גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש פוטנציאל להפקה זולה של נפט במים רדודים בארה"ב"

ג'ון סייטס, השותף של דלק בקידוחים שיבוצעו במפרץ מקסיקו: "ניתן לפתח ולהפיק נפט כיום בעלות של 10 דולרים ואפילו כ-5 דולרים לחבית"

קידוחי נפט/ צילום: רויטרס
קידוחי נפט/ צילום: רויטרס

החוזים על הנפט ביצעו ראלי מרשים בחצי השנה האחרונה, ומחירה של חבית נפט מסוג WTI (מערב טקסס) זינק מ-46 דולר באמצע 2017, לכ-64 דולר כיום, מהלך עלייה של כ-40%. מאז פברואר 2016, אז עמד מחיר חבית בשפל של 30 דולר, הכפיל הנפט את מחירו.

במקביל להתאוששות במחיר נרשמה התאוששות גם בפעילות תעשיית האנרגיה בארה"ב, שכן פרויקטים רבים שלא היו כדאיים, או שהיו גבוליים מבחינת הרווחיות שלהם במחיר של 30-40 דולר לחבית, חזרו להיות כלכליים והותנעו מחדש. כך, בשנה האחרונה חלה עלייה דרמטית של כ-280 במספר אסדות הנפט הפעילות בארה"ב, לרמה של 939 אסדות בשבוע האחרון.

למרות השיפור בתנאי המאקרו, חברות אנרגיה קטנות ובינוניות עדיין מתקשות להשיג מימון לפרויקטים שונים, כך שחברות ישראליות יכולות לנצל את המחסור במזומנים וקשיי המימון ולהיכנס לפעילות בארה"ב, בין השאר במפרץ מקסיקו, שם קיימת תשתית מפותחת של קידוחים והולכת נפט וגז טבעי, מה שמוריד כמובן את עלויות ההולכה וההפקה במקרה שיש תגלית כלכלית.

הראשונה שעשתה זאת, לפני מספר חודשים, הייתה נאוויטס של גדעון תדמור, ובשבוע שעבר הכריזה גם קבוצת דלק של יצחק תשובה על השקעה של כ-50 מיליון דולר בשני קידוחים ראשונים במפרץ מקסיקו. דלק תספק את מרבית המימון (90%) לשני הקידוחים הראשונים (מתוך תשעה פוטנציאליים שעליהם קיבלה זכויות) תמורת 75% מהזכויות בקידוחים (אם הם יוכרזו כתגליות כלכליות). לדלק יש הסכם אסטרטגי לשיתוף-פעולה עם החברות Gulfslope Energy (שתבצע את הקידוחים) ו-Texas South.

יהונתן שוחט, אנליסט בלידר שוק הון, ציין בעקבות העסקה כי "הכניסה של קבוצת דלק לפעילות במפרץ מקסיקו נעשית באופן מידתי ושקול, דבר שבא לידי ביטוי באופי ההסכם, אשר מגביל את גובה ההשקעה, ובאופי הנכסים (מים רדודים), עם פוטנציאל לאפסייד משמעותי".

אם כן, מהו הרציונל שמאחורי שיתוף-הפעולה, ומה צפוי בהמשך? את זה מסבירים בריאיון ל"גלובס" ג'ון סייטס (John Seitz), יו"ר ומנכ"ל חברת Gulfslope Energy, עידן וולס, משנה למנכ"ל קבוצת דלק ומנכ"ל קבוצת תשובה, ויוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים.

סייטס הקים ביחד עם השותפים שלו את גאלפסלופ אנרג'י לפני כשש שנים, ביחד עם צוות בעל ניסיון רב-שנים בחיפושים ובקידוחי נפט וגז במפרץ מקסיקו ובאזורים אחרים בעולם, כמו ברזיל ואנגולה.

"בשנים האחרונות התפתחו טכנולוגיות סייסמיות חדשניות שמאפשרות לגלות מרבצי נפט וגז בעומקים רדודים יחסית, שלא נחקרו ופותחו בעבר. זאת כמובן לצד דיוק הרבה יותר טוב במציאת מאגרים פוטנציאליים במים עמוקים יותר. לדעתנו יש הרבה הזדמנויות במפרץ מקסיקו שעדיין לא נוצלו, ואנחנו מתכוונים בשנים הקרובות לחפש נפט וגז באזור הזה, מכיוון שאנו מעריכים שיש סיכוי טוב למצוא שם תגליות גדולות", אומר סייטס.

- מה העלות של הקידוחים?

"עלות של קידוח בעומק רדוד היא בערך 4 מיליון דולר, ועבור הקידוח השני, העמוק יותר, היא עומדת על כ-35-40 מיליון דולר. לקידוח העמוק יותר שאנחנו מתכננים יש פוטנציאל לתגלית ממש גדולה של נפט וגז".

- מה העלות במונחי חבית נפט, במקרה של תגלית?

"על סמך הסקרים שערכנו, והטכנולוגיה שקיימת, אנחנו מעריכים שניתן לפתח ולהפיק נפט כיום בעלות של 10 דולרים ואפילו של כ-5 דולרי לחבית. העלות הרבה יותר נמוכה במים רדודים של כ-130 מטר, לעומת קידוחים במים עמוקים. אצלנו העלות תהיה נמוכה בכ-80% לעומת קידוחים במים עמוקים. זאת על סמך הערכות ובדיקות שלנו בנוגע לגודל המאגרים הפוטנציאליים בקידוחים שלנו".

- זה מאוד נמוך.

"נכון. העלות שלנו תעמוד על כ-100 אלף דולר ליום קידוח לעומת כ-400 אלף דולר ליום בקידוחי מים עמוקים. וגם לאחר מכן, אם נמצא תגלית נפט גדולה וכלכלית, העלות של הצבת פלטפורמת הפקה תהיה הרבה יותר נמוכה לעומת קידוחים במים עמוקים, גם בגלל התשתיות שכבר קיימות באזור".

סייטס עבד בשנים 1977-2003 בחברת האנרגיה אנאדרקו פטרוליום (Anadarko Petroleum Corp) כאחראי על פעילות החיפושים של החברה וכמנכ"ל החברה. עד היום השקיעו סייטס והשותפים שלו בגאלפסלופ כ-50 מיליון דולר מכספם האישי, בחיפוש וברכישה של זיכיונות במפרץ מקסיקו.

לפי הודעת דלק, על פי דוח משאבים שקיבלה מחברת הייעוץ הבינלאומית NSAI, בשני הקידוחים הראשונים שבהם תשתתף הקבוצה ("טאו" ו"קנו"), קיים פוטנציאל חזוי של כ-130 מיליון חביות שווה ערך נפט, וסיכויי הצלחה גיאולוגית גבוהים יחסית של 48%-77% ב"קנו" ושל 40%-50% בקידוח "טאו".

"להנפיק הפעילות הבינ"ל של דלק"

קידוח "קנו" יבוצע בשכבה רדודה (מעל שכבת מלח במקום, בעומק של כ-1,500 מטר) ו"טאו" בשכבה עמוקה מתחת לשכבת המלח, לעומק של כ-6,000 מטר. בהנחה שתהיה תגלית משמעותית, פוטנציאל ההכנסות עשוי להגיע עד למיליארד דולר.

הקידוחים יבוצעו בשלבים ובאופן הדרגתי, ויוחלט על קידוחים נוספים בהתאם לתוצאות של הקידוחים הראשונים.

- פעם ראשונה שאתם עובדים בשת"פ עם חברה ישראלית?

סייטס: "כן. יש היום הרבה מאוד פוטנציאל להפקת נפט בקידוחי מים רדודים בארה"ב, עם סיכוי להשגת תשואה גבוהה מאוד על ההון. ולזה צריך כמובן להוסיף את הורדת מס החברות האחרונה של ממשל טראמפ, שתורמת כמובן לכל התעשיות, ובעיקר לתעשיות הדורשות השקעות הון גדולות".

- מתי אתם צפויים להתחיל בקידוחי אקספלורציה?

"אנחנו מאמינים שנהיה מוכנים להתחיל בקידוח באמצע 2018. הקידוח הראשון לעומק הרדוד צפוי להימשך כשבועיים, והשני כשלושה חודשים, ולאחר מכן נוכל לפרסם תוצאות ראשוניות".

- בכמה ירדו עלויות הקידוחים בשנים האחרונות?

יוסי אבו: "בעשרות אחוזים. שוב, בגלל שמדובר בעומק רדוד, סביב 100-150 מטר, נשתמש באסדה מסוג 'ג'ק אפ', שיושבת על ארבע רגליים שניתן להרים או להוריד אותן, בעלות של 100 אלף דולר ליום. לפני שלוש שנים היא עלתה 250-300 אלף דולר ליום. אז כן, יש ירידה משמעותית מאוד בעלויות הקידוחים בשנים האחרונות, לצד פוטנציאל עצום בקידוח "קנו" הראשון שלנו, וביחד עם הקידוח השני - אפשר פוטנציאלית להגיע להכנסות של כמיליארד דולר או יותר, בהנחה של 50 דולר לחבית נפט".

- איך הגעתם דווקא לעסקה הזאת?

עידן וולס: "בחנו הרבה עסקאות, ולבסוף החלטנו על רכישת נכסים שנמצאים בסמוך לתשתיות קיימות מפותחות מאוד. אנחנו מאזנים כאן בין אינטרסים שונים, ומפזרים סיכונים.

"לצד השקעה לא גדולה יחסית, יש כאן פוטנציאל גדול מאוד לתגליות נפט וגז כלכליות משמעותיות, כך שאנחנו ממשיכים לפתח את הפעילות הבינלאומית של הקבוצה, ביחד עם שיתוף-פעולה אסטרטגי עם מנהלים בארה"ב, שיש להם ניסיון מצטבר של עשרות שנים בחיפושים ובקידוחי נפט בארה"ב. בהמשך הדרך אנחנו מתכננים להנפיק את פעילות החיפושים הבינלאומית של דלק באחת הבורסות בחו"ל.

"לצד הפעילות הבינלאומית של קבוצת דלק בים הצפוני, באמצעות החברות איתקה ופארו, מדובר כאן בעסקה אסטרטגית חשובה לקבוצה, שמבססת את פעילותנו בשווקים הבינלאומיים, כחלק מהרצון להנפיק את פעילות האנרגיה של הקבוצה בחו"ל".

מחיר חבית נפט

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה