גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחריות ומיזמים חברתיים: איך עושים את זה אחרת?

פאנל בנושא אחריות חברתית נערך היום בוועדת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ מרים כבהא, נציבת שוויון הזדמנויות: "בכל העולם, כשמדברים על מקומות עבודה מגוונים אתנית, משיגים רווח כלכליים גדולים יותר"

מרים כבהא / צילום: תמר מצפי
מרים כבהא / צילום: תמר מצפי

בימים אלה של שחיתות מכיוון השלטון, מיזמים חברתיים מספרים איך אפשר לעשות את זה אחרת, בדיון "אחריות חברתית" שהתקיים בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" תחת הכותרת "האם החברתי יכול להיות גם עסקי ולהצליח?".

בדיון השתתפו ססיל בליליוס, מייסדת קרן ההשקעות אימפקט פירסט; דיוויד ברונר, בעלים Dr. Bronner ; יואל חשין, מייסד ויו״ר B Community 2; שרי נוריאל, מנכלית ציונות 2000; ירון נוידרפר, מנכ"ל סושיאל פייננס; מרים כבהא, נציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ואלה אלקלעי, יו"ר IBI ניהול תיקים. את הדיון הנחה אנדרה טבקוף, עורך דעות וקהילה ב"גלובס".

מהדיון עלה כי האחריות החברתית היא נושא שמעניין בשנים האחרונות יותר ויותר משקיעים. "יש הבנה שהשקעה ממשלתית אינה מספיקה ושצריך להגיע למטרות האלה בכל מני דרכים פיננסיות בעיקר. ישראל נכנסה קצת באיחור אבל יש כבר 120 מיליארד דולר בתוך התעשייה הזאת." אמרה ססיל בליליוס, מייסדת קרן ההשקעות אימפקט פירסט.

לדבריה, לרעיון השקעות האימפקט יש שלושה יסודות: "דבר ראשון, מדובר בהקשעה בחברות שהכוונה שלהן היא לעשות אימפקט. הכוונה הזאת צריכה להיות עמוק בתוך ה-DNA של החברה. דבר שני זה השקעה שמביאה רווחים פיננסיים. הדבר השלישי הוא הנושא של מדידה והערכה של האימפקט החברתי. כמו שמודדים יעדים כלכליים ולפי זה בודקים איך ממשיכים ומה מתקנים, ככה צריך למדוד גם אימפקט. אם אנחנו לא מסמנים בתחילת הדרך את הבעיה ודרכים לפתור אותה, אז אנחנו לא יכולים בסוף לבחון אם הגענו ליעדים שהצבנו."

"דוגמה להשקעה שעשינו לאחרונה זה חברת אנג׳לסנס" בלילוס אמרה. "החברה באה לפתור בעיה להורים לילדים שלוקים באוטיזם. הם נוטים לשוטט ולהעלם, וההורים שלהם לא יודעים איפה הם אם הם לא נמצאים לידם כל רגע." המוצר של אנג׳לסנס הוא מוניטור שנועד לעזור להורים לילדים אוטיסטיים לדעת איפה הילדים נמצאים בלי שיהיו איתם בכל רגע נתון, וכך לאפשר להם יותר עצמאות. "זו דוגמה לחברה שהיא גם רווחית ועצמאית, גם מייצגת את ישראל בעולם, וגם עושה אימפקט. אנחנו רוצים שישראל תהפוך מהסטארטאפ ניישן לאימפקט ניישן."

בפאנל דיבר גם דיוויד ברונר, הנכד של ד"ר ברונר, ובעלי Dr. Bronner . ד"ר ברונר הוא יהודי שהגיע מגרמניה לארה"ב ואיבד רבים מבני משפחתו בשואה. דיוויד ברונר סיפר שהטרגדיה הזאת גרמה לסבו להתחיל לקדם את רעיון ה"ALL ONE" - כולנו אחד, שמנחה את חברת הסבונים עד היום. ברונר סיפר שהחברה שמה דגש על קיימות סביבתית ועל העסקה הוגנת, ובעיקר על הוגנות לספקים. לדבריו, הם פועלים ישירות מול החוואים כדי לחסוך את עלויות התיווך, ובכך מרוויחים היכרות אישית עם התוצרים ותהליך הייצור ומוודאים שמדובר בייצור הוגן ובריא לסביבה. אחת הדוגמאות שהביא דיוויד היא שד"ר ברונר עובדת עם ייצרני שמן זית פרטיים מישראל ומג'נין. "יש לנו שמן זית יהודי, מוסלמי ונוצרי, וזו דוגמה נפלאה לחזון 'כולנו אחד' של סבא שלי".

"כשאנחנו לוקחים אחריות על הבחירות הצרכניות שלנו אנחנו יכולים לשנות את המציאות בכדור הארץ." אמר ברונר. הוא הסביר שהאג'נדה ההוגנת של החברה משרתת גם מודל עיסקי: "כשאתה נלחם את המלחמה שחשובה לצרכנים שלך ומספק את המוצרים שהלקוחות רוצים אז אתה מקבל מזה תשומת לב. אנחנו כל הזמן בחדשות. בנוסף, אנשים באים לעבוד אצלנו בשביל הרבה פחות כסף ממה שהיו מרוויחים אצל המתחרים, כי הם מזדהים עם המשימה שלנו. אנחנו יכולים להרשות לעצמנו להעסיק את הכשרונות הכי גדולים בזכות זה שאנחנו ממוקדי משימה."

ירון נוידרפר, מנכ"ל סושיאל פייננס סיפר על מודל השקעה חדש - איגרת ההון החברתי: "זה מכשיר השקעה יחודי שבו הכסף שמגוייס ממשקיעים משמש להשקעות חברתיות הארדקור ועם היעדים החברתיים מושגים, הממשלה תחזיר את הכסף למשקיעים. הממשלה רוצה לעשות את זה כי יש לה תועלת כלכלית מהקלה בבעיה חברתית. כך כולם יוצאים נשכרים, ואם זה מצליח גם המשקיעים."

לדבריו, "מי שחושב שאי אפשר לעשות גם חברתי וגם תשואה, חברת המדדים הבינלאומית MSCI בדקה ומצאה שרמת התשואה למשקיע בחברות עם ערך חברתי או סביבתי גבוה מדיד, גבוהה יותר בשנים האחרונות." ניתן לראות את השינוי הזה החל מ-2008, לדבריו, "מתי שהעולם הבין שמי שרק רוצא לעשות כסף על חשבון העובדים, על חשבון הלקוחות, דינו להיעלם."

יואל חשין, מייסד ויו״ר 2 B Community , כינה את המגמה של השקעות אימפקט "המהפכה הקופרניקנית בעולם העסקים". לטענתו, כמו שקופרניקוס העביר את העולם מתפיסה בה כדור הארץ עומד במרכז, לתפיסה בה השמש עומדת במרכז, כך השקעות האימפקט עוברות מהתמקדות באינטרסים של בעלי המניות לתפיסה שמתמקדת בקידמה. לדבריו "אין אף ניאו-ליברל או איש עסקים רציני שיספר שתכלית החברה היא להשיג רווחים למען רווחים. הרווחים אינם אלא אמצעי".

לטענתו "כדי לחולל שינוי משמעותי ועמוקאי אפשר לפנות רק למשקיעים ולתאגידים. גם הצרכנים ולא רק המשקיעים מספקים את הקפיטל. התאגדות צרכנית יכולה נניח להחליט יחד לא להכנס במהלך יום אחד לעסקים שאינם נגישים לנכים. התוצאה תהיה שבעלי עסקים יעשו הכל כדי להנגיש את העסקים שלהם. זו רק דוגמה אחת. אנחנו יכולים לחולל כך שינוי גם ביחס לעובדים וביחס לאיכות סביבה."

הדיון נגע גם בנושא של מוביליות חברתית: "בחורה ערבייה שלמדה, השקיעה והצטיינה, ועדיין שוק העבודה סגור בפניה היא אחת ממאות מקרים דומים שמגיעים לפתחה של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בכל שנה", סיפרה מרים כבהא, נציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הרווחה.

לדבריה, למרות שהחוק בארץ מאוד מתקדם, התופעה קיימת במימדים רחבים. "החלטנו לבדוק מה קורה בשוק העבודה ועד כמה הוא מגוון לגבי חמש האוכלוסיות המודרות ביותר: נשים, ערבים, יוצאי אתיופיה, חרדים ובני 45 ומעלה. אנחנו רואים שערבים ויוצאי אתיופיה משולבים אבל בעיקר בענפי צווארון כחול, עם פערי שכר מדהימים. גם נשים משולבות אבל עם פערי שכר שמגיעים, בענף הביטוח ל-55%."

לדברי כבהא, "היום בכל העולם, כשמדברים על מקומות עבודה מגוונים אתנית, משיגים רווח כלכליים גדולים יותר. מכון מקינזי בדק ומצא שלמקום עבודה מגוון יהיה רווח כלכלי של בין 35-15% יותר ממקום עבודה שאינו מגוון."

שרי נוריאל, מנכ"לית "ציונות 2000", קראה למעסיקים לעבור מגישה פאסיבית לגישה אקטיבית: "המון מקבלי החלטות אומרים שהם רוצים חרדים באירגון, או חברות קטנות מהפריפריה. הם אומרים 'תביאו אותם ונעבוד איתם'. בשטח ובמציאות צריך להסתכל על הפרקטיקות היומיומיות של האירגון ולהבין שאם אנחנו לא מפרקים את החסמים האלה אנשים לא יצליחו להשתלב."

אלה אלקלעי, יו"ר ניהול תיקים IBI , טענה שהשקעה במודלים שעושים אימפקט סביבתי וחברתי היא בטוחה ומשתלמת יותר. לטענתה, המודל העסקי של חברות מתחומי האנרגיה המתכלה אינו יציב, ולכן הם דורשים יותר התערבות רגולטורית. "אם בוחנים אנרגיה מתחדשת מול אנרגיה מתכלה, רואים שלא צריך סובסידיות בשביל להשקיע באנרגיה מתחדשת, ומצד שני צריך עיוות של רגולציה בשביל לשמור על השוק של אנרגיה מתכלה." הסיבה לכך, לדבריה, היא שהביקוש לאנרגיה מתחדשת הוא אין סופי, ולכן תמיד יש מקום להיצע בתחום. "רוחות השינוי כאן, אנחנו חווים אותן סביבנו, במקום לבנות חומות - סעו עם הרוח".

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות