גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק המניות של 2018: יותר גלובלי, פחות אמריקאי

אחרי שנים של ביצועי חסר במדדי המניות הגלובליים, יש היום לפחות 5 גורמים שתומכים בביצועי יתר של שוקי המניות מחוץ לארה"ב בשנים הקרובות ■ זה הזמן לגוון את תיק המניות ולהתחיל להשקיע גם במדינות נוספות ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

וול סטריט / צילום: רויטרס
וול סטריט / צילום: רויטרס

בעוד שהעיניים (והכסף) של רוב המשקיעים בעולם נשואים לשוק המניות האמריקאי, ניכר בחודשים האחרונים מהפך בזרימת הכסף בעולם. מניתוח ההתפתחויות בחצי השנה האחרונה עולה, כי אחרי הגמוניה שנמשכה ברציפות כמה שנים, ההשקעות בקרנות נאמנות מנייתיות וב-ETF המשקיעות במניות מחוץ לארה"ב, גדלה פי שלושה, בעוד שההשקעה במניות דרך מכשירים אלה בארה"ב צנחה.

מתחילת השנה הזרימו משקיעים בעולם כ-180 מיליארד דולר במצטבר לקרנות נאמנות ו-ETF מנייתיים בשווקים שמחוץ לארה"ב, בעוד שמשוק המניות האמריקאי יצאו השקעות בהיקף של כ-40 מיליארד דולר, לפי נתונים של ICI, העוקבת אחר ההתפתחויות בתעשייה.

בהתחשב בעובדה שמרכיב המניות בארה"ב הפך בשנים האחרונות לחלק הגדול בתיקי המניות של רבים, נשאלת השאלה מה רואים המשקיעים בעולם שנסתר מעיני המשקיע הישראלי? ואולי שאלה עוד יותר חשובה - האם מי שלא מיהר להסיט השקעות מחוץ לארה"ב כבר איחר את הרכבת?

התמחור מחוץ לארהב זול יותר

כמו שהדברים נראים כעת, התשובה על כך שלילית. יש לפחות חמישה גורמים שמסבירים את הביצועים הטובים יותר של השווקים מחוץ לארה"ב מתחילת 2017 - והם תומכים גם בהמשך פיזור תיק המניות לשווקים מחוץ לארה"ב בשנים הקרובות.

1. התמחור מחוץ לארה"ב זול יותר

בחלק ניכר משמונה השנים שבהן הפגין השוק האמריקאי ביצועים פנומנליים ועקף את כל השווקים האחרים, המפותחים והמתעוררים, עלו המניות בארה"ב בשיעור מהיר יותר מהעלייה ברווחים. ניתן לראות זאת היטב כאשר בוחנים את היחס EV/Ebitda, המאפשר להשוות בין חברות מסקטורים שונים. בעוד שבארבע השנים האחרונות ב-500 S&P עלה היחס הזה במהירות מ-10 ל-13 כיום, במדד הדקס הגרמני יחס זה נשאר ללא שינוי ברמה של 7 בלבד במשך כל התקופה. כך גם ביפן ובקוריאה. במדד השווקים המתעוררים של MSCI הוא ניצב כעת ברמה של 9.9, לעומת 7.5 בשנת 2013.

גם מכפילי הרווח של החברות האמריקאיות עלו במהירות בשנים האחרונות, כך שהם ניצבים כיום ברמות גבוהות יחסית לעצמם, וגם בהשוואה עולמית. מכפיל הרווח הנוכחי של מדד 500 S&P כיום הוא 21.8, והמכפיל החזוי ל-12 החודשים הקרובים עומד על 19.3 - נתון גבוה יחסית.

בשנה האחרונה הניבו שווקים רבים מחוץ לארה"ב ביצועים עודפים על השוק האמריקאי - אבל למרות הביצועים העדיפים, רמת המכפילים שלהם עדיין נמוכה יותר. אחרי עלייה של 13% השנה, המכפיל הנוכחי של מדד הדקס בגרמניה הוא 18.9 והמכפיל העתידי 14.6. במדד הניקיי המכפיל הנוכחי והעתידי הם 19, במדד הקוספי שעלה השנה ב-25% המכפיל הנוכחי הוא 15.7 והעתידי 10.9. מדד MSCI של השווקים המתעוררים, שעלה ב-30% מתחילת 2017, נסחר במכפיל של 16 ובמכפיל עתידי של 14.

2. דוחות כספיים מפתיעים לחיוב מחוץ לארה"ב

עונת הדוחות הכספיים לרבעון השלישי הייתה מפתיעה לחיוב, לא רק בשל הצמיחה החזקה בהכנסות וברווחים, אלא בכך שלראשונה זה שנים הורגש השיפור לא רק בפעילותן של החברות האמריקאיות. גם החברות האירופיות והיפניות, למשל, הפתיעו בדוחות כספיים מצוינים - שסיפקו למשקיעים הוכחה כי השיפור בפעילות הכלכלית מחלחלת סוף סוף גם לחברות מעבר לים.

בדומה לארה"ב, גם בשווקים האחרים בעולם הסקטור החזק ביותר בעונת הדוחות החולפת היה הטכנולוגיה. באירופה זינקו רווחי סקטור הטכנולוגיה בכ-30%, בדומה לחברות האמריקאיות, וקצת מעל החברות היפניות, שרווחיהן גדלו ב-20%.

בדומה לארה"ב, הטכנולוגיה הייתה גם הסקטור שהוביל את העליות האחרונות בשוקי המניות. בעוד שבארה"ב היו אלה חברות כמו גוגל, פייסבוק, אפל ואמזון, ביפן ובכל אזור מזרח אסיה היו אלה בעיקר מניות סקטור השבבים, החווה מחזור עסקי ארוך מהרגיל, עם ביקושים חזקים, שהובילו לביצועים מעולים של כל תת-הסקטור ולעליות של עשרות אחוזים במניות הסמיקונדקטורס.

בניגוד לארה"ב, בשווקים בעולם בלט גם סקטור התעשייה, בעוד שבביפן רווחי החברות הכפילו עצצם ובאירופה הם זינקו ביותר מ-15%. בארה"ב השתפרו רווחי חברות התעשייה בכ-3.6% בלבד. שיפור נאה נרשם גם ברווחי חברות הצריכה, הבריאות, האנרגיה וחומרי הגלם.

ההשקעה המצטברת במניות

3. בעולם הריביות יישארו נמוכות מבארה"ב, בשילוב תנאי מאקרו תומכים

לראשונה זה שנים, נתוני המאקרו בכל העולם תומכים בהמשך ההאצה כלכלית, ומדדי מנהלי הרכש בתחומי התעשייה והשירותים מצביעים על המשך התרחבות. הצמיחה הכלכלית באירופה השנה צפויה לראשונה זה שנים להיות דומה לזו שבארה"ב, ושווקים רבים אחרים מפגינים צמיחה מהירה יותר.

הכלכלה העולמית צפויה לצמוח השנה ב-3.6%, בעוד שהשווקים המפותחים יצמחו ב-2.2%, לפי תחזית של קרן המטבע הבינלאומית. אירופה דווקא צפויה לבלוט בצמיחה גבוהה עוד יותר של 2.4%. הצמיחה בשווקים המתפתחים צפויה להסתכם ב-4.6%. למרות השיפור בצמיחה, אין איום אינפלציוני כמעט באף מדינה - מה שיוביל לכך שלמעט בארה"ב, לא צפויה העלאת ריבית באף שוק מפותח בשנה הקרובה.

בארה"ב תעלה הריבית כבר בדצמבר הקרוב, והשווקים כבר מגלמים צפי לעוד שתי העלאות ריבית ב-2018. למרות שהריבית צפויה לעלות לאט, ולכן לא צפויה לפגוע בשוק האג"ח בארה"ב, עליית הריבית תייצר אלטרנטיבה סולידית לכספים דולריים סולידיים, ותייקר את עלויות המימון של החברות האמריקאיות. בכך היא עשויה להכביד על שוק המניות האמריקאי - ולתרום דווקא לביצועים של שווקים כמו אירופה ויפן, שהריבית בהם תישאר אפסית. בשווקים מתעוררים צפויה מגמה הפוכה, של הורדות ריבית.

בשווקים באירופה תומכים לא רק הריבית הנמוכה ותנאי המאקרו, אלא גם המשך תוכנית ההרחבה המוניטרית וההערכה של הבנק המרכזי כי המדיניות המרחיבה תימשך עוד זמן רב.

בשוק היפני בחירתו מחדש של ראש הממשלה המכהן מבטיחה המשך מדיניות מוניטרית מרחיבה לצד מדיניות פיסקאלית מרחיבה, לצד הציפייה לשינוי משמעותי בחוקה ולהגדלה תקציבית נוספת, כולל השקעות בתחום הביטחון והצבא.

מנגד, בארה"ב דווקא רפורמת המס של טראמפ, שהייתה אמורה לתמוך בעלייה ברווחיות החברות, נדחתה ככל הנראה לתוך 2019.

4. הדולר מתחזק, שאר המטבעות נחלשים

עליית ההסתברות הנגזרת מהשווקים לעליית ריבית בארה"ב בשנה הקרובה הובילה באחרונה להתחזקות מחודשת של הדולר - מה שעשוי להכביד על החברות הבינלאומיות האמריקאיות הגדולות, שנתח ניכר מהכנסותיהן מגיע ממעבר לים. ככל שיגדל פער הריביות בין ארה"ב לשאר העולם, בהנחה שהריבית בארה"ב תמשיך לעלות, הדולר עשוי לשמור על חוסנו.

בשלושת החודשים האחרונים נחלש הין מול הדולר בכ-3.5% והאירו בכ-1%, ומול מטבעות אחרים נרשמו שינויים גדולים עוד יותר. בשלושת החודשים האחרונים רשמו מטבעות של שווקים מתעוררים כמו טורקיה, דרום אפריקה ומקסיקו ירידה של יותר מ-5%. בשווקים מסוימים כמו הונג-קונג וטייוואן התחזק המטבע בכ-0.5%, על רקע זרימת כספים מסיבית של משקיעים זרים, שהובילה להתחזקות המטבע.

5. המשך זרימת כסף לשוקי המניות הגלובליים מחוץ לארה"ב

בששת החודשים האחרונים לא מפסיקים משקיעים למשוך כספים מקרנות נאמנות ומ-ETF המשקיעות במניות בארה"ב, וזאת במקביל להגדלת ההשקעה בהיקפים גדולים יותר בשווקים מחוץ לארה"ב. מאז חודש אפריל משכו משקיעים מקרנות ומ-ETF המשקיעות במניות בארה"ב יותר מ-8 מיליארד דולר מדי חודש (עד ספטמבר, החודש האחרון שעליו יש נתונים), בעוד שבשווקים מחוץ לארה"ב גדלו ההשקעות ב-10-30 מיליארד דולר מדי חודש. לשם השוואה, בסיכום 2016 כולה יצאו מהשווקים שמחוץ לארה"ב כספים בהיקף מצטבר של כ-2.5 מיליארד דולר.

זרימת הכספים האדירה הזו מתחילת 2017 היא אחד הגורמים המשמעותיים התומכים בגל העליות שאנו רואים השנה מחוץ לארה"ב. בשנים האחרונות היו לא מעט נקודות שבהן העריכו משקיעים ואנליסטים כי הנה המגמה עשויה להתהפך, והשוק האמריקאי לא ימשיך להוביל - רק כדי להתבדות זמן קצר לאחר מכן. ואולם, הפעם נראה כי יש יותר גורמים מבעבר התומכים בהמשך ביצועי היתר של השווקים מחוץ לארה"ב, מגמה שאנו עדים לה כבר מתחילת 2017. סיכונים כמובן יש בלא מעט שווקים באופן נקודתי.

אם אתם זקוקים לגורם נוסף התומך בהמשך המגמה, חובבי ההיסטוריה ישמחו לדעת כי ניסיון העבר מלמד שתקופות שבהן בלטו השווקים מחוץ לארה"ב בביצועים טובים יותר מהשוק האמריקאי נמשכו לפחות ארבע שנים. לפי שעה אנו בעיצומה של השנה הראשונה במחזור הזה, וכעת נשאר לראות כמה זמן זה יימשך.

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע. 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר