גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש פוטנציאל להפקה זולה של נפט במים רדודים בארה"ב"

ג'ון סייטס, השותף של דלק בקידוחים שיבוצעו במפרץ מקסיקו: "ניתן לפתח ולהפיק נפט כיום בעלות של 10 דולרים ואפילו כ-5 דולרים לחבית"

קידוחי נפט/ צילום: רויטרס
קידוחי נפט/ צילום: רויטרס

החוזים על הנפט ביצעו ראלי מרשים בחצי השנה האחרונה, ומחירה של חבית נפט מסוג WTI (מערב טקסס) זינק מ-46 דולר באמצע 2017, לכ-64 דולר כיום, מהלך עלייה של כ-40%. מאז פברואר 2016, אז עמד מחיר חבית בשפל של 30 דולר, הכפיל הנפט את מחירו.

במקביל להתאוששות במחיר נרשמה התאוששות גם בפעילות תעשיית האנרגיה בארה"ב, שכן פרויקטים רבים שלא היו כדאיים, או שהיו גבוליים מבחינת הרווחיות שלהם במחיר של 30-40 דולר לחבית, חזרו להיות כלכליים והותנעו מחדש. כך, בשנה האחרונה חלה עלייה דרמטית של כ-280 במספר אסדות הנפט הפעילות בארה"ב, לרמה של 939 אסדות בשבוע האחרון.

למרות השיפור בתנאי המאקרו, חברות אנרגיה קטנות ובינוניות עדיין מתקשות להשיג מימון לפרויקטים שונים, כך שחברות ישראליות יכולות לנצל את המחסור במזומנים וקשיי המימון ולהיכנס לפעילות בארה"ב, בין השאר במפרץ מקסיקו, שם קיימת תשתית מפותחת של קידוחים והולכת נפט וגז טבעי, מה שמוריד כמובן את עלויות ההולכה וההפקה במקרה שיש תגלית כלכלית.

הראשונה שעשתה זאת, לפני מספר חודשים, הייתה נאוויטס של גדעון תדמור, ובשבוע שעבר הכריזה גם קבוצת דלק של יצחק תשובה על השקעה של כ-50 מיליון דולר בשני קידוחים ראשונים במפרץ מקסיקו. דלק תספק את מרבית המימון (90%) לשני הקידוחים הראשונים (מתוך תשעה פוטנציאליים שעליהם קיבלה זכויות) תמורת 75% מהזכויות בקידוחים (אם הם יוכרזו כתגליות כלכליות). לדלק יש הסכם אסטרטגי לשיתוף-פעולה עם החברות Gulfslope Energy (שתבצע את הקידוחים) ו-Texas South.

יהונתן שוחט, אנליסט בלידר שוק הון, ציין בעקבות העסקה כי "הכניסה של קבוצת דלק לפעילות במפרץ מקסיקו נעשית באופן מידתי ושקול, דבר שבא לידי ביטוי באופי ההסכם, אשר מגביל את גובה ההשקעה, ובאופי הנכסים (מים רדודים), עם פוטנציאל לאפסייד משמעותי".

אם כן, מהו הרציונל שמאחורי שיתוף-הפעולה, ומה צפוי בהמשך? את זה מסבירים בריאיון ל"גלובס" ג'ון סייטס (John Seitz), יו"ר ומנכ"ל חברת Gulfslope Energy, עידן וולס, משנה למנכ"ל קבוצת דלק ומנכ"ל קבוצת תשובה, ויוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים.

סייטס הקים ביחד עם השותפים שלו את גאלפסלופ אנרג'י לפני כשש שנים, ביחד עם צוות בעל ניסיון רב-שנים בחיפושים ובקידוחי נפט וגז במפרץ מקסיקו ובאזורים אחרים בעולם, כמו ברזיל ואנגולה.

"בשנים האחרונות התפתחו טכנולוגיות סייסמיות חדשניות שמאפשרות לגלות מרבצי נפט וגז בעומקים רדודים יחסית, שלא נחקרו ופותחו בעבר. זאת כמובן לצד דיוק הרבה יותר טוב במציאת מאגרים פוטנציאליים במים עמוקים יותר. לדעתנו יש הרבה הזדמנויות במפרץ מקסיקו שעדיין לא נוצלו, ואנחנו מתכוונים בשנים הקרובות לחפש נפט וגז באזור הזה, מכיוון שאנו מעריכים שיש סיכוי טוב למצוא שם תגליות גדולות", אומר סייטס.

- מה העלות של הקידוחים?

"עלות של קידוח בעומק רדוד היא בערך 4 מיליון דולר, ועבור הקידוח השני, העמוק יותר, היא עומדת על כ-35-40 מיליון דולר. לקידוח העמוק יותר שאנחנו מתכננים יש פוטנציאל לתגלית ממש גדולה של נפט וגז".

- מה העלות במונחי חבית נפט, במקרה של תגלית?

"על סמך הסקרים שערכנו, והטכנולוגיה שקיימת, אנחנו מעריכים שניתן לפתח ולהפיק נפט כיום בעלות של 10 דולרים ואפילו של כ-5 דולרי לחבית. העלות הרבה יותר נמוכה במים רדודים של כ-130 מטר, לעומת קידוחים במים עמוקים. אצלנו העלות תהיה נמוכה בכ-80% לעומת קידוחים במים עמוקים. זאת על סמך הערכות ובדיקות שלנו בנוגע לגודל המאגרים הפוטנציאליים בקידוחים שלנו".

- זה מאוד נמוך.

"נכון. העלות שלנו תעמוד על כ-100 אלף דולר ליום קידוח לעומת כ-400 אלף דולר ליום בקידוחי מים עמוקים. וגם לאחר מכן, אם נמצא תגלית נפט גדולה וכלכלית, העלות של הצבת פלטפורמת הפקה תהיה הרבה יותר נמוכה לעומת קידוחים במים עמוקים, גם בגלל התשתיות שכבר קיימות באזור".

סייטס עבד בשנים 1977-2003 בחברת האנרגיה אנאדרקו פטרוליום (Anadarko Petroleum Corp) כאחראי על פעילות החיפושים של החברה וכמנכ"ל החברה. עד היום השקיעו סייטס והשותפים שלו בגאלפסלופ כ-50 מיליון דולר מכספם האישי, בחיפוש וברכישה של זיכיונות במפרץ מקסיקו.

לפי הודעת דלק, על פי דוח משאבים שקיבלה מחברת הייעוץ הבינלאומית NSAI, בשני הקידוחים הראשונים שבהם תשתתף הקבוצה ("טאו" ו"קנו"), קיים פוטנציאל חזוי של כ-130 מיליון חביות שווה ערך נפט, וסיכויי הצלחה גיאולוגית גבוהים יחסית של 48%-77% ב"קנו" ושל 40%-50% בקידוח "טאו".

"להנפיק הפעילות הבינ"ל של דלק"

קידוח "קנו" יבוצע בשכבה רדודה (מעל שכבת מלח במקום, בעומק של כ-1,500 מטר) ו"טאו" בשכבה עמוקה מתחת לשכבת המלח, לעומק של כ-6,000 מטר. בהנחה שתהיה תגלית משמעותית, פוטנציאל ההכנסות עשוי להגיע עד למיליארד דולר.

הקידוחים יבוצעו בשלבים ובאופן הדרגתי, ויוחלט על קידוחים נוספים בהתאם לתוצאות של הקידוחים הראשונים.

- פעם ראשונה שאתם עובדים בשת"פ עם חברה ישראלית?

סייטס: "כן. יש היום הרבה מאוד פוטנציאל להפקת נפט בקידוחי מים רדודים בארה"ב, עם סיכוי להשגת תשואה גבוהה מאוד על ההון. ולזה צריך כמובן להוסיף את הורדת מס החברות האחרונה של ממשל טראמפ, שתורמת כמובן לכל התעשיות, ובעיקר לתעשיות הדורשות השקעות הון גדולות".

- מתי אתם צפויים להתחיל בקידוחי אקספלורציה?

"אנחנו מאמינים שנהיה מוכנים להתחיל בקידוח באמצע 2018. הקידוח הראשון לעומק הרדוד צפוי להימשך כשבועיים, והשני כשלושה חודשים, ולאחר מכן נוכל לפרסם תוצאות ראשוניות".

- בכמה ירדו עלויות הקידוחים בשנים האחרונות?

יוסי אבו: "בעשרות אחוזים. שוב, בגלל שמדובר בעומק רדוד, סביב 100-150 מטר, נשתמש באסדה מסוג 'ג'ק אפ', שיושבת על ארבע רגליים שניתן להרים או להוריד אותן, בעלות של 100 אלף דולר ליום. לפני שלוש שנים היא עלתה 250-300 אלף דולר ליום. אז כן, יש ירידה משמעותית מאוד בעלויות הקידוחים בשנים האחרונות, לצד פוטנציאל עצום בקידוח "קנו" הראשון שלנו, וביחד עם הקידוח השני - אפשר פוטנציאלית להגיע להכנסות של כמיליארד דולר או יותר, בהנחה של 50 דולר לחבית נפט".

- איך הגעתם דווקא לעסקה הזאת?

עידן וולס: "בחנו הרבה עסקאות, ולבסוף החלטנו על רכישת נכסים שנמצאים בסמוך לתשתיות קיימות מפותחות מאוד. אנחנו מאזנים כאן בין אינטרסים שונים, ומפזרים סיכונים.

"לצד השקעה לא גדולה יחסית, יש כאן פוטנציאל גדול מאוד לתגליות נפט וגז כלכליות משמעותיות, כך שאנחנו ממשיכים לפתח את הפעילות הבינלאומית של הקבוצה, ביחד עם שיתוף-פעולה אסטרטגי עם מנהלים בארה"ב, שיש להם ניסיון מצטבר של עשרות שנים בחיפושים ובקידוחי נפט בארה"ב. בהמשך הדרך אנחנו מתכננים להנפיק את פעילות החיפושים הבינלאומית של דלק באחת הבורסות בחו"ל.

"לצד הפעילות הבינלאומית של קבוצת דלק בים הצפוני, באמצעות החברות איתקה ופארו, מדובר כאן בעסקה אסטרטגית חשובה לקבוצה, שמבססת את פעילותנו בשווקים הבינלאומיים, כחלק מהרצון להנפיק את פעילות האנרגיה של הקבוצה בחו"ל".

מחיר חבית נפט

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות