גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצרי הנשיאות בארה"ב רצו חלופה למלך - וקיבלו את טראמפ

איך יכול היה איש כדונלד טראמפ לנצח בבחירות לנשיאות בארה"ב? אולי מוטב לשאול למה ההיסטוריה האמריקאית אינה מלאה אנשים כטראמפ

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס,  Kevin Lamarque
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

השאלה אולי לא הייתה במקומה מלכתחילה: איך יכול היה איש כדונלד טראמפ לנצח בבחירות לנשיאות בארה"ב? אולי מוטב לשאול למה ההיסטוריה האמריקאית אינה מלאה אנשים כדונלד טראמפ.

מוטב אולי לשאול איך התהליך האלקטורלי הפרוץ לכל עבר הניב נשיאים כלינקולן, או פרנקלין רוזוולט, שהתמזגו בהם חוכמה מעשית, אינטואיציה גאונית והיכולת להבחין בין טפל לעיקר. לפלא הוא שאיש כדונלד טראמפ לא הצליח להסתנן הרבה קודם, להשתלט על מפלגה פוליטית לא-לו, ולזנק ממנה אל השלטון.

אין צריך לומר שרוב נשיאי ארה"ב לא היו ענקים. ביניהם היו אנשים סתמיים עד גיחוך, בייחוד בין אלה שלא הגיעו לכהונה בזכות עצמם, אלא נכנסו לנעלי נשיא מת.

האמת היא שאבות החוקה האמריקאית לא ראו נשיאות רבת-כוח בעיני רוחם. אנחנו נוטים להשוות את "המשטר הנשיאותי" של ארה"ב עם "המשטר הפרלמנטרי" שלנו. בהשוואה הזו, הנשיא האמריקאי מנצח, מפני שיש לו סמכויות רחבות, אין הוא תלוי בהצבעות אמון, וממילא הוא פטור מן הצורך לכונן קואליציות סחטניות.

אבל כאשר נוסדה, לפני 230 שנה כעת חיה, הנשיאות הייתה חלופה רפובליקאית למלך. לא היו אז משטרים פרלמנטריים בתור שכאלה, ושנה אחת לפני המהפכה הצרפתית עדיין לא היה אפשר להעלות על הדעת מלך עם סמכויות סמליות בלבד. שבעים שנה אחר כך, כאשר נוסדה קנדה, כבר היה אפשר, ולקנדה ניתן משטר פרלמנטרי, המשרת אותה היטב עד עצם היום הזה.

ללינקולן היו רק שני עוזרים

אבות החוקה לא היו מעלים בדעתם את מה שהתחילו לכנות במחצית השנייה של המאה ה-20 "הנשיאות האימפריאלית". הם היו מחווירים אילו ידעו, שלנשיא יש ארמון לכל דבר, והסגל שלו מונה 3,000 ויותר (https://tinyurl.com/white-house-staff). הנשיא לינקולן, בעיצומה של מלחמת האזרחים, הסתמך על שירותיהם של שני עוזרים בלבד.

האמת היא שעד השפל הכלכלי הגדול של 1929, רוב הנשיאים לא נועדו לטבוע חותם עמוק. כמעט איש מהם לא ייחל למעמד של "מחולל תמורה" (transformational), שאליו ערג ברק אובמה ב-2008. הוא הכריז אז, כי הוא רוצה להיות "כמו רונלד רייגן", לא מתוך הזדהות עם יעדי רייגן, אלא מפני ש"רייגן שינה את מסלולה של אמריקה". הוא אמר אז, כי הוא מעדיף נשיאות "טרנספורמטיבית" של כהונה אחת ויחידה על פני שתי כהונות נטולות טרנספורמציה.

מה מעניין, שבחדר העבודה של רייגן היה תלוי דיוקנו של נשיא רפובליקאי, אשר כיהן כמעט 60 שנה לפניו. שמו היה קלווין קולידג', ולא זו בלבד שהוא לא רצה תמורות, אלא שהוא האמין כי הממשלה צריכה להנמיך פרופיל, ולהימנע מלהתערב במהלך הטבעי. לא מעט אינטלקטואלים בימין האמריקאי מאמינים עד עצם היום הזה, שקולידג' היה הנשיא הטוב ביותר מאז ומעולם - בדיוק מפני שלא רצה להיות הנשיא הטוב ביותר.

מפקד עליון לתמיד

נשיאים הוכרחו לצאת מקונכיותיהם ולהיות סוכנים של תמורה, בעיקר בימי מלחמה. סיבה פרוזאית אחת הייתה שהחוקה הופכת את הנשיא ל"מפקד עליון" בזמן מלחמה, עם סמכויות היאות לקיסר.

טדי רוזוולט, אולי האיש המבריק ביותר שישב אי פעם בבית הלבן (1909-1901, תחילה בזכות התנקשות בנשיא שקדם לו, ואחר כך בזכות עצמו), התלונן שבהיעדר מלחמה לא ניתנה לו ההזדמנות להיזכר כ"נשיא גדול".

קרובו הרחוק פרנקלין רוזוולט, אשר כיהן בנשיאות 12 שנה, יותר מכל אדם אחר, קיבל את ההזדמנות להנהיג את אמריקה במלחמת עולם. הוא אומנם השיג את הגדולה שאליה נכסף טדי. הוא גם הראה לכל הבאים אחריו, שנשיא במלחמה הוא נשיא רב-עוצמה. מאז פרנקלין רוזוולט, ארה"ב מחזיקה צבא סדיר עם סניפים בארבע יבשות, והנשיא הוא מפקד עליון קבוע. זו בשום פנים ואופן לא הייתה הכוונה המקורית.

רפובליקה במלחמה תמיד מועדת לפורענות. מייסדי אמריקה הכירו היטב את ההיסטוריה של הרפובליקה הרומית העתיקה. היא הפכה בהדרגה לאימפריה, והתקשתה להוסיף ולשמר את מוסדותיה. בסוף, גנרל כריזמטי ועטור תהילה חצה את הרוביקון, וכונן דיקטטורה צבאית. שמו היה יוליוס קיסר, והוא הנחיל את שם משפחתו לצורת השלטון שבאה אחריו. כל יורשיו ב-500 השנה הבאות היו "קיסרים", זאת אומרת, רודנים צבאיים לכל חייהם.

ארה"ב חזרה והוזהרה מפני התוצאות של מלחמה מעבר לים ושל שאיפות התפשטות. מרק טוויין, שהיה לא רק סופר שנון אלא גם משקיף חברתי חד-עין, כתב לפני 120 שנה שעל ארה"ב לבחור בין רפובליקה לאימפריה. הוא הגזים בשעתו. הדמוקרטיה האמריקאית עמדה בשורה של מבחנים מאז זמנו, בהצלחה לא מבוטלת. אבל אין זאת אומרת שהוא טעה.

"רעיון, לא גזע"

דונלד טראמפ הוא הנשיא הסמוך ביותר אל הדגם הקיסרי, לא מפני שהוא עומד לחצות את נהר הפוטומק אל וושינגטון בראש צבא, אלא מפני שהוא רוחש בוז אינסטינקטיבי למוסדות הרפובליקה ולמנהגיה. מלחמתו נגד מערכת המשפט ונגד העיתונות החופשית (שתיהן אינן חופשיות מפגמים) היא מן המפורסמות. התפרצותו האחרונה נגד מהגרים מ"ארצות מחורבנות" מזכירה שהוא גם אויב האתוס של הרפובליקה. "אמריקה היא רעיון, לא גזע", הזכיר לו בשבוע שעבר סנאטור רפובליקאי המום.

בזה בדיוק העניין: כשהרפובליקה חדלה להיות רעיון, כאשר היא חדלה לשרת יעד רם יותר מיצריו הפוליטיים של העומד בראשה, היא נכנסת אל אזור הסכנה שממנו שום משטר פוליטי אינו יכול להימנע. שום משטר אינו בן-אלמוות, וחרדה לשלומה של דמוקרטיה אינה אקט של פאניקה, אלא היא צורך חיוני של זהירות אזרחית.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי