשיא ■ ההיצע דליל, מעמד הביניים הצומח, והתשתיות הרעועות משאירות בינתיים את האינטרנט מאחור

מרכז קניות בבוגוטה  / צילום: רויטרס
מרכז קניות בבוגוטה / צילום: רויטרס

מהפכת המסחר המקוון כיווצה דרמטית את פיתוח הנדל"ן הקמעונאי בארה"ב. עם זאת, בשווקים המתעוררים המצב שונה לחלוטין. במדינות כמו הודו, סין, מלזיה, אינדונזיה וקולומביה נבנים כעת מרכזי קניות, קניוני אאוטלט ונכסי נדל"ן קמעונאי אחרים.

למעשה, הנדל"ן הקמעונאי הוא אחד מסוגי הנדל"ן האטרקטיביים ביותר כעת בשווקים המתעוררים, בקרב משקיעים בינלאומיים שמגלים עניין רב יותר בשווקים אלה, כאשר שיעורי הצמיחה גדלים וממשלות רבות מיישמות רפורמות מבניות.

היתרון המרכזי של השווקים המתעוררים הוא כמובן ההיצע הנמוך. אם בארה"ב יש שטח קמעונאי של כ-2.3 מ"ר לנפש, בשווקים המתעוררים השטח לנפש הוא מזערי. במקסיקו ובהודו, למשל, יש שטח קמעונאי של 0.09-0.18 מ"ר לנפש. מומחים טוענים כי ההיצע הקיים אינו מספיק לשרת את המעמד הצרכני הצומח ברבות ממדינות השווקים המתעוררים. "מעמד הביניים המתהווה ממשיך לצבור עושר במשקי הבית, ובאופן טבעי מעוניינים בני מעמד זה בצריכה", אמר רלף רוזנברג, ראש תחום הנדל"ן ב-KKR.

בכל מקרה, הקניונים החדשים בשווקים המתעוררים מנסים כבר לקפוץ אל הדור הבא. המשקיעים והיזמים מאמצים אסטרטגיות שצוברות פופולריות בארה"ב ובאירופה, המשלבות חנויות פיזיות עם קניות מקוונות ומתמקדות יותר בחוויית הקניות במרכזי קניות פיזיים, כמו אכילה במסעדה, שאותה לא יכולים הצרכנים לעשות באינטרנט.

"אנחנו מתמקדים בקמעונאות שדילגה על פיתוח הקניון המסורתי", אמר אלפונסו מנק, מנכ"ל PGIM Real Estate, המנהלת נכסי נדל"ן בשווי כולל של 4 מיליארד דולר בשווקים מתעוררים.

"המסחר המקוון עדיין בחיתוליו, ואנשים עדיין רוצים ללכת לקניון כדי לחוות דברים", אמר דזמונד סים, מנהל מחקר בסינגפור ודרום-מזרח אסיה ב-CBRE. "יש עדיין תרבות קניונים".

ממשרדים למסחר

והמשקיעים כאמור מגיעים. ענקית הפרייבט אקוויטי KKR הצטרפה בסוף השנה שעברה ל-Sino-Ocean Group Holding, שמנייתה נסחרת בהונג קונג, כדי לבצע השקעה בת 190 מיליון דולר ב-Beijing Capital Juda, מפתחת מרכזי אאוטלטים סינית מובילה. לדברי רוזנברג, ל-Juda יש ארבעה מרכזי אאוטלטים והיא מפתחת כעת שבעה נוספים.

בחברת שירותי הנדל"ן Cushman & Wakefield מציינים כי בבירת אינדונזיה, ג'קרטה, נפתחו השנה שלושה קניונים, ושלושה נוספים ייפתחו עד סוף דצמבר.

עד לאחרונה מיקדה ענקית הפרייבט אקוויטי בלקסטון גרופ את עיקר השקעותיה בהודו בשוק הנדל"ן המשרדי, אך לאחרונה היא החלה להתמקד במרכזי קניות במדינה. אחת הסיבות לכך היא הגידול בביקוש מצדן של קמעונאיות בינלאומיות גדולות כמו איקאה ויוניקלו.

בקולומביה עוטף פיתוח הקניונים את הבירה, בוגוטה, ומתפשט גם לחלקים אחרים של המדינה בת 49.3 מיליון התושבים, שאוכלוסייתה שנייה בגודלה בדרום אמריקה רק לברזיל. קולומביה היא שוק אטרקטיבי במיוחד מכיוון שיש בה מספר רב של ערים שאוכלוסייתן עולה על מיליון בני אדם, והיא נבדלת בכך ממדינות דרום אמריקאיות אחרות שמרכז האוכלוסין הגדול היחידי שלהן הוא עיר הבירה.

ב-2014 היו בהודו כ-455 אלף מ"ר של מרכזי קניות במדינה. ב-CBRE מציינים כי אשתקד הושלמה בנייתם של שני קניונים ששטח כל אחד מהם עלה על 65,032 מ"ר, 22 קניונים נוספים יושלמו השנה, ומספר דומה יושלם בשנתיים הבאות.

כמובן שמשקיעים אלה אינם מתעלמים מהאיום הפוטנציאלי של המסחר המקוון.

לצד הנדל"ן הקמעונאי, גם הנדל"ן הלוגיסטי הוא אחד מסוגי הנכסים האטרקטיביים ביותר בשווקים המתעוררים בשל הביקוש הגובר מצדן של קמעונאיות מקוונות לאחסון הסחורה.

14 ימים לאספקה

עם זאת, לרבות ממדינות השווקים המתעוררים אין את התשתיות הדרושות - כמו כבישים מהירים יעילים - ובלעדיהן אין המסחר המקוון יכול לשגשג. בנוסף לכך, לפלחים גדולים של האוכלוסיה אין אפילו כרטיסי אשראי, ולכן הקניות המקוונות אינן בבחינת אופציה עבור רבים מהתושבים.

"אתה יכול לקנות באינטרנט אם זה זול יותר. אבל אם זה לא זול, אז למה לחכות 14 ימים עד לאספקה?", שואל סים, "אלה הגורמים שמושכים ומרתיעים את מרבית הלקוחות בשווקים המתעוררים בדרום-מזרח אסיה". גם ז'אן-בטיסט ווטלינג, מנהל שלוחת ייעוץ הנדל"ן ג'ון לאנג לאסל בקולומביה, חושב שייקח זמן עד שקולומביה תפתח תרבות קניות מקוונות. "המדינה מאוד הררית, ובניית הכבישים רק התחילה. הממשל הקיים בונה כבישים מהירים, אבל בניית כבישים היא עניין יקר", אומר ווטלינג'. "מדובר בפרויקט לטווח הבינוני-עד-ארוך".

גן חיות ומסלול מכוניות

מרכזי הקניות החדשים מנסים כאמור לייצר אטרקטיביות מעבר לקניות עצמם. אוונידה קפיטל (Avenida Capital), חברת פרייבט אקוויטי עם משרדים בניו-יורק ובקולומביה, בונה בבוגוטה קניון עם גן חיות לליטוף ומסלול מכוניות שעשועים לצד החנויות המסורתיות. עלות הקניון תהיה 170 מיליון דולר, והוא ייפתח בסוף השנה הבאה. לדברי מייקל טייק, אחד ממייסדי אוונידה ומנכ"ל החברה, "אין בקולומביה הרבה מקומות לבילוי משפחתי. אנחנו מהמרים על כך שהקניון הזה יהפוך ליעד". אוונידה גם בונה מתחם שמשלב מגורים, מסחר ובילוי בבוגוטה, ומחפשת הזדמנויות נוספות.

זרוע ההשקעות של CBRE - אחת ממנהלות נכסי הנדל"ן הגדולות בעולם שמנהלת נכסים בשווי כולל של 98.9 מיליארד דולר - מחפשת במפורש מה שמכונה קמעונאות "יעד" בשווקים בעלי כלכלות מהירות צמיחה. במועד מוקדם יותר השנה רכשה CBRE את Letnany Shopping Center בפראג. H&M וזארה נמנות עם הקמעונאיות הפועלות במרכז הקניות, ואטרקציות הבידור במקום כוללות צניחה חופשית וזירת גלישה.

קניון EmQuartier בבנגקוק מתנאה במפל מים מלאכותי בגובה של 40 מטרים ובגן גג ששטחו 3,000 מ"ר - שני פינוקים מיוחדים בעיר שקיים בה מחסור בשטחים ירוקים. בקניון SC Vivocity בהו צ'י מין סיטי בווייטנאם יש מגרש חניה ומגרש משחקים על הגג, וגם מסלול באולינג ובית קולנוע.

עוד כתבות

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס