גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלעדי: שופרסל מטלטלת את מועדוני כרטיסי האשראי

הפרידה של שופרסל מלאומי קארד לטובת כאל החדירה מוטיבציה ברשתות מזון נוספות ■ בנקאי בכיר: "נראה תזוזות בחודשים הקרובים" ■ רמי לוי: "בוחנים את כל האופציות"

 איציק אברכהן, מנכל שופרסל / צלם: סיון פרג`
איציק אברכהן, מנכל שופרסל / צלם: סיון פרג`

המעבר הדרמטי של רשת שופרסל מלאומי קארד לכאל מביא לגלי הדף בענף רשתות המזון. ל"גלובס" נודע כי בעקבות ההסכם הנדיב שחילצה שופרסל מכאל, רשתות מזון נוספות בוחנות בימים אלה אפשרות לשפר את תנאיהן ואולי אף לעבור לחברת כרטיסי אשראי אחרת. "השוק עובר טלטלה, כולם מדברים עם כולם. להערכתי נראה תזוזות בענף בחודשים הקרובים", אומר בכיר במערכת הבנקאית. "כולם במו"מ עם כולם, הולך להיות רותח", הוסיף גורם בענף המזון.

במפה הנוכחית שתי רשתות עובדות עם ישראכרט - רמי לוי וויקטורי. לאחר המהלך של שופרסל, שתי רשתות עובדות עם חברת כאל- שופרסל ויינות ביתן, ולאומי קארד צפוי להפסיק בשנה הבאה את השותפות עם כאל ולהישאר ללא רשת מזון. לפי הערכות, משחק הכיסאות נמצא רק בתחילת הדרך ושינויים נוספים צפויים בהמשך. עם זאת, מדובר בתהליך ארוך וייתכן שיעברו עוד כמה חודשים עד שהתמונה תתבהר.

כזכור, לפני כמה שבועות הפתיעה שופרסל את השוק כשהודיעה שהיא מפסיקה את השותפות בת העשור עם לאומי קארד ועוברת לעבוד עם כאל. מדובר בהחלטה לא טריוויאלית. בקרב המועדונים החוץ-בנקאיים יש כלל לא כתוב - לא מחליפים חברת כרטיסי אשראי. התהליך הזה נחשב למורכב, יקר ובעל סיכון שכן הוא מצריך למעשה מכירה מחדש של המועדון לכל הלקוחות. כעת לא רק שנשבר מחסום פסיכולוגי, אלא שרשתות השיווק האחרות רואות ששופרסל הצליחה לשפר תנאים. בענף הקמעונאות רווי היצרים והתחרות, נראה כי הן לא יושבות בשקט ומנצלות את המומנטום לשיפור עמדות.

תחום המועדונים החוץ-בנקאיים נחשב למנוע צמיחה בענף כרטיסי אשראי, ובמיוחד המועדונים עם רשתות המזון. מועדון עם רשת מזון נחשב לנכס אסטרטגי חשוב שכן מדובר בהוצאה משמעותית של כ-18% מסך ההוצאות בכרטיסי אשראי, והבטחת הנחה קבועה ברשתות המזון, כפי שנהוג ברוב המועדונים, מגבירה את נטיית הלקוחות להשתמש בהם. כמו כן, לאומי קארד רעבה למועדון חדש שיחליף את שופרסל. עם זאת, לאור העובדה שהיא לא השוותה להצעה שקיבלה שופרסל לכאל, ניתן לראות כי החברה אינה ממהרת להציע הצעות שלא ישאירו לה שיעור רווחיות ראוי לטעמה.

כמו כן, בענף כרטיסי האשראי מעריכים כי סיכוי קלוש שמתחרותיה של שופרסל יצליחו להשוות לתנאים שהיא מקבלת. "שופרסל היא רשת המזון הגדולה בישראל, והמועדון שלה הוא אחד המועדונים החוץ-בנקאיים הגדולים ביותר. המועדונים של הרשתות האחרות קטנים יותר, ולכן כוח המיקוח שלהם קטן יותר", העריך גורם בענף כרטיסי האשראי.

אז מה המצב הנוכחי כיום בענף הכרטיסים החוץ בנקאיים בתחום רשתות המזון? קבוצת המשביר מחזיקה בכרטיס אשראי משותף עם קבוצת ביתן מועדון פיננסיים, "FAMILY 365", בו הם מחזיקים 50%-50%. קבוצת ביתן כוללת את הרשתות יינות ביתן, מגה בעיר ושוק מהדרין ומונה כ-188 סניפים עם מחזור מכירות של כ-5.8 מיליארד שקל בשנה.

השאלה המעניינת היא מה יקרה עם המועדון של יינות ביתן. כאל מתפעלת כיום את המועדון, ולאחרונה כאמור החלה לעבוד עם המתחרה הגדולה - שופרסל. בתקופה האחרונה ההסכם בין השתיים הוארך אמנם ל-8 שנים, אך זה לא אומר שנאמרה המילה האחרונה.

גורם בענף אמר היום ל"גלובס" כי "הכניסה של שופרסל לכאל היא משמעותית. המועדון של כאל עם המשביר ויינות ביתן לא יוכל להיות בתנאים פחות טובים ממה ששופרסל השיגה".

ההערכות בענף הן שקבוצת ביתן שוקלת את צעדיה ובוחנת אפשרות לשפר את תנאיה. כיום ליינות ביתן יש כ-250 אלף לקוחות בפעילות כרטיסי האשראי, מתוך כ-700 אלף בתי אב עם כרטיס מועדון.

לעומת זאת, קבוצת המשביר אינה מעוניינת לסיים את השותפות עם כאל. רמי שביט מסר ל"גלובס" כי "לא נעזוב ולא ננהל מו"מ על עזיבה. אנחנו מאמינים בכאל ובטוחים שהם יעשו הכל כדי שלא תהיה לנו סיבה לעזוב חוזית וכלכלית. מערכת היחסים שלנו מצוינת ויש לנו כרטיס אשראי משותף מצוין". לדברי שביט, 20% ממחזור המכירות של המשביר משולם באמצעות כרטיסי המועדון.

רשת רמי לוי מפעילה כרטיס אשראי משותף ביחד עם ישראכרט. בדוחותיה השנתיים ל-2016 דיווחה הרשת על 400 אלף חברי מועדון בכרטיס האשראי. הרשת מונה קרוב ל-50 סניפים ומחזור המכירות ב-2016 הסתכם בכ-4.5 מיליארד שקל.

לדברי רמי לוי, ההסכם המחייב של הרשת עם חברת ישראכרט צפוי להסתיים בעוד כחצי שנה, והוא בוחן את האפשרות להחליף חברת כרטיסי אשראי. "אנחנו בהחלט בוחנים את כל האופציות ומנהלים שיחות גם עם ישראכרט, גם עם לאומי קארד וגם עם אחרים. אנחנו נלך על מי שיציע לנו תנאים הכי טובים, כאלה שיטיבו עם הצרכן", אומר לוי ל"גלובס".

רשת ויקטורי שבשליטת אייל רביד, הקימה גם היא כרטיס אשראי משותף עם ישראכרט ב-2010. לפי דיווחים של החברה בדוחות השנתיים ל-2016, ההסכם בין השתיים הינו בתוקף עד יוני 2019 ומתחדש אוטומטית לשלוש שנים נוספות, אלא אם ניתנת הודעה מראש. כלומר כרגע, לכאורה, אופציית המעבר אינה מעשית באופק הקרוב. עם זאת, בענף כרטיסי האשראי מעריכים כי הדבר לא ימנע מויקטורי לשפר עמדות או לבדוק אופציות נוספות.

התכונה שיש היום בשוק המזון עשויה גם להביא להקמת מועדונים חדשים. אחת מהן היא רשת יוחננוף.

רשת יוחננוף, מונה כיום 21 סניפים וצפויה להתרחב לכ-28 סניפים בשנה הקרובה. ההערכות הן כי מחזור המכירות השנתי שלה עומד כיום על כ-1.5 מיליארד שקל. הרשת אינה מחזיקה כיום בפעילות של כרטיסי אשראי. בשיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ובעלי הרשת, הוא מציין כי עד כה הנושא לא עלה על הפרק עד כה, אך מוסיף כי "נשקול את האופציה הזו כל עוד נקבל תנאים שיתנו ערך מוסף לצרכן ויתרון עסקי עבורנו".

מועדון מרכזי נוסף שקיים היום בשוק ושאינו שייך לתחום המזון הוא של רשת סופר-פארם. מדובר במועדון לייף סטייל - מועדון חזק המופעל עם חברת ישראכרט. לדברי סופר פארם, אין כוונה לסיים את השותפות הזו.

מועדון כרטיסי האשראי של הרשת מונה כ550 אלף לקוחות. המחזור של סופר פארם ב-2016 עמד על 4.7 מיליארד שקל, והיא מפעילה כ-240 סניפים. בסופר-פארם מציינים כי הפעילות של לקוחות לייף סטייל מהווה כ-22% מהמחזור (כוללת בתוכה גם את מועדון הלקוחות וגם את כרטיסי האשראי). עוד אומרים בסופר-פארם כי יחסיה עם ישראכרט מצוינים והיא לא בוחנת מעבר בשלב זה.

מועדון לייף סטייל הוקם ב-1998 ע"ב כרטיס אשראי שניתן לשימוש רק ברשתות שהיו חברות בו. החל מאוקטובר 2009 הושק כרטיס לייף סטייל פלוס, שניתן לשימוש במאות אלפי בתי עסק בישראל ובחו"ל.

מתחרתה של סופר-פארם, רשת ניו פארם, צפויה לעבור שינוי בתחום מועדון כרטיסי האשראי, אבל זאת בשל העסקה למכירתה לשופרסל. היום הרשת משתייכת לקבוצת המשביר ומהווה חלק מהמועדון שמפעילה כאל עבור קבוצת המשביר.

כזכור, רשת שופרסל רכשה את ניו פארם ולאחר הטמעתה היא תהיה חלק מהמועדון החדש של שופרסל עם כאל, מה שאמור להוות עוד מנוע צמיחה למועדון של שופרסל.

ההסכם שהפך את השוק

האירוע המחולל שמזיז את ענף המזון אירע לפני כמה שבועות כאשר שופרסל הודיעה כי היא מסיימת אחרי עשור של פעילות משותפת את העבודה עם לאומי קארד ועוברת לעבוד עם כאל.

ישנן שמועות על יחסים מתוחים בין בעל השליטה בשופרסל, אדוארדו אלשטיין, למנכ"לית לאומי, רקפת רוסק עמינח, שהביאו להחלטה.

בכל אופן, לפי הערכות, שופרסל שיפרה את מצבה בכל הקשור לחלוקת ההכנסות מהפעילות המשותפת, אם כי לא ידוע בכמה. לפי פרטים שפורסמו מההסכם, כאל הסכימה להתחייב לשלם לשופרסל בשתי נקודות זמן (תום השנה הרביעית ותום השנה השמינית להסכם) בונוס שיכול להגיע ל-70 מיליון שקל בהינתן הגעה ליעדים מהותיים. מדובר בפוטנציאל לבונוס לא מבוטל שינגוס לכאל מרווחיות הפעלת המועדון המשותף. בנוסף, שופרסל גם מגדרת את הסיכון מול כאל. אם במהלך שלוש השנים הקרובות (שנות המעבר בין החברות בהן יפוגו כרטיסי לאומי קארד) הכנסות המועדון יפחתו מ-65 מיליון שקל בכל שנה, אז כאל תפצה את שופרסל בהפרש עד לתום הרבעון הראשון בשנה שאחרי.

לפי הערכות, הכנסות המועדון עומדות כיום על סדר גודל של כ-70 מיליון שקל, כלומר שופרסל "מגדרת" את אובדן ההכנסות לעד 10%.כרטיס האשראי המשותף של שופרסל ולאומי קארד נחשב לאחד מהכרטיסים החוץ-בנקאיים הגדולים. הרווח התפעולי של המועדון עמד אשתקד על 47 מיליון שקל, והוא מהווה כ-10%-15% מהרווח התפעולי השנתי של החברה.בסיכום 2016 החזיקה שופרסל 505 אלף כרטיסים פעילים של המועדון, כאשר 22% מהמכירות ברשת שופרסל מתבצעים באמצעות כרטיס זה.

היום (ד') פרסמה שופרסל את דוחותיה בהם הופיע שערוך לשווי האופציה לרכישת חלקן של פז ולאומי קארד בשופרסל פיננסים המפעילה את המועדון. שווי האופציה בדוחות עומד על 167 מיליון שקל ומשקף לשופרסל פיננסים שווי של כ-465 מיליון שקל, בדומה בערך להערכת שווי קודמת.

אלא שלא ברור האם שותפותיה של שופרסל יסכימו להערכה הזו לאור העובדה ששווי החברה אמור לגדול משמעותית לאחר שיפור התנאים עם כאל.

מפת המועדונים החוץ

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"