גילויים חדשים בפרשת הצוללות: כמה כסף קיבל גנור?

ל"גלובס" נודע כי טיסנקורפ תוותר על העסקת מתווך מקומי, ותפתח נציגות המאוישת בעובדי החברה ■ החברה אינה בטוחה כי העסקה לרכישת שלוש צוללות נוספות תצא לפועל

אסן, גרמניה. עד המדינה בפרשת הצוללות, מיקי גנור, קיבל מחברת "טיסנקרופ" כ-10.2 מיליון אירו וביקש שהתשלומים יועברו לפחות לשלוש חברות שונות השייכות לו בישראל; כך עולה מפרטים שהגיעו לידי "גלובס" לקראת מסיבת העיתונאים השנתית של הקונצרן הגרמני, שתתקיים היום (ה').

עוד עולה מהפרטים כי רוב הכסף שהועבר לגנור נובע מעמלת תיווך על עסקת הצוללת השישית שהזמינה ישראל מהחברה ב-2012, בעוד ש"טיסנקרופ" היתה אמורה להעביר לו סכום דומה - כ-10 מיליון אירו נוספים - עם התקדמות בניית ארבע ספינות הקרב שהזמינה ישראל להגנה על אסדות הגז שלה. החברה הקפיאה את החוזה עם גנור לאחר פתיחת החקירה נגדו, והפסיקה את כל העברות הכספים אליו.

הקונצרן יקיים היום במטה החברה בעיר אסן את מסיבת העיתונאים השנתית שלו, שבה צפוי מנכ"ל טיסנקרופ, היינריך היזינגר, להציג את תוצאותיו בשנה הפיסקאלית האחרונה. במרכז מסיבת העיתונאים יעמוד מיזוג אפשרי של חטיבת הפלדה של טיסנקרופ - קונצרן בעל הכנסות של כ-39 מיליארד אירו בשנה - עם עסקי הפלדה של הענק ההודי-בריטי "טאטה".

בנוגע לצוללות, שנבנות במספנות HDW השייכות לחברת TKMS שבחטיבת ה"פתרונות העסקיים" של הקונצרן, מסתמן כי בעתיד הקרוב תוותר טיסנקרופ על השימוש בנציג ישראלי, ותפעיל נציגות קבועה בישראל המאוישת בעובדי החברה. החברה כלל אינה בטוחה כי העסקה לרכישת שלוש צוללות נוספות, שאושרה במזכר הבנות בין גרמניה לישראל בחודש שעבר, אכן תצא לפועל בסופו של דבר - בגלל הסעיף שמתנה את קיומה באישור היועץ המשפטי הישראלי כי השחיתות לא נגעה בשורשי העסקה.

החברה ניסתה בעקביות להרחיק עצמה מפרשת השחיתות סביב עסקאות הצוללות וספינות הקרוב, הנמצאת במוקד חקירת משטרה שביצעה גל מעצרים בעניין ביולי האחרון. גנור חתם ב-23 ביולי על הסכם עד-מדינה, הכרוך בשנת מאסר ובקנס של עשרה מיליון שקלים, והודה במסגרת העסקה במתן שוחד לבכירים במערכת הצבאית והציבורית. בפרשה נעצרו כבר שורה ארוכה של בכירים, ביניהם מפקד חיל הים לשעבר אליעזר (צ'ייני) מרום, מפקד שייטת 13 לשעבר שי ברוש, דוד שרן, אליעזר (מודי) זנדברג, צחי ליבר ונתן (נתי) מור; עורכי הדין דוד שמרון ויצחק מולכו נחקרו באזהרה.

גנור, שעסק בעבר בתחום הנדל"ן, החל לעבוד כנציג "טיסנקרופ" בישראל ב-2009, לאחר שהחליף את הנציג הקודם של החברה, שייקה ברקת. מי שהיה אחראי להחלפתו, מנהל חברת TKMS באותה תקופה, ואלטר פרייטג, סירב לשתף פעולה עם החקירה הפנימית שבה פתחה "טיסנקורפ" לאחר התפוצצות הפרשה, בנובמבר 2016. גורמים בחברה אמרו בעבר ל"הנדלסבלאט", כי מפקד חיל הים דאז מרום היה זה שלחץ על החברה להחליף את ברקת.

החקירה הפנימית של חברת "טיסנקרופ", שנעשתה בסיוע משרד עורכי דין גרמני חיצוני, לא מצאה כל חשדות לשוחד או לעבירות מצד אנשי החברה, אך החוקרים כלל לא דיברו עם נציגו של גנור או עם פרייטאג, שפרש לגמלאות, חי בשוויץ, ומסרב לדבר עם נציגי החברה או עם התקשורת. עם זאת, החקירה הפנימית בדקה את כל העברות הכספים שהתבצעו מ-2009 ועד נובמבר 2016 לגנור, שהסתכמו ב-10.2 מיליון אירו. כאמור, גנור ביקש לפצל את ההעברות לפחות לשלוש חברות שונות בישראל, והחברה וידאה כי מדובר בחברות השייכות לו. גנור פתח בישראל לפחות שמונה חברות שונות, והוא ככל הנראה גם הבעלים של חברת נדל"ן באוסטריה בשם "הולמרק פרופרטיז".

עורך הדין דוד שמרון, שמכחיש את עדות גנור לפיה היה אמור לגזור קופון של 20% מעמלת התיווך, ביקר מספר פעמים במטה חברת "טיסנקרופ", בין השאר כדי לדון על שינוי בסוג העמלה שמקבל גנור. הוא לא קיבל כסף ישירות מ"טיסנקרופ".

כחלק מלקחי "טיסנקרופ" מהפרשה, שהסבה לה יחסי ציבור גרועים דווקא אחרי שמנכ"ל החברה היזינגר הכריז על מדיניות "אפס סובלנות לשחיתות", היא צפויה להפסיק לעבוד עם נציג ישראלי בארץ, ולפתוח נציגות של חברת TKMS בישראל, בדומה לאופן שבו מנוהלים עסקי המעליות של הקונצרן.

TKMS היא הבעלים העיקריים של מספנות HDW ומספנות German Naval Yards , הבונות את הצוללת השישית שאמורה להימסר ב-2018, ושל ארבע ספינות הקרב, שאמורות להימסר ב-2021. בחודש שעבר חתמו ממשלות ישראל וגרמניה על מזכר הבנות להזמנת שלוש צוללות נוספות בעתיד, בעסקה ששוויה 1.5 מיליארד אירו.