גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פח הזבל של ההיסטוריה

לשם שלחו הבולשביקים, השבוע לפני 100 שנה, את רוב הרוסים

מוסקבה / צילום: רויטרס
מוסקבה / צילום: רויטרס

מאורעות היסטוריים נבחנים כמובן על יסוד תוצאותיהם. אבל מפעם לפעם, ומבלי לבקש רשות, שמורה לנו הזכות לבחון אותם על יסוד חסרונם, או על יסוד שינויים קטנים או גדולים במהלכם.

מה היה קורה אלמלא תפסו רדיקלים מזוינים את השלטון בפטרוגרד (פטרבורג), השבוע לפני מאה שנה?

הם קראו להפיכה שלהם "מהפכה". אף אמנם בקעה ממנה מהפכה. אבל היא כשלעצמה הייתה מעשה של אינוס אלים. רק מיעוט קטן רצה בה. היא עלתה יפה מפני שהנהיגו אותה אנשים, שרצון הברזל שלהם הכניע כל ספק עצמי; אנשים שהיו סמוכים ובטוחים כי ברית כרותה להם עם ההיסטוריה, ומפתח טמון בכיסם אל הכספת שבה מתגוללת האמת.

אני פשוט אוהב אותו

המיתוס של המהפכה הבולשביקית הפך את לנין, איש ברוטלי וחסר חמלה, ל"אנושי מכל האדם". בימיה האחרונים של ברית המועצות הספקתי למצוא את הפלקט המפורסם של ולדימיר איליץ' עם האפיון ההוא (פרי עטו של המשורר מאיאקובסקי) ליד תחנת רכבת תחתית במרכז מוסקבה.

תורים הוסיפו להשתרך ליד המאוזוליאום שלו, בכיכר האדומה, שבו נחה גופתו החנוטה. בתורים ההם, למרבה הפרדוקס, היה אפשר למצוא יהודים ערב עלייתם לארץ. הם באו להיפרד ממנו.

"אני פשוט אוהב אותו", התוודה באוזניי בסתיו 1991 יהודי אחד בקייב, שעצמאות אוקראינה הממשמשת ובאה מילאה אותו חלחלה. אוקראינה עצמאית ולאומית התחרזה עם פוגרומים. ב-1919/20, רק לנין וטרוצקי עמדו בין היהודים ובין רצח המונים בידי כנופיות, שנקשרו בשמו של סמיון פטלורה, שר ההגנה בממשלת אוקראינה.

במאה עקובת דם יהודי, הצלת יהודים ראויה בהחלט להיזקף לזכות המצילים, אף כי ברור שלא לתכלית הזו הם חוללו את מהפכתם. הם רצו לחסל מעמד רוסי שלם: את האצולה הקרקעית, את האיכרים ה"עשירים" ואת הבורגנות העירונית. כל אלה היו עמודי התווך של רוסיה. אלמלא פרצה מלחמת העולם הראשונה, לרוסיה היה נשקף סיכוי כלשהו להתפתח ברוחם ועל-פי רצונם.

הסדרנים יוציאו את החבר סטאלין

אי-שם באמצע המאה ה-20, רוסיה יכלה להפוך למלוכה חוקתית. אולי לא כמו בריטניה או שוודיה; אלמנטים סמכותניים ארוגים אל תרבותה הפוליטית, כפי שחוזר ולדימיר פוטין ומזכיר. אבל לנין, טרוצקי וסטאלין היו יכולים להיחסך.

למען האמת, סטאלין חשב ב-1917 שהמהפכה תידחה ב-50 שנה, והבולשביקים ייאלצו להסתפק במעמד של סיעת מיעוט בפרלמנט של הרפובליקה הבורגנית. חבר הכנסת סטאלין, אני קורא אותך לסדר פעם שלישית. הסדרנים יוציאו עכשיו את חבר הכנסת סטאלין מן האולם.

בלי השלושה ההם, רוסיה אולי לא הייתה מאבדת איזה 50 מיליון, שנקטלו בשתי מלחמות עולם, במלחמת אזרחים אחת, בדיכוי פוליטי פראי ובהרעבה מכוונת.

רובים מכודנים

המהפכה הבולשביקית הייתה אקט של הקנטה פסיכולוגית. יוזמיה צפצפו לא רק על כללי התנהגות פוליטית, כי אם על כל אמת מידה של הגינות אנושית. איש זולתם לא היה מסוגל לעשות מה שהם עשו: מתפיסת השלטון בכוח בשבעה בנובמבר 1917, המשך בפיזור האלים של האספה המכוננת בינואר 1918, עבור דרך רצח הצאר המודח ובני משפחתו ביולי 1918, וגמור בטרור האדום וב"קומוניזם הצבאי", שטבעו את מהפכתם בחותם טוטליטרי והעניקו השראה לעריצי המאה ה-20.

האספה המכוננת של ינואר נבחרה בבחירות הכלליות החופשיות הראשונות והאחרונות בתולדות רוסיה. הן הנחילו מפלה מוחצת לבולשביקים, אם כי גם המנצחים היו סוציאליסטים רדיקלים. הבולשביקים הניחו לה להתכנס, ומיהרו לפזר אותה ברובים מכודנים. אחד מנציגיהם באספה נשא את הנאום הציני ביותר בתולדות הפרלמנטים. הוא הוקיע בו את התיימרות הרוב לדבר בשם "העם", מפני שאין בכלל דבר זה.

במקום אחר, טרוצקי קרא באוזני יריביו הסוציאל-דמוקרטים, "אתם מושלכים אל פח הזבל של ההיסטוריה". מה מעניין, שהיטלר השתמש במלים דומות, כאשר דיכא את הסוציאל-דמוקרטים הגרמניים.

מהפכנים טוטליטריים, ימין או שמאל, חולקים בוז עמוק לערכיה של הדמוקרטיה הליברלית. הם יודעים שליברלים וסוציאל-דמוקרטים לא יהיו מסוגלים להתמודד עם ציניות הדם הקר שלהם, בריונותם המילולית ואלימותם הפיזית.

כל האמצעים

מליצי היושר של המהפכה חזרו והזכירו, כי בזכותה ניצלה רוסיה מחורבן. היא הייתה מתפרקת לגורמיה ב-1918; והיא הייתה נופלת בידי היטלר ב-1941. יש ממש בשתי הטענות, ודרך ישרה למדי עוברת מהן אל עריצותו של פוטין. אבל ההסתמכות על משטרי דיכוי כדי להישאר בחיים שללה מרוסיה את הסיכוי להיות ארץ נורמלית.

הווירוס של המהפכה הבולשביקית מסוכן יותר מן התוצאות הקונקרטיות שלה. עניינו הוא ההנחה שאפשר להכניס שינוי פתאומי במהלך הטבעי של ההיסטוריה באקט של אלימות מסיבית, של פריקת עול, של הצדקת האמצעים - כל האמצעים - לשם השגת המטרה.

התחילה את המהלך הזה המהפכה הצרפתית. היא נכנסה אל הפנתיאון המערבי במידה המטשטשת את חטאיה ואת עקרותה. נוסחת הפעולה שלה חזרה והוחלה: הפתיחה המתונה, הליברלית, המבטיחה; הרדיקליזציה; הטרור הרצחני נגד יריבים; הדיכוי המלא של החרויות, שהמהפכה מלכתחילה נועדה להבטיח.

בצרפת וברוסיה המהפכה האמינה בשליחותה הבינלאומית. משיחיותה והתפשטותה הטריטוריאלית הלכו יד ביד, עד שהמהפכה הפכה כסות לאימפריה. רובספייר הוליד את בונפרט, טרוצקי הוליד את סטאלין.

מהפכת אוקטובר לא הייתה חסרת הישגים. אבל שום התקדמות אינה יכולה להצדיק מחיר דמים כזה. מהפכת אוקטובר אינה נשפטת בחומרה מספיקה מפני שהרבה ממאפשריה היו אידיאליסטים. הדמוקרטיה הליברלית, הואיל והיא מסורה להגנת האמצעים מפני המטרה, נוטה לוותר על אידיאליזם. בימים האלה, ימי נסיגתה הכמעט-כללית של הדמוקרטיה הזו, אידיאליזם לא-רצחני דווקא היה יכול לעזור.

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות