גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": הטכנולוגיה מבשילה, אך תנמיכו ציפיות

הדד-ליין למסחור המכונית האוטונומית מתקרב, אבל המכשולים רק נערמים ■ המצגת של פרופ' אמנון שעשוע, יו"ר מובילאיי, בתערוכת CES סיפקה תמונת מצב מפוכחת לגבי השוק

פרופסור אמנון שעשוע  / צילום: מיכל רז חיימוביץ
פרופסור אמנון שעשוע / צילום: מיכל רז חיימוביץ

בשבוע שעבר חשפה ג'נרל מוטורס אב טיפוס מוגמר של רכב אוטונומי, שנטען כי הוא צפוי לרדת לייצור סדרתי כבר בשנה הבאה. הרכב, עירוני, חשמלי וקומפקטי, נראה וחביב ושימושי, עד שמציצים לעמדת הפיקוד שלו ומגלים שם "לוח חלק" - ללא זכר להגה ודוושות. המראה המטריד הזה מעיד עד כמה החזון של "עולם רכב ללא נהג" נראה עדיין זר, מוזר ובעיקר קצת לא מחובר.

החזון הזה נובע ישירות מהלחץ האדיר של שוק ההון ושל המדיה, שדוחפים את יצרני הרכב והאלקטרוניקה לרוץ קדימה ולעמוד בלוח זמנים להשקה מסחרית נרחבת של רכב אוטונומי מלא בתחילת/אמצע העשור הבא. אבל ככל שקרב המועד, די ברור שרף הציפיות של המשקיעים נמצא כה גבוה שנפילה ממנו עשויה להיות כואבת מאוד. בענף עדיין נמנעים מלעסוק באפשרות הזאת בגלוי, אבל מי שקרא בין השורות של המצגת השנתית של מובילאיי בתערוכת CES, יכול היה למצוא שם הנמכת ציפיות.

ללא להט משיחי

מובילאיי היא החברה הגדולה והוותיקה ביותר בתחום מערכות הסיוע הבטיחותיות והניהוג האוטונומי, עם יתרון של שנים רבות על המתחרים. יש לה היכרות עמוקה עם כל תעשיית הרכב ולמעלה מ-24 מיליון יחידות מצלמה/צ'יפ פרי פיתוחה מותקנות בכלי רכב שנעים על כבישי העולם - מתוכם 8.7 מיליון נמכרו בשנה שעברה בלבד.

לפיכך ההרצאה השנתית של פרופ' שעשוע בתערוכת הטכנולוגיה CES כבר הפכה בענף למעין קריאת כיוון ולחלון הצצה לעתיד של כל תעשיית הרכב האוטונומי. השנה כבר הוסר מכתפי החברה הנטל הישיר של טיפוח מחזיקי מניות קפריזיים ואנליסטים עצבניים,(כך שהמסרים הועברו בצורה ריאלית ומפוכחת, ללא הלהט המשיחי שמאפיין את המצגות של אילון מאסק מטסלה וללא פירוטכניקה של מכוניות מרחפות.

מפת הדרכים העסקית והטכנולוגית של מובילאיי, כפי שהציג אותה שעשוע בתערוכה בלאס וגאס בשבוע שעבר, מתקדמת לפי המתוכנן ואף זוכה לתאוצה רבתי תודות למשאבי החברה האם אינטל, וב-2018 עתידים לרדת אל כבישי העולם 15 סדרות חדשות של דגמים חדשים עם הרכיבים של מובילאיי מוטמעים בהם, מתוצרת 14 יצרני רכב שונים. ארבעה מהם הם סיניים ובהתחשב בעובדה, ששוק הרכב הסיני העצום עדיין די "בתול" בכל הנוגע למערכות סיוע לנהיגה (ADAS), המשמעות היא מכירה "סגורה" של עוד מיליוני יחידות מצלמה/צ'יפ של מובילאיי בשנים הקרובות.

מהמצגת ניתן היה ללמוד על ההתקדמות המואצת של צ'יפ ה-EYEQ5 של החברה, שיאפשר נהיגה אוטונומית מלאה בכל המצבים ("הנהג יוכל ללכת לישון", כדברי שעשוע) ומבוסס על מעבדים מתקדמים של אינטל ומובילאיי עם יחס חסר תחרות של עוצמת עיבוד ביחס לצריכת החשמל.

אבל עם כל הכבוד לצ'יפ העתידי ולתחרות שמנהלת כיום אינטל מול NVIDIA על שליטה בשוק הצ'יפים לרכב אוטונומי, הפוקוס העסקי במצגת היה דווקא הגדלה של הפוטנציאל המיידי של יחידות המצלמה/צ'יפ הקיימות של החברה בדרגות האוטונומיה הנמוכות.

"אנחנו לא אוניברסיטה, אנחנו צריכים לבנות מדיניות עסקית", אמר שעשוע. "אנחנו לא יכולים לשים את כל הביצים בסל של המערכות בדרגות האוטונומיה הגבוהות. אנחנו רוצים שנגזרות שלהן יתחילו לייצר הכנסות היום ולא רק כאשר מכוניות אוטונומיות לגמרי ינועו על הכבישים. אין לנו עניין בפיצ'רים של דרגות האוטונומיה הגבוהות שאין להם שימוש כיום".

אז בינתיים עושה החברה מה שכל תאגיד אמריקני טוב עושה כשהוא מוצא את עצמו בעמדה של "מוביל שוק" - לסחוט כל טיפה מהלימון. שניים מהמוצרים החדשים המרכזיים שהוכרזו בתערוכה הם הדור השמיני במספר של מערכת האפטר-מרקט של מובילאיי ("העיגול המצפצף", כפי שמכנים אותו נהגים בארץ) ודור משודרג של הצ'יפ לרמת האוטונומיה הנמוכה, שמיועד להטמעה בפס הייצור של כלי רכב עממיים.

המשותף לשני החידושים הוא תוספת מודם, שיאפשר לשדר לענן את נתוני הדרך שקולטות מיליוני מצלמות הרכב של מובילאיי. בענן יעובדו הנתונים לכדי מיפוי של כבישי העולם ברזולוציה גבוהה מאוד, שתתעדכן באופן שוטף. כאשר לוקחים בחשבון, שעשרות מיליוני כלי רכב עם רכיבים כאלה יצוידו בעתיד ביכולות שידור, מקבלים אפקט של מיפוי מבוסס מיקור-המונים - קצת בדומה למודל של Waze (אך עם תוספת חשובה של מידע חזותי).

הנימוק הרשמי להשקעה במערכת המיפוי הוא שיפור הבטיחות ותכנון מוצלח של נתיב הנסיעה לרכב אוטונומי בתנאי נסיעה בעייתיים, אלא שזה רק חלק מהתמונה. אסור לשכוח שבסיסי נתונים של כבישים וערים בעולם הם ביזנס עצום כשלעצמם,- ובין לקוחותיהם הפוטנציאליים נמצאים ממשלות, גופי ביטחון, עיריות ושלל גופים עסקיים. בקיצור, לא נופתע כלל אם בעתיד תפוצל פעילות המיפוי הזו ותהפוך לחטיבה עסקית נפרדת באינטל עם פוטנציאל להימכר לצד שלישי. די אם נציין שענקיות כמו גוגל, באידו, עליבאבא ושות' השקיעו בשנים האחרונות במיפוי בלבד יותר ממה שאינטל שילמה עבור כל מובילאיי.

שעשוע גם הציג ב-CES רשימה מרשימה של הסכמים עם יצרני רכב גדולים באירופה (פולקסווגן) ויפן (ניסאן) למיצוי ושימוש בנתוני המיפוי שייאספו ממצלמות מובילאיי ברכב ובקרוב תצטרף לברית גם SAIC הסינית. הוסיפו לכך הסכמים עם עוד רשויות מוניציפליות וחברות עסקיות (כולל GETT) ברחבי העולם וקיבלתם מיליוני כלי רכב שבקרוב מאוד ימפו אוטומטית את כבישי ושכונות העולם בזמן אמת - עם כל השלכות המעקב וצנעת הפרט שעשויות להיות לכך.

הרגולטור עדיין מאחור

מכיוון שבמובילאיי כבר מסתכלים לעתיד שבו ינועו מכוניות אוטונומיות - במספרים כאלה או אחרים - בינות להרבה מכוניות מאוישות, מבינים שם שהמוקש הגדול לביזנס הוא התאונות שעלולות להיגרם בין מכוניות מאוישות למכוניות נהוגות מחשב, שיביאו ליצירת לחץ ציבורי על הרגולטורים להגביל את תפוצתן ופעילותן.

לפיכך מנסים כיום בחברה למצוא דרך להעניק למכוניות אוטונומיות את מה שמכונה בשפה משפטית Waiver או "ויתור". כלומר למצוא דרך מדעית ומשפטית להוכיח מעל כל ספק במקרה של תאונה, שהיא לא נבעה מכשל ב"מוח" המכונית האוטונומית. זו דרך חברתית ומשפטית מורכבת, שכרוכה בין השאר בניתוח מיליוני תאונות ותרגום של נוסחאות הסתברות ואלגוריתמים מתמטיים לשפה מעשית ומשפטית מובנת. מסוג הדברים שיגרמו להרבה רגולטורים לקמט את המצח ויידרשו מאינטל ומובילאיי להפעיל הרבה לובי. אם המשימה לא תצלח, היא עלולה לעכב משמעותית את לוח הזמנים לחדירת הרכב האוטונומי.

בשורה התחתונה נראה שלפחות כרגע, וכנראה גם בעתיד הנראה לעין, הרכב האוטונומי יהיה מקרה של "החלקים גדולים מהשלם". הטכנולוגיות העצמאיות שמפותחות כיום בנפרד משפרות כבר היום, וישפרו עוד יותר בעתיד, את הבטיחות, הנוחות וחוויית השימוש ברכב, ועל הדרך גם ימציאו מקורות הכנסה מאסיביים חדשים לתאגידים שעוסקים במלאכה. אבל מכאן ועד לעולם של מכוניות רובוטיות ללא הגה או נהג, הדרך עוד רחוקה.

"נושא הפרטיות אינו בעיה"

לפניית "גלובס", נמסר ממובילאיי כי מסגרת הזמן להצגת כלי רכב אוטונומיים בדרגות הגבוהות נותרה ללא שינוי, שנת 2021, וכך גם הכוונה להשיק כלי רכב בדרגות הביניים - 2019, בשלב הראשון עם ניסאן והונדה. החברה גם ממשיכה בהרחבת השותפויות האסטרטגיות הקיימות שלה, במערכות אוטונומיות מדרגות שונות, בין השאר עם ב.מ.וו, פיאט קרייזלר, NIO הסינית, ניסאן ופיאט קרייזלר, ובצנרת יש עוד שלוש שותפויות עם יצרניות רכב שכנראה יושלמו (ויוכרזו) בתוך כמה שבועות.

בחברה אומרים כי מערכת המובילאיי 8 "קונקט" החדשה, שמצוידת במודם, מדגימה את הרחבת טכנולוגיית המיפוי של החברה (REM) לא רק למוצרים שמובנים בקו הייצור של יצרני הרכב אלא גם למוצרי אפטר-מרקט. "זהו נדבך חיוני לכלי רכב אוטונומיים". מערכת האפטר-מרקט החדשה תותקן בעיקר בציים וסוגיות הפרטיות שלה היא בדיוק כמו זו של מערכות ציים קיימות. לגבי התקנה שלה בכלי רכב פרטיים, אומרים בחברה כי "שם היא תוצע בעתיד כאופציה, שתספק ללקוח תכונות סיוע נהיגה מתקדמות. בכל מקרה אין לנו צורך לדעת מה זהות הרכב ששולח את הנתונים כך שנושא הפרטיות לא אמור להיות בעיה".

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים