גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מה שחשבתם: איפה הכי "גרוע" לשחק ב-NBA?

סטף קרי ירוויח העונה כ-34 מיליון דולר בגולדן סטייט, אבל ביד יישארו לו 15 מיליון דולר ■ ההבדלים בשיעורי המס בין המדינות בארה"ב משפיעים על החלטות כוכבי ה-NBA

סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס
סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס

ה-NBA יצאה לדרך. זו לא הליגה הפופולרית בעולם (ככה זה בעולם של כדורגל) ואפילו בארה"ב (פוטבול, פוטבול, פוטבול), אבל אין לזה שם קשר לשכר השחקנים. שכר ממוצע של 6.6 מיליון דולר הופך את ליגת הכדורסל האמריקאית לליגה עם השכר הגבוה ביותר בעולם הספורט. ה-NBA נמצאת במצב כלכלי מצוין, הטוב אי פעם, עם רווח תפעולי ממוצע של כ-31 מיליון דולר לקבוצה בעונה האחרונה.

סטף קרי של גולדן סטייט הוא הדוגמה הקיצונית: העונה הוא ירוויח 34.68 מיליון דולר ונכנס להסכם החדש עם הקבוצה שיבטיח לו שכר כולל של 201 מיליון דולר בחמש השנים הבאות.

הבעיה עם המספרים הללו שהם לא משקפים את המציאות בשטח. לא שצריך לרחם על השחקנים, אבל ענייני המיסוי המורכבים בארה"ב משפיעים מאוד על שכר השחקנים, ולפעמים יותר מזה - על ההחלטה שלהם באיזו קבוצה לבחור כדי להימנע מתשלומי מס גבוהים.

לפי חישוב של רוברט ראיולה, שנחשב למומחה המיסוי מספר 1 בארה"ב עבור ספורטאים, קרי ייפרד העונה מ-56% מהשכר שיקבל - כלומר יסיים את השנה עם הפקדות משכר בלבד של 15.2 מיליון דולר. זה נשמע קצת פחות מרשים עכשיו. על פי אותו חישוב, מהחוזה החמש-שנתי שלו הוא יקבל 88 מיליון דולר.

ללברון ג'יימס יישאר מתוך שכר שנתי של 33.28 מיליון דולר העונה בקליבלנד קאבלירס 16.7 מיליון. ובאופן כללי שחקנים בארה"ב נפרדים ברוב המקרים מ-50%-55% מהשכר לרשויות המס ולהתחייבויות שונות - למרות ששיעור המס הפדרלי המקסימלי בארה"ב עומד על 39.6%. "כשאנשים לא מבינים איך ייתכן שכל כך הרבה ספורטאים מקצועניים פושטים רגל כמה שנים לאחר הפרישה, חלק מזה נובע מכך שהם מתנהגים ומוציאים לפי החוזה שהם חותמים עליו (הברוטו), אבל בפועל שוכחים שהם מרוויחים שכר אחר לגמרי", מסביר דארן רובל, פרשן הספורט ביזנס של ESPN.

אז מה הסיפור? והאם שחקנים באמת בוחנים איפה לשחק בגלל פערי המיסוי הקיימים בין המדינות השונות?

מה שיעור המס שלי?

כמו כל שכיר בארה"ב, ספורטאים בארה"ב משלמים שני סוגי מס על השכר שלהם: 1. מס פדרלי; 2. מס נוסף של המדינה שבה הקבוצה שלהם פעילה. ברמת השכר שלהם הם נכללים באופן טבעי במדרגת המיסוי הפדרלית הגבוהה ביותר. הפערים מתחילים בהפרשי המיסוי בין המדינות והערים השונות: סטף קרי משלם בנוסף למס הפדרלי מס נוסף של 11.8% על השכר בגלל שהוא גר בקליפורניה - המדינה שבה שיעור המיסוי הוא כמעט הכי גבוה בארה"ב.

כלומר, הוא יעביר כ-25 מיליון דולר מהחוזה החמש-שנתי למדינת קליפורניה רק בגלל שהקבוצה שלו משחקת במדינה עם שיעור מס גבוה.

כהשוואה, ג'יימס הארדן שחתם בקיץ על חוזה של 228 מיליון דולר כדי להמשיך ולשחק ביוסטון, לא ישלם "מס מדינה" (state tax) בכלל מאחר שמדינת טקסס היא אחת מ-9 מדינות בארה"ב שלא גובות מס מהתושבים שלהן (אלסקה, וואיומינג, פלורידה, נבאדה, ניו המפשייר, טנסי, טקסס, וושינגטון ודרום דקוטה).

ב-NBA בלבד יש 6 קבוצות ממדינות ללא מיסוי, ולעתים השיקולים לאיזה קבוצה ללכת הם משמעותיים. האם לשחק בשיקגו שבה המיסוי הוא 3% בלבד או לקבל חוזה בפורטלנד שבה המס הכולל של המדינה והעיר הוא 11.6%? גם הקבוצות שמגיעות מהמדינות הללו יודעות היטב שהן מחזיקות יתרון עצום ומשתמשות בסעיף המיסוי כדי למשוך שחקנים. "ייתכן שאחת מהסיבות לכך שלברון ג'יימס בחר בשנת 2010 לשחק במיאמי ולא בניו יורק קשורה לעניין המיסוי", מסביר ראיין לוסי, רו"ח שמייצג 70 ספורטאים מקצועניים בארה"ב. בניו יורק היה ג'יימס צריך לשלם מס נוסף של כמעט 12% בהשוואה למיאמי שיושבת בפלורידה, שבה שיעור ה-state tax הוא אפס.

סוכני השחקנים ורואי החשבון גם מבהירים את הנקודה לשחקנים, ולעניין הזה יש משקל גם בבחירת מקום המגורים אחרי שנחתם החוזה. המקום שבו הקבוצה משחקת קובע את שיעור המס שהשחקן ישלם עבור השכר שלו, המקום שבו הוא גר קובע את שיעור המס שלו על ההכנסות האחרות - הכנסות מספונסרים, הכנסות מריבית על ההון וכו'. הדוגמה המוכרת ביותר בתחום היא של שחקן הפוטבול איליי מאנינג: הקווטרבק של ניו יורק ג'איינטס העדיף לגור בעיירה הובוקן שבמדינת ניו ג'רזי במקום בניו יורק, מרחק 10 דקות נסיעה ממנהטן. למה? כי אם היה גר מעבר לגשר היה משלם בנוסף ל-8.97% מס שהוא משלם למדינת ניו ג'רזי עוד 3.78% - שיעור המס שחל על תושבי העיר ניו יורק.

שיחקת בעיר אחרת? תשלם

לא כל כך פשוט לספורטאי לבחור בעיר אחרת ובכך להימנע מתשלום מס. חלק מהמדינות מצאו פיתרון גם לעניין הזה וסגרו אותו, ובכך מצליחות בכל זאת לשים יד על כסף של שחקנים שבחרו במדינות עם שיעור מס מופחת או אפסי. בשנת 1991 מצאה מדינת קליפורניה דרך חדשה לגבות מס, כאשר דרשה ממייקל ג'ורדן לשלם לה מס על כל יום עבודה שלו בשטחה - כלומר, בגין ההתייצבות שלו בלוס אנג'לס לסדרת גמר הפלייאוף מול לוס אנג'לס לייקרס. ג'ורדן, הספורטאי המכניס והפופולרי ביותר באותה תקופה, נאלץ לשלם.

הנקמה לא איחרה לבוא. במדינת אילינוי הוציאו מיד לאחר מכן שומות מס לשחקני הלייקרס עבור כל יום שבו התייצבו למשחק חוץ בשיקגו, במהלך שזכה באילינוי לכינוי "נקמת מייקל ג'ורדן" . מאז כמעט בכל המדינות יישרו קו וכך נולד מס חדש על ספורטאים - Jock Tax.

אם לוקחים בחשבון ששחקני NBA משחקים לפחות 41 משחקים בעונה מחוץ למדינת המס שלהם, זה אומר לפחות 41 "ימי עבודה" שצריך לשלם עבורם מס למדינות אחרות. כאשר ליגת הפוטבול קבעה כי משחק הסופרבול ב-2014 יתקיים בניו ג'רזי או בקליפורניה ב-2016 הייתה להחלטה הזאת משמעות גם עבור השחקנים: כל הבונוסים בגין זכייה בתואר (כ-92,000 דולר), ובנוסף אפילו טבעות האליפות שזכו בהן שחקני הקבוצה המנצחת בגין אותו "יום עבודה" - עבור כל אלו גבו מדינות ניו ג'רזי וקליפורניה מס מהשחקנים. על-פי הערכות, יש שחקנים שהשאירו עבור אותו סופשבוע כ-60 אלף דולר כתשלום Jock Tax.

לא צריך לרחם על השחקנים הללו, כאמור, אבל זה לא נגמר בזה: בהסכם הקיבוצי שנחתם בין בעלי הקבוצות ב-NBA לבין השחקנים נקבע גם כי השחקנים מעבירים באופן אוטומטי 10% משכר הברוטו שלהם לקופת נאמן. הכסף הזה יושב שם עונה שלמה עד שמתברר האם בתום העונה הבעלים קיבלו את הסכום המגיע להם על פי ההסכם הקיבוצי, כ-50% מכלל ההכנסות הקשורות לכדורסל (מכירת כרטיסים ומנויים, מכירת מרצ'נדייז, זכויות שידור וכו'). כלומר, לוודא שהשחקנים לא קיבלו שכר יותר מהמגיע להם על-פי ההסכם הקיבוצי. בשנים האחרונות קרה לא אחת שחלק מהכסף כבר לא חזר לשחקנים, מאחר שהשכר ששולם להם בפועל היה גבוה בהשוואה לתחזית ההכנסות המוקדמת של הבעלים.

תוסיפו לזה עוד בסביבות 2.75% תשלום מהשכר לסוכן, עוד 18,000 דולר ששחקן מחויב לשלם לקרן פנסיה. וממש לא נשאר עם מה לשלם במכולת.

סטף קרי

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים