שחזור שיניים. לא כל טיפול יתאים לכל אחד / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
*** הכתבה בשיתוף ד"ר זאב אורמינר
בעידן האסתטי הנוכחי מראה השיניים הוא בעל משמעות עצומה בהעלאת הדימוי והביטחון העצמי. שיניים חסרות מייצרות מראה מבוגר ולא מושך, אליו נלווה גם קושי תפקודי. בשנים האחרונות גברה המודעות לשיקום הפה ולהשלמת שיניים חסרות, בין אם באמצעות שחזורים קבועים (שתלים) ובין באמצעות שחזורים נשלפים (תותבות).
לדברי ד"ר זאב אורמינר, מומחה לשיקום פה, ראש המחלקה לשיקום הפה בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב, שחזור (שיקום - ק.ד) הפה הוא קריטי. "חשוב להבין שכאשר נעקרות מהפה שיניים קדמיות, העצם נעלמת ונספגת וכתוצאה מכך נוצר באופן טבעי מצב של צניחת השפה העליונה והתחתונה של הפה. השפתיים למעשה נעשות צרות ונראה כי הן מתקפלות פנימה וכך גם נוצרים קמטים בזווית הפה התורמים למראה המבוגר". עם זאת, לא כל שחזור מתאים ונכון לכל אחד . "לכל אחת מאופציות החיבור וההרכבה של השחזור יתרונות וחסרונות וחשוב לבחור גם על פי התאמה אישית למטופל. מהן תוכניות השיקום האלטרנטיבית והאופציות השונות, על כך בכתבה הבאה:
תותבות כשחזור נשלף
בשחזור נשלף התותבות עשויות פלסטיק והוא מוצע בשתי גרסאות: תותבת שלמה למקרה שכל השיניים נעקרו מהפה ותותבת חלקית המתאימה כהשלמה לשיניים בפה. "לרוב משתמשים בתותבות כאשר יש בעיה של חוסר עצם וקשה לבצע השתלה. לתותבות יש מספר יתרונות: ראשית, מדובר בתהליך לא יקר ולא מורכב. התותבת מתאימה לפה בצורה מקסימלית כיוון שהיא מיוצרת בהתאם למבנה האנטומי שלו והיות והיא נשלפת, אף ניתן לנקות את הפה ולשמור על היגיינה גבוהה. הבעיה הגדולה של התותבת נוצרת ככל שחולף זמן. אצל לא מעט אנשים המשתמשים בתותבות, חלה עם השנים ספיגה דרמטית של העצם, כך שהתותבת שהתאימה בעבר איננה מתאימה עוד וקשה מאוד לייצב אותה מחדש. לצורך כך, משתמשים בהדבקות ומיני פטנטים, אך מדובר בפתרונות שיוצרים תחושה מלאכותית ולא נעימה".

תותבת חלקית היא תותבת נשלפת שמשלימה שיניים חסרות, הנאחזת על גבי השיניים הנותרות. ד"ר אורמינר אומר כי "היציבות של התותבת מושגת באמצעות ווים ממתכת שאוחזים בשיניים. לעיתים הווים יוצרים בעיה אסתטית כי הם נאחזים בשיניים קדמיות ונראים בחיוך. זאת ועוד, בתותבות, שלמות או חלקיות, לאחר ארוחה לעיתים נותרות שאריות מזון שגורמים אי נוחות רבה למטופל".
תותבת על שתלים
בשנים האחרונות מרכיבים תותבות על שתלים (הממוקמים מתחת לתותבת) על מנת לשפר את היציבות שלהן, או להחליף אותן בשתלים בהמשך. ד"ר אורמינר מסביר כי מאז עידן השתלים הדנטליים, פחת משמעותית השימוש בתותבות נשלפות ללא שתלים ויש שימוש בתותבות על שתלים, במיוחד בלסת התחתונה: "משתמשים בשתלים על מנת לתת לתותבת תמיכה ולשפר את יציבותה וכך להעניק למטופל ביטחון שהתותבת תישאר יציבה בזמן דיבור ואכילה. בנוסף, המטופל יכול להוציא את התותבת שמחוברת לשתל ואין בעיה לשמור על היגיינת פה. שיקום שכזה משפר את היציבות וגם את התחושה של הפציינט ואת המראה האסתטי. שימוש נוסף בשתלים הוא כמענה לבעיה של היתפסות הווים המצויים בתותבות 'הקלאסיות' בשיניים - השתלים נמצאים, כאמור, מתחת לתותבת עצמה - ומתחברים אליה וכך מונעים את הבעיה של היתפסות הוו בשן הטבעית".
גשר כשחזור קבוע
גשר הוא שחזור קבוע המתאים במיוחד במצבים בהם קיימות שיניים טבעיות וביניהן חסרות שיניים. הגשר (המורכב ממספר כתרים מחוברים) מודבק, למעשה, לשיניים הסמוכות ומסתמך על חוזקן. "ניתן לייצר גשרים איכותיים עם כתרי זירקוניה וחרסינה במראה אטרקטיבי מאוד", אומר ד"ר אורמינר. "גשר מהווה פתרון קבוע אסתטית, אך עצם העובדה שהוא נישען על שיניים טבעיות גורם להחלשתן עם הזמן ומקשה על הניקוי ביניהן. החיסרון העיקרי בגשר הוא שאם אחת מהשיניים שתומכות בו נעקרת, כל הגשר הולך לאיבוד ואז ההשקעה הכספית, שהיא לעיתים גדולה מאד, גם יורדת לטמיון".
בשורה התחתונה, אין ספק שאסתטיקה היא אחד הגורמים העיקריים שמכתיבים לנו באיזה אמצעי להשתמש על מנת לשחזור את הפה. אולם לדברי ד"ר אורמינר, חייבים לקחת עוד גורמים בחשבון. על הרופא המשקם לשלוט בכל האפשרויות הקיימות - כדי להתאים את הטיפול הנכון לפציינט.
ד"ר אורמינר, מומחה לשיקום הפה.
לכניסה לאתר הקליקו כאן