גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא על הדאקס לבד: שורה שנייה בגרמניה בהזדמנות

מדד המניות הבינוניות בגרמניה, MDAX, רשם בשנה האחרונה תשואה מרשימה של 30% ■ למרות הסיכונים הטמונים בה, השקעה בקרן העוקבת אחר מדד זה מציעה כיום חשיפה אטרקטיבית לשוק המניות הגרמני

בורסת פרנקפורט / צילום: .ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock
בורסת פרנקפורט / צילום: .ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock

שוק המניות הגרמני מסתמן כאחד מאפיקי ההשקעה המוצלחים של השנה האחרונה, ובעיקר של החודשים האחרונים. מדד DAX הציג בשנה האחרונה תשואה של כ-23%, כשבשלושת החודשים האחרונים רשם תשואה של יותר מ-9% - תשואת יתר של כ-3% מעל מדד MSCI ACWI הגלובלי.

הסיבות לתשואה המרשימה של מדד DAX מגוונות, וכוללות ביצועים משופרים של הכלכלה הגרמנית וגם של כלכלת האיחוד האירופי - שוק היעד המרכזי של היצוא הגרמני, יחד עם צמיחה יציבה ומתמשכת של רווחי החברות הגרמניות. כמו בהרבה מקרים אחרים, גם במקרה של שוק המניות הגרמני יש דרכים אחרות, ואולי עדיפות, להיחשף למגמות החיוביות האלה.

מדד MDAX הוא מדד המניות הבינוניות בגרמניה - כלומר, המניות הגדולות ביותר שאינן נכללות במדד DAX, המונה את 30 החברות הגדולות בגרמניה.

ההגדרה של מניות בינוניות עשויה להיות מטעה, כי בין החברות במדד ניתן לציין כמה חברות ענקיות ומובילות גלובליות בתחומן, כמו Airbus - אחת משתי יצרניות המטוסים הגדולות בעולם, חברת הביטוח Hannover Re - מבטחת המשנה השלישית בגודלה בעולם, וענקית התאורה Osram - חברה בעלת מחזור הכנסות של כמעט 4 מיליארד אירו.

תשואה עודפת של 7% על מדד DAX

באופן לא מפתיע, מדד MDAX הצליח להציג תשואה של כ-30% בשנה האחרונה - תשואה עודפת של כ-7% על מדד DAX, שכאמור, גם הוא הצטיין עם תשואות מרשימות. למה באופן לא מפתיע? כי אם מתחשבים בסיבות שדחפו את DAX למעלה בשנה האחרונה, הן אמורות לבוא לידי ביטוי באופן "נקי" יותר במניות השורה השנייה בגרמניה.

כך למשל, ניתן לבחון את נושא השיפור הכלכלי באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט. כידוע, מתחילת השנה מצטברים נתונים כלכליים חיוביים באירופה, שמלמדים על שיפור אמיתי ומתמשך במצב הכלכלי ביבשת - שיפור שאף הוביל באחרונה את הבנק המרכזי האירופי להכריז על תוואי להקטנת תוכנית ההרחבה הכמותית.

מדד DAX מורכב אמנם מחברות איכותיות מאוד, אבל לרובן יש חשיפה גלובלית מהותית. במשך הרבה שנים אותה חשיפה גלובלית היוותה כרית ביטחון עבור חברות אלה, ודווקא סיבה להתמקד במדד DAX על פני מדדים אחרים.

לעומת זאת, בתקופה האחרונה, שבה אירופה מתחילה להתאושש, אנו מוצאים יותר הגיון להתמקד בחברות הקטנות יותר, שבאופן טבעי, גם חשופות יותר למגמות הכלכליות המקומיות.

אם מתבוננים על גרמניה ספציפית, חשוב לשים לב לנושא ההרחבה הפיסקאלית ה"שקטה" שמתרחשת במדינה. גרמניה היא המדינה היחידה ב-G7, ואחת המדינות המפותחות היחידות בעולם, שמחזיקה בעודף תקציבי.

במחצית הראשונה של 2017 נהנתה גרמניה מעודף תקציבי של 18.3 מיליארד אירו, או 1.1% תוצר. אט-אט, ולמרות הגישה השמרנית מאוד, הגרמנים מתחילים "לשחרר את הרסן": במחצית הראשונה של השנה עלו הוצאות הממשלה והסתכמו ב-705 מיליארד אירו - עלייה של 4.3% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2016.

גיוון בחשיפה למניות הגרמניות

גם במקרה זה, אנו מעריכים כי דרך טובה יותר להיחשף לשינוי הפיסקאלי בגרמניה היא דרך מניות השורה השנייה, שביניהן ניתן למצוא חברות תשתיות ונדל"ן עם חשיפה מקומית גבוהה. גם בהיבט תחזיות צמיחת הרווחים, מדד MDAX מפגין יתרון על מדד DAX, שהוא בעצמו מדד מצטיין בהיבט זה. מתחילת השנה עלו תחזיות הרווח למדד MDAX ב-2017 בכ-10% - העלאת תחזיות כפולה בעוצמתה משל מדד DAX.

אחרי כל מה שנאמר, נציין כי גם מדד DAX הוא אחד המדדים שהומלצו להשקעה על ידי מחלקת המחקר של אופנהיימר ישראל ב-2017, וגם בנקודה זו, אנו חושבים שהוא אטרקטיבי וראוי למשקל יתר מבין המדדים האירופיים. כמו כן, אין אנו ממליצים להחליף את החשיפה ל-DAX בחשיפה ל-MDAX, אלא רק לגוון את החשיפה למדד המניות הגרמני גם עם המניות הבינוניות, שכאמור, נהנות מכמה יתרונות בעת הנוכחית.

אפשרות אחת להיחשף למדד MDAX היא קרן הסל iShares MDAX UCITS ETF (סימול: DAXEX GY). הקרן עוקבת אחרי מדד MDAX - מדד מניות השורה השנייה בגרמניה. המניות הגדולות בקרן נסחרות בשווי של יותר מ-10 מיליארד אירו (כמו Airbus, החברה הגדולה במדד, שנסחרת בשווי של כ-65 מיליארד אירו), והמניות הקטנות בשווי של כמה מיליארדי אירו בודדים.

הקרן מנהלת נכסים בהיקף של כ-2.3 מיליארד אירו, והיא בעלת מחזור מסחר יומי ממוצע של כ-23 אלף מניות. דמי הניהול של הקרן הם 0.51% בשנה.

הקרן מחזיקה ב-50 החברות המרכיבות את מדד MDAX, כאשר ההחזקות הגדולות הן ביצרנית המטוסים Airbus (כ-11%), חברת הנדל"ן Deutche Wohnen (כ-6%), חברת הסחורות ויצרנית הפולימרים Covestro (כ-5%) וחברת הרהיטים והצריכה Steinhoff (כ-4%).

ברמה הסקטוריאלית, החשיפה הגדולה ביותר של הקרן היא למגזרי התעשייה (כ-35%), הסחורות (כ-21%) וצריכת המותרות (כ-18%).

אנו מעריכים כי גורמי הסיכון הרלוונטיים לקרן הם בעצם גורמי הסיכון של הכלכלה האירופית בכלל, והגרמנית בפרט. במקרה של האטה בכלכלות אלה, החברות במדד MDAX יתקשו יותר "לברוח" ולמקד משאבים באזורים אחרים.

כמו כן, מדד MDAX מתומחר בפרמיה בהשוואה למדד DAX, ברמה של 15%-20% במכפיל ההון - ולכן, במקרה של שינוי כיוון בשוק ותחילתו של גל ירידות, ייתכן שהשוק יהיה אגרסיבי יותר בנוגע לאפיקים היקרים יותר.

למרות גורמי סיכון אלה, אנו מאמינים כי השקעה במניות השורה השנייה בגרמניה היא אטרקטיבית בתקופה זו, ומאפשרת דרך מעניינת לגיוון חשיפת תיק המניות לאירופה ולגרמניה.

■ הכותב הוא אנליסט אירופה בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

קולעים סל

מדריך לקרנות סל

קרן הסל iShares MDAX UCITS ETF

סימול: DAXEX GY

המדד הנעקב: MDAX - מדד מניות "השורה השנייה" בגרמניה

היקף נכסים מנוהלים: כ-2.3 מיליארד אירו

מחזור מסחר יומי ממוצע: 23 אלף מניות

דמי הניהול: 0.51% בשנה

ההחזקות הגדולות בקרן: יצרנית המטוסים Airbus (כ-11%), חברת הנדל"ן Deutche Wohnen (כ-6%), חברת הסחורות ויצרנית הפולימרים Covestro (כ-5%) וחברת הרהיטים Steinhoff (כ-4%)

עוד כתבות

מטוס הקרב F-35 / צילום: Reuters, Nicolas Economou

למרות המתיחות: ממשל ביידן אישר אספקה נוספת של נשק לישראל

ארה"ב תמכור לישראל 25 מטוסי F-35, מנועים ופצצות ● מדובר בעסקת ענק: אך ורק המכירה של המטוסים ומנועים מוערכת בכ־2.5 מיליארד דולר ● "המשכנו לתמוך בזכותה של ישראל להגן על עצמה", מסר גורם בבית הלבן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

שי גרינברג / צילום: ענבל מרמרי

לכמה זמן מספיקה תחנת כוח ביתית וכמה עולה גנרטור: הישראלים שנערכים למלחמה מצפון

שי ערך תרגיל עלטה לילדיו בשבת שמשית, שירה רוקנה אלפי שקלים מהחסכונות על גנרטורים, ול' קנתה מטף למקרה שתצטרך לפלס דרכה בין הלהבות ● בזמן שכולנו מסתכלים בחשש אל עבר הצפון, יש מי שכבר התארגן בהתאם - ומוכן לכל תסריט מלחמה אפשרי: "זה עוזר להתגבר על החרדה" ● בתעשייה, שכבר גורפת לא מעט רווחים, מעידים: "מעולם לא חווינו ביקוש כזה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר פנטהאוז חדש ומאובזר בבאר יעקב?

פנטהאוז חדש בן 5 חדרים המתפרש על פני 148 מ"ר, הכולל מרפסת בשטח של 55 מ"ר, נמכר תמורת 4.59 מיליון שקל ● וגם: דירת שלושה חדרים המיועדת לפינוי בינוי במגדל העמק נמכרה בפחות ממיליון שקל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

זה המקום שבו ניצבת ישראל במדד האושר העולמי של האו"ם

מה הודיע ניר ברקת לחברות הגדולות שיעלו מחירים במלחמה, על שם מי קרוי הגשר  שקרס השבוע בבולטימור, ואיזו עיר היא בעלת שטח השיפוט הגדול ביותר בישראל? ● הטריוויה השבועית 

פרופ' דניאל כהנמן מקבל את מדליית החירות היוקרתית בארה''ב, 2013 / צילום: Reuters, Larry Downing

האם יש אדם רציונלי? המחקרים פורצי הדרך שהשאיר אחריו חתן פרס נובל דניאל כהנמן

בנאום שנשא פרופ' דניאל כהנמן עם זכייתו בפרס נובל לכלכלה, הוא סיפר שאת הגרף הראשון שלו שרטט בגיל 7, כדי לתאר את מצב משפחתו על ציר הזמן ● בעקבות פטירתו השבוע, בגיל 90, אנחנו מציגים כמה ממחקריו, שחשפו איך אנחנו באמת מקבלים החלטות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

וורן באפט, מחזיק את המפתחות לעתיד אפל / צילום: Associated Press, Nati Harnik

"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: אנחנו קרובים לבועה בוול סטריט, "המשקיעים משחקים באש"

סיטי גרופ: "מדד לבקוביץ הגיע לרמת 'אוטופיה'", אבל מדד הפחד לא מאותת על שינוי מגמה ● על איזה מניות שילם השבוע וורן באפט 370 מיליון דולר? ● מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית בארה"ב ירד ל-2.8%, כצפוי ● ג'רום פאוול: "התוצאות הן בהתאם למה שאנחנו רוצים לראות" ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת בתוואי הפד הנוכחי"

שירה קפלן, מייסדת Cyverse / צילום: Dagmar Caminada

היזמת ששמה את חברות הסייבר הישראליות על מפת שווייץ

שירה קפלן עבדה בבנק השוויצרי יוליוס בר עד שפיטרו אותה מיד אחרי שחזרה מחופשת לידה: "לא אוהבים שם אימהות" ● אז היא החליטה להקים חברה משלה ● היום היא הבעלים של Cyverse - שהשקיעה עד היום ב־26 חברות סייבר ישראליות וגם משווקת את מוצריהן בשווייץ

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק