גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה וועדת השרים לחקיקה לא חייבים לחשוף את הדיונים

החלטת נשיאת ביהמ"ש העליון התקבלה בדיון בעתירה שהגישו הארגונים "לובי 99", "המשמר החברתי" ותומר אביטל ■ השופט מלצר: הבקשה בעתירה עלולה לחטוא למטרתה, שכן אם הפרוטוקולים ייחשפו, השרים לא יוכלו להביע דעה חופשית

השופטת אסתר חיות / צילום: אלון רון
השופטת אסתר חיות / צילום: אלון רון

הממשלה וועדת השרים לחקיקה לא חייבים לחשוף את הדיונים שלהן. זוהי השורה התחתונה של נשיאת בית-המשפט העליון, אסתר חיות, מהדיון שנערך היום (ב') בביהמ"ש, ושבסופו דחה בג"ץ עתירה שהגישו הארגונים "לובי 99", "המשמר החברתי" ו"100 ימים של שקיפות", לאכוף שקיפות על ועדת השרים לענייני חקיקה הכפופה לממשלה.

בעתירה שהגישו שלושת הארגונים הם ביקשו מבג"ץ, כי יוציא צו שיורה לממשלה לחשוף את תוכן הדיונים של ועדת השרים לחקיקה. עוד הם ביקשו לחייב פרסום של העניינים הבאים: אופן ההצבעה של כל שר החבר בוועדה, הפרוטוקולים של דיוני הוועדה, שמות השרים הנוכחים בוועדה והנעדרים ממנה, הנחיות ראש-הממשלה ויו"ר הוועדה לוועדה, החלטותיה, כיצד הצביע כל שר, סיכום הדיון, וחומרי הרקע שהועברו לשרים לפני שקיבלו החלטה.

העותרים כתבו, באמצעות עו"ד אילן יונש, כי "ועדת השרים לחקיקה הפכה לחלק אינטגרלי מהליך החקיקה, אבל דיוני הוועדה סגורים, הפרוטוקולים שלה סודיים, אופן ההצבעה של חבריה חסוי וחומרי הרקע שעל בסיסם מתקבלות החלטותיה אינם מתפרסמים. מן הוועדה יוצא תוצר יחיד - אופן ההחלטה שלה: לשבט או לחסד".

עוד לפי הנטען בעתירה, הדבר עומד בניגוד גמור לעקרון הפומביות של הליך ציבורי, ובניגוד לעקרון השתתפות הציבור בהחלטות. "חברי הוועדה הם חברי ממשלת ישראל המחזיקים במשרות הביצועיות הגבוהות ביותר בשירות הציבור. מן הראוי, כי כל שר יעמוד אחרי ההכרעה שלו בנושאי חקיקה, ויישא באחריות הציבורית לכך".

לפי הנטען בעתירה, ועדת השרים לחקיקה, שהוקמה כדי לייעץ לממשלה כיצד להתייחס להצעות-חוק מרכזיות, הפכה בשנים האחרונות לגוף שמחליט עבור כל הח"כים של הקואליציה כיצד להצביע, ולמעשה קובעת ברוב גדול של המקרים אילו חוקים יעברו.

העתירה מותחת ביקורת חריפה על התנהלות הוועדה ועל התערבותה בהחלטות הכנסת, אבל אינה מבקשת בשלב הזה שהוועדה תפסיק לנהל את הכנסת, אלא רק לחשוף את דיוניה לציבור, כפי שחושפים את דיוני הממשלה והכנסת. העותרים טענו עוד, כי הוועדה מהווה מעין "שסתום" הבורר את הצעות-החוק הפרטיות - מי למליאה ומי לקבורת חמור, וזאת בניגוד לעקרון הפרדת הרשויות.

פרסום יפגע בדיון החופשי

הממשלה, באמצעות הפרקליטות, ביקשה כי העתירה תידחה. בתשובתה לעתירה כתבה הממשלה, בין היתר, כי "המחוקק הסמיך את הממשלה לקבוע את סדרי עבודתה, והוסיף וקבע לה סמכות קונקרטית לאסור פרסום עניינים שהיא תקבע כסודיים". הממשלה ציינה, כי עקרון הפומביות העומד במוקד העתירה, הוא עקרון יחסי.

"אל מול יתרונות השקיפות, אשר איננו מקילים בהם ראש, משרת חסיונם של דיוני הממשלה וועדותיה אינטרס ציבורי בעל משקל רב", ציינו שופטי בג"ץ. "דיון פנים-ממשלתי פתוח הוא חיוני לתפקוד הממשלה במילוי תפקידה בניהול המדינה. אי-פרסום הדיון וההצבעה האישית של כל שר בוועדה, תכליתם לאפשר דיון ענייני ופתוח והתבטאות חופשית של השרים. זאת, על-מנת להבטיח את איכותו של הליבון הפנים-ממשלתי ולסייע לממשלה לקדם את מדיניותה". שופטי בג"ץ קיבלו את עמדת הממשלה. השופט חנן מלצר הזכיר את מה שהוא כינה "פרדוקס השקיפות", שלפיו עודף שקיפות דווקא פוגע ביכולת לקיים דיון פתוח ומעמיק. מלצר ציין, כי הבקשה לחשוף את הדיונים בוועדת השרים לחקיקה שבראשה יושבת שרת המשפטים, איילת שקד, עלולה לחטוא למטרתה, שכן (כטענת המדינה) אם הפרוטוקולים ייחשפו, השרים לא יוכלו להביע דעה חופשית במהלך הדיונים בה.

הנשיאה חיות הוסיפה ואמרה, ש"להבדיל מדיוני הכנסת, הממשלה היא רשות מבצעת היא מקיימת דיונים פנימיים סגורים, והם לא מחויבים בגילוי הפרוטוקולים". עם זאת, חיות ציינה כי *אני מוכנה להסכים שבוועדת שרים לענייני חקיקה זה צריך להיות טיפה שונה (מאשר בממשלה), כי יש פה זיקה של גורם מחוקק*. השונות שעליה דיברה חיות לא סייעה לעותרים, והעתירה נדחתה.

העותרת מ"לובי 99": "נמשיך להיאבק על חשיפת דיוני הממשלה"

למרות העובדה ששופטי בג"ץ דחו פה-אחד את העתירה לחשוף את הפרוטוקולים ואת הצבעות השרים בוועדת השרים לחקיקה, עו"ד לינור דויטש, סמנכ"לית "לובי 99", נותרה אופטימית באשר לסיכוי לשפר את השקיפות של עבודת הממשלה.

דויטש אמרה ל"גלובס", כי "חיות אמרה בדיון היום, שיש הבדל בין ועדת השרים לוועדות אחרות של הממשלה, והשתמע מדבריה שוועדת השרים צריכה להיות יותר שקופה מוועדות אחרות בגלל שמתנהל בה חלק מהליך החקיקה. אלא שהדרך היא לא חשיפה כוללת, אלא באמצעות הגשת בקשות חופש מידע, כי זה במסגרת שיקול הדעת של הממשלה".

לדברי דויטש, "קיווינו שהעמדה תהיה יותר נחרצת להגברת השקיפות. השופטים לא ממש התייחסו לטענה שלנו, שהלכה למעשה ועדת השרים לחקיקה מחליפה את עבודת הכנסת. בגלל 'המשמעת הקואליציונית', ועדת השרים לחקיקה שולטת באופן מוחלט בחוקים שיקודמו או ייגנזו. זה לא היה בעבר. המשמעת הקואליציונית האוטומטית התפתחה ממש בשנים האחרונות. אנחנו איתרנו את זה בתקופה שהשר זאב אלקין היה יו"ר הקואליציה".

- מה יקרה עכשיו?

"אנחנו נמשיך לפעול להגברת השקיפות בוועדה על-ידי המשך ניסיונות שכנוע של הממשלה, שהדבר הזה הוא נכון ודרוש, וגם על-ידי הגשת בקשות לחופש המידע בנוגע לעניינים הנדונים. המשמעות המעצבנת היא, שנצטרך להגיש בקשות חופש מידע כל כמה שבועות".

שיאנית העולם בחקיקה פרטית - 22 אלף הצעות-חוק ב-15 שנה

ישראל היא שיאנית העולם בחקיקה פרטית. ב-15 השנים האחרונות הונחו יותר מ-22 אלף! הצעות-חוק פרטיות על שולחן הכנסת. להערכת המכון לדמוקרטיה, מצב זה פוגע בעבודת הפיקוח ובאמון הציבור בחברי-הכנסת. על הרקע הזה מקדמים שרת המשפטים, איילת שקד, ושר התיירות, יריב לוין, יוזמה לצמצום החקיקה הפרטית, ולהגברת פיקוח הכנסת על הממשלה.

לפי יוזמת שקד-לוין, שטרם הבשילה לחקיקה, במסגרת הניסיון להילחם ב"היפר-חקיקה" של הכנסת, תוגבל כמות הצעות-החוק שחבר-כנסת יהיה רשאי להגיש. כך שכל ח"כ יוכל להגיש ארבע-חמש הצעות-חוק פרטיות בשנה. זאת, לעומת המצב כיום, שבו אין הגבלה להגשת חוקים.

בנוסף, לפי היוזמה תוגבל משמעותית כמות הצעות-החוק שעולות לדיון מדי שבוע בוועדת השרים לחקיקה, שהשרה שקד יושבת בראשה. במקום 40-35 הצעות-חוק שנדונות היום בכל שבוע, יידונו בוועדה עד 15 הצעות-חוק בלבד. עוד מוצע להרחיב את הפיקוח על ועדות הכנסת. כיום מחויבים להגיע לוועדות הכנסת רק עובדי מדינה. ההצעה מבקשת להרחיב את מעגל מוזמני החובה גם לגופים מבוקרים או נתמכים.

עוד כתבות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית