גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן אמסלם: כך ייעשה לאיש שהעז להתעסק עם החברים בכחול

אני אולי לא מסכים עם ח"כ דודי אמסלם - אבל אני אעדיף את הנבחר על פני הממונה ואת האזרח על פני לובש המדים בכל שעה משעות היום ובכל יום מימות השנה

מבחן אמסלם / איור: תמיר שפר
מבחן אמסלם / איור: תמיר שפר

א. שני אירועים די מטורפים התרחשו השבוע בישראל: חמישה מפכ"לים, אחד נוכחי ועוד ארבעה לשעברים - רפי פלד, יהודה וילק, דודי כהן ומשה קראדי - התכנסו להם בתל-אביב כדי לטכס עצה, מה עושים עם חבר הכנסת דוד אמסלם מהליכוד, שהציע כמה הצעות חוק שלדעתם יכולות להפחית מכוחה, מעמדה וכושר ההרתעה של המשטרה, והכי נורא: קיצוץ בשכרו של המפכ"ל.

בין הרעיונות שעלו בפגישה, זירוז החקירות נגד הבוס של אמסלם. רעיון אחד היה מקסים במיוחד - פנייה ליועץ המשפטי אביחי מנדלבליט, שיאשר חקירה פלילית נגד הח"כ בעבירת סחיטה באיומים, כי ככה ייעשה לאיש שהעז להתעסק עם החברים בכחול. יומיים אחר-כך התכנסה שורת קצינים בכירים לשעבר מהצבא, המשטרה, המוסד והשב"כ - היו שם ארבעת המפכ"לים, ארבעה רמטכ"לים לשעבר, שלושה ראשי מוסד לשעבר, ועשרות רבות של קצינים - ופרסמה קריאת תמיכה פומבית במפכ"ל ובמשטרה.

אז מה היה לנו? תלוי איך מסתכלים ובעיקר מאיפה. כשאני מסתכל, אני רואה חבורה של אנשים שלא נבחרו לתפקידם, שתפקדו במערכות לא אזרחיות, היררכיות עד לזרא ושקופות כמו הכעבה במכה, מערכות שנועדו לבצע את מדיניות הדרג הנבחר - וכולם ביחד מתייצבים נגד הכנסת והממשלה, כלומר נגד הדמוקרטיה. כלומר, נגדנו.

אז נכון, אם זה מתאים להשקפת עולמכם ולטעמכם האישי בפוליטיקאים, אתם יכולים לחשוב שמדובר באקט אמיץ של הגנה על הדמוקרטיה, ואם זה לא מתאים להשקפתכם תחשבו הפוך. אבל אם מנטרלים את ההעדפות האישיות ובוחנים את מה שאירע בעיניים קרות, נשארים עם חונטה. חונטה ביטחונית ששומרת על עצמה ועל כוחה. זו המדינה העמוקה בהתגלמותה (כתבתי על זה באפריל השנה).

ולכן אני בעד חבר הכנסת דוד אמסלם ומאבקו במשטרה. אני לא מסכים איתו, אני לא ליכודניק ולא בן של ליכודניק - אבל אני אעדיף את הנבחר על פני הממונה ואת האזרח על פני לובש המדים בכל שעה משעות היום ובכל יום מימות השנה.

ב. אכן, הצעות החוק וההצהרות של אמסלם בעייתיות עד מאוד בחלקן ובאות מכיוון פרסונלי, להגן על ראש הממשלה על חשבון המשטרה. זה ברור. יש שם דברים פסולים, כמו "החוק הצרפתי" (איסור על חקירת ראש ממשלה מכהן, למעט במקרים יוצאי דופן), דברים מטורללים כמו איסור על הקלטות, דברים חצי הגיוניים כמו "חוק ההמלצות" (למעשה, כבר היום המשטרה לא באמת ממליצה), הצהרות לוחמניות גרידא (שהשוטרים יאכלו כריכים ולא חמגשיות); וגם דברים שנשמעים לי הגיוניים, כמו בחינה מחודשת של בעלי השכר הגבוה בסקטור הציבורי, כולל המפכ"ל, כך שאלה לא ישתכרו יותר מראש הממשלה. זו הצעה בת שנתיים, אבל כשהרוחות התלהטו, התייחס אמסלם ישירות למפכ"ל והצהיר כי שכרו צריך לרדת בחצי.

חוקים פרסונליים זה דבר גרוע, כך גם חוקים טיפשיים. צריך להילחם בהם. מפריע לי גם שאמסלם וחבריו דואגים יותר לממשק של המשטרה עם הפוליטיקאים ופחות לממשק של המשטרה עם האזרחים (אף על-פי שגם בחזית הזו אמסלם עושה עבודה טובה). הכול נכון. אבל כשאני מדמיין מפכ"לים, קצינים ואנשי מודיעין יושבים יחד בחדר ומתכננים תוכניות, אני מתחיל להתגרד. זה מפחיד. זה מזכיר לי סרטי קונספירציות, וזה מפחיד אותי הרבה יותר מח"כ צייתן-יתר-על-המידה אחד.

אני לא מגן על מושחתים, כמובן, גם לא על נתניהו. אם הוא מושחת, שיילך לכלא. אבל גם חונטה שכזו היא בעיה: כשכולם חושבים אותו דבר, זה זמן טוב להתחיל לדאוג. נכון, יכול להיות שהם כולם צודקים, אבל גם יכול להיות שהם פשוט שומרים זה על מוקד כוחו של זה.

אז כן, מניעיו של אמסלם אולי אישיים, אבל אולי מתוך שלא לשמה יבוא לשמה - הגבלת כוחה של המשטרה מול כולנו. ונכון, גם התזמון לא מקרי - אבל אין דבר כזה תזמון מקרי, כל דבר קורה בזמן שלו.

אמסלם אף הודה שיש לו מניע אישי: בראיון אמר שיש לו טראומה מהחקירות שעבר (נחקר בחשד לזיוף טופסי התפקדות ליכוד) - ואתם יודעים מה? אני לגמרי מבין אותו. כמעט כל מי שפגש במשטרה נושא עמו טראומה.

ג. אני בעד כל מי שנלחם כדי להצר את כוחה של המשטרה למינימום ההכרחי, גם אם מניעיו אינם המניעים שלי. בעשור האחרון, סמכויותיה רק הורחבו והורחבו. לא שהיא גוף מרושע, המשטרה, ממש לא. זה פשוט כוח שצריך לרסן. הרי מותר להם לעצור אותך בלי סיבה, לחפש עליך בלי חשד, לפתוח בחקירה. מותר להם לפרסם הודעות חסרות אחריות, להרוס חיים של חפים מפשע, מותר להם כמעט הכול. האם אפשר להפריד בין הרחבת הסמכויות לאלימות המשטרתית? לא נראה לי.

וזה עוד לפני שדיברנו על התרבות הארגונית הרקובה במשטרה ועל הסרטים שעולים שוב ושוב לרשתות החברתיות ומתעדים אלימות משטרתית הולכת וגוברת. העיקר שאני שומע את כל אותם בכירים ודוברים חוזרים ואומרים ש"בתקופה האחרונה משטרת ישראל חווה התקפות חוזרות ונשנות". ממש. דברו עם אזרחים שמפגינים על התקפות חוזרות ונשנות. למה אני צריך להגן על המשטרה מפני ח"כ אמסלם? בסופו של דבר, סביר יותר שצריך להגן על ח"כ אמסלם מידי המשטרה. זה הגיע עד כדי כך שהשוטרת אושרה אסף, מ"הוועד של השוטרים, הגמלאים והסוהרים" הגישה תלונה במשטרה נגד אמסלם על סחיטה באיומים (מומלץ להריץ את השם בגוגל, לקריאה נוספת). האירוניה הכניסה את עצמה לצינוק. כשנשאלה בראיון למה הגישה תלונה, אמרה: "החלטתי שיש גבול לחופש הביטוי". אתם הבנתם את זה? אז בין המשטרה והליכוד - אני מעדיף את הליכוד.

ד. מצד שני, הפרדת רשויות זה אל"ף-בי"ת והתערבות היתר הבלתי פוסקת של הרשות המחוקקת (כלומר ח"כים מהליכוד) ברשות המבצעת זה דבר גרוע לאללה; כביש חד-סטרי ללא מוצא שמוביל רק ליעד אחד - דיקטטורה. משטרה עצמאית וחזקה (אבל לא חזקה ועצמאית מדי) זה דבר קריטי לדמוקרטיה. האיזון הזה הוא מה שמשאיר את המדינה בחיים, האיזון הזה הופר והנזק הבלתי נמנע יופיע בעתיד.

אז אני לגמרי בעד אמסלם כשהמשטרה וכל מיני לשעברים מתייצבים נגדו, אבל אני לגמרי נגדו כשהוא מנסה לפגוע בה רק כדי לשמור על שלטון מפלגתו. מה שנקרא, מאחוריי תהום ומולי אריה טורף. נראה שקצת אכלנו אותה.

ה. השבוע למדתי דבר שממש סובב לי את הראש: מתברר שאנחנו נמצאים בתקופה גיאולוגית חדשה ששמה "אנתרופוקן" - עידן האדם. את המונח טבע זוכה פרס נובל לכימיה פול קרוצן בשנת 2002. טענתו, בקצרה, היא שהשפעת האדם על כדור הארץ ועל הטבע גדולה כל-כך עד שניתן להשוות אותנו לכוח טבע, ממש כמו עידן קרח או אסטרואיד שבא מהחלל.

אין טבע - אנחנו הטבע. אנחנו משנים אותו, מעצבים אותו, הורסים ובונים אותו. ממלחמות ועד קידוחי נפט. ביבשה, באוויר ובים פיזרנו שלל חלקיקים, מקוטלי חרקים עד דאודורנטים, מפלסטיק עד לפצצת אטום. מאז שקראתי את זה, עוד מהדהדות באוזניי מילותיו של מקסימוס (ראסל קרואו, "גלדיאטור", 2000. בימאי: רידלי סקוט) - "מה שאנחנו עושים בחיינו יהדהד לנצח".

המעשים שלנו מהדהדים לנצח, הטובים והרעים, הפרטיים והציבוריים - וכן, גם המעשים של חבר הכנסת אמסלם. השאלה היחידה מה יהדהד רחוק יותר ומה יחלחל עמוק יותר - פגיעתה של משטרה חזקה מדי או צרתה של משטרה חלשה מדי. ימים יגידו מה יכאב יותר: הפגיעה בדמוקרטיה מהצד של המשטרה או הפגיעה בדמוקרטיה מהצד של הפוליטיקאים.

וכשאני אומר דמוקרטיה, אני מתכוון אלינו. כי לא בשמיים היא אלא ביומיום.

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"