גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר הדואר: "ללא הפרטה, דואר ישראל תהיה בבעיה"

חזי צאיג, יו"ר דואר ישראל, משוכנע כי ההחלטה להפריט 20% מהחברה ולהנפיק בבורסה עוד 20% בהמשך, הגיעה בדיוק בזמן ■ בראיון ל"גלובס" הוא מספר על ההתייעלות בחברה ומסביר למה שווי של 2 מיליארד שקל אינו מופרך

בתחילת השבוע החליט שר האוצר משה כחלון לקדם את הפרטת חברת דואר ישראל. לראשונה, אחרי שנים רבות, נראה שיש סיכוי אמיתי שהדבר יקרה. אם כחלון דוחף להפרטת החברה, כנראה שהוא הגיע למסקנה שהדבר מתבקש וחיוני, וזאת אחרי שרק לפני שנתיים הוא התנגד להפרטה בנימוק שהדואר מעריך את שווי הנדל"ן שלו במחירים נמוכים מדי.

בראיון ל"גלובס" אומר חזי צאיג, יו"ר הדואר, כי ללא ההפרטה יהיה לדואר ישראל קשה מאוד להמשיך את המומנט החיובי שבו היא נמצאת. "תראה כמה חברות דואר הופרטו בעולם, וזה עשה רק טוב לכולם", הוא אומר. "ללא הפרטה החברה תהיה בבעיה".

- למה בעצם צריך להפריט את הדואר?

"ההסכמה להפרטה נובעת מהסכם ההבראה שחתמנו עם ארגון העובדים, ההסתדרות והממשלה, שבו נקבע שאנחנו הולכים להפרטה של 20% למשקיע אסטרטגי, ו-20% הנפקה לציבור. כל סעיפי ההבראה בוצעו, למעט הסעיף הזה. בצדק, העיתוי חייב להיות כשהחברה עלתה על פסים ומייצרת שווי וערך. אם היינו עושים את זה לפני שנתיים-שנתיים וחצי, אין ספק שלא היינו מוצאים משקיע או ציבור שהיה משקיע במניות של החברה. היום, אחרי שאנחנו יודעים שהיא מבצעת את תוכנית ההבראה ושיש לה תוכנית אסטרטגית מאוד ברורה, תוכנית עבודה שהיא עומדת ביעדים שלה, אנחנו יודעים לאן היא הולכת, אז העיתוי מתאים ונכון".

"התשתית שלנו תוכל לשרת את המשקיע"

- אם החברה עלתה על פסים רווחיים והעסק נראה טוב - אז למה להפריט?

"הפרטה זה בין השאר שינוי בתרבות הארגונית-הניהולית של החברה, זה שקיפות, זה ממצב את החברה אחרת ומאפשר לה לגייס כספים להשקעות שהם בתחום הליבה של החברה, או להכניס משקיע אסטרטגי שיהיה לו ערך בלתי ישוער. זהות המשקיע יכולה להיות מהתחום הקמעונאי, מתחום הלוגיסטיקה, מתחומי הליבה, ואין ספק שמשקיע אסטרטגי יוכל להציב את החברה במקומות שיביאו ערכים מוספים שאין לנו אותם כרגע".

- ואיך מבטיחים שבסוף זה לא יבוא על חשבון השירות לאזרח?

בסופו של דבר החברה מוכרת ונותנת שירותים, אז השירות לאזרח עומד לנגד עינינו בלי שום קשר למשקיע, ובטח יהיה לנגד עיניו של המשקיע, כי זה מה שהחברה מוכרת, והחברה לא תוותר על הנכס העיקרי ותיתן שירות פחות טוב".

בסופו של דבר, גם אם ייכנס משקיע פרטי, הוא ייאלץ להתמודד עם אותן בעיות שאתם מתמודדים איתן היום, כמו המשך ההפצה בפריפריה על חשבון איבוד לקוחות עסקיים גדולים במרכז. זאת המציאות שאליה המשקיע ייכנס - אז מה היתרון שלו על פניכם?

"קודם כל, התחרות הולכת ויורדת בתחום המכתבים אבל לא בתחום של החבילות. אז התועלת שלו תהיה להיכנס לחברה שיש לה 1,100 סניפים ועוד 400 נקודות מכירה, יש לה מערכת שילוח ודוורים שמגיעים כל יום לכל בית במדינה, ומערכת של רכבים שמגיעים ל-1,100 נקודות בפריפריה, ואת זה הוא יוכל למנף לדברים אחרים. זה שהיום אנחנו נותנים שירות אוניברסלי שמגיע כל יום לכל ישוב בפריפריה, לקחת חבילה או מכתבים, מחר התשתית הזו תוכל לשרת את המשקיע, ויהיו עוד דברים שהוא יוכל לבסס עליה".

- וזה לא משהו שאתם בעצמכם יכולים לעשות, כלומר ללכת ולשווק עוד מוצרים?

"אנחנו יכולים, אבל אל תשכח שבסוף משקיע פרטי יוכל להביא ערכים מוספים, הרבה מעבר למה שאנחנו יודעים. הוא פחות מוגבל".

- מבחינת תהליכי התייעלות, המשקיע בעצם יידע להתייעל טוב יותר?

"הוא יוכל להשתמש באותם עובדים, שהם גם ענייניים וגם מכווננים לטובת העניין. הכוח, המנוע הרציני והחזק ביותר בחברה, זה העובדים שלה, והם הוכיחו את זה בגדול. הלכנו ביחד איתם לתוכנית הבראה, שאין לה אח ורע בחברות ממשלתיות אחרות. קרוב ל-1,200 עובדים עזבו בשקט, בלי בלגנים מסביב. הם עמדו מאחורי כל חתימה שלהם, והם מקיימים את ההסכם בצורה מופתית. התייעלנו גם במדדי השירות וגם במדדים הפיננסיים, וזה בזכות העובדים".

"בנק הדואר יפעל כחטיבה בחברה"

למרות חדוות הקניות של הישראלים והכניסה של דואר ישראל לעולם החבילות, משקיע אסטרטגי שייכנס יצטרך להתמודד עם מצב שבו מצבור החבילות הגדול שעובר דרך החברה לא מפצה על הירידה בהפצת מכתבים בקרב הלקוחות העסקיים.

"עדיין אסור לשכוח שקרוב ל-40% מהכנסות החברה זה מהדואר המסורתי - זה קרוב ל-700 מיליון שקל בשנה", אומר על כך צאיג. "זה הרבה מאוד כסף, אבל קצב הירידה הולך וגדל, וקצב הגידול בחבילות הולך ועולה וקרוב ל-20% בשנה. הפיצוי מהחבילות כרגע עדיין לא מכסה על הירידה, אבל אני מאמין שתוך 3-4 שנים - מאחר שמספר החבילות הולך ומתעצם - זה יפצה על הירידה בדואר המסורתי והרגיל.

"לא רק שתחום החבילות מתעצם - אנחנו מפתחים אותו לכל מיני כיוונים ולאפשרויות נוספות. אנחנו משקיעים כרגע לא מעט כסף בכל התחום הזה, בהבנה, בקטלוג של המוצרים, במאגרי מידע שנוכל אחר כך לנצל לדברים אחרים. אנחנו לומדים את ההתנהגות של הצרכן דרך החבילות, ונוכל למנף את זה בעתיד לדברים נוספים".

- מה יהיה גורלו של בנק הדואר במסגרת ההפרטה?

"מאחר שההפרטה לא יצאה ולא תצא לפועל בזמן הקרוב, החלטנו לפני כמה חודשים שהוא יפעל כחטיבה בתוך חברת הדואר. תוך מספר שבועות תונח על שולחן הדירקטוריון תוכנית אסטרטגית לבנק הדואר, עם מכשירים פיננסיים. סיכמנו את זה עם שר התקשורת ושר האוצר. הנטייה של בנק הדואר היא ללכת לכיוון של מתן אשראי צרכני, פיקדונות, בעיקר למשקי בית ולמגזר לעסקים הקטנים והבינוניים, לצד מכשירים פיננסיים נוספים שנייצר ויעמדו לרשות הצרכנים שלנו".

- מה תעשו בנושא הנדל"ן?

"תחום הנדל"ן לא היה מטופל בדואר עשרות שנים. אנחנו מטפלים בנדל"ן בצורה מאוד יסודית והבאנו מנהל תחום נדל"ני. מיפינו את כל הנכסים, רשמנו אותם - בסופו של דבר חברת הדואר היא לא חברת נדל"ן, בנכסים התפעוליים נמשיך להשתמש ואת הנכסים שהם לא תפעוליים נמכור, בדומה למה שבזק עשתה בזמנה. אנחנו מתעתדים לפנות שטחים גדולים למודיעין, למרכז הסחר - נגדיל את מרכז הסחר פי 2 ממה שהוא היום על מנת לעמוד בקצב הגידול של החבילות עד 2025-2030 שאז צפויות להגיע 150-200 מיליון חבילות בשנה, ונפנה לא מעט נדל"ן כתוצאה מהמעבר הזה, וגם אותו נממש והכסף ישמש להשקעות. תקציב ההשקעות של החברה הוא מעל ל-120 מיליון שקל, מה שלא היה לפני 3 שנים.

"ניצור גם מעין חממה טכנולוגית אצלנו בדואר עבור חברות או סטארט-אפים בתחום הלוגיסטיקה והשינוע. ניתן להם את הקרקע לצמוח אצלנו ואני מקווה שנוכל גם להשקיע בחברות שיצמחו אצלנו".

"מכפיל של 20 - הוא לא הזוי"

- המספרים שאתם חושבים להנפיק נשמעים גבוהים מאוד - שווי חברה של 2 מיליארד שקל זה לא מוגזם?

"השווי של החברה יהיה נגזרת של הרווח שלה, של היכולות שלה להחזיר את ההשקעה למי שישקיע בה, וזה תלוי גם בזהות המשקיע - אם זה ילך למשקיע אסטרטגי או להנפקה בבורסה. אם תהיה הנפקה בבורסה, אני מאמין שמכפיל EBITDA של 20 זה לא הזוי. היום אנחנו עם EBITDA של קרוב ל-75 מיליון שקל, אז תעריך את המספרים. לתוך זה נכניס גם את הנכסים התפעוליים שלנו, ומקדם של 20 זה אפילו מעט, כי צריך לקחת בחשבון גם מקדם התייעלות. אנחנו הולכים להתייעל התייעלות תפעולית משמעותית, וזה גם ישפיע על הרווחיות של החברה".

- חברות דואר בעולם הונפקו לפי מכפילים כאלה, של 20? זה נשמע גבוה מאוד.

"כשאתה מוכר חברה שאין לה מתחרים כמעט, והיא מגיעה לכל מקום, ויש לה תשתית קיימת, ויש לה עוד מקדם התייעלות שיגדיל את ה-EBITDA שלה, זה לא משהו שהוא מנותק מהמציאות ואפשר לבדוק את זה. אל תשכח שיש פה גם נדל"ן. אם יהיה משקיע אסטרטגי אז המכפיל יהיה יותר נמוך, בין 10 ל-12, אבל הפוטנציאל של הדואר גדול מאוד".

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה