גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הסנקציות: עסקים בינל' ממשיכים לפעול בצפון קוריאה

עסקים רבים פועלים במדינה תחת מבנים מעורפלים שעוזרים להם לטשטש את קשריהם אליה

חיילים במצעד צבאי בצפון קוריאה / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
חיילים במצעד צבאי בצפון קוריאה / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

עסקים בינלאומיים ניצבו בשבוע שעבר בפני תאריך היעד ליציאה ממיזמים משותפים שפועלים בצפון קוריאה. אבל עשרות מהם עדיין פועלים שם, לפי מומחים, תחת מבנים מעורפלים שמסייעים להם לטשטש את קשריהם לצפון קוריאה. הם מספקים למדינה הזו הכנסות משמעותיות, ומדללים את השפעת העיצומים הפיננסיים על משטרו של קים ג'ונג און.

"כלכלת צפון קוריאה ממשיכה לתפקד על אף שהיא מבודדת יותר ויותר על ידי הידוק מסע העיצומים הבינלאומי", אמר בן דיוויס, פקיד לשעבר במשרד האוצר האמריקאי שמנהל את המחקר ב- Kharon, חברת טכנולוגיה שמזהה סיכוני עיצומים עבור חברות.

בחודשים האחרונים, גם מועצת הביטחון של האו"ם וגם הממשל האמריקאי העלו את רף הענישה נגד צפון קוריאה, כולל איסורים חדשים על מיזמים משותפים כדי להרתיע את תוכנית הגרעין של המנהיג קים. אבל האיסורים הללו התבררו כחדירים.

האו"ם וארה"ב עדיין לא ציינו שום חברה שמפירה את האיסור על מיזמים משותפים, אבל החשש מתרכז בקשרים בין צפון קוריאה לחברות מסין, מלזיה, סינגפור, הונג קונג ומדינות נוספות ששומרות על קשרים מסחריים עם המדינה המוחרמת.

כמה מהמיזמים נראים רווחיים במיוחד לצפון קוריאה. לדוגמה, דיווחי הממשל האמריקאי מראים שמדינה זו מחזיקה בחלק משמעותי מהמסחר הלא חוקי בסיגריות בעולם, שמגלגל מיליארדי דולרים בשנה.

פקידים אמריקאים ועריק בכיר מצפון קוריאה בעל ידע ישיר על פעילותו הפיננסית של קים, אומרים שמרבית הרווחים נכנסים ישירות לקופות של פיונגיאנג. המזומנים הללו משמשים למימון הצבא, תוכניות הנשק הגרעיני ומוצרי היוקרה שמסופקים לאליטה הפוליטית והצבאית שמסייעת להמשיך את שלטונו של קים.

חברה גדולה אחת שמעורבת עדיין במיזם משותף בצפון קוריאה היא אורסקום טלקום מדיה וטכנולוגיה ממצרים. בדוחותיה הכספיים לינואר-יוני 2017, החברה דיווחה על החזקה של 75% במיזם סלולרי עם חברת הדואר והתקשורת הצפון קוריאנית. היא גם ציינה החזקה בבנק צפון קוריאני שנקרא אוראבנק, שלפני כן מסר שהוא נסגר. אורסקום רשמה נכסים בשווי של 1.2 מיליארד דולר נטו מהמיזם הסלולרי בצפון קוריאה, ודיווחה שהיא קיבלה דיבידנד של 15 מיליון דולר ממנו ב-2016, ושל כ-39 מיליון דולר בחודשיים הראשונים של 2017. מידע עדכני יותר לא היה זמין.

לא ברור אם אורסקום מפירה עיצומים כלשהם. החרם של האו"ם מאפשר לחברות לקבל פטורים ממנו, אם הן עוסקות ב"מיזמי תשתית ציבורית לא מסחרית שלא מניבים רווח".

יו"ר אורסקום, נאגיב סוויריס, שהוא בעל אזרחות אמריקאית, אמר לאחרונה ל"וול סטריט ג'ורנל" שהחברה מצייתת לכל החלטות האו"ם, ואין לה תוכניות לעזוב את צפון קוריאה.

החברה המצרית מסרה בעבר ש"יש לה תהליך של בידוד החברה הבת הקוריאנית שלה, כדי להבטיח שהיא מצייתת לכל החוקים הנוגעים בדבר". היא הגישה בקשות לאגף לבקרת נכסים זרים באוצר האמריקאי ובמועצת ביטחון של האו"ם, באמצעות רשויות מצריות, לקבלת רישיונות להמשכת עסקיה בצפון קוריאה.

קשריה העולמיים של צפון קוריאה מדגישים את הקשיים של האו"ם באכיפת ציות לעיצומים בקרב המדינות החברות בארגון. מדינות רבות לא הגישו לארגון את דוחות היישום של העיצומים שהן היו אמורות להגיש. חוקרים מטעם האו"ם מתלוננים שמדינות רבות אינן מגיבות כראוי לעדויות על הפרת עיצומים. למדינות רבות יש גופי אכיפה פנימיים חלשים מדי או עדיפויות פוליטיות וחוקיות סותרות, שמאפשרות התעלמות מהעיצומים, לפי פרשנים.

קשרי פיונגיאנג עם חברות בעולם מאיימים גם על מוסדות פיננסיים שרוצים להימנע מענישה בגין פעילות שקשורה למשטר שם. Kharon מזהירה שקשה לאתר מיזמים משותפים אחרים בצפון קוריאה, וזהו סיכון לבנקים ולמשקיעים שלהם.

"זיהוי אינטרסים לא מדווחים בצפון קוריאה הוא אתגר למוסדות מסחריים", אמר דיוויס.

חברה אחרת, Charoong Thai Wire and Cable מתאילנד, מקיימת קשרים עם צפון קוריאה באצעות מיזם משותף עם חברת הדואר והתקשורת שלה, כדי להפעיל את שירותי האינטרנט, הטלפון והטלוויזיה בכבלים בצפון קוריאה.

Charoong דיווחה בדוחות שלה ל-2016 שיש לה 25% בחברה מתאילנד שיש לה מיזם עם "חברת הטלפון והתקשורת של צפון מזרח אסיה" הצפון קוריאנית. היא דיווחה גם על החזקה של 20% בחברה מהונג קונג שהיא שותפה בחברה הצפן קוריאנית "סטאר" שמנהלת את שירותי האינטרנט בצפון קוריאה. Charoong דיווחה ששתי ההחזקות הללו הניבו לה הכנסות של כמעט 4 מיליון דולר בשנה שעברה.

תאילנד לא דיווחה לאו"ם על צייתנותה לעיצומים נגד צפון קוריאה מאז 2009. דובר שגרירות תאילנד בוושינגטון אמר שהמדינה "מחויבת לחלוטין ליישום החלטות מועצת הביטחון שנוגעות לצפון קוריאה". הוא סירב לפרט.

בריטיש אמריקן טובאקו, יצרנית הסיגריות והבעלים של מותג לאקי סטרייק, מכרה את חלקה במיזם משותף עם ממשלת צפון קוריאה בשנה שעברה, על רקע הידוק העיצומים וחקירה של זיופי סיגריות, מסר מקור יודע דבר.

אבל הבעלים הרשום הנוכחי של המיזם היא לאקי גינברד, חברה מסינגפור, שהיא בבעלות של עוד חברה מסינגפור שהתאגדה בשנה שעברה, שהיא בבעלות עוד חברה בורסאית. לכולן יש כתובת ומזכירות אחת.

סינגפור, שבסוף השנה שעברה מסרה שהיא משעה את כל קשרי המסחר עם צפון קוריאה, מיישמת את עיצומי מועצת הביטחון "במלואן וכלשונן", מסר דובר שגרירות סינגפור בוושינגטון. הוא לא הגיב על שאלות לגבי החברות המסוימות.

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר