גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלמת גיוס ראשוני בהיקף 100 מ' ד' לקרן ויולה פינטק

קבוצת ויולה מדווחת על השלמת הגיוס לקרן חדשה שתשקיע בחברות בשלב הצמיחה בישראל ובחו"ל ■ לדברי תומר מיכאלי, שותף בקרו, הייחוד של הקרן הוא בכך שקיבלה לראשונה כסף ממשקיעים זרים כדי להשקיע גם בחברות שאינן בישראל ■ "מבחינתנו זאת הבעת אמון חזקה למעמדה של ישראל כמעצמת פינטק"

קבוצת ויולה, המנהלת כ-2.8 מיליארד דולר, מדווחת על השלמת גיוס ראשוני בהיקף 100 מיליון דולר לקרן חדשה בשם ויולה פינטק, שתשקיע בחברות בשלב הצמיחה בישראל ובחו"ל. יותר ממחצית מכספי הגיוס הגיעו ממוסדות פיננסיים זרים, בהן בנק סקוטיה, השלישי בגודלו בקנדה, ותאגיד הביטוח האמריקאי The Travelers Companies. על המשקיעים הישראליים בקרן נמנים בנק הפועלים, מיטב-דש, בנק דיסקונט, קבוצת ביטוח ישיר ומימון ישיר.

פרופ' דני צידון, לשעבר משנה למנכ"לית בנק לאומי, הוא מייסד ושותף מנהל בקרן, ולצידו יפעל כשותף מנהל תומר מיכאלי, אחד ממייסדי Fundbox, סטארט-אפ שמסייע לעסקים קטנים לשמור על תזרים מזומנים שוטף. יו"ר ועדת ההשקעות של הקרן יהיה אבי זאבי, שותף מייסד בקבוצת ויולה. בקרן אומרים ששיתוף הפעולה בין הקרן למוסדות הפיננסיים המשקיעים בה מעניק יתרון כפול - הן באיתור פתרונות לבעיות שאיתן מתמודדים התאגידים, והם בסיוע לחברות שבהן תשקיע הקרן להיחשף למוסדות הפיננסיים ולצמוח במהירות.

בשיחה עם "גלובס" אמר מיכאלי כי הייחוד של הקרן הוא בכך שקיבלה לראשונה כסף ממשקיעים זרים כדי להשקיע גם בחברות שאינן בישראל. "מבחינתנו זאת הבעת אמון חזקה למעמדה של ישראל כמעצמת פינטק", הוא אומר. המיקוד של הקרן יהיה בחברות החל מסבב ראשון, בשונה ממרבית הגופים המשקיעים בתחום בישראל, העוסקים בעיקר בשלבים מוקדמים. בתחרות מול הבנקים על מימון חברות הוא מציין את החשש של חברות לקבל השקעות כאלה, שמשמעותן קושי לחתום על חוזים עם בנקים מתחרים.

- באילו תחומים בתוך עולם הפינטק תשקיעו?

מיכאלי: "אנחנו מאמינים שרוב החדשנות בתחום הפינטק לא תחליף את המוסדות הפיננסיים הקיימים אלא תשתלב בתוכם, ולכן זה סוג אחד של החברות שנשקיע בהן. חברות שאנחנו קוראים להן Enablers (מאפשרות). תחום הפינטק מאוד רחב ובחלקים ממנו החדשנות כבר קרתה, ולכן אלה דברים שפחות מעניין אותנו להשקיע בהם. אנחנו מחפשים אזורים שבהם הטכנולוגיה עדיין יכולה לייצר 'שיבוש' (Disruption), אזורים שבהם יש חוסר יעילות מאוד גדול - או כתוצאה מרגולציה, או מתווכים שהפכו מיותרים או בתהליכים שבהם יש הרבה עבודה ידנית במוסדות פיננסיים.

"יש הרבה אזורים כאלה. למשל, בתחום של ייעוץ השקעות, בדברים שקשורים להחלפת מערכות בעולם השירותים הפיננסיים במערכות טכנולוגיות חדשות, באזורים של ניהול נכסים שהם מאוד לא נזילים ובעזרת מטכנולוגיה אפשר להפוך אותם להרבה יותר נזילים. דוגמה כזאת היא נדל"ן מסחרי ונדל"ן למגורים".

- איך הופכים תחומים לא נזילים לנזילים באמצעות טכנולוגיה?

"יש מקרים שבהם האינפורמציה לא היתה קיימת או היתה קיימת רק אצל גופים מסוימים; או מקרים שבהם הערכות שווי או העברות בעלות דרשו הרבה עבודה ידנית, והיום בדרך טכנולוגית אתה יכול להפוך את התהליכים האלה להרבה יותר יעילים. יש כל מיני חברות שמנסות להשתמש בבלוקצ'יין להעברות בעלות; או בהערכות שווי, יש לך כל מיני חברות שמנסות להיעזר לצורך זה בביג דאטה. אלה רק שתי דוגמאות".


- האם השקעה בחברות שישתלבו במוסדות הפיננסיים המסורתיים לא שייכת לעבר, בעוד שהעתיד יהיה הרבה יותר מבוזר גם בתחום הזה?

"יש עדיין הרבה מאוד ידע ויתרונות משמעותיים למוסדות הפיננסיים. ראיתי את זה כיזם בפאנדבוקס. חיפשנו איך לגדול, ואחת הדרכים היתה שיתופי פעולה עם בנקים, כי הם מביאים את המטרייה הרגולטורית החזקה, את הגישה למיליוני לקוחות, את עלות ההון המאוד נמוכה; מצד שני, חברות כמו פאנדבוקס מביאות את החדשנות, את קשרי הלקוחות ואת האופי שלהן, וזה יוצר הרכב מנצח שאפשר לשכפל בהרבה אזורים אחרים.

"אם כבר, המלחמה של אתמול היא מצד חברות שאמרו 'אנחנו נחליף לגמרי את המוסדות הפיננסיים'. אם אתה בודק איזה חברות כאלה הצליחו עד היום, אתה מגלה שאין כאלה. התזה הזאת נכשלה במידה רבה, ואני חושב שהיום שחקנים בשני הצדדים מבינים שהאסטרטגיה המנצחת היא שיתוף פעולה, ולכן זאת האסטרטגיה של הקרן שלנו".

דני צידון: "בכנס הכי גדול של הפינטק, שנקרא Money 20/20, הוקדשו בשנתיים האחרונות ימים שלמים למודלים של שיתוף פעולה. זאת החוכמה המקובלת. כשאנחנו מדברים על סטארט-אפים 'מאפשרים' הכוונה היא לא בהכרח לזה שאתה מכניס אותם לתוך הבנק או חברת הביטוח. זה אומר שנוצר שיתוף פעולה, זה יכול להיות בווייט-לייבל ובעוד מיליון דרכים. בסופו של דבר המערכת הפיננסית תשתנה באמצעות הטכנולוגיה, אבל מנהלי הנכסים, הבנקים ןחברות הביטוח לא ייעלמו מהמפה.

"זה לא הסיפור של אובר, שהעיף במקומות שנתנו לו את נהגי המוניות מהשוק. לא כך רואים החזאים בעולם הפינטק את ההתפתחות הטכנולוגית, אבל זה לא אומר שהטכנולוגיות עצמן הן לא מדהימות וישנו לגמרי את חוויית המשתמש, את ניהול הסיכונים וגם את השירותים עצמם, כמו הדוגמה של הפיכת שווקים לא נזילים לנזילים".

- יכול להיות שתהיה פגיעה בעובדי המוסדות הפיננסיים, כלומר הגופים החזקים יישארו, אבל פחות עובדים ייהנו מהפירות שלהם?

"בהחלט. אנחנו רואים טכנולוגיות שמאפשרות ללא מגע יד אדם, או במגע יד אדם מועט, ואפילו בהעצמה של מעט אנשים - לקבל איכות וכמות הרבה יותר טובות. אם יש משהו שבטוח יקרה זה שמה שנקרא בז'רגון הכלכלי Labor intensiveness יירד מאוד (כלומר הצורך בעובדים, נ"י)".

מיכאלי: "בהקשר הזה המוסדות הפיננסיים הם לא חדשים, וצריך לומר באותה נשימה שכל טכנולוגיה כזאת גם יוצרת גם הזדמנויות חדשות - למדעני מידע, למעצבי מובייל. הרבה פעמים מה שראינו הוא שהשילוב המנצח הוא בין טכנולוגיה לאדם. ייעוץ השקעות זאת דוגמה נהדרת: אנחנו לא חושבים שהטכנולוגיה תחליף את מנהלי ההשקעות, אבל אנחנו חושבים שבמקום שמנהל השקעות יוכל לעבוד עם 200 לקוחות הטכנולוגיה תאפשר לו לעבוד עם אלפיים לקוחות ולהפוך את זה מלא רווחי לרווחי. אם יהיו פחות סניפי בנקים? כנראה, אבל אני חושב שבהקשר הזה הסיכון הוא גם הזדמנות".

- הזדמנות למי? אם הגופים החזקים נשארים אז התחרות לא גדלה, הם אלה שנהנים מהחיסכון בעלויות ולא ברור אם הצרכן נהנה.

צידון: "ברגע שהאינפורמציה מוצפת למעלה הצרכן מתחיל ליהנות. הכוח של הגופים הגדולים לא בא בהכרח מזה שהם גדולים. תסתכל על העולם, יש לך אלפי בנקים בארה"ב, ועדיין מידת התחרות שם כנראה לא יותר גדולה מבישראל על הלקוחות. למה? כי יש מגבלת אינפורמציה. ברגע שאתה עובר לעולם שבו האינפורמציה מונגשת, שאנשים מבינים מה הם רואים - לא שהם יכולים לראות, כי גם היום הם מסוגלים לראות אבל לא מסוגלים לעכל את זה - זה מה שיוצר את התחרות.

"מגבלות על תחרות, ביסודן, קיימות כאשר האינפורמציה הקיימת היא מאוד לא סימטרית ולא באמת מובנת, כי זה שכל אחד יכול לקרוא מיליון דפים של דוחות כספיים על נדל"ן מניב בניו יורק, זה לא בהכרח עוזר למי שמקבל החלטה אם לשים מיליון דולר או חצי מיליון דולר בהשקעה בבניין. אם תסדר את זה, תקבל ערך שמגיע לצרכנים, בין אם הם צרכני אשראי, בין אם לקוחות של מנהלי נכסים או של קרן פנסיה". 

בנק הפועלים מבצע השקעה אסטרטגית בקרן "ויולה פינטק" מקבוצת ויולה בשיתוף עם קבוצת מוסדות פיננסיים מובילה בעולם

בין השותפים הזרים המהותיים בקרן - הבנק הקנדי הגדול Scotiabank וענקית הביטוח האמריקנית The Travelers Companies

מנכ"ל בנק הפועלים, אריק פינטו, מסר בתגובה: "ההשקעה שלנו בויולה פינטק, לצד השקעות בקרנות היי טק נוספות ובחברות פינטק - מציבה אותנו בחזית הטכנולוגיה במגזר הפיננסי ומאפשרת לנו להציע ללקוחותינו פתרונות טכנולוגיים חדשניים". 

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"