גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר חודש דרמטי: האתגר של ברצלונה לכלכלה הספרדית

המשבר שפרץ סביב שאיפות העצמאות של מחוז קטלוניה, הורגש באחרונה במדדי המניות של ספרד, אבל לא צפוי לפגוע בצמיחה המרשימה של הכלכלה הספרדית

הפגנה בברצלונה בעד הישארות בתוך ספרד / צילום: רויטרס
הפגנה בברצלונה בעד הישארות בתוך ספרד / צילום: רויטרס

חודש דרמטי עבר על ספרד, כשב-1 באוקטובר יצאו אזרחי קטלוניה למשאל עם על עצמאות המחוז. בעקבות המשאל, שבו יותר מ-90% מהמצביעים תמכו בעצמאות, אבל רק 43% מבעלי זכות הבחירה יצאו להצביע, הכריז נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, על עצמאות המחוז. ואולם, ממשלת ספרד, שמלכתחילה הודיעה כי המשאל אינו חוקי, סירבה להכיר בו, ואף הודיעה על שלילת הזכויות האוטונומיות של המחוז.

בהיסטוריה הרחוקה, קטלוניה היתה אזור עצמאי, עם שפה, מנהגים וחוקים משלו, עד שבשנת 1150 נישואי מלכות הובילו לאיחוד קטלוניה ואזור אראגון. האיחוד הזה החזיק מעמד עד שנת 1714, אז המלך פיליפ החמישי כבש את קטלוניה. ב-1715 סיים פיליפ את מסע הכיבוש, כשהשתלט על איים נוספים, ואז למעשה נולדה ספרד המודרנית.

מאז ניסו השלטונות הספרדיים לאכוף את השפה הספרדית ואת חוקי ספרד על מחוז קטלוניה, עד שב-1931 ויתרו על כך סופית, ולמעשה, נתנו לקטלוניה אוטונומיה כחלק מספרד. הגנרל פרנקו ניסה מאוחר יותר לחסל את קטלוניה, אבל גם ניסיון זה לא צלח. באופן סופי, קטלוניה קיבלה מעמד אוטונומי ב-1977, אז חזרה הדמוקרטיה לשלוט בספרד.

התאוששות בביצועי מדד המניות הספרדי

אין רוב לעצמאות

לאורך השנים, תמיד היה רצון מצד הקטלנים לעצמאות, אבל הדחיפה האחרונה והאקטיבית לעצמאות היא תולדה של המשבר הפיננסי הגלובלי ומשבר החוב שפקד את אירופה לאחר מכן בשנת 2011, כשספרד היתה במוקד. במהלך אותו משבר, התסכול של קטלוניה רק התגבר, שכן כל תוכנית החילוץ הספרדית היתה בעיקר על גבה של קטלוניה העשירה.

קטלוניה היא הלב התעשייתי של ספרד, בעיקר בשל היותה מעצמה ימית (רוב גבולה הוא בים), וממנה משנעים את התוצרת הספרדית לכיוון אירופה והמזרח. בשנים האחרונות קטלוניה הפכה גם להיות מרכז היי-טק ופיננסים. בקטלוניה חיים כ-7.5 מיליון אזרחים והיא מהווה כ-19% מהתוצר הספרדי. אילו נחשבה למדינה עצמאית, התוצר שלה היה מסתכם בכ-200 מיליארד אירו (בערך בגודלה של ישראל).

הקטלונים נהנים אמנם מאוטונומיה, אבל המסים שהם משלמים עוברים לממשלת ספרד - ופה, למעשה, טמון המקור לגלגול הנוכחי של המשבר.הקטלונים טוענים שקיים פער מהותי ומתמשך בין החלק היחסי שהם מעבירים לקופת המדינה בתשלומי המסים, לבין שיעור ההשקעה של ספרד במחוז ביחס למחוזות אחרים.

תוצאות משאל העם התחילו לגלגל כדור שלג, והמשבר החוקתי רק התעצם. מצד אחד, הממשלה במדריד איימה על קטלוניה על ידי נטילת כל הסמכויות האוטונומיות שלה והחלפת הממשלה המקומית. מצד שני, הנשיא פוג'דמון טיפס על עץ גבוה מאוד, כשדרש מממשלת ספרד להיכנס אתו למשא ומתן על עצמאותה העתידית של קטלוניה ואף הכריז, באופן חד-צדדי, על עצמאות המחוז. לאחר שפוג'דמון לא עמד באולטימטום שהציב לו ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי, פיזר ראחוי את הפרלמנט הקטלוני והכריז על בחירות חדשות, שיתקיימו ב-21 בדצמבר. במקביל, הרשויות גם הוציאו צווי מעצר בגין בגידה לפוג'דמון ולחברי ממשלתו, שבינתיים ברחו לבלגיה.

השאלה המרכזית כיום היא האם המצב בקטלוניה יכול עוד להידרדר? ואם כן, עד כמה זה מסכן את ספרד בפרט, ואת גוש האירו בכלל? בשורה התחתונה, וזה אולי כל מה שחשוב, קטלוניה לא הולכת כנראה להיות מדינה עצמאית בטווח הקרוב או הרחוק.

למעשה, כלל לא ברור אם קיים רוב מובהק בקרב אזרחי קטלוניה, שכן פחות ממחציתם הגיעו להצביע במשאל העם על עצמאות המחוז. על פי ההערכות, קיים רוב קטן המעדיף להישאר חלק מספרד. נוסף על כך, וזה אולי החלק החשוב ביותר, כדי לזכות בעצמאות, על העולם להכיר בכך. נכון להיום, המדינות החברות בגוש האירו וארה"ב הצהירו במפורש כי הן מתנגדות לעצמאות קטלוניה, כך שגם אם היא תהיה מדינה עצמאית, היא תהיה מבודדת, וככל הנראה תקרוס כלכלית.

לכן, אנו מעריכים כי עד לבחירות בדצמבר, המתחים בספרד ימשיכו לעלות והרוחות יתלהטו. אם תיבחר ממשלה פרו-אירופית, שאינה תומכת בעצמאות, הסיפור הקטלוני יסתיים בשקט. ואולם, גם אם תיבחר ממשלה שתתמוך בעצמאות, סביר להניח כי התוצאה תהיה משא ומתן על יותר סמכויות אוטונומיות או הסדר חדש בכל הנוגע לתשלומי המסים לספרד.

מכיוון שקטלוניה מהווה כ-20% מהתוצר הספרדי, הסדר שירצה את שני הצדדים הוא קריטי. מצד אחד, קטלוניה היא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של ספרד, אבל מצד שני, קשרי המסחר בינה לבין שאר חלקי ספרד הם קריטיים לא פחות להמשך שגשוגה הכלכלי.

שוק האג"ח לא מתרגש

אז מה כל זה אומר על השווקים? שוקי המניות הספרדיים התחילו להביא לידי ביטוי את החששות מהתלקחות המשבר הקטלוני עוד לפני משאל העם עצמו - מה שהוביל לביצוע חסר משמעותי של מדדי המניות של ספרד ביחס לשאר אירופה מתחילת ספטמבר.

למרות ההתרגשות, לכאורה, של שוקי המניות, נראה כי שוק האג"ח לקח את כל המשבר הקטלוני הרבה יותר בקלות. כשמתבוננים במרווח של אג"ח ממשלת ספרד ל-10 שנים על פני אג"ח ממשלת גרמניה, אין כל סימן לדרמה. התגובות למשבר היו קצרות-טווח, והמרווח נותר כשהיה.

לסיכום, המשבר החוקתי בקטלוניה עוד יכול להתלקח בשבועות הקרובים, אבל בטווח הזמן הארוך הוא לא מהווה, להערכתנו, סיכון לשלמותה של ספרד או לשלמות האיחוד האירופי.

הצמיחה הכלכלית המרשימה של ספרד במהלך הרבעונים האחרונים, שעמדה על כ-3.0%, צפויה להמשיך, גם אם בקצב מעט מתון יותר ברבעונים הקרובים. שאיפותיה של קטלוניה לעצמאות לא צפויות להתממש, והיא תמשיך ליהנות מאוטונומיה רחבה יותר או פחות, אך כחלק מספרד הגדולה.

*** הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

מניה מומלצת : קבוצת Inditex

ספרד הצליחה להוציא מתוכה לא רק מאבקים אזרחיים ומלחמות שוורים. אמנם כיום היא נמצאת בכותרות, בגלל המשבר המתמשך סביב שאיפות העצמאות של קטלוניה. ואולם לפני עשור בדיוק, ספרד היתה בכותרות בגלל המשבר הפיננסי הטראומטי שפקד אותה ורמת האבטלה הגבוהה שאפיינה אותה.

לכן, אם נחפש השקעות אטרקטיביות בשוק עם מכפילים אטרקטיביים יחסית כמו השוק הספרדי, נבחר להתמקד בחברות ספרדיות, אבל כאלה שאין להן תלות מוחלטת בשוק המקומי. והפעם, "המלכה" הבלתי מעורערת של ספרד - Inditex, הנחשבת לאחת מקבוצות האופנה החזקות בעולם.

Inditex היא בעלת שווי שוק של 97 מיליארד אירו, המגלם מכפיל רווח נקי של 29.7. אחד מהמותגים הבינלאומיים הנחשבים והמוכרים שלה הוא זארה (Zara), לצד מותגים מוכרים נוספים, כמו Pull&Bear Bershka ,Stradivarius ואחרים.

הקבוצה פרוסה בעשרות מדינות, באמצעות שמונה מותגים, המספקים מענה לקשת רחבה של צרכנים. מותגיה מציעים מוצרי אופנה לנשים, גברים וילדים, וגם אופנה לבית, עבור טווח גילאים וטווח מחירים גדול.

הרחבת פעילות הקבוצה במגוון רחב של אזורים גיאוגרפיים הובילה לצמיחה חדה בהיקף מכירות הקבוצה, שהכפיל את עצמו בתוך עשור.

בהסתכלות רחבה יותר, הקבוצה צמחה ממכירות של כ-4 מיליארד אירו לפני כ-15 שנה למכירות של כ-23 מיליארד אירו ב-12 החודשים האחרונים. הרווח של החברה בעשור האחרון יותר מהכפיל את עצמו, ושיעור הרווחיות התפעולית הגיע ליותר מ-17.5% ב-12 החודשים האחרונים וגם בשנת 2016. זאת, בזמן שקבוצות בתחום הריטייל בכלל, והאופנה בפרט, סובלות מהתכווצות בשולי הרווח ושולי רווחיות נמוכים באופן משמעותי בהשוואה לכך.

באחרונה ציינו בסקירה שלנו בנוגע לחברת האופנה השוודית H&M, שהחברה לא הצליחה לעמוד בתחזיות שסיפקה לשוק, נוכח איחור בפיתוח פלטפורמת אונליין טובה ומתוחכמת.

לעומתה, דווקא זארה, שלה נוכחות ב-94 שווקים בעולם, הצליחה לפתח באופן מהיר יחסית פלטפורמת אונליין שמספקת עבורה נוכחות, גם אם חלקית, ונותנת לה כיום מענה מקוון ב-45 שווקים בעולם. באופן דומה, גם בשאר מותגי הקבוצה (שבעה במספר) קיימת נוכחות של לפחות מ-50% מהשווקים שבהם הם פעילים גם באונליין.

הדגש על מכירות אונליין בשנתיים האחרונות מצד מותגים שונים בעולם נובע מההבנה שפלטפורמת הרצפה אינה יכולה יותר להתמודד על לב הצרכן, ויש צורך בהשקעה באינטרנט כדי להתמודד עם התחרות הבינלאומית שמספקות מספר לא מבוטל של פלטפורמות אונליין.

חברת Inditex SA העולמית זיהתה את המגמות לפני H&M, וכך היא מצליחה לשמר את מקומה בשוק. הרחבת המסחר המקוון מסייעת לקיזוז העלייה בהיקף המלאים וצפויה לסייע גם בהיקף הצמיחה במכירות ולשולי הרווחיות של החברה.

חברות שלא השכילו לעשות זאת, סובלות לרוב מירידה בהיקף המכירות ומהתכווצות הרווחיות. מגמה זו בולטת בעיקר בקרב מותגי האופנה הפונים לקהל הרחב, ובפרט לקהל צעיר, שמעוניין באופנה טרנדית במחירים נוחים.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1% ות"א 90 עולה ב-0.5% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

שאול גולדשטיין מנכ''ל חברת נגה - ניהול מערכת החשמל / צילום: ענבל מרמרי

הקץ להפסקות חשמל? זה הפתרון של המדינה

חברת נגה העבירה את תוכניתה לאגירת כ-2,500 מגה־וואט במתקנים ברחבי הארץ ● המהלך מאפשר לשמור הספק שלא נצרך ולהזרימו בעת הצורך

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: כדיה לוי

האם עסקת שליט בוצעה זמן לא רב לפני הבחירות לכנסת?

יש קשר בין עסקת גלעד שליט מ־2011 לבחירות שהתקיימו ב־2013? אנחנו לא מצאנו כזה ● המשרוקית של גלובס

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

עופרה שטראוס / צילום: יונתן בלום

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה (יו"ר החברה), עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות החברה ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, והרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ● מדור חדש