גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"לים בארה"ב מחפשים דרך להילחם במפלצות ההייטק

פעילות המיזוגים והרכישות בארה"ב נסקה לשיא של 200 מיליארד דולר בנובמבר, כאשר מנכ"לי חברות מסקטורים רבים מחפשים דרכים להיאבק בגורילות כמו אמזון, פייסבוק, גוגל ונטפליקס

מרכז לוגיסטי של אמזון באנגליה / צילום: רויטרס
מרכז לוגיסטי של אמזון באנגליה / צילום: רויטרס

בנקאי ההשקעות כבר התרגלו לכך שמנכ"לים מודאגים מהמגזר הקמעונאי פונים אליהם בבקשה לשמוע רעיונות על איך להדוף את הגורילה הגדולה המאיימת עליהם, אמזון.קום. כעת, החששות הללו התרחבו גם למדיה, לשירותי הבריאות ולסקטורים רבים אחרים, שבהם המנכ"לים חוששים באותה מידה ממפלצות כמו פייסבוק, גוגל של אלפאבית ונטפליקס.

התוצאה היא התפוצצות של מיזוגים ורכישות. עד כה החודש, עסקאות בהיקף של כ-200 מיליארד דולר הוכרזו בארה"ב, לפי חברת המחקר דיאלוג'יק. בקצב הזה נובמבר יהיה חודש המיזוגים השני בגודלו מאז שדיאלוג'יק החלה לעקוב אחריהם ב-1995.

שלוש עסקאות מהעת האחרונה, בשלבי דיונים או המתנה לאישורים, מדגימות את ההשלכה הדרמטית המיוחדת של אמזון וענקיות הטק האחרות על פעילות המיזוגים והעסקאות.

רשת בתי המרקחת CVS הלת' עשויה להשיג עד סוף חודש זה הסכם לקניית חברת הביטוח אטנה ביותר מ-66 מיליארד דולר, ובכך לאחד שני עסקים עם מעט חפיפה תפעולית ביניהם, לפי מקורות יודעי דבר.

האפשרות שאמזון תיכנס לעסקי הרוקחות טלטלה את הנהלת CVS לחשוב על קניית חברת ביטוחי בריאות, שיכולה לעזור ל-CVS לעשות שימוש טוב יותר בשטחי החנויות שלה. רשת בתי המרקחת תוכל למכור ביטוחים, לבצע בדיקות דם ולספק שירותים נוספים שאמזון לא תוכל לחקות בקלות.

הרכישה המתוכננת של טיים וורנר על ידי AT&T בכ-85 מיליארד דולר תשלב עסקי טלפון נייד ענקיים אבל בעלי צמיחה איטית יותר ויותר ואת שידורי הלוויין של DirecTV עם מכונת תכנים שכוללת את טיים וורנר, הבעלים של CNN ו-HBO.

רנדל סטיבנסון, מנכ"ל AT&T, אמר שהנקודה במיזוג עם טיים וורנר היא ליצור משקל נגד לפייסבוק ולגוגל, שבנו "מעמד חזק להפליא" בשוק הפרסום. "זה העניין של המיזוג", הוא אמר.

לדבריו, "חברות טק משקיעות מיליארדים ביצירת תכנים ובהפצה ישירה שלהם לצרכנים". הרכישה שמתכננת AT&T "מעניקה לטיים וורנר את ההזדמנות לעשות אותו הדבר בפלטפורמות רבות ובמודלים שנתמכים על ידי פרסום שעולה לצרכנים פחות".

הבעת ההתעניינות של וולט דיסני בחלק גדול מנכסיה של פוקס המאה ה-21 נבעה בין היתר מההצלחה של נטפליקס, שירות הזרמת הווידאו הצומח במהירות הבזק, לפי מקורות יודעי דבר. לפוקס יש שווי שוק של כ-57 מיליארד דולר.

ערוצי הכבלים של דיסני מצויים תחת לחץ של מגמת חיתוך הכבלים. באוגוסט הכריזה החברה שהיא תשיק שני שירותי הזרמת תכנים מקוונים ישירות למנויים עם תוכניות ספורט, סרטים ותוכניות טלוויזיה. דיסני הודיעה גם על ביטול הפצת סרטיה העתידיים באמצעות נטפליקס.

דיסני פנתה לאחרונה לפוקס בהצעה לעסקה פוטנציאלית שתספק לדיסני יותר תכנים ונכסי הפצה כדי להתמודד טוב יותר מול נטפליקס.

"המטרה שלנו כאן היא להיות שחקן חזק בתחום השיווק הישיר לצרכן, תחום שכולנו יודעים שמפתה מאוד להיות בו", אמר יו"ר ומנכ"ל דיסני, רוברט אייגר, לאנליסטים ולמשקיעים החודש.

השיחות בין דיסני לפוקס נתקעו, אך הן יצרו כנראה מגמה רחבה יותר של התמודדות פומבית על נכסי פוקס, כולל אולפני הקולנוע וחטיבת הבידור. נכסים אלו מרכזים התעניינות של קומקאסט, ורייזון , סוני ואולי עוד קונים פוטנציאליים.

כל גל של מיזוגים ועסקאות נראה אחר. הבום שהגיע לשיא ב-2015 הוגדר בעיקר על ידי עסקאות בין מתחרות ישירות שניסו לצבור גודל ולחתוך עלויות. כמה חברות רצו גם להנמיך את המסים שלהן על ידי העברת המטות שלהן אל מחוץ לארה"ב.

מספר העסקאות שהוסכמו והוערכו בסכומים דו ספרתיים של מיליארדי דולרים שבר שיאים. העסקה שסימלה את השנה ההיא הייתה המגה-מיזוג בין חברות התרופות פייזר ואלרגן בכ-150 מיליארד דולר. ממשל אובמה חסם מאוחר יותר את העסקה הזו.

לפני המשבר הפיננסי, עסקאות ממונפות (במימון הלוואות) פרטיות שלטו בסביבת המיזוגים. במהלך עליית הטק בשלהי המאה שעברה, חברות מיהרו לעסקאות שנתפסו כמתקפות כניסה לעסקים חדשים, כמו המיזוג שנכשל בין AOL לטיים וורנר.

עד כה השנה, הנפח הדולרי של עסקאות מיזוג בארה"ב הגיע ל-1.22 טריליון דולר, ירידה של 18% מהתקופה המקבילה ב-2016, לפי דיאלוג'יק. בנקאי השקעות מייחסים את הירידה במידה רבה לאי הוודאות שנוגעת למדיניות המס וההגבלים העסקיים של ממשל טראמפ.

עסקאות גדולות

הגאות האחרונה במיזוגים היא סימן לכך שמניעים אחרים פועלים כעת לטובת עסקאות. ההלוואות נשארו זמינות וזולות, ומחירי המניות הגבוהים תמיד תומכים במיזוגים ורכישות. בעלי המניות תגמלו את הקונים בכמה עסקאות בתקופה האחרונה, וזו מגמה שנוטה לעודד עוד עסקאות והיא מזכירה את 2015.

העסקאות הגדולות בגל הנוכחי אינן פחותות מהבום האחרון. בתחילת חודש זה, ברודקום הגישה הצעה ליצרנית השבבים היריבה קוואלקום בשווי כ-105 מיליארד דולר. מיזוג זה יהיה ההשתלטות הטכנולוגית הגדולה ביותר מאז ומעולם. קוואלקום דחתה את ההצעה, בטענה שהיא נמוכה מדי.

לחברות רבות קשה עדיין להסכים למיזוג או השתלטות, או לזכות באישור בעלי המניות ורשויות הפיקוח. ספרינט ו-T-Mobile US, רשתות הסלולר מספר שלוש וארבע בארה"ב, ויתרו לאחרונה על מאמץ של כמה חודשים למזג אותן, בעקבות אי הסכמה על השליטה ובנושאים נוספים.

מניות טיים וורנר ירדו מאז ש"וול סטריט ג'ורנל" דיווח מוקדם יותר החודש שמשרד המשפטים הפדרלי עלול להתנגד לעסקה עם AT&T, ואכן תביעת המשרד נגד העסקה הוגשה אתמול (ב', ראו מסגרת).

ובכל זאת, העניין בעסקאות הוא חזק ומתחזק בחברות רבות שמאוימות על ידי התחרות מצד ענקיות טק כמו אמזון. אותן ענקיות עשו בעצמן עסקאות גדולות לאחרונה. הבולטת בהן הייתה רכישת הול פודס מרקט באוגוסט על ידי אמזון בכ-13 מיליארד דולר.

מבול טלפונים

בנקאי השקעות שמייעצים לרשתות מזון דיווחו שהם הוצפו בשיחות טלפון בעקבות ההכרזה על העסקה ההיא. יכולתה של אמזון להיכנס למעשה בן לילה לעסקי המכולת שיגרה גלי זעזוע למגזר הזה, שכבר סובל משולי רווח דקיקים במיוחד. מנכ"לים בסקטורים אחרים תהו גם הם אם הם הבאים בתור.

"אני רואה את זה כמעט בכל מגזר ותעשייה", אומר סטיבן ברונוף, יו"ר חטיבת המיזוגים של בנק אוף אמריקה מריל לינץ'. "החברות הללו (אמזון) גורמות למנכ"לים להבין שהאופציה העצמאית והבודדת שלהם אולי כבר איננה מעשית".

מרבית האנליסטים והמשקיעים הופתעו כאשר הול סטריט ג'ורנל דיווח באוקטובר ש-CVS מנהלת שיחות על רכישת אטנה. ל-CVS יש רשת רחבה של יותר מ-9,700 בתי מרקחת, יותר מ-1,100 מרפאות רפואיות ותוכנית הנחות למנויים ברכישת תרופות שמתווכת בין היצרניות לחברות הביטוח הרפואי. אטנה היא אחת מחברות הביטוח הרפואי הגדולות בארה"ב.

החשש מפני תחרות מוגברת מצד אמזון היה בין המניעים שדרבנו את CVS לחפש שותפה למיזוג מעבר לתעשייה שלה, לפי מקורות יודעי דבר.

אמזון לא הייתה המניע היחיד. CVS רואה באטנה אמצעי לשנות את העיצוב שלה כרשת קמעונאית, במסגרת ניעור רחב יותר של כל תעשיית שירותי הבריאות, ותוך חיזוק כוח המיקוח של החברה במו"מ עם יצרניות תרופות, וכשהיא מצוידת בערימה גבוהה של נתונים רפואיים על לקוחות.

כאשר יותר קניות עוברות לאמזון ולקמעונאיות מקוונות אחרות, CVS כבר התקשתה להחליט מה לעשות בחנויות הפיזיות שלה. האפשרות שאמזון תהפוך ליריבה בתחום העסקי העיקרי של CVS הגבירה את הרצון שלה בעסקה שתגוון עוד יותר את פעילותה, ותעזור לשנות את ייעוד בתי המרקחת.

לרשת המזון המהיר Carl's Jr שבבעלות חברת CKE Restaurants, יש גישה קצת שונה כלפי אמזון. הרשת צייצה בטוויטר בחודש שעבר: "היי, כאן חשבון @Amazon BUY US. באמת. בואו נעשה את זה, ונשנה את עתיד האכילה!!".

לפי שעה אין סימן לכך שאמזון מעוניינת לקנות את Carl's Jr.

המיזוגים

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות