גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי סודות: 10 מיתוסים על מידת הפרטיות שלנו באינטרנט

כמו בכל שנה, גם השנה נגלוש "בצורה אנונימית" בדפדפן, ניתן לדומינו'ס פיצה את פרטי כרטיס האשראי שלנו ונתחבר לכל אפליקציה עם חשבון גוגל ■ כמה בטוחות הפעולות האלה?

אפל טלגרם  waze וביטקוין /  צילומים: רויטרס, Dado RuvicLucy Nicholson,Nir Elias  Rafael Marchante
אפל טלגרם waze וביטקוין / צילומים: רויטרס, Dado RuvicLucy Nicholson,Nir Elias Rafael Marchante

אם נודה על האמת 2018 תהיה ככל השנים. עוד שנה שבה נרשה לגוגל כרום לשמור את הסיסמה ליוזר שלנו בדומינו'ס פיצה ולדומינו'ס פיצה לשמור את פרטי כרטיס האשראי. שנה שבה נתחבר לכל אפליקציה או שירות חדש דרך חשבון הגוגל או הפייסבוק. שנה שבה נמשיך לסמוך על האנטי-וירוס שאתו רכשנו את המחשב ונאמין אמונת תם לכוחות תוסף חוסם הפרסומות הקטן שהתקנו אבל תכלס כל הזמן מנטרלים. לכבוד מה שהיה והוא שיהיה 10 מיתוסים שאנחנו מספרים לעצמנו על פרטיות ברשת.

1. גלישה אינקוגניטו מסתירה מידע

דפדפנים רבים מציעים גלישה במצב "אנונימי", או "גלישה בסתר". אינקוגניטו נשמע מאוד מגניב, גוגל ומוזילה אפילו מתאמצות ומעניקות לנו את התחושה שיש משהו מסתורי בבחירה הזו עם עיצוב הדפדפנים בצבעים כהים ודמויות וקטוריות של מרגלים הפועלים במחשכה. בפועל לא מדובר על מי יודע מה, רק גלישה שמסתירה קצת היסטוריה, קבצי קוקיז וסיסמאות ממי שיש לו גישה למחשב. כלי נחמד סך הכל כדי להסתיר מהבוס שלך את העובדה שגלשת שוב לאתר שמשדר ללא הפסקה וידאו של גורי פנדות - אחרי שנתפסת ונשבעת שמדובר היה באירוע חד-פעמי. בין זה ושמירה על הפרטיות, יש קשר יחסית קטן. ספקי האינטרנט או מקום העבודה עדיין יכולים לראות לעקוב אחרי כל הרגלי הגלישה.

2. טלגרם היא אפליקציה בטוחה

פעם וואטסאפ היה ה-דבר. מינוף מופתי של האינטרנט כדי לייצר אלטרנטיבה זולה ומהירה לשליחת הודעות מידיות. היום פייסבוק, המפלצת הכחולה מנהלת, שומרת ומנטרת 34 מיליארד הודעות ביום שנשלחות דרך האפליקציה. ישמור עלינו אלוהי הדאטה. במהרה צמחו אלטרנטיבות לכאורה פרטיות יותר. כך צמחה טלגרם. אפליקציית מסרים שלכאורה משתמשת בשיטות קריפטוגרפיה כדי להצפין את ההודעות שלנו. היא סחפה רבים וטובים, הפכה פלטפורמה עבור עשרות אלפי משתמשים לעסקאות סמים קלים (טלגראס) ומקור תסכול למשטרת ישראל, ואפילו פעילי דעאש כך דווח משתמשים בה ככלי תקשורת. אז מה שבטוח עבור דעאש בטח סופר מוצפן ופרטי? לא ממש.

דעו שהצפנת שיחות והודעות לא מופעלת באפליקציה כבררת מחדל, היא גם סובלת מדליפות מידע על סטטוס המשתמשים וכל כמה זמן מגלים אצלה פרצת אבטחה על ידי מומחים שממטירים על פרוטוקול ההצפנה של האפליקציה קיתונות של ביקורת. אם אתם מחפשים לצ'טט על נושאים שהם בחזקת פליליים הישמרו לכם. אם אתם מחפשים פתרון הצפנה מקצה לקצה (גם הודעות שקיבלתם וגם ששלחתם) עדיף לעבור למתחרה סיגנל (Signal) שמוסיפה שכבת הגנה לתהליך שליחת ההודעות שמונע יירוט הודעות והבנתם, כל זה כברירת מחדל. לא פלא שהיא האפליקציה האהובה על אדוארד סנודן.

3. מטבעות דיגיטליים מאפשרים אנונימיות

בשנה המשוגעת הזו כולם דיברו על ביטקוין, אית'ר ויתר המטבעות הדיגיטליים. אבל בניגוד לתפיסה הרווחת הטכנולוגיה המפעימה שעומדת מאחורי המטבעות היא ההפך הגמור מפרטית - היא למעשה הרשת השקופה בעולם. אותה שקיפות מוחלטת בין כל המשתמשים בפלטפורמת הבלוצ'יין, מערכת היחסים רב-ערוצית זו היא שמייתרת את הגורמים המתווכים המסורתיים כמו בנקים ושמבטיחה שמה שאנחנו טוענים שאנחנו עושים באמת קורה.

גם האנונימיות המפורסמת של המטבעות הללו היא חלקית. נכון שהמשתמשים מזוהים רק על ידי כתובת אלקטרוניות אבל מרבית המצטרפים לעולם זה נדרשים לבצע אימות משתמש בפלטפורמות השונות כחלק מחוקים הנוגעים להלבנת הון. כבר בצעדיהם הראשונים הם מעלים צילום דרכון או תעודת זהות וכך רשויות החוק השונות יכולות בפועל לעקוב אחרי הפעילות שלנו בתחום. פלטפורמת הבלוקצ'יין גם לא מושלמת. היום קיימות שיטות מתוחכמות כדי להצליח לאפיין משתמשים באמצעות העסקאות בפלטפורמה ואיתור כתובות IP.

4. כיבוי ה-GPS מונע ניטור

כולנו מכירים את התחושה הלא נעימה בשימוש בגוגל מפות, waze או כל אפליקציית ספירת צעדים, הקונפליקט בין הרצון לדעת שהשלמת 10,000 צעדים ביום ובין הידיעה המדכדכת שהאפליקציה יודעת איפה אני בכל רגע ביום. אז אם זה מעניק נחמה כלשהו - דעו שגם אם כיביתם את שירותי המקום של המכשיר החכם שלכם, עדיין אפליקציות צד שלישי יכולות וממשיכות לאסוף נתוני מיקום ברמה גבוהה. האפליקציות עושות זאת באמצעות מיקום אנטנות תקשורת, Wi-Fi וחיישנים שונים שמובנים במכשירים שלנו. חיישנים אלה יכולים להעניק מידע על המהירות בה אנו נעים, לחץ האוויר שסביבנו, אזור הזמן שבו אנו פועלים ומזג-האוויר שנמדד בחוץ כדי לדעת בדיוק היכן אנו נמצאים, אם אנו נעים ולאן ובאיזה אמצעי.

5. אין לכם מה להסתיר

אתם לא צריכים להיות בעלי חיבה לפעילות של ליקוק עקבים כדי להיות מובכים מהזהות הדיגיטלית שלכם. גם אם כל ההתנהגות על גבי הרשת לגמרי חוקית ולכאורה נורמטיבית, תמיד יהיו דברים שנרצה שיישארו פרטיים. למשל אתרים שאנחנו מבקרים בהם כמו קליניקות לשאיבת שומן או צפייה ישירה בסרט האחרון מסדרת הרובוטריקים. אסופת פריטים מותרת, אבל ברמה האישית מאוד מביכה. בהחלט לא משהו שהיית רוצה שייאסף עליך ויהפוך אותך למטרה ללעג או פרסום ממוקד. אם אתם חושבים לעצמכם עכשיו שכל זה לא משנה ושאתם לא מספיק חשובים כדי שיפרצו לכם למחשב, אתם טועים. מלבד העובדה שכולנו יפים ומיוחדים, נוזקות הכופר הן רבות ולא מבחינות ופועלות בהיקפים גדולים כדי להשיג כמה שיותר כסף או כוח. האקרים שפועלים על הספקטרום הפלילי, הרבה פעמים ישימו למטרה מטרות תקיפה קטנות כדי למשוך פחות תשומת-לב ולהבטיח סחיטות מוצלחות.

6. המיילים שלי פרטיים ומוגנים

פעם, כשדואר היה הדרך היחידה להעביר מידע, סחורות או תשלומים, זה היה ברור שהדבר צריך להתנהל ברמת המדינה ותחת מנגנון הרתעה, אכיפה וענישה נוקשים מאוד. היום דואר נראה אחרת לחלוטין, ולפחות האלקטרוני הופקע לחלוטין מידי המדינה והאחריות לנהל את הכלי הרגיש הזה נתנו לידי מפעילים חיצוניים כמו ג'ימייל של גוגל או השם ירחם יאהו מייל. אבל השירות שלהן אינו בתשלום בול או מסים, אלא בצורת מידע. החברות האלה קוראת וסורקות לנו את המיילים, סוכנויות ממשלתיות יכולות לקבל גם הן גישה בקלות גדולה ממה שאת מצפים ולכל הדואר שלנו, שבעידן הדיגיטלי משאיר עקבות צרובות ברשת.

7. VPN מצפין את הנתונים

VPN היא שיטה לא חדשה כלל שמטרתה להסוות את פעילות המשתמש, זאת באמצעות העברת הנתונים שלו דרך רשת שרתים. רובנו משתמשים בשירותי VPN למטרות פשטניות כמו לטשטש את ה-IP הישראלי שלנו ולראות 'חוק וסדר מדור מיוחד' באתר רשת NBC, אבל VPN הוא ממש הרבה יותר מזה. הוא יכול להיות כלי יעיל מאוד כדי להצפין את הגלישה ולהגן על הפרטיות שלנו. כל מה שצריך כדי להתחבר הוא לעשות קצת סקר שוק ראוי ולמצוא איזה VPN הוא הנכון ביותר לצרכים הייחודיים של כל משתמש וגם להיות נכונים לשלם עבור השירות הזה, משום שאלה שמוצעים לחינם הרבה פעמים מוגבלים, לא מעודכנים או אפילו זדוניים.

8. מוצרי אפל חסינים להאקרים ווירוסים

אולי המיתוס המעצבן ביותר בקרב משתמשי האנדרואיד וה-PC השונים. המוצרים של אפל טובים ויפים סך הכל, אך אפל כמו אפל, כולאת את כל אלה במעין מגדל שין טכנולוגי, ומתפעלת אותם בסוג של מערכת סגורה, מבוצרת ולא מתקשרת - לטוב ולרע. אבל האם העובדה הזו משמע שאתה ומוצר האפל שלך מוגנים יותר מפני התקפות האקרים ווירוסים שונים? ובכן לא. אתם מוגנים יותר אבל מסיבה אחרת לחלוטין - כסף. יש פשוט יותר מערכות מבוססות ווינדוס/אנדרואיד מ-IOS של אפל בעולם. האקרים מעדיפים לתקוף מטרות רבות בו זמנית ככל האפשר, כדי להגדיל את סיכויי הרווח שלהם. למרות כל זאת דעו שהיו ויש עדיין התקפות שמטרתן מערכות הפעלה של אפל. חשוב תמיד להיות זהירים ומעודכנים ולהיזהר ממגע עם תוכנות זדוניות.

9. פייסבוק אוספת מידע רק בתוך הרשת

זה לא חדש שלפייסבוק יש יכולות לעקוב אחרי הגולשים שלה גם אם הם בכלל לא מחוברים לפייסבוק. החברה עושה זאת באמצעות כפתורי הלייק, השיתוף ויתר סקריפטים שנמצאים באתרים ואפילו לא ידעתם עליהם. מדובר על פרקטיקה שהאיחוד האירופי מנסה זה זמן מה לפקח עליה, אך ללא הצלחה. מחקר חדש של Ghostery שפורסם בדצמבר האחרון מצא כי אמצעי מעקב אחרי גולשים נמצאים בכ-79% מהאתרים, ובין גוגל ופייסבוק כמעט שום גולש לא חסין מפני ניטור, מעקב ויצירת פרופיל מודעות מותאם אישית על ידי שתי אלה. בצד החדשות הטובות ישנם אתרים שונים שעושים ככל הניתן כדי לרסן את כמות הסקריפטים העוקבים באתרים שלהם והרגולטורים השונים ברחבי העולם פועלים כדי לחייב חברות לקבל אישור מפורש מהמשתמשים לאסוף את הנתונים הללו.

10. המצלמה בלפטופ לא מסוכנת

צריך לכסות את המצלמה בלפטופ. לכו תעשו את זה עכשיו, באמת. אני אחכה. קיימים מקרים מתועדים רבים של אנשים שהיו מטרות למציצנות וסחטנות באמצעות הפעלה מרחוק של מצלמת הלפטופ שלהם. ניתן להפעיל מצלמות מרחוק מבלי שאנחנו נזהה שהן עובדות. אדוארד סנודן גילה לנו את הסוד הנוראי הזה מזמן, ואפילו ראש ה-FBI לשעבר קומי מודה שהוא עדיין מכסה את מצלמת הלפטופ שלו. אז נכון שרובנו לא סנודן, קומי או דמות מפתח בחברה הישראלית ואולי לא נראים כמו מטרה מתבקשת למציצנות, אבל מה אכפת לכם לקבל קצת שקט נפשי במחיר של חתיכת סלוטייפ?

ג'ימייל /  צילום:  Shutterstock

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-13%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?