גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסור לפספס: מסע אל ארץ הפסיפסים של צפון איטליה

במשך 7 ימים אכלנו, שתינו ונשמנו פסיפס בעיירות ובכפרים עתיקים, בשלווה אלוהית וכמובן בכל מה שאיטליה כל-כך טובה בו - אוכל, יין, עיצוב ואמנות

פסיפס עתיק / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
פסיפס עתיק / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אילולא האהבה לפסיפס, לעולם לא היינו מגיעות לספילימברגו. אלמלא הפסיפסים, קרוב לוודאי שלא היינו אפילו שומעות עליה. ספילימברגו (Spilimbergo) שבחבל פריולי שבאיטליה אינה אלא פרבר קטן, אבל חובבי פסיפסים עולים אליה לרגל, שכן העיר הקטנה הזו היא אגדה, מעצמת פסיפס עולמית ומוזיאון פתוח. יצירות מרהיבות ניצבות בכל מקום: ברחובות, בכיכרות ועל קירות, ופועל בה בית ספר ידוע לאמנות הפסיפס, שהוא כשלעצמו מוזיאון המאכלס מאות יצירות פסיפס מופלאות.

על בית הספר הזה שמעתי לראשונה בסטודיו של נירית קרן, אמנית פסיפס ישראלית ובינלאומית, שבו הצצתי, נפגעתי והתמכרתי. אצלה התאהבתי בפסיפסים, ובהמשך הפכתי לתלמידתה. הלימוד אצלה הבעיר בי תשוקה ללמוד ולהתפתח עוד, וכשהיא סיפרה לנו על בית הספר הגבוה לפסיפס בספילימברגו - התחלתי לחלום. בית הספר הוקם ב-1922 כדי לספק עבודה באזור שהיה מפורסם ברצפות הטרצו, אך התפתח והפך למוסד בעל חשיבות ושם. זהו בית הספר היחיד שגם מכשיר מורים למוזאיקה, אבל יש לו דרישות קבלה נוקשות: התלמידים חייבים להיות דוברי איטלקית ומתחת גיל 30, שתי דרישות קבלה שהופכות את המועמדות שלי ללא רלוונטית.

אבל אז הגיע טוויסט בעלילה: התברר שבקיץ, כששנת הלימודים הפורמלית מסתיימת, מקיים המוסד קורסים לכל דכפין, הפתוחים גם בפני חובבים. וכך יצאנו, חברה תלמידת מוזאיקה כמוני ואנוכי, לקורס קיץ בספילימברגו.

במשך שבעה ימים אכלנו, שתינו ונשמנו פסיפס, וזו הייתה חוויה עילאית לגוף ולנפש. בדרך להגשמת החלום, יצאנו למסע בין פסיפסים, וגילינו חבל ארץ עשיר בנופים, בהיסטוריה מרתקת, בעיירות ובכפרים עתיקים, בשלווה אלוהית וכמובן בכל מה שאיטליה כל-כך טובה בו - אוכל, יין, עיצוב ואמנות.

בין פסיפס לעמק

מחוז פריולי (Friuli) גובל עם אוסטריה מצפון וסלובניה במזרח. שמו המלא של המחוז הוא פריולי-ונציה ג'וליה (Friuli-Venezia Giulia), והוא נולד מחיבור שני מחוזות (ואין קשר לעיר ונציה). זהו חבל ארץ אוטונומי, עם היסטוריה וגיאוגרפיה ייחודיים. בצפון, במערב ובמזרח מתרוממים רכסי הרים גבוהים (2,000-2,500 מטרים), שגולשים דרומה דרך גבעות עגלגלות המשתפלות לאזור של גבעות רכות, שממשיך דרומה אל מישורים פוריים ומסתיים ברצועת החוף שבין טריאסטה לוונציה. הרבה גיוון, עושר של טבע עם מים ונהרות רחבים, פסגות מושלגות בחורף (כולל אתרי סקי), עמקים פוריים, ירוק נצחי, חופים רחבים וים של יופי.

ספילימברגו ממוקמת בצנטרום של חבל פריולי, כשעה מאתרי תיירות ואטרקציות, והיא אידיאלית לטיולי כוכב: הליכה בהרים, רכיבה על סוסים, ראפטינג, מסלולי אופניים, פארקי חבלים, ואפילו מרכז הקניות הגדול ביותר באיטליה שוכן באודינה (Udine). גם ונציה נמצאת במרחק של כשעה ורבע נסיעה, אקוויליאה וגראדו אפילו פחות, ויש עוד המון כפרים קטנים ומקסימים, נהרות רחבים, כרמים שמייצרים את היין הלבן הכי טוב במדינה, ומזג האוויר נעים. אפילו בקיץ, כשאצלנו כל-כך חם, כאן מזג האוויר מושלם.

בספילימברגו הומצאה הטכניקה ההפוכה וכאן הפכו את המודרני לעכשווי ונתנו פרשנות חדשה לפסיפס. חומר הגלם העיקרי הוא הסמלטו (Smalto) - זכוכיות צבעוניות שמיוצרות בעיר (ובוונציה) בטכניקה מסורתית ועם מינרלים במתכון סודי. ביקרנו במפעל דונה (Dona) המקומי שבו מייצרים כאלף גוונים, וזכינו להצצה נדירה במפעל של טרויסאנוטו ג'ובאני (Travisanutto Giovanni), מיצרני הפסיפס הגדולים בעולם.

ג'ובאני מתרגם עבודות של אמנים ליצירות פסיפס ענקיות שמעטרות נמלי תעופה, שגרירויות ורבות מתחנות הרכבת התחתית בניו יורק למשל. התמזל מזלנו, מפגש אקראי איתו הוביל לסיור מרתק במקום שממנו מייצאים מיליוני מטרים רבועים של פסיפסים מלאכת מחשבת. אגב, הסיבה שהוא עדיין בספילימברגו ולא בניו יורק, קרוב לסצנת האמנות, היא שבעיר נמצאים חומרי הגלם ואנשי המקצוע הטובים ביותר.

במהלך הקורס השתתפנו באירוע מכונן שאירח בית הספר, שלראשונה זה שנים, חנך אגף עם תערוכה חדשה. לערב הפתיחה הושבתה העיירה וכל תושביה הגיעו לחגוג. ראש העיר הצהיר שהוא שואף להפוך את ספילימברגו לאטרקציה תיירותית שהפסיפס הוא בלבה.

קיצור תולדות הפסיפס

לא מיד נחתנו בספילימברגו. משדה התעופה נסענו 20 דקות לאקוויליאה (Aquileia), עיירה בעלת חשיבות מכוננת בתרבות הפסיפס באיטליה. בעיירה הציורית יש רחוב ראשי עמוס שרידים ארכיאולוגיים - עדות להיסטוריה מפוארת. יש בה כ-4,000 תושבים, והמון תיירים, שבאים לגלות את אוצרותיה ולנפוש בה או אצל השכנה מדרום גראדו (Grado).

אקוויליאה נוסדה ב-181 לפני הספירה בידי הרומאים, לצד ערים נוספות באזור (טריאסטה, לובליאנה שבסלובניה ופולה שבקרואטיה), אך הפכה למרכזית ולחשובה בזכות המיקום האסטרטגי. היא בנויה בתבנית הקלאסית של עיר רומית, מהסוג שאנחנו מכירים בערים שונות ברחבי האימפריה הרומית, מרומא ועד ירושלים, קיסריה ובית שאן. עם קרדו (רחוב בציר צפון-דרום) ודקומנו (בציר מזרח-מערב), היפודרום, מרחצאות, תיאטרון ועוד. כעיר שישבה על דרך מסחר חשובה, ושפעה מים, היטו הרומים את מי נהר נטיסה (Natissa) הרחב והקימו בה נמל מפואר שמזכיר את קיסריה.

דרך המסחר הימי הגיעו לעיר סחורות, תרבויות, דתות, חומרי גלם וטכניקות כמו הפסיפס, שהובא מאלכסנדריה, והרומאים אימצו אותו באהבה. יצירות הפסיפס הראשונות נמצאו באזור מצרים, מסופוטמיה ויוון. הן כנראה בנות כ-10,000 שנה. היוונים יצרו פסיפס מחלוקי נחל. הרומאים שילבו פסיפס ברצפות והשתמשו בעיקר בדוגמאות גיאומטריות. הם עבדו באבן ובסוף התקופה הכניסו את זכוכיות הסמלטו הצבעוניות. בהתחלה שובצו הפסיפסים בבתי עשירים, ובהמשך במבני הציבור הרבים, כי בעיר חיו כ-100 אלף איש.

ככל שהתפשט הפסיפס, הוא גם השתכלל בחומרים, בגודל הטסרות (הפיסות הקטנות המרכיבות את הפסיפס. Tessera בלטינית פירושו קובייה) וביכולת ליצור תמונות מורכבות, בתלת-ממד ובטכניקות של אור וצל. העידן המודרני הביא עכשוויות וחדשנות בחומרים, בטכניקות ובסגנון.

אטילה ההוני החריב את אקוויליאה ב-452, אך לא עד היסוד, כך שהשתמרו בה אוצרות העבר והיא הוכרזה על-ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמי. כדי להתרשם מהיופי, הצטרפנו לסיור מודרך של לשכת התיירות (אפשר גם עצמאית עם מפה) שהיה מרתק והפסיפסים היו בכל מקום.

ביקרנו בפורום ששימש למפגשים של חשובי העיר, בשרידי הנמל, כולל השער שחידש מוסוליני, באחוזת קבר, והשיא הוא בבזיליקה המפוארת - מאות מטרים רבועים של פסיפסים בכניסה ובקריפטה מתחת לפני האדמה, חלקם נשתמרו בצורה מופלאה וכוללים עיטורים מיוחדים שופעים בסמליות. טיפסנו גם למגדל ונהנינו מהנוף, וראינו גם פסיפסים בבית הטבילה, כך שהיה מעניין וגדוש.

רוואנה מאז ולתמיד

עשרה קילומטרים מדרום לאקוויליאה, על אי בלגונה, שוכנת גראדו, עיר נופש פופולרית. גשר ארוך, שהוא סכר בן כ-90, מחבר אליה, ומספק חוויית הגעה נפלאה. גראדו היא פנינה מלאת חן עם עיר עתיקה ומודרנית, נמל שמשמר את מסורת הדיג ויאכטות מפוארות. יש בה גם חופים נהדרים וטיילת יפה, סמטאות צרות ורחובות רחבים ושילוב מרנין של חדש וישן.

לשמחתנו, בזמן ביקורנו נפתחה תערוכה חדשה, תוצר של סימפוזיון אמני פסיפס מכל העולם, שיצרו עבודות בהשראת יין ובהובלה של ג'וליו מנוסי (Giulio Menossi), אמן פסיפס בינלאומי מאודינה. מנוסי מחובר מאוד לישראל, ומגיע פה ושם לתת סדנאות פסיפס. הוא גם אביה של טכניקת תלת-ממד שהמציא ומלמד ברחבי העולם.

הרובע העתיק קטן ומשובב נפש ושמור היטב. שרידי החומה והשערים עדיין עומדים על תילם, ובקתדרלת סנטה מריה, שהוקמה ב-571, עוד אפשר לחזות ברצפות פסיפס מקוריות ומרהיבות בעיטורי בעלי חיים וצמחים.

אגב, לפני בנייתה היו במקום כנסיות קטנות מעוטרות פסיפסים, שבאחד מהם הופיע השם "פטרוס" - יהודי כשר ושליחו של ישו. ליד שער העיר הדרומי נמצאים שרידי כנסייה נוספת, גם היא מקושטת ברצפות פסיפס גיאומטריות.

עד התקופה הביזנטית היה מקובל לשבץ את הפסיפסים ברצפה. במאה הרביעית, כשהקיסר הרומי קונסטנטין התנצר והפך את האימפריה כולה לנוצרית, נבנו כנסיות מפוארות בכל רחבי האימפריה. אלה קושטו בפסיפסים ובהם סצנות מחייו של ישו וסיפורים דתיים. הביזנטים היו אלה שהעלו את הפסיפסים מהרצפה לקירות, והוסיפו דיוקנאות, צמחים ובעלי חיים, סצנות מעולם הנצרות ואת הזהב. הרבה זהב. את הפסיפס הביזנטי בשיאו ניתן לראות בכנסיות באיסטנבול, בסיציליה וברחבי איטליה - בוונציה, ברומא, וכמובן ברוואנה (Ravenna), שבלעדיה הפסיפס אינו שלם.

רוואנה (שנמצאת במרחק של כשעה וחצי מוונציה) הייתה ונותרה בירת הפסיפס באיטליה. בעיר הקטנה הזו לבדה יש לא פחות משמונה אתרי מורשת עולמיים מהתקופה הביזנטית, כולם שזורים בפסיפסים מרהיבים במיוחד. גם בה חיים אמני פסיפס רבים וגם בה בית ספר ידוע לאמנות, ובו מחלקה לפסיפס, שבה הגישה שונה במעט מזו שבספילימברגו.

בימים אלה מתקיימת ברוואנה הביאנלה לפסיפס - פסטיבל בינלאומי של אמני פסיפס עכשוויים. העיר כולה חוגגת פסיפס בתוכנית עשירה של תערוכות, מפגשים, כנסים, סדנאות וסיורים מודרכים, בין יצירות הקלאסיקה הביזנטיות ועד לעבודות הפסיפס המודרניות ביותר של הפסטיבל. אם תקפצו לבקר, חפשו את עבודותיה של נירית קרן, מורתי, שמציגה שם גם השנה, ומייצגת בכבוד את ישראל.

מידע מעשי | הבינאלה לפסיפס מוצגת בעיר רוואנה עד 26.11

לפרטים: http://www.ravennamosaico.it/eng/Home

טיסות: בקיץ יש טיסות ישירות של חברת ניאוס (Neos) האיטלקית לטריאסטה (Trieste) הסמוכה יחסית החל מ-350 דולר. בחורף יש טיסות גם לוונציה (ישירות או עם עצירה) במחירים נמוכים מאוד, חלקן אפילו בפחות מ-200 דולר.

טיפ: מומלץ לרכוש את כרטיס ה-FVG שמחירו 29 אירו, המקנה כניסה וסיורים חינם בעשרות אתרים במחוז, למשך שבוע ימים. בין היתר, הוא כולל את הסיור של לשכת התיירות בעיר אקוויליאה, המתואר בכתבה (וכרטיס בודד להשתתפות בו עולה 10 אירו, בנפרד מהחבילה).

אופניים: במרחב המישורי באזור התפתחה תרבות רכיבת אופניים והיא פופולרית ביותר. מגראדו יוצא שביל רכיבה שחולף באקוויליאה ומגיע עד לזלצבורג באוסטריה - 420 קילומטרים על תוואי מסילת הרכבת הישנה. אנחנו פגשנו רוכב אופניים גרמני שסיים את המסלול בחמישה ימים בלבד. בלשכת התיירות של אקוויליאה אפשר לשאול אופניים ללא תשלום - בשיטת כל הקודם זוכה. הלשכה פתוחה משעה 9:00 עד 19:00.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס