גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי בכלל צריך את ערוץ הכנסת? הערוץ הרווחי בישראל

הערוץ הכי אלמוני אבל הכי רווחי בישראל הפך למוקד מלחמת עולם בין שלושה גופי טלוויזיה

ערוץ הכנסת לוגו
ערוץ הכנסת לוגו

1. האם שמעתם על ערוץ הכנסת? האם צפיתם אי-פעם בערוץ הכנסת? האם אתם בכלל יודעים באיזה מספר נמצא בשלט ערוץ הכנסת? אפשר להניח שרוב הציבור לא מכיר את ערוץ הכנסת, לא צפה בו מעולם ולא יודע באיזה מספר הוא בשלט. כן, יש דבר כזה ערוץ כנסת. לא, אין לו שום משמעות, שום השפעה, שום כלום. אפס רייטינג. ועל שום משמעות הזה, על שום השפעה ועל שום-כלום הזה, עם אפס רייטינג, מתנהלת בחודשים האחרונים מלחמת עולם בין שלושה גופי טלוויזיה הרבה יותר מוכרים, כמו חדשות ערוץ 2, ערוץ 10 וערוץ 20. זו מלחמת עולם די מכוערת, מלווה בהשמצות, וכמובן, בתהליכים משפטיים ארוכים ומתישים, בעוד ועוד ניירת, בעוד ועוד משפטיזציה, בעוד ועוד עורכי דין שמרוויחים היטב מכל מלחמות העולם.

והשאלה הטבעית היא, למה יש מלחמת עולם על ערוץ שאין לו בכלל צופים? והתשובה היא, כמו תמיד: תראו לאן מובילים שבילי הכסף והשבילים הפוליטיים - ותבינו למה נוצרות מלחמות עולם על זמן מסך שלכאורה לא שווה דבר. אם נלחמים עליו כך, סימן שהוא שווה לא מעט.

2. אתחיל מהסוף: חדשות ערוץ 2 הוא גוף החדשות הדומיננטי בישראל והוא בנה את מעמדו הדומיננטי במשך שנים ארוכות בכישרון רב. בפיצול ערוץ 2 (קשת ורשת), הצליח הגוף הדומיננטי הזה להיחלץ מהפיצול ולהישאר מאוחד למשך 3 שנים הבאות, שזה יתרון תחרותי מאוד ברור על-פני ערוץ 10. כלומר, במקום שיהיו לנו שתי מהדורות חדשות נפרדות בקשת ורשת (בערוצים 12 ו-13), יש מהדורת חדשות אחת בלבד המשודרת בשני הערוצים.

בישראל, כמו בישראל, 3 שנים זה נצח בשביל לשנות עוד פעם את החוקים, לעקם אותם, ומי יודע - בתום 3 שנים, יצמחו עוד כמה שנים שבהן יתאפשר לחדשות ערוץ 2 שלא להתפצל. כך זה קורה בכל חוק ובכל חובת מכרזים או רישיונות - וערוץ 2 אינו חריג בנוף הזה, למעט עובדה אחת משמעותית: עצם החיכוך שלו עם פוליטיקאים מעניק לו כוח והשפעה עצומים, ואלו גדלים ככל שהדומיננטיות שלו גדלה.

באופן אבסורדי, העיוות הזה התעצם לאחר הפיצול, משום שהרייטינג המצרפי של מהדורת החדשות של ערוץ 2 גדל בהשוואה לרייטינג לפני הפיצול. התוצאה היא שחדשות ערוץ 2 תופסות נתח שוק של כשני שלישים (בין 60% ל-70%) משוק החדשות, ויחד עם חדשות 10 שוק החדשות בטלוויזיה בישראל הוא חסר גיוון לחלוטין. למעשה, אפשר לספור על שתי כפות ידיים (בקושי) את מספר העיתונאים במדיום מספר 1 בישראל (הטלוויזיה) ששולטים על שוק הדעות החדשותי-פוליטי. וכל אחד מהצופים בטלוויזיה מרגיש זאת: הוא שומע את אותם עיתונאים, את אותן דעות, שוב ושוב, מדי יום, בלי גיוון אמיתי. הפיצול של ערוץ 2 אמנם שבר את המונופול של הערוץ, אבל חוסר הפיצול של מהדורת החדשות הנציח את המונופול ואף חיזק אותו. בפועל נוצר אולי גיוון בתוכניות בידור-ריאליטי, אך בהחלט לא נוצר גיוון בתחום החדשותי-פוליטי.

ואיך כל זה קשור לערוץ הכנסת? קשור ועוד איך, כי חדשות ערוץ 2 הפעילו את ערוץ הכנסת במשך 14 שנה ולמעשה היה להן עוד "צעצוע" למשחקים עם הפוליטיקאים. הצעצוע הזה יצא למכרז בשנה האחרונה, מכרז שבו זכה ערוץ 20, וזכייתו הציתה מלחמת עולם שנגררת ומתגלגלת בבתי המשפט בלי שהכרעה בכלל נראית באופק.

3. שבילי הכסף: 14 שנה (החל ממאי 2004) ה"צעצוע" הזה של ערוץ הכנסת נמצא תחת חסותן של חדשות ערוץ 2. 14 שנה, מדי שנה, נהנים בחדשות ערוץ 2, בתמורה לחסות על ערוץ הכנסת, מהכנסות שמתקרבות ל-20 מיליון שקל. המקום-אולפן הוא של הכנסת, הציוד הוא של הכנסת. לאורך כל התקופה הזו לא נדרשה שום שקיפות, ובוודאי שלא כל הפרדה מבנית וחשבונאית בין חדשות ערוץ 2 לערוץ הכנסת. אחד הם. האיחוד הזה מאפשר "ערבובים" חשבונאיים, כלומר, העמסת הוצאות מגוף לגוף, ובדרך כלל זה בכיוון אחד: מחדשות ערוץ 2 לערוץ הכנסת. מכיוון שעלויות התפעול הן נמוכות מאוד וחלק מההוצאות מועמסות בלאו הכי על תקציבה של הכנסת, ההערכות הן שערוץ הכנסת לבדו הניב רווח שנתי נדיב של כמה וכמה מיליוני שקלים לחדשות ערוץ 2. 14 שנה, 280 מיליון שקל הכנסות, אפשר שמחציתן רווח נקי. אז הנה, מצאנו את שבילי הכסף שמסבירים את מלחמת העולם.

ומה עם השבילים הפוליטיים? טוב, זה ברור: לפנק-לפנק-לפנק. לפנק פוליטיקאים שמבקשים שיצלמו את הוועדות שלהם, לראיין פוליטיקאים, לסדר ג'ובים לעיתונאים, בקיצור - החיכוך בין פוליטיקאים לעיתונאים תמיד יצר מכפלת כוח. וזה גם טבעי, אם כי לא בריא: חברי כנסת יודעים מה מקור הכוח ובדרך כלל גם מבינים שלא צריך להתעסק עם מקורות הכוח. מה כבר לא עושים כדי לשמור על פרופיל תקשורתי גבוה. כמה חברי כנסת מעזים לצאת נגד חדשות ערוץ 2?

4. תמו להן 14 השנים הטובות, ובכנסת החליטו, באמצעות הרגולטור (המועצה לשידורי כבלים ולוויין במשרד התקשורת), לצאת למכרז על הפעלת ערוץ הכנסת. תקציב הערוץ גדל ל-25 מיליון שקל, נדרשים הפרדה מבנית וחשבונאית (כלומר, חברה בע"מ נפרדת שתפעיל את הערוץ) וכמובן פיתוח הפלטפורמה הדיגיטלית, שכלל לא הייתה קיימת. לפני שבעה חודשים הוכרז זוכה: ערוץ 20. הזכייה הקימה עליו ועל הרגולטור את כל השחקנים בשוק הטלוויזיה תוך האשמות על "קומבינות" ומכרז תפור. יותר משהפוליטיקה של ימין-שמאל שיחקה, הכסף דיבר.

ומכאן ואילך נחשפה המשפטיזציה הישראלית במלוא "הדרה". עתירות לבג"ץ, מציאת פגמים בתוכניות העסקיות, אין-ספור מכתבים מעורכי דין ולחצים כפי שרק אנשי טלוויזיה (וממש לא רק פוליטיקאים) יודעים לעשות. המצב כעת, שבעה חודשים מיום הכרזת הזוכה: אין זוכה, כל המכרז תקוע, ואפילו הפרקליטות לא מסכימה להגן על תוצאות המכרז. המלחמה המשפטית של חדשות ערוץ 2 נשאה פרי: עובדה, ערוץ הכנסת שנמצא תחת חסותו ימשיך להיות חסותו בחודשים הקרובים - ועוד במתכונת הישנה והרווחית מאוד בשבילו.

מועצת שידורי הכבלים והלוויין דבקה בעמדתה ובתוצאות המכרז. בהחלטתה האחרונה היא קובעת שערוץ 20 הגיש את ההצעה הטובה ביותר בהיבט התוכני, שהוא לב-לבו של המכרז, ואילו התוכניות העסקיות, שבהן נפלו פגמים, היוו רק 10% מן הניקוד הכולל. "הוועדה הייתה ערה לחוסר הארגון והסדר של ההצעה הזוכה", נכתב בהחלטתה, "אולם סברה כי חוסר הסדר בכל אחת מההצעות אינו עולה לכדי פגם מהותי ואינו מהווה עילה לפסילתן".

בעקבות העתירות והקשיים נדרש ערוץ 20 להסברים על מסגרת התקציב שנתן, שסיפקו את המועצה, אבל לא סיפקו את עמדת היועץ המשפטי של המועצה והיועץ המשפטי לממשלה כיוון שראו בהם כ"שיפור הצעה". לכן, למועצה לא נותרה ברירה אלא להכריז על פסילתה של ההצעה הזוכה. האם ערוץ 10, זה שדורג במקום השני, יוכרז כזוכה? ממש לא. כיוון שגם נגד הצעת ערוץ 10 הועלו טענות ולכן אי אפשר להכריז עליו כזוכה, אלא לקיים איתו סוג של "בירור" בעקבות הטענות נגדו. היו בטוחים שחדשות ערוץ 2 יפתחו במלחמה מחודשת והמכרז יתעכב ויתעכב ויתעכב. או שהכלב ימות או שהפריץ ימות, כלשון הביטוי.

בשלב הזה אעצור עם כל הפלפולים המשפטיים, כי הם לא ממש רלוונטיים ולא ממש משמעותיים. מה שמשמעותי הוא המשפטיזציה, שבגללה מתארכים הליכים לזמן רב, בלי כל פרופורציה יחסית לפרטים שבגינם מתעכבים ההליכים. בסופו של דבר, ולא רק במקרה הזה, זו עוד דוגמה שבה העולם המשפטי התנתק מהעולם המעשי והממשי.

5. אפשר לחסוך את כל מלחמות העולם הללו בהחלטה אחת. בשביל מה צריכה הכנסת ערוץ כנסת? בשביל מה היא צריכה להוציא 25 מיליון שקל מדי שנה בשביל ערוץ טלוויזיה? בשביל לפנק כמה פוליטיקאים? בשביל לפנק כמה עיתונאים? בשביל מה, לעזאזל? בשביל לחלק תופינים וסוכריות, על כלום ושום דבר, ולבזבז עליהם 25 מיליון שקל בשנה? כן, אני יודע, זה כסף קטן במונחי תקציב ובמונחי טלוויזיה, אבל איך אומרים חברי הכנסת עצמם: דין פרוטה כדין מאה, אז בבקשה שיישמו את זה. זה לא רק חיסכון של 25 מיליון שקל בשנה, זה גם חיסכון בצילומים על מקבץ השטויות הפופוליסטיות שנזרקות לאוויר באולמות ועדות הכנסת רק בשביל לתפוס עוד כותרת.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין