גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, כלבת: ההתפרצות והמחדל של משרד החקלאות

ל"גלובס" נודע כי ספקית החיסון "ראביגן", שזכתה לפני שנתיים במכרז של משרד החקלאות, הודיעה דווקא בעיתוי הזה כי תפסיק לספקו ■ בינתיים מתגלים עוד ועוד מקרים, וההיסטריה בעיצומה

תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: גיל ארבל
תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: גיל ארבל

בעיצומה של מגפת כלבת חסרת תקדים שהתחילה לפני כשנה בצפון והתפשטה לאחרונה גם לאזור העמקים, הודיע ספק של תרכיב חיסון שנוי במחלוקת ושאינו כלול ברשימת התרכיבים המאושרים, כי הוא מפסיק לספק את התרכיבים לשירותים הווטרינריים. כך נודע ל"גלובס".

ראשית הפרשה בסוף 2015, עת הודיע משרד החקלאות בראשות השר אורי אריאל, כי יפסיק לתקצב את פעולות החיסון נגד כלבת. בשנתיים האחרונות עלה במספר מקרי הכלבת שהתגלו בבעלי חיים, במה שנראה כהתפרצות חסרת תקדים של המחלה. בשבוע שעבר פנתה המועצה האזורית גלבוע לשר אריאל בבקשה דחופה לסיוע, בעקבות שלושה מקרי כלבת נוספים שהתגלו בתנים, לאחר 50 מקרים שלדברי המועצה התגלו בעמקים מאז חודש אוקטובר. השר אריאל הורה למנהל השירותים הווטרינריים, ד"ר שלמה גראזי, לנקוט באמצעי חירום לבלימת ההתפרצות.

בינתיים, בסוף השבוע האחרון הותקפה חברת קיבוץ עין חרוד איחוד על ידי תן, והבוקר ננשך עובד זר על ידי תן בעמק יזרעאל - וההיסטריה בעיצומה. גם חיות משק נפגעות, כתוצאה מנשיכות בעלי חיים החשודים כנגועים.

בשירותים הווטרינריים (שו"ט), במשרד החקלאות ובקהילת הווטרינרים שוררים בשבועות האחרונים מבוכה וחילופי האשמות לגבי המתרחש בתחום מניעת הכלבת. ברשות הטבע והגנים אף מעלים שאלות לגבי איכות החיסונים נגד כלבת שבהם נעשה שימוש.

"מבקר המדינה צריך לבדוק בדחיפות מה מתרחש בשנים האחרונות בצמרת משרד החקלאות ובשירותים הווטרינריים בהקשר של מחלות וטרינריות, ובראשן הכלבת שעלולה להביא למוות", אומר ל"גלובס" בכיר במשרד החקלאות. במקביל, נודע כאמור במפתיע כי ספק עיקרי של תרכיבים נגד כלבת, שלגבי המוצר שלו יש סימני שאלה, הודיע לפני שבוע כי יפסיק את אספקת תרכיבי החיסון.

חוסר התאמה לתנאים בישראל

עיקר אמצעי המניעה נגד כלבת הם תרכיבי חיסון המפוזרים בשטח מהאוויר, ומצויים בתוך פיתיונות שאותם אוכלים תנים, שועלים, זאבים וכלבי פרא. מבחן התרכיב כפול: האחד - האם הפיתיון מתאים לתנאים האקלימיים בשטח והאם בעלי החיים יאכלו אותו; והשני - בדיקת מעבדה להוכחת יעילות התרכיב.

הספק היחיד של השו"ט במשך שנים היה חברת מריאל עם מוצר בשם ראבורל (RABORAL), המשווק על-ידי החברה "בית ארז". יצרן מתחרה של תרכיבים, חברת "וירבאק" מצרפת המיוצגת בישראל על-ידי "א. אספקה וטרינרית", ניסה להיכנס לשוק עם מוצר בשם ראביגן (RABIGEN-SAG2). המוצר נבדק ונדחה בעבר פעמים אחדות על-ידי מדעני השו"ט, זאת בשל חוסר התאמה של הפיתיון לתנאים בישראל.

בסוף שנת 2015 ערך משרד החקלאות מכרז סגור לאספקת תרכיבי חיסון מכלבת שבו השתתפו הספק היחיד והוותיק מריאל עם המוצר ראבורל, ולמכרז צורף ספק חדש: חברת וירבאק עם התרכיב שנפסל בעבר - ראביגן.

"א. אספקה וטרינרית" הציעה במכרז מחיר נמוך יותר לראביגן וקיבלה את מרבית ההזמנות לאספקת תרכיבים בהיקף של 2.1 מיליון שקל, לעומת הזמנה בגובה 1.2 מיליון שקל של המוצר ראבורל.

בתוך כך, לאחרונה הצטרף ל"א. אספקה וטרינרית" ד"ר יצחק סמינה, מי שהיה עד 2010 מנהל היחידה לביקורת תרכיבים בשו"ט וכיהן כיו"ר הסתדרות הרופאים הווטרינרים. נגד ד"ר סמינה נערכה בעבר חקירה בנציבות שירות המדינה בנוגע לדיווחים כוזבים בשווי של כ-200 אלף שקל, ניהול מרפאה ללא היתר וניגוד עניינים מול יצרנים ויבואנים של תרופות וטרינריות. הוא פוטר וחויב להחזיר לקופת המדינה 25 אלף שקל. ד"ר סמינה ניהל מטעם "א. אספקה וטרינרית" את המגעים עם השו"ט להכנסת המוצר של וירבאק.

בשיחה עם "גלובס", הצביעו גורמים במשרד החקלאות על מספר תמיהות:

■ במסמכי המכרז הסגור ניתן תיאור שונה לשני המוצרים. על ראבורל נאמר: "תרכיב זה עבר בדיקות במעבדה ובשדה בישראל והוכיח את בטיחותו ויעילותו בצמצום התפשטות מחלת הכלבת. בניסויים אלו נמצא כי התרכיב הינו בטוח למיני המטרה ומינים שאינם כאלה, ויעיל לחיסון שועלים ותנים בשביה ובשדה". לגבי תרכיב ראביגן נאמר שהוא "משמש לחיסון חיות בר באירופה. בשנת 2000 ובשנת 2003 נוסה התרכיב בניסויי שדה. תוצאות הניסוי הראו כי בתנאי הארץ לא ניתן לעשות שימוש בתרכיב. בינואר 2014, בשיתוף עם מומחי החברה, נבדק התרכיב שוב בניסיונות שדה נרחבים שבהם פוזרו כ-35 אלף יחידות. בניסויים נמצא כי התרכיב יעיל ועונה על תנאי הסביבה".

■ על תרכיב ראביגן לא נאמר כי נבדק במעבדות השו"ט, אלא דובר על "ניסיונות שדה".

■ המוצר ראביגן מוגבל לשימוש ליומיים בלבד בטמפרטורה של מעל ל-25 מעלות צלסיוס, מה שמעלה שאלות לגבי יעילותו בקיץ הישראלי.

■ ברשימה האחרונה המעודכנת של המוצרים המאושרים לחיסון כלבת על-ידי השו"ט במשרד החקלאות, כלל לא מופיע המוצר ראביגן. המשרד מסר כי הרשימה אינה מעודכנת, אבל למעשה אין רשימה חדשה מעודכנת.

■ במידע שלא קיבל תוקף רשמי נמסר כי במחקר מ-1998 נמצאה יעילות של החיסון בניסוי בתנים. על-פי הוראות משרד הבריאות, כל תרופה מקבלת אישור לחמש שנים ויש לבקש את הארכתה. בקשת "גלובס" ממשרד החקלאות לקבל נתוני מחקר יעילות שנעשה - לא נענתה.

■ על רקע התפרצות הכלבת וההודעה מטעם שר החקלאות על נקיטת צעדי חירום, התקבלה כאמור בהפתעה מוחלטת ההודעה של "א. אספקה וטרינרית" על כך שהחברה מפסיקה את אספקת תרכיבי ראביגן למשרד החקלאות, אף על פי שבעקבות המכרז נמסר כי תספק את מרבית התרכיבים.

■ אלי ברזילי, בעלי ומנכ"ל "א. אספקה וטרינרית", נשאל על הפסקת האספקה ועל התמיהה לגבי רישום התרכיב, ואמר: "אני מניח שהסיבה העיקרית ואולי היחידה היא כלכלית. לא יכול לענות בעניין הרישום של התרכיב". משרד החקלאות מסר כי "לעניין הפסקת אספקת התרכיבים על-ידי חברת 'א. אספקה וטרינרית', להבנתנו, מדובר בסיבות עסקיות".

כלבת

תגובות

משרד החקלאות: "לאור איכותו, החיסון 'ראביגן' מותר לשימוש בכל מדינות האיחוד האירופי"

שר החקלאות אורי אריאל נשאל האם ייתכן קשר בין ההכרזה על הפסקת מימון החיסונים לפני שנתיים לבין התפרצות הכלבת, ומשרדו התבקש להגיב בעניין בדיקות המוצר ראביגן.

משרד החקלאות מסר בתגובה: "המשרד, בשיתוף רשות הטבע והגנים, פועל באופן מתמיד למזעור מחלת הכלבת. כחלק מכך, בכוונת שר החקלאות להגיש הצעת החלטה לממשלה לתקצוב המאבק נגד כלבת. פיזור החיסונים הוא עונתי ומתחיל בחודשים נובמבר-דצמבר וממשיך בחודשים ינואר-פברואר בשנה העוקבת, בהתאם לתנאי מזג האוויר. ממוצע פיזור חיסוני הכלבת שנעשה בין השנים 2015-2016 משתווה לממוצע החיסונים שפוזרו בכל שנה אחרת, ולא קיים כל קשר בין מספר החיסונים שפוזרו בשנת 2015 לבין העלייה במספר מקרי הכלבת בעת הזו. יתר על כן, ברובם המוחלט של מקרי הכלבת מדובר בבעלי חיים נגועים שנולדו בחודשי מארס-אפריל 2017, כך שלא נולדו בעת שפוזר החיסון של שנת 2015.

"בנוסף, וכחלק מפעולותיו למזעור המחלה, המשרד בחר בקפידה את החיסונים שיסייעו למנוע את ההידבקות במחלה על סמך שני תנאים בסיסיים אשר נלקחו בחשבון: ההגנה מהידבקות עבור שועלים ותנים המהווים גורם עיקרי להעברת המחלה בשטחי מדינת ישראל; וכן, תנאי מזג האוויר השוררים בישראל בעת תקופת הפיזור.

"לנוכח העובדה כי RABIGEN-SAG2 ו-RABORAL-vrg הם שני החומרים היחידים שרשומים בישראל ועומדים בשני התנאים הרלוונטיים, הוחלט על מכרז סגור בו תתמודדנה שתי החברות על-פי קריטריונים שונים של איכות המוצר, המחיר ועוד. עם סיום המכרז הוחלט כי שתי החברות ייתנו את שירותן עבור המשרד.

"לעניין רישום המוצר, התרכיב המדובר נרשם כבר בשנת 2008 ב'מרכז הרישום המרכזי באירופה לתרכיבים', דבר המעיד על איכותו. מדובר בתרכיב שלאור איכותו מותר לשימוש בכלל מדינות האיחוד. בשנה שעברה נרשם התרכיב גם בישראל. בדומה למדינות האיחוד האירופי ולארה"ב, ישראל מבצעת בדיקות מדגמיות למשלוחי התרכיבים. בתוך כך, גם התרכיב RABIGEN-SAG2 עבר את הבדיקות הרלוונטיות באירופה ואף נרשם ברישום המרכזי, שבו נרשמים עשרות בודדות של חומרים בלבד, דבר המעיד על איכותו. יתרה מזאת, מדובר בתרכיב שלאור איכותו מותר לשימוש בכלל מדינות האיחוד, ללא צורך בבדיקות נוספות. החומר מיוצר במפעל GMP, בעל דרישות קפדניות. על כן, לאחר בדיקות ההתאמה לתנאי האקלים בישראל הוחלט על אישורו".

משרד הבריאות מסר כי "ישראל חווה כעת עלייה בתחלואת בעלי חיים בכלבת, בעיקר בצפון הארץ. משרד החקלאות ממונה על טיפול בבעלי חיים הנגועים בכלבת, והן בטיפול במניעת כלבת בבעלי החיים. משרד הבריאות נמצא בקשר רציף עם משרד החקלאות, ופעולות המניעה מתואמות בין המשרדים.

"משרד הבריאות מבצע פעולות מניעה רציפות למניעת כלבת באדם, כולל בקשת הסגר לבעלי חיים החשודים לכלבת וחיסון אנשים שנחשפו לבעל חיים כאלה, על-פי שיקול דעת מקצועי. בזכות מודעות הציבור ופעולות משרדים אלה לא היה אף מקרה כלבת באדם בשנים האחרונות. לאגף לאפידמיולוגיה אין עדיין נתונים ארציים אודות פעילות לשכות הבריאות למניעת כלבת ב-2017. מהנתונים הקיימים נצפית עלייה קלה בפניות לטיפול עקב מגע עם בעלי חיים".

נכנסו ללחץ: משרד החקלאות מתגבר את המאבק בכלבת

■ הצבת ניידת של השירותים הווטרינריים במושב גן נר, שתעקר בעלי חיים משוטטים

■ פיזור פיתיונות בכמות כפולה לקמ"ר בצפון ובעמקים - אזור ההתפרצות וסביבתה

■ תגבור הצוותים הווטרינריים באזור

■ הגדרת האזורים הללו כ"אזור סיכון"

■ הגברת מתן חיסונים לכלבי בית, מתן חיסוני דחף לכלבים מחוסנים, חיסון חתולים

■ הסברה והעלאת מודעות בקרב הציבור, העברת מערכי שיעור בנושא למשרד החינוך

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר