גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמפיין MeToo#; ומה אם את לא מפורסמת מהוליווד או מת"א?

מנתוני הדוח על עבירות מין ב-2016 עולה שהחוק חולל שינוי מהותי בציבור, אבל לא במשטרה ובפרקליטות

הטרדה מינית או חיזור? / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הטרדה מינית או חיזור? / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

1. "נשים מפורסמות ומתוקשרות מביישות גברים מפורסמים ומתוקשרים - וכולם מקבלים כותרות" אומרים בשקט הרבה גברים ומעט נשים נוכח קמפיין MeToo#. אבל מה ייצא מזה לנשים לא מפורסמות, לא מתוקשרות, לא תל אביביות, לא הוליוודיות, פועלות, פקידות, מנקות, חסרות מעמד, כוח וישע, שמוטרדות על ידי גברים לא מפורסמים, לא מתוקשרים, "בוסים" בדרגים נמוכים, לא באמת מוכרים, לא מעניינים מישהו מלבד הנוכחים במקום שבו הם מבצעים את זממם העלוב?

הנחת היסוד היא שהפחד מדבק, שמי שרואה גדולים, עשירים, חזקים ומקושרים נופלים בזה אחר זה בגלל חשיפת מעשיהם - יחשוש לעצמו. יטפל בעצמו ולא יטריד עוד. עוד הנחת יסוד אומרת שנשים הרואות נשים אחרות, מוכרות, ידועניות, שחושפות בפומבי אירועים שלאורך שנים החביאו והסתירו מבושה ומבוכה, כאילו הן אשמות במשהו - יעזו גם הן לעשות את זה ולהשתחרר מהכאב והאופל שמחכה להן יום ביומו, למשל במקום העבודה. וגם אם לא - הרי החשיפה והבולטות שניתנת לעניין עשויה, בתקווה, להניע את מערכות האכיפה, משטרה, פרקליטות ובתי משפט, להתחיל להתייחס לעניינים הללו אחרת. הרבה-הרבה יותר ברצינות.

2. האם זה עובד? כן, אומרים במרכזי הסיוע. יש עלייה ברורה בפניות ובמספר השיחות המתקיימות בכל פנייה. "קמפיין MeToo# גרם רעידת אדמה של ממש, הוכיח כי היקף התופעה עצום ורב ממדים, ובמקביל חשף שרוב הנשים והגברים שנפגעו נשארו עם הפגיעה לבד ולא ראו ברשויות כתובת בשעת אמת", כך אומרת אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע. הבעיה הכי קשה היא, ש"מהנתונים עולה בבירור שעל אף שמספר התלונות גדל בשנים האחרונות, מספר כתבי האישום שהוגשו בפועל דווקא הצטמצם".

האם זה באמת עובד? לא בדיוק, בטח לא מובהק, ואפשר שזה מוקדם מדי לומר - זה מה שעולה מהנתונים שהתקבלו מהמשטרה לבקשת "גלובס'", בתשובה לשאלה האם מסתמנת עלייה בהגשת תלונות בגין הטרדה מינית מאז החל הקמפיין הנוכחי בחודשים האחרונים.

הנה הנתונים: עד מאי השנה נספרו כ-120 תלונות שהתקבלו בחודש במשטרה בחשד להטרדה מינית. ביוני זה קפץ ל-160, ביולי ירד ל-142, באוגוסט 113, בספטמבר 61, באוקטובר 97 ובנובמבר (עד יום שני האחרון, 20.11) נרשמו 89 תלונות על הטרדה.

כך קורה שמי שציפו שהקמפיין הסופר-מתוקשר יעלה משמעותית את מספר התלונות, יעזור ויתמוך בנשים שאינן כל כך מתוקשרות, חזקות פחות, שמטרידיהן גם הם לא ידוענים - מתאכזבים. עם זאת, בהחלט אפשרי, וכך זה גם עולה חד-משמעית ברשתות החברתיות, שעוד ועוד נשים שבחרו לא לפנות למשטרה מסיבות שלהן, ובכללן ההתנהלות הבעייתית מאוד של מערכות האכיפה, בוחרות יותר ויותר להשתמש בהתפתחות הדמוקרטית של הרשתות החברתיות ולבייש את המטרידים בפומבי, ברשתות.

זה הפתח לנשים פחות בטוחות בעצמן ובמשרתן, בהנחה שמי שמטריד אחת מטריד עוד כמה, וכולן שותקות ומחביאות את הכאב. מובן שבשלב מסוים, שטרם הגיע, יהיה צורך לסנן את השיימינג ברשת ובמקביל גם לטפל אחרת בתלונות הטרדה שיתבררו, בפסיקות בית משפט, כשקריות ומניפולטיביות. עד כדי שינוי החוק, וקביעה שנשים שהתלוננו מטעמים זרים - שמן ייחשף.

3. היום, רביעי, חשף בכנסת איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית את הדוח לשנת 2016. האיגוד מחזיק 9 מרכזי סיוע ומצרף גם את הנתונים של המשטרה, הפרקליטות, צה"ל והמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש).

הדוח והנתונים מתייחסים לדרגות של תקיפה ועבירות מין, ברף פלילי משתנה: אונס, מעשה סדום, פגיעה, מעשה מגונה, הטרדה מינית. החוק למניעת הטרדה מינית נחקק ב-1998 והתייחס לקבוצה גדולה של התנהגויות פוגעניות. הנה נתוני הפגיעה שדווחו היום: 10,610 פניות של נפגעים ונפגעות הגיעו למרכזי הסיוע במהלך 2016 - עלייה של 15% ביחס לשנת 2015 ועלייה של 34% במהלך 5 השנים האחרונות. 90.5% מכלל הפניות דיווחו על פגיעה בנשים. 9.5% מהפניות על פגיעה בגברים. 60.3% מהפונות והפונים נפגעו כקטינים.

4. הדוח חושף בעיה קשה ומחריפה של כישלון מחריף ביישום החוק במערכת האכיפה, במשטרה ובפרקליטות ביישום הפלילי של החוק למניעת הטרדה ופגיעה מינית. כך שהחוק אמנם חולל שינוי מהותי בשיח הציבורי, אבל קשה לומר שחולל שינוי במשטרה ובפרקליטות.

ב-2016 הוגשו למשטרה בסך הכול 5,686 תלונות על עבירות מין - עלייה של 22.5% בהשוואה ל-2011. באותה שנה נפתחו 1,243 תיקי הטרדה מינית - קפיצה של 58% ביחס לשנת 2011.

נתוני הפרקליטות לשנת 2016: נפתחו 4,039 תיקים - 3,637 תיקי עבירות מין ו-402 תיקי הטרדה מינית. באותה שנה נסגרו בפרקליטות 3,389 תיקי עבירות מין בלא שהוגשו כתבי אישום, 69% מהם נסגרו בשל חוסר ראיות. 26 כתבי אישום הוגשו בעבירות של הטרדה מינית, לעומת 324 תיקי הטרדה שנסגרו. כלומר, רק ב-7% מהתלונות הוחלט על הגשת כתב אישום, כאשר ב-2011 הוגשו 14 כתבי אישום מתוך 121 תיקים, כלומר 12%. מה שאומר שחלה עלייה מובהקת בסגירת התיקים וירידה בהגשת כתבי אישום.

נתוני מח"ש: לראשונה בשנת 2016 התקבלו יותר פניות מאזרחיות מאשר משוטרות, בגין עבירות מין שבוצעו על ידי שוטרים. ב-51% מהתיקים בהם התקבלה הכרעה במח"ש הוגש כתב אישום או הוחלט על כתב אישום, 19% הועברו לטיפול משמעתי.

נתוני הפרקליטות הצבאית: בשנת 2016 התקבלו 1,329 פניות לעומת 701 בשנת 2011. מבין התיקים שבהם התקבה הכרעה (בין אם כתב אישום או סגירת תיק): בכמחצית הוחלט על כתב אישום ומחצית - סגירה.

5. כמה זה עולה, בכסף? על פי הערכה שפורסמה על ידי המשרד לביטחון פנים ב-2014, היקף תופעת האלימות המינית נע סביב 84 אלף מקרים בשנה - רק 6% מהם מדווחים למשטרה. המשרד העריך אז את הנזק הכלכלי ביותר ממיליארד שקל. פרופ' אורי ינאי, לשעבר מבית הספר לעבודה סוציאלית ורווחה באוניברסיטה העברית, ערך מחקר עבור הוועדה הבינמשרדית לזכויות נפגעי עבירה, על המחיר הכלכלי של הנפגעים למערכות. מחקרים בעולם, הוא כותב, כימתו את העלויות הכלכליות של השלכות פגיעה מינית והגיעו להוצאה ממשלתית המוערכת בין 100-150 אלף דולר לנפגע/ת לשנה. בישראל, מצא פרופ' ינאי, הערכת הנזק הכלכלי הממוצע של עבירת מין עומדת על כ-40 אלף שקל לנפגע/ת לשנה.

מספר התלונות על הטרדה מינית

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל