גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מה שחשבתם: אלו מועדוני הכדורגל הרווחיים בעולם

לא ריאל מדריד ולא ברצלונה - המועדונים הרווחיים ביותר בעולם ביחס להכנסות הם בנפיקה ליסבון, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד וסביליה ■ ואם מועדוני הכדורגל בפריחה, האם הציבור יכול להפוך שותף לחגיגה באמצעות השקעה במניות של המועדונים הנסחרים בבורסה?

כריסטיאן אריקסן, טוטנהאם / צלם: רויטרס
כריסטיאן אריקסן, טוטנהאם / צלם: רויטרס

1. קבוצות הספורט הגדולות בעולם נמדדות באופן טבעי על פי כמות התארים שהן מצליחות לגרוף. אבל אם הייתם בעל עסק שרוצה להיכנס לעסקי הספורט בגלל מניעים כלכליים - איזו קבוצת ספורט הייתם בוחרים, כזו שמצליחה מאוד על המגרש ומתמודדת על כל התארים או אחת שקצת פחות?

הנה תשובה אפשרית: רק שבעה מועדוני כדורגל הצליחו בעונת 2015/16 להיכנס לקטגוריה של "מאוד רווחיים" - כלומר להפיק שיעור רווח גבוה מאוד (לפחות 15% רווח) ביחס למחזור ההכנסות השנתי. הרשימה כוללת את בנפיקה ליסבון, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד, סביליה, שאלקה, אתלטיק בילבאו ואולימפיק ליון, כך עולה מאנליזה של חברת הייעוץ KMPG. אף אחד לא נמנה על רשימת המועדונים העשירים ביבשת, ולמעט בנפיקה אף אחד מהם אפילו לא רשם זכייה באליפות בליגה המקומית שבה הוא מתמודד.

עניין הרווח עולה בשנים האחרונות לא מעט כשעוסקים בשאלת הכדאיות של החזקה בקבוצות ספורט. ולאור הנתונים האחרונים שמייצרות קבוצות והמגמה של מגזר שלם שעובר מהפסד לרווח - ההנחה היא שיש היגיון בכניסה לספורט.

בנפיקה ליסבון היא המועדון הרווחי מבין מועדוני היבשת, עם שיעור רווח תפעולי של 30% מהמחזור. במלים אחרות, על כל 10 מיליון אירו הכנסה הצליח המועדון הפורטוגלי לשים 3 מיליון אירו בצד כרווח (לפני מס); טוטנהאם האנגלית ייצרה כ-24% רווח, וגם אתלטיקו מדריד של טרום עידן עופר עומדת על אזור ה-22-23%.

מה הסוד בכדורגל כדי להיות רווחי? נורא מפתה להגיד שכל אחד מהמועדונים הללו פיצח מודל שמאפשר לו לגרוף מזומנים, לא להשתגע בהוצאות, ולהישאר רווחי. אבל זה נכון רק לגבי מועדון אחד: בנפיקה ליסבון שנשענת באופן מוצהר על מודל כלכלי של פעילות בשוק השחקנים - בארבע העונות האחרונות המועדון רשם רווח של 305 מיליון אירו ממכירה בניכוי קניית שחקנים. המודל הזה משחרר את הלחץ הכבד של הצלחה בליגת האלופות, ומספיקה כניסה לשלב הבתים. אם יש חשש אחד שיכול להעיב על שבירת המודל העסקי הוא התייבשות של חוות השבחת הטאלנטים. אבל כל עוד המערכת של קנייה בזול ומכירה ביוקר עובדת - הכל בסדר.

אצל כל היתר מדובר בנתוני רווח הנשענים על אירועים נקודתיים-עונתיים, שבעת קריסתם (לעתים בעונה שלאחר מכן) שורת הרווח תיחתך ובמקרים מסוימים אף עלולה להכניס אותם למצב של הפסד. אצל אתלטיקו מדריד המודל הנוכחי נשען על הצלחה מאוד גדולה בליגת האלופות - המועדון קיבל מאופ"א בארבע העונות האחרונות מענקים בסכום כולל של 223 מיליון אירו. אצל טוטנהאם הסיבה העיקרית לרווח הגבוה הוא ההחלטה באותה עונה שלא להתפרע בשוק ההעברות ולהשאיר את הבמה בתחום הזה לקבוצות האחרות. סביליה, שאלה, אולימפיק ליון ובילבאו נהנו מהכנסות מאופ"א בזכות השתתפות במפעלים האירופיים. אבל כאמור, אלו אירועים נקודתיים שתלויים בהצלחה במגרש.

מבין הקבוצות העשירות מאוד של היבשת (טופ 5), היחידה שעומדת בקריטריונים של עסק רווחי היא מנצ'סטר יונייטד - עם שיעור רווח תפעולי של כ-12%. במקרה של "השדים האדומים" מדובר בהרבה מאוד כסף מאחר שהמועדון מעמיד בעונות האחרונות מחזור שנתי של מעל 600 מיליון אירו בעונה. וכל זה קורה למרות השתוללות די פרועה בשוק ההעברות ועונות מאוד לא מוצלחות על המגרש (במושגים של יונייטד). דווקא אצל יונייטד המצב הפוך כרגע: עונה אחת טובה במגרש מביאה את המועדון למקומות ששום מועדון כדורגל בעולם לא יכול להתקרב אליו. הנה, כבר בעונת 2016/17 שבה זכתה בליגה האירופית מעמיד המועדון רווח של 14%, על הכנסות שיא של 661 מיליון אירו. אפשר לדמיין מה יקרה העונה, כשהקבוצה שבה לדהור בליגת האלופות ועושה סימנים של התמודדות על אליפות הפרמיירליג.

קבוצות הכדורגל הרווחיות ביותר

2. האם גם הציבור יכול ליהנות מהפריחה הכלכלית של מועדוני ספורט ובכדורגל בפרט? באופן טבעי כשמחפשים אפיקי השקעה טובים בבורסה מתרכזים תמיד במניות המסורתיות - אנרגיה, נדל"ן, הייטק, תרופות וכו'. אבל בשנים האחרונות רושמות המניות של מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה תשואות לא רעות, לפעמים אפילו יותר מזה.

הנה כמה דוגמאות לתשואות בשנה האחרונה (52 שבועות אחרונים): מניית יובנטוס שנסחרת בבורסה של מילאנו - במקביל להצלחה של המועדון במגרש שכללה העפלה לגמר ליגת האלופות, רשמה תשואה של 140%; לאציו האיטלקית עשתה בבורסה במילאנו 107%; סלטיק הסקוטית שנסחרת בלונדון רשמה תשואה של 81%, ארסנל 60.5% ומנצ'סטר יונייטד שנסחרת בניו יורק רשמה 40%. האם הצלחה על המגרש או נתונים כלכליים טובים מייצרים ערך עבור המנייה? לא תמיד. רומא האיטלקית למרות עונה בינונית על המגרש (הדחה בפלייאוף העלייה לליגת האלופות, מקום שני בליגה) ונתונים גרועים בספרי החשבונות שהובילו להפסד של 42 מיליון אירו וצמיחת החוב ל-192.5 מיליון אירו - עלייה של כמעט 15% בשנה - כל זה לא השפיע על המנייה שזינקה במהלך 52 השבועות האחרונים ב"בורסה איטליינה" ב-31%.

בצד השני, אתם יודעים, בורסה. מניות הקבוצות הטורקיות שהפכו ללהיט הגדול של המשקיעים בשנת 2016 עם תשואות של 85% (מועדון הכדורגל של בשיקטש) ו-83% (גלטסראי) - הראו שהכדורגל יכול להיות אכזרי גם עבור משקיעים והדבר תלוי מאוד גם בביצועים של הבורסה המקומית: בשיקטש ירדה ב-3%, גלטסראי צנחה ב-10%, וביחד עם פרנבחצ'ה שצנחה ב-17% - הפכו שלוש הקבוצות הטורקיות הנסחרות בבורסה של איסטנבול ליחידות (מלבד קופנהאגן הדנית) שהשיגו תשואה שלילית במהלך השנה האחרונה.

מחירי זכויות השידור הורגים את ESPN

הקרב על זכויות שידור של תכני ספורט גבה מחיר מכמה חברות בעולם, ומי שממשיכה לשלם מחיר כבד היא אחת החברות הוותיקות והמוערכות בתחום - רשת ESPN. לפי דיווח בתקשורת האמריקאית, אחרי שפיטרה כ-100 עובדים באפריל האחרון, כולל טאלנטים מוכרים מאוד שמזוהים אם הרשת שנים ארוכות, צפויה ESPN לצמצם עד 100 עובדים נוספים במטרה לקזז כ-80 מיליון דולר בהוצאות השכר שלה. במהלך 2015 פיטרה הרשת 300 עובדים.

לפי "ספורט ביזנס ג'ורנל", ESPN נאבקת באובדן הכנסות של כמיליארד דולר בשנה בעקבות נטישה של כ-13 מיליון מנויים בשש השנים האחרונות. בנוסף, הרשת משלמת את המחיר הכבד של הניסיון להישאר תחרותית בשוק זכויות השידור, והעלייה במחירי הזכויות.

לפני שנתיים החליטה "להתאבד" על שידורי ה-NBA במטרה להשאיר אותם אצלה, כשהתחייבה לשלם ב-2014 על חבילת שידורים חלקית 12.6 מיליארד דולר עד שנת 2025 - שמשקף עלייה של פי שלושה בהשוואה לסכום ששילמה עד אז. בנוסף היא מחזיקה הסכם בסכום כולל של 15.2 מיליארד דולר עבורי שידורים של ליגת הפוטבול עד שנת 2021, ו-7.3 מיליארד דולר לליגת הפוטבול מכללות עד שנת 2025, ובסך הכל היא תקועה עם תשעה הסכמים של מעל מיליארד דולר.

"ESPN מתמודדת עם שלוש בעיות מתמטיות פשוטות: יש להם פחות מינויים ממה שהם תכננו; יש להם עלויות גבוהות מה שהם צפו; ויש להם רייטינג נמוך יותר ממה שהם קיוו", אומר מקור שמצוטט באתר sportingnews.com.

מחירי זכויות שידור הם הבעיה הכואבת ביותר, אבל גם בגזרת השכר נאלצה הרשת להציע בשנים האחרונות לטאלנטים סכומים אסטרונומיים על מנת שלא יתפתו לעבור לרשתות המתחרות, בעיקר נכונים הדברים לקרב הגדול מול Fos Sports.

ESPN מוחזקת על-ידי תאגיד דיסני (80%) ומפעילה 12 ערוצי טלוויזיה. הרשת מחזיק כ-88 מיליון מנויים, רחוק ממספרי השיא שלה, ונמצאת במגמת ירידה: לפי דיווחים בארה"ב, הרשת איבדה בחודש אוקטובר האחרון כ-480 אלף מנויים.

מניות מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה

עוד כתבות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת