גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הכלכלה: יבוא מלט מסכן התעשיה הישראלית אך לא ירוסן

הממונה על היטלי הסחר במשרד החליט לא להטיל היטל היצף על יבוא מלט, אף שלדבריו "ייתכן שבטווח הבינוני התעשייה המקומית תיאלץ לסגור את מפעליה" ■ הסיבה: היעדר נתונים מלאים מצד יצרניות המלט המקומיות, נשר ומלט הר-טוב, אשר מצדן טוענות כי העבירו את כל המידע

פריקת שקי מלט / צילום: רויטרס
פריקת שקי מלט / צילום: רויטרס

תרעומת בחברת מלט הר-טוב בעקבות החלטה מקדמית שפרסם הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה והתעשייה, דני טל, שלפיה לא יוטל היטל היצף על יבוא של מלט מטורקיה ומיוון לישראל, וזאת למרות שבדיקה שעשה מצאה כי אכן מתקיים היצף כזה.

הממונה על ההיטלים קבע, כי ממצאי הבדיקה "מראים שהיבוא מיוון ומטורקיה מתבצע במחירי היצף בשיעורים ניכרים". עוד קבע הממונה, כי "בהיעדר הגנה מפני יבוא במחירי היצף ייתכן שבטווח הבינוני התעשייה המקומית תיאלץ לסגור את מפעליה ולצמצם את כושר הייצור שלה. צמצום כושר הייצור של התעשייה המקומית עשוי להוביל להגדלת התלות באספקת המלט ממדינות זרות".

עוד נכתב בהחלטה שפרסם טל, כי "לאורך זמן, מחירי היבוא בהיצף לא צפויים להישמר ובהינתן שעת הכושר, יעלו היצרנים הזרים את המחירים באופן ניכר על מנת למקסם את פעילותם העסקית, מה שיפגע בצרכנים הישראלים ובכללם הקבלנים וחברות הבטון".

ההחלטה המקדמית של טל ניתנה בתום חודשים ארוכים של חקירה שעשה, בעקבות תלונה שהגישה לו יצרנית המלט הקטנה מלט הר-טוב שבעבר הייתה בבעלות המונופול נשר.

מפעל המלט בהר-טוב נמכר בידי נשר למשפחת וייל בשנת 2015 בכ-180 מיליון שקל, וזאת במסגרת הסדר רגולטורי שנעשה בין משרדי האוצר והכלכלה והתעשייה לבין נשר. הסדר זה נועד לאפשר התבססות של יצרנית מלט נוספת בשוק הישראלי ולקיים בו תחרות שתוביל לירידת מחירים.

אלא שבזמן שמלט הר-טוב מנסה להתבסס בשוק המקומי, החל יבוא נרחב של מלט, בעיקר בידי סימנט איי.אס שבבעלות מספנות ישראל ובידי היבואן רביע נופי.

במלט הר-טוב הגדירו את היבוא מטורקיה ומיוון "טורפני" והזהירו כי מכירת המלט המיובא בשוק המקומי במחירים נמוכים תעמיד את עתידה כיצרנית מלט בסימן שאלה, כמו גם את עתידם התעסוקתי של כ-120 עובדיה. מנגד, סימנט איי.אס טענה כי יבוא המלט על ידה הוביל לירידת מחירים בשוק הישראלי ולהגברת התחרות בענף.

בהחלטתו כתב הממונה, כי "היבוא במחירי היצף לכאורה מיוון ומטורקיה פגע במכירות, ברווחיות, בנתח השוק, בפריון ובשכר ביחס לענף היצרני המקומי שמורכב ממלט הר-טוב ומנשר. בנוסף... הגעתי למסקנה כי היבוא בהיצף לכאורה מיוון ומטורקיה גרם לתופעת חיתוך מחירים ודחיקת מחירים".

אף על פי שהממונה על היטלי הסחר קבע כי אכן מתקיים יבוא בהיצף באופן שמאיים על הייצור המקומי, הוא דחה את בקשת מלט הר-טוב להטיל היטל היצף שירסן את יבוא המלט מחו"ל. כך, הממונה גם דחה את בקשת היצרנית לערובה זמנית, עד לגמר החקירה בנושא. ההסבר שניתן להחלטה זו הוא היעדר נתונים מלאים מצד יצרניות המלט, נשר ומלט הר-טוב, באופן שלא מאפשר לבחון את היקף הנזק שנגרם לענף בשל היבוא הנרחב של מלט מחו"ל. מדובר בנתונים הקשורים לקביעת מחירי המטרה של המלט, שלפי הממונה על בסיסם ניתן לחשב את שיעור הנזק שנגרם ליצרנים הישראליים.

אלא שלטענת מלט הר-טוב הנתונים המלאים הועברו לממונה במועד. בחברה אמרו היום (ד') ל"גלובס", כי היא מתכוונת לדרוש מהממונה לתקן את החלטתו המקדמית בנושא, וזאת משום שהעבירה אליו את מלוא הנתונים.

ממלט הר-טוב נמסר בתגובה להחלטת הממונה: "אנחנו מברכים על הקביעה שאכן מתקיים היצף בשיעורים משמעותיים וחריגים כפי שהוכחנו מעל לכל ספק. נמשיך להיאבק להטלת סנקציות על היבואנים שנקבע בהחלטה מחייבת כי הם מוכרים במחירי היצף. אנו מקווים ומצפים שמדינת ישראל תפעל כדי להגן על התעשייה המקומית ועל הרפורמה שכוננה כנגד היבוא הבלתי חוקי שמתקיים בשוק. אי הגנה כאמור, עלולה להביא לסגירת המפעל ולנזק בלתי הפיך למדינה ולשוק הבנייה".

ההחלטה שפרסם טל היא, כאמור, החלטה מקדמית והחקירה שהוא מוביל בנושא נמשכת. עם השלמתה, הממונה עתיד להעביר את הממצאים הסופיים לוועדה המייעצת לעניין היטל היצף והיטל משווה ולשר הכלכלה. "בחינת הקשר בין קיומו של נזק לבין ההיצף ייבחנו בהמשך החקירה", כתב טל בהחלטתו, "אין בהחלטה מקדמית זו כדי לקבע את החלטתי בממצאים הסופיים".

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "החלטתו המקדמית של הממונה על היטלי סחר להמנע מהטלת ערובה זמנית עד לסיום החקירה נובעת משיתוף פעולה חלקי בלבד של המגזר היצרני המקומי. אף שהממונה איפשר דחיות חוזרות כדי לאפשר לצדדים לספק את המידע החסר, הממונה לא קיבל, הן מהמתלוננת חברת הר-טוב, והן מחברת נשר שתמכה בתלונה, את כל המסמכים אשר נדרשו מהן לצורך ביסוס טענותיהן.

"לאחר פרסום ההחלטה המקדמית, שב הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה והתעשיה והעביר לצדדים דרישות להשלמת מידע. ללא שיתוף פעולה מלא מצידה של המתלוננת יאלץ הממונה לסגור את החקירה".

מסימנט איי. אס נמסר בתגובה כי "כפי שקובע משרד הכלכלה, הרווחים של מונופול המלט הפרטי ושלוחיו גבוהים משמעותית מהמקובל ומי ששילמו על כך מחירים מופקעים הם רוכשי הדירות והציבור בישראל. לא בכדי המונופול ושלוחיו לא מסרו למשרד הכלכלה פרטים על היקף הכנסותיהם ורווחיהם ומנסים למנוע בכל דרך את התחרות בתחום. כניסת סימנט הורידה משמעותית את מחירי הבטון בישראל בכ-30% והיא תמשיך להציע לקבלנים מלט במחירים נמוכים משמעותית ולתרום להורדת יוקר המחיה בישראל".

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?