גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות: "תיעוד ראיונות הכנה לעדים יסרבל ההליך הפלילי"

ל"גלובס" נודע כי נציב הביקורת על הפרקליטים, דוד רוזן, הציע כי הפרקליטות תתעד בצילום או בהקלטה ראיונות שהיא עורכת לעדים מטעמה

השופט דוד רוזן / צילום: תמר מצפי
השופט דוד רוזן / צילום: תמר מצפי

מחלוקת בין נציב הביקורת על הפרקליטים, השופט המחוזי לשעבר דוד רוזן, לבין צמרת הפרקליטות בסוגיית תיעוד הראיונות וה"ריענונים" שעורכת פרקליטות המדינה לעדים טרם הופעתם במשפטים פליליים. עד היום תיעוד דיגיטלי של ראיונות ורענונים לעדים על-ידי הפרקליטות נעשה רק במקרים נדירים וחריגים.

ל"גלובס" נודע כי לאחרונה הנציב רוזן המליץ לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, כי הפרקליטות תתחיל לתעד באופן דיגיטלי (באמצעות צילום או הקלטה) את הראיונות והריענונים שהיא עורכת מדי יום לעשרות עדים שעומדים להופיע מטעמה בבתי המשפט.

ההמלצה של הנציב רוזן לניצן נועדה, לדבריו, למנוע מחלוקות והתדיינויות בנושא בבית המשפט, כמו גם לסייע בשמירת המידע בצורה נאותה לשם פיקוח בעת הצורך של הדרג הממונה (כלומר, הפרקליטות והנציבות). עוד ממליץ רוזן כי הליך תיעוד הראיונות/רענונים של העדים ייושם באופן הדרגתי. לפי המלצתו, בשלב המיידי תיושם ההמלצה בראיונות עדים מהותיים בתיקים פליליים של עבירות פשע חמור בלבד; לאחר חצי שנה - בראיונות עדים מהותיים בעבירות פשע; ובתוך שנה - ביחס לכלל ראיונות העדים בכל העבירות.

אולם, פרקליטות המדינה מתנגדת ליוזמתו של רוזן. לפי המידע שבידי "גלובס", בפגישה שנערכה ב-23 באוקטובר בהשתתפות ניצן ובכירי הפרקליטות הנוספים, הובעה התנגדות להצעה בשל הבעייתיות הרבה שבכירי הפרקליטות רואים בה.

בכירי הפרקליטות הבהירו לרוזן כי קביעת חובה להקלטת הראיונות עם עדים תכביד משמעותית על מערכת אכיפת החוק כולה, משום שהיא תסרבל עד מאוד את ניהול ההליך הפלילי. לדבריהם, במרבית המקרים אין כל חשש לפגם שנפל בראיון עם עד, וקביעת חובה להקלטת הראיון בכל ההליכים הפליליים תצריך הקצאת משאבים, שספק רב, לדבריהם, אם ניתן או מוצדק יהיה להקצות אותם לטובת עניין זה.

לעמדת ניצן ובכירי הפרקליטות האחרים, הצעד שמציע רוזן - אין בו כדי לקדם את בירור האמת במשפט והוא עלול להוביל את מערכת המשפט לעסוק בנושאים צדדיים ושוליים המתמקדים במה שהתרחש במסגרת ראיון העדים שמעידים במשפט. זאת, במקום לעסוק בעיקר - דהיינו בבירור הנושאים העובדתיים והמשפטיים הנוגעים לבירור אשמת הנאשם ולאירועים בהם עוסק האישום.

זיהום העדות

עמדתו של הנציב רוזן בנוגע לתיעוד הדיגיטלי של ראיונות עם עדים התגבשה בעקבות פנייה של סנגורים בכירים, שטענו בפניו כי האופן שבו מתבצעים ראיונות של עדים על-ידי הפרקליטות לפני הגשת כתב אישום, והרענון של העדויות קודם הגעתם של העדים לבית המשפט - לוקה ובעייתי. אחד מהסנגורים שפנו לרוזן הוא עו"ד עמית חדד ממשרד יעקב וינרוט, שמייצג בין היתר את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את רעייתו, שרה נתניהו, וכן את עו"ד דוד שמרון החשוד בתיק הצוללות. הסנגורים הנוספים שחתומים על הפנייה הם עוה"ד אורי קינן, תמי אולמן, מנחם רובינשטיין ויעקב קמר.

במכתב לרוזן ציינו הסנגורים כי ראיונות העדים על-ידי הפרקליטות, שנועדו לרענן את זכרונם, גולשים באופן שכיח למעין-חקירה, באופן שיש בו כדי לזהם עדות העד בבית המשפט". לטענתם, יתר על כן, "גם במקרים בהם מועברות התרשומות הנערכות על-ידי הפרקליטים, אין באותן תרשומות כדי לשקף בצורה אובייקטיבית חומרי החקירה שנחשפו באותם ראיונות".

לדברי הסנגורים, "מדובר במצב שאין הדעת סובלת, בו נפגע טוהר ההליך המשפטי וחומרי חקירה (החומרים העולים מראיון העד, שבפועל מתנהל כחקירה - ח' מ') אינם מובאים לעיון ההגנה. בד בבד, קיים חשש בביצוע ראיון לגיבוש זיכרון סלקטיבי או מגמתי אצל העד - כלומר 'יצירת זיכרון', להבדיל מ'רענון זיכרון'".

הגבלה עצמית

ראיונות עדים על-ידי הפרקליטות, התביעה, מהווים כלי משמעותי בהליך הפלילי והוא משמש את התביעה ככלי עבודה לניהול ההליך. החוק שותק באשר לפרקטיקה הזו, ולפיכך הפך כלי זה לנעדר גבולות ברורים. בתי המשפט הכירו לאורך השנים בחשיבות הפרקטיקה של ראיונות עדים, ואף הגדירו כמה כללים מנחים.

כך, למשל,  בית המשפט העליון קבע בפרשת בורוביץ כי לא נכון לקבוע כללים נוקשים בדבר האופן שבו מוטל על תובע לנהל את הראיונות עם עדים. עם זאת, העליון קבע באותו מקרה כי "מחובתו של תובע לשקול ולקבוע, לאור נסיבותיו הקונקרטיות של המקרה הנתון, את גבול המותר והאסור בראיונות שיקיים עם עדיו, תוך שיקפיד להגביל את עצמו לגדר התכליות הלגיטימיות של מוסד הריאיון ויישמר מפני יצירת חשש לפגיעה בהליך בירור האמת במשפט ובהגנת הנאשם".

עוד נאמר באותו פסק דין כי "בכל ראיון עם עד על התובע להתחשב באופיו של העד, בתוכן גרסתו ובחשיבותה לצורך בירור המשפט, במידת החידוש שבגרסתו ביחס לאשר מסר בשלב החקירה וכן בשאלה כיצד ישפיעו השאלות שיוצגו לעד בראיון על תוכן תשובותיו במסגרת עדותו במשפט".

חשש מניצול לרעה

לצד ההכרה בחשיבות הראיונות של הפרקליטות עם עדים טרם הופעתם על דוכן העדים, בתי המשפט גם התייחסו לסיכונים הטמונים בכך. "מצד אחד, זכאי כל פרקליט ואף חייב לראיין את העד כדי לרענן את זכרונו לקראת עדותו בבית המשפט", כתב בית המשפט המחוזי בירושלים (ת"פ 417/97 מדינת ישראל נגד הפניקס). "מצד שני, עריכת ראיון שכזה מלווה לעתים בחשש שהראיון ינוצל לרעה וישמש דרך פסולה בהדרכת העד מחוץ לבית המשפט, וכאשר הראיון מתבצע על-ידי תובע במשפט פלילי, יכול שיתווסף גם החשש שהראיון ישמש כמסגרת לייצור חומרי חקירה חדשים שלא התגלו בחקירת המשטרה".

עמדת פרקליטות המדינה בסוגייה טרם התקבלה. עו"ד אורי קינן, מ"מ ראש הלשכה ויו"ר הפורום הפלילי בלשכה אמר היום ל"גלובס" כי: "אני שמח על כך שהנציב רוזן נענה לפנייתי כיו"ר הפורום ומצא שאכן קיימים פגמים משמעותיים בשיטת ריענון העדים הנוכחית, אשר מקשה על נאשמים לקבל את המצב העובדתי האמיתי". קינן הוסיף כי "אני מקווה שהפרקליטות תשכיל לאמץ את ההמלצות. בכל מקרה אמשיך ואפעל לקדם את הנושא גם במסגרת חקיקתית".

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"