גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היריב הקשוח של אמזון שווה 6 מיליארד דולר: "אנשים אמרו - 'מה הבחור הזה עושה?'"

הירושי מיקיטני הוא מייסד אימפריית הדיגיטל היפנית רקוטן, הנסחרת ב-15 מיליארד דולר, מחזיקה בווייבר, משקיעה בליפט, מעצבת את עולם המסחר האלקטרוני וגם נותנת חסות לברצלונה ולגולדן סטייט ווריורס ■ השבוע הוא ביקר בישראל ואמר בשיחה מיוחדת עם "גלובס": "יש לכם מדענים ומהנדסים מעולים, זה חשוב מאוד לעתיד של קבוצת רקוטן"

הירושי (מיקי) מיקיטני, 52, הוא המייסד, המנכ"ל והיו"ר של קבוצת רקוטן (Rakuten), המתחרה הגדולה ביותר של אמזון ביפן. סקר שערכה באפריל השנה חברת המחקר DI Marketing העלה שרקוטן מנצחת בנקודות. 70.2% מהיפנים אמרו שהם מבצעים רכישות באתר המסחר המקוון של רקוטן, לעומת 66.7% הרוכשים באתר המקומי של אמזון. אבל רקוטן, שהעלתה בשנה האחרונה הילוך שיווקי בזירה הבינלאומית, עם חוזי חסות לקבוצת הכדורגל של ברצלונה ולגולדן סטייס ווריורס מה-NBA, מנסה להיות הרבה יותר מזה. מאז אמצע העשור הקודם ביצעה החברה מסע רכישות אגרסיבי, שהפך אותה לתאגיד ענק המספק יותר מ-70 שירותים ב-190 מדינות.

תחומי העיסוק של רקוטן כוללים לצד פלטפורמת המסחר המקוון גם עסקי תיירות, ספרים אלקטרוניים, בנקאות, ביטוח, מסחר, טלפוניה ותקשורת, תוכן בפלטפורמות הדיגיטליות, ספורט, נסיעות שיתופיות ואפילו משלוחי רחפנים. החברה מתהדרת במועדון לקוחות של כמעט 1.2 מיליארד איש בכלל שירותיה, ועל פי הדיווחים האחרונים, 950 מיליון מהם משתמשים בווייבר, החברה הישראלית שרכש ב-2014 התאגיד היפני בכ-900 מיליון דולר.

וייבר, שעיקר פעילותה עדיין מתבצע מישראל, פועלת בתחום המסרים המידיים, שיחות הקול והווידאו, מול מתחרות כמו ווטסאפ, סקייפ, מסנג'ר של פייסבוק וגוגל הנגאאוט. בשנה האחרונה הורידו את האפקליציה של וייבר 100 מיליון משתמשים חדשים, שהשלימו צמיחה של יותר מ-300% בבסיס המשתמשים מאז תחילת 2014.

"כשהתחלתי את רקוטן ביפן והתחלתי להתפשט לתחומים כמו תיירות ופיננסים, אנשים אמרו 'מה הבחור הזה עושה'", אומר מיקיטני בראיון ל"גלובס", במהלך ביקור בזק בישראל. "יש לנו נוכחות משמעותית בארה"ב, שירות הספרים האלקטרוניים שלנו מאוד חזק בקנדה, איטליה, צרפת, הולנד, ספרד וגרמניה. וייבר היא תוכנת מסרים מידיים מאוד חזקה ברוסיה, מזרח אירופה, המזרח התיכון, בחלק ממדינות מזרח אסיה. עכשיו התפקיד שלי הוא לחבר את הנקודות, ופתאום זה נראה הגיוני לאנשים. לכן אני נוסע הרבה. אנחנו לא צריכים רק לחבר את השירותים אלא את הארגון כולו".

מיקיטני, אחד האנשים העשירים ביפן, עם הון המוערך ב-6 מיליארד דולר, הגיע לישראל לפחות מיממה כדי לבחון דרכים לבצע סינרגיה בין וייבר לשירותים אחרים של החברה, דוגמת ביצוע תשלומים מקוונים, הזמנת נסיעות שיתופיות, ושיתוף אוהדי ברצלונה בבחירת שחקנים מצטיינים ובתכנים אחרים הקשורים לקבוצה. למשרדי וייבר בבני ברק הוא הגיע בטישירט שחורה וסווטשירט תואם, והשאלה מדוע בחר לדבר עם התקשורת המקומית מוציאה ממנו פרץ צחוק והפניית אצבע מאשימה למנהלת התקשורת שמלווה אותו. "אתה צריך לשאול אותי למה לקח לי כל כך הרבה זמן להגיע לכאן שוב", הוא אומר בסופו של דבר, ומבהיר שחשיבותה של וייבר לרקוטן מצדיקה ביקורים תכופים הרבה יותר.

על השאלה האם הביקור שלו בישראל נועד לבחון רכישות נוספות או עסקים נוספים מעבר לפעילות וייבר, משיב מיקיטני: "ברור שזה אחד ממרכזי הטכנולוגיה החשובים ביותר בעולם, יש לכם מדענים ומהנדסים מעולים, זה חשוב מאוד לעתיד של קבוצת רקוטן".

כשהקמת את החברה ב-1997 תכננת שזה יהיה כזה עסק ענק?

"לא, אני מתכנן רק חמש שנים קדימה. אי אפשר לתכנן עשר שנים קדימה. אולי בעוד חמש או עשר שנים כבר לא נראה שטרות כסף, ובאותה מידה אי אפשר היה לחזות מראש את הסמארטפונים. זה כלל חשוב לא רק בתחום האינטרנט אלא בחברה בכלל. אי אפשר לחזות. מה שכן תכננו היה להקים חברה גלובלית. לכן אנחנו מבצעים את כל הפעילות באנגלית, גם אם מדובר בפגישה שכל המשתתפים בה יפנים. זה היה החלום מהיום הראשון".

לפעמים שותפים, לפעמים מתחרים

על פי דוחות רקוטן ל-2016, הכנסות החברה הסתכמו בשנה שעברה ב-7 מיליארד דולר, והרווח הנקי היה כ-350 מיליון דולר. זירת המסחר שהקים מיקיטני ב-1997 ביפן התרחבה בעשור האחרון גם לטייוואן, ארה"ב, צרפת, ברזיל וגרמניה, והיא משרתת כ-100 מיליון לקוחות בחודש. פעילות כרטיסי האשראי של החברה ביפן היתה אחראית ב-2016 לעסקאות ב-45 מיליארד דולר, כמעט חצי מכלל העסקאות שביצעו לקוחות רקוטן בכלל שירותיה, שהסתכמו בכ-100 מיליארד דולר. החברה, שמשרדיה הראשיים ממוקמים בטוקיו, מעסיקה כ-20 אלף עובדים ברחבי העולם ונסחרת בבורסה של טוקיו בשווי של כ-15 מיליארד דולר.

הפעילות הגלובלית המשמעותית הראשונה של רקוטן החלה ב-2005, אז רכשה החברה את LinkShare האמריקאית, זירת שיווק שותפים (Affiliate marketing). באותה שנה השיקה את חברת כרטיסי האשראי שלה ביפן, המשרתת כיום כ-14 מיליון לקוחות, ובשלוש השנים האחרונות התרחבה פעילות זאת גם לארה"ב ולטייוואן. בתחילת 2017 הושק בנק רקוטן אירופה בלוקסמבורג, וביפן פעילה רקוטן בתחום הבנקאות מאז 2009, אז רכשה בנק מקוון שבו התנהלו בסוף 2016 כ-5.7 מיליון חשבונות. החברה פעילה גם בתחום המטבעות הדיגיטליים והארנקים הדיגיטליים, ומקיימת מסחר בניירות ערך ביפן, הונג קונג, מלזיה ואוסטרליה. פעילות חדשה נוספת היא כמפעילה וירטואלית של שירותי סלולר ביפן.

על השאלה אם המטרה הבאה של רקוטן היא להפוך למתחרה שווה לאמזון ועליבאבא בשוק הגלובלי משיב מיקיטני בהסתייגות. "זה עולם מסובך כרגע. השוק מאוד גדול, בחלק מהמקרים אנחנו מתחרים ובחלק מהמקרים משתפים פעולה. למשל, חלק ניכר מלקוחות כרטיסי האשראי שלנו משתמשים בהם כדי לבצע רכישות באמזון, ואנחנו מרוויחים כסף מזה. אז מבחינה מסוימת הם לקוחות שלנו גם כשהם קונים באמזון. מחזיקי כרטיסי האשראי שלנו הם גם לקוחות גדולים של העסקים שלנו עם eBay (שת"פ עם הפלטפורמה הדרום-קוריאנית של eBay), כך שזה עולם די מורכב. בתחומים אחרים אנחנו כמובן מתחרים, אבל די מסובך לומר מי כרגע המתחרים שלנו".

אחד התחומים הלוהטים שבהם מעורבת רקוטן הוא תחום הנסיעות השיתופיות. החברה היא בעלת מניות מיעוט בכמה חברות בולטות בתחום: ליפט האמריקאית (Lyft) קארים מדובאי (Careem) וקביפיי (Cabify) מספרד. "אנחנו מאוד בטוחים במהפכה שעומדת להתרחש בתחום התחבורה", אומר מיקיטני. "כשהשקענו בליפט לפני שנתיים וחצי, רוב גדול של האנשים חשב שאובר תיקח את כל השוק. באותו זמן ליפט החזיקה פחות מעשרה אחוז מהשוק והיום כבר יותר מ-20% (בשוק האמריקאי). אנחנו מאמינים גדולים בגלובליזציה של התחום ולכן השקענו גם בקארים ובקביפיי, ואנחנו מקווים ששלוש החברות האלה יוכלו לשתף פעולה בצורה משמעותית".

אתמול דווח באתר Axios כי ליפט מנסה לגייס בימים אלה 500 מיליון דולר נוספים על המיליארד שגייסה לפני כחודש בהובלת קרן ההשקעות של אלפבית, החברה האם של גוגל. הגיוס הוא לפי שווי חברה של 11.5 מיליארד דולר אחרי הכסף, ונועד לתמוך באסטרטגיית ההתרחבות האגרסיבית של ליפט, שנכנסה השנה ל-100 שווקים חדשים בארה"ב ומשרתת כ-95% מהאוכלוסייה האמריקאית. בחודש הבא מתכננת ליפט לצאת לראשונה מארה"ב ולספק שירותים גם בקנדה. בהקשר זה צופה מיקיטני "שתעשיית הרכב תעבור שינוי דרמטי לא רק במדינות מפותחות, אלא גם במדינות מתפתחות, ואפילו בהיקף משמעותי יותר, מכיוון שהן יכולות לבצע קיצור דרך: לוותר על השלב של בעלות על מכונית ולעבור ישר לשלב של תחבורה ומכוניות בתור שירות".

האם כשאתה מדבר על חיבור הנקודות של הקבוצה אתה מתכוון לכך שנראה הטמעה צולבת של פיצ'רים בין האפליקציות שלכם?

"יש לנו 1.2 מיליארד מנויים בכלל השירותים שלנו. אני לא יכול לומר שכל אחד מהם פעיל, אבל יש לנו קהילה גלובלית ענקית, ויש היגיון בשילוב בין חברות הפורטפוליו האחרות שלנו לחברות בתחום התחבורה. כמובן, אנחנו לא יכולים לכפות את זה, אבל אני חושב שיש סינרגיה חזקה בין השירותים שיכול לשרת את כל הצדדים. זה הרציונל שלנו. במקום רק להשקיע בחברות אנחנו שואפים לחבר ביניהן".

יותר ויותר נשמעות טענות נגד הכוח המופרז שצוברים תאגידי הטכנולוגיה הבינלאומיים החדשים, על פגיעה בתחרותיות ובעסקים קטנים. מה דעתך על זה?

"הפילוסופיה שלנו היא בבסיסה - וזאת הסיבה שבגללה החלטנו לתת חסות למועדון הכדורגל ברצלונה - להעצים את החברה. אחד ההבדלים בינינו לבין חברות ענק רב-לאומיות אחרות הוא שאנחנו מנסים להשתמש בטכנולוגיה כדי לעזור לקהילות מקומיות, במקום להתחרות בהן. המשימה שלנו היא לא להעתיק מהמתחרים, אלא להיות בטוחים בשירותים שאנחנו נותנים ללקוחות. ייתכן שאנחנו גדלים לאט יותר מהמתחרים, אבל אני חושב שלחקות אותם זאת גישה שגויה".

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד