גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפליגים גם במים סוערים: האם ענף הספנות עומד בפני שינוי?

ענף הספנות נמצא כבר שנים רבות במצב מאתגר של עודף היצע, ריבוי מתחרים ולחץ מחירים ■ בשנה החולפת פוקד גל של הסדרי חוב ומהלכי קונסולידציה את הענף, וייתכן שמדובר בתחילתו של שינוי מגמה שיסייע לספינות לצלוח את המשברים

ספינת מכולות / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
ספינת מכולות / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"ואני אומר, כי אין דבר המתעלה על יכולתו של הים לשבור כל אדם - גם את החזקים שבבני האדם". המשפט, המיוחס להומרוס, מתייחס לקשיים של יורדי הים לפני 3,000 שנה כמעט. בתקופה הנוכחית, הקשיים הקשורים לספינות ולים הם בעיקר כלכליים. ניתן כפרפראזה לומר, שהשקעה בענף הספנות יכולה לשבור כל אחד, גם את האיתנים שבאנשי העסקים.

בתחילת המילניום החלה מעין התאוששות בענף הספנות, לאחר תקופה כלכלית לא פשוטה, שהחלה בשלהי שנות ה-80. הצפי לצמיחה כלכלית גבוהה הוביל לבנייה של ספינות רבות, אבל המשבר הכלכלי, שהגיע בשנת 2007, קטע באבחת חרב את ההתאוששות בענף, שהייתה בראשיתה.

בימים אלו פוקדים את ענף הספנות העולמי הסדרי חוב רבים, ואחד המרכזיים שבהם הוא תהליך הרכישה של בנק הספנות הגרמני HSH NORDBANK. נוסף על כך, החלו בענף תהליכי קונסולידציה. ייתכן שכלל המהלכים הללו מסמנים, כי מנקודת השפל שבה נמצא ענף הספנות כיום הוא יחל להתאושש.

חולצות מהאינטרנט ורהיטים מאיקאה

ענף הספנות הוא הענף החשוב ביותר לכלכלה הגלובלית. כ-90% מהסחר הבינלאומי מתבצע באמצעות ספינות. כאשר אנו קונים חולצות באינטרנט, רהיטים באיקאה, גבינות ובשר מיובאים או כל מוצר אחר - במרבית המקרים מדובר על מוצר שהגיע ארצה בספינה.

מבחינה זו, ענף הספנות שינה את פני הכלכלה העולמית, ובלעדיו, מסחר גלובלי היה לא רלוונטי, וכך גם היכולת להוזיל מחירים של מוצרים באמצעות מסחר בין מדינות.

ענף הספנות כולל מגוון רחב של כלי שיט, ונהוג לחלק בין ספינות להובלה רטובה, דוגמת שינוע של נפט, לבין הובלה יבשה, למשל שינוע של דגנים.

הענף מאופיין במספר רב של חברות, הפועלות תחת דגליהן של 150 מדינות. הוא טומן בחובו הוצאות קבועות גבוהות באופן יחסי, הכוללות תחזוקה של ספינות, מסי עגינה בנמלים השונים, אחזקת צוותים לספינות ותשלום לנמלים לטובת פריקה. כך למשל, כאשר ועד עובדים בנמל מסוים מחליט לעכב פריקה של סחורה, הנזק הכספי לחברת הספנות - וכמובן לרוכשים של מוצרי המכולות - הוא משמעותי.

העובדה שיש מספר רב של שחקנים, בענף המושתת על יתרון לגודל, מהווה חיסרון ליכולת ההתאוששות שלו, ולכן תהליכי מיזוג הם מבורכים, וצפויים לתרום להתאוששות.

בנקים גרמניים היו לאורך שנים המלווים הגדולים ביותר לענף הספנות. אחת הסיבות לכך היא שגרמניה נסמכת על יצוא, ולכן חשוב היה לה כמדינה לתמוך בענף הספנות, כדי לשמר בו את התחרות, ואת מחירי השינוע הנמוכים, אשר בתורם יסייעו לענפי היצוא הגרמניים להיות תחרותיים.

עודף הייצור של ספינות ושל חברות בתחום בא לידי ביטוי ביתר שאת בדוח של האיחוד האירופי בנוגע ל"נטישת ספינות". כאשר ספינות מגיעות לסוף חייהן, יש צורך לעגון אותן בנמלים או במספנות, ולפרק אותן. לפעולה הזו יש עלות, שכיום היא גבוהה יותר מאשר עלות המכר של הספינה. כתוצאה מכך, חברות גרמניות פשוט "נטשו" ספינות ישנות בחופים מבודדים של מדינות עולם שלישי, דוגמת הודו, בנגלדש ופקיסטן. הפעולה של "נטישת" ספינות מצביעה - מעבר לחוסר העקביות של הגרמנים, המטיפים תחת כל עץ רענן לשמירה על כדור הארץ והסביבה - על נקודת השפל שבה נמצא ענף הספנות.

הסדר החוב של HSH Nordbank

HSH הוא בנק גרמני, הפעיל בעיקר מול חברות גרמניות, וכן מול תאגידים בינלאומיים שיש להם פעילות מול חברות גרמניות. הבנק הוא אחד המלווים הגדולים בעולם לענף הספנות, ובעבר נמנה עם שני המלווים הגדולים ביותר לענף.

HSH Nordbank הוא תוצר של מיזוג בין שני בנקים אזוריים, בהמבורג ובשלזוויג שבגרמניה. הבנק פרטי, ומניותיו לא סחירות. כיום, ההחזקה בו נחלקת בין הערים המבורג ושלזוויד הגרמניות, עם החזקה של 94.9%, והיתרה - בשיעור של 5.1% - מוחזקת על-ידי קרן ההשקעות Flowers .J.C.

בשיאו של המשבר הפיננסי, בשנת 2009, עמד הבנק בפני קריסה, והבעלים נחלצו לעזרתו באמצעות מסגרת ערבויות של כ-10 מיליארד אירו, ועוד הזרמה של כ-4 מיליארד אירו על פני תקופה של כשנתיים.

מאז החילוץ הממשלתי, ביצעה הנהלת הבנק פעולות רבות כדי להקטין את הסיכון המאזני ואת ההלוואות הבעייתיות. לשם המחשה, בעוד שהיקף מאזן הבנק בשיא המשבר עלה על 220 מיליארד אירו, כיום הוא נמוך מ-80 מיליארד אירו.

השיפור בנתונים הפיננסיים של הבנק הוא חלק ממהלך ארוך-טווח, שאמור להוביל בסופו של דבר למכירת ההחזקות בבנק לגופים פרטיים. המכירה אינה מהלך ברירתי של המחזיקים, אלא תוצר של הרגולציה האירופית, המחייבת ניתוק של קשרים בין בנקים למדינות - כדי למנוע אפקט דומינו שבו המדינות ייכנסו לקשיים בעקבות משגים פיננסיים במערכת הבנקאית.

מועד היעד האחרון שהציב האיחוד האירופי למכירת הבנק לגופים פרטיים הוא 28 בפברואר 2018. נכון לסוף אוקטובר, נחשפו שלוש קרנות ההשקעה - סרברוס, Flowers J.C. ואפולו - כמציעות, ובמהלך החודשים הקרובים יוכרז הגוף הזוכה.

בדומה לבנקים רבים בעולם, גם ל-HSH היו איגרות חוב נחותות. מכיוון שהבנק נכנס לקשיים במשבר הפיננסי, הוא הפסיק לשלם קופונים באיגרות הללו, מה שהוביל לנפילה חדה במחיריהן, והלכה למעשה - הפך את איגרות החוב למעין אופציות, בעוד שהשאלה היא מתי הבנק יחזור לחלק קופונים.

מבנה האיגרות היה כזה שכל עוד הבנק לא משפר באופן מהותי את יחסיו הפיננסיים, הוא לא מורשה לחלק בהן קופונים. על אף השיפור במאזן הבנק ויישום תוכנית התייעלות - שהובילה לצמצום מספר העובדים מכ-4,500 לכ-2,000, ולמכירה של מרבית ההלוואות הבעייתיות של הבנק - לבנק עדיין יידרשו עוד כשלוש שנים כדי להשלים את המהפך הפיננסי, ולעמוד בתנאים המאפשרים חלוקת קופונים באיגרות החוב הנחותות.

אבל מכיוון שמדובר באיגרת נחותה, שגורלה לוט בערפל, עד לאחרונה נע מחיר האיגרת סביב 20, ועם היוודע שמות הגופים המעוניינים לרכוש את הבנק, זינק מחירה בכ-150% לשער של כ-50.

מה צופן האופק הקרוב של ענף הספנות

לאחר קרוב לעשור של שפל בענף הספנות, מסתמנים שינוי מגמה ותחילת התאוששות. הגדלת רכיב החשיפה לענף הספנות היא מהלך מתבקש בתקופה הנוכחית. למי שמעוניין להיחשף להסדר החוב בבנק HSH, ניתן להיחשף לאיגרות החוב הנחותות של הבנק, תוך הבנה שהסדר הרכישה על-ידי הגופים עדיין אינו ידוע, וייתכנו כמה פתרונות עבור מחזיקי איגרות החוב, ובהם תשלום חלקי במזומן, והיתרה במניות של הבנק - אשר כנראה יונפק בבורסה בהינתן רכישה על-ידי אחת מקרנות ההשקעה.

המים היו סוערים עבור ענף הספנות בעשור החולף, והם ימשיכו להיות סוערים גם בעשור הקרוב, רק שכעת, נדמה שהספינות יצלחו את הגלים, ולא ייזרקו בצדי החופים. פיזור ההשקעה על פני איגרות חוב במצוקה של בנקים בענף הספנות וחברות בתחום הספנות צפוי להשיא תשואה גבוהה, בהינתן התאוששות של ענף הספנות. וכמו תמיד בשוק ההון - תשואה משיאים בהשקעה בענף לפני שהוא מתאושש, לא אחרי.

*** הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מחיר איגרת החוב של נורדבנק מול צים

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים