גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לישראל: אמזון נפגשה עם ספקיות וחברות מזון

לא רק מרכז לוגיסטי: נציגי אמזון ביקרו בחברות צריכה גדולות בארץ במטרה למפות את תנאי הסחר בשוק המקומי ■ החברה בוחנת בשלב זה כניסה לישראל בתחומים שאינם מזון - אופנה וטקסטיל, ספרים, אמצעי מדיה ומוצרי אלקטרוניקה ■ תמכור גם תוצרת הארץ

אמזון / צילום: שאטרסטוק
אמזון / צילום: שאטרסטוק

אמזון ממשיכה לקדם את כניסתה לפעילות מכירות מקומית בשוק הישראלי: לצד המהלכים שמובילה חברת המסחר האלקטרוני העולמית ביחס להפעלת מרכז לוגיסטי בישראל, ל"גלובס" נודע כי נציגים של ענקית האונליין והטכנולוגיה האמריקאית ביקרו בישראל בחודשים האחרונים ואף פנו לספקיות הגדולות במשק, ביניהן גם חברות המזון הגדולות. זאת, על-מנת לקבל מהם מידע על תנאי השוק בישראל. נציגי אמזון אף ביקרו בחברות עצמן, והדגישו כי ישראל היא אחת ממדינות היעד שלהם, בין היתר, בשל שיעור החדירה הגבוה לאונליין.

במסגרת הבדיקות שמבצעת ענקית האונליין, הגיע מטעם החברה צוות שנשלח לקיים בדיקות ראשוניות וציין כי הם מעוניינים להרים פעילות מקומית בארץ. הנציגים, שביקרו, בין היתר, כאמור גם בחברות המזון הגדולות בישראל, הבהירו שתחום המזון לא נמצא בעדיפות הראשונה שלהם ושהוא אינו צפוי להיכלל בגל הראשון של הכניסה לפעילות מקומית.

ככל הידוע, תנאי השוק שאמזון מעוניינת למפות נוגעים לסחר ולתחרות הנהוגים במשק המקומי, וזאת על-מנת לקדם הן את הפעלת המרלו"ג (מרכז לוגיסטי - ש.מ) והן פעילות נפרדת למכירת המוצרים של החברות הישראליות הללו באמצעות שירותי האונליין שלה.

ככל הידוע, אמזון בוחנת בשלב זה כניסה לפעילות ישראלית בתחומים שאינם מזון, כלומר אופנה וטקסטיל, ספרים ואמצעי מדיה ומוצרי אלקטרוניקה. מדובר בתחומי פעילות של מוצרים עם חיי מדף ארוכים ושאינם מוגבלים בתוקף.

מנגד, למרות שבעולם הרחב אמזון נכנסת בעוצמה לתחום המזון - במיוחד לאחר שרכשה את רשת הקמעונאות whole foods, הרי שבישראל היא אינה צפויה לעשות כן, לפחות בעתיד הנראה לעין. זאת, כתוצאה ממספר סיבות, בהן גם סיבות ייחודיות למשק המקומי.

אחד החסמים של אמזון לכניסה לשוק המזון המקומי הינו הצורך ביצירת שרשרת אספקה בקירור (מהלך לוגיסטי שדורש זמן הקמה ותשומות ניהוליות), ונראה שעל-כן היא מעדיפה להתחיל בתחומים האחרים. סוגיה נוספת שיכולה להוות חסם עבור אמזון בשוק המזון המקומי היא הכשרות.

נזכיר, כי שמה של אמזון, שבהובלת ג'ף בזוס, נקשר כבר למרלו"ג הענק של טבע בשוהם, בצל הדיווחים כי ענקית התרופות הישראלית מעוניינת למכור אותו על רקע ההרעה בעסקיה. בזוס, נציין, הוא האיש העשיר כיום בעולם, והוא שווה לפי מגזין "פורבס" 108 מיליארד דולר.

עד כמה רחבה הפריסה הבינלאומית של אמזון, ועד כמה ישראל תצטרף למועדון יוקרתי אם וכאשר היא תיכנס אליה? כיום מחזיקה אמזון בפעילות ב-11 מדינות מהמובילות והעוצמתיות ביותר בעולם, בהן ארה"ב, צרפת, גרמניה, בריטניה, הודו, קנדה, סין, ויפן. מהן היא מוכרת ללקוחות מ-180 מדינות שונות בעולם, באמצעות 109 מחסני שילוח ברחבי העולם, בלמעלה מ-30 קטגוריות פעילות.

אמזון מסביב לעולם

ספקית ישראלית התייחסה בשיחה עם "גלובס" למהלכים האמורים וציינה כי "אלינו עדיין לא פנו. אבל, אם אמזון יפנו אלינו נענה בחיוב", תוך שהוסיפה כי "הכוחות שהקמעונאים הישראלים מפעילים על הספקים, לצד המיזוגים והרכישות בענף הקמעונאות המקומי, יוצרים לחץ רב עליהם (על הספקים - ש.מ)". נזכיר, כי לאחרונה דווח שבאמזון בוחנים ולומדים את הרגלי הקניות של הצרכנים בישראל, כמו גם את היבטי הלוגיסטיקה וההפצה הנהוגים בארץ.

מניות חברות הקניונים צללו

שוק המסחר המקוון בישראל צמח בשיעור שנתי של כ-25% בשלוש השנים האחרונות והיום הוא מוערך ב-7 מיליארד שקל ומהווה כ-6% מכלל השוק הקמעונאי, לפי נתוני חברת ביטוחי האשראי בססח. נציין, כי שופרסל, רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, כבר צמחה באונליין לשיעור מכירות של למעלה מ-11%.

מאפיין חשוב של השוק המקוון הישראלי הינו היקף הרכישות המשמעותי מחו"ל שגדל כתוצאה מההיצע הדל בשוק המקומי. כיום, מהוות הרכישות מחו"ל כ-40% מהשוק הקמעונאי המקוון, ויש שונות גבוהה בנתח הרכישות בחו"ל בין הקטגוריות השונות.

ההתעניינות של אמזון בפתיחת מרכז לוגיסטי בישראל, שעליה דווח לפני כחודשיים, הכבידה על מניות חברות הקניונים הגדולות והמרכזים המסחריים. זאת, בשל חששות מהשפעה של כניסה של ענקית הקמעונות לישראל על פעילותן של החברות הישראליות. כך למשל, מניית מליסרון ירדה ב-13%, מניית עזריאלי ירדה ב-6.5% ומניית ביג ב-10.5%, בעוד שמדד ת"א 35 דווקא נהנה מתקופה חיובית והתחזק בחודשיים האחרונים ב-6.5%, ומדד הנדל"ן עלה בתקופה זו בכאחוז.

כמו כן, בחודשים האחרונים הולכים ורווחים הדיווחים על הפעילות הגוברת של אמזון בבדיקות שטח והכנת הקרקע לקראת כניסתה לפעילות ישירה וממשית בשוק הישראלי.

החשש של השחקנים הישראלים גובר

מהלך שכזה, של אחת מענקיות האונליין הבינלאומיות, מהווה רעידת אדמה פוטנציאלית בשוק הקמעונאי בישראל. עוצמתה של אמזון, שנסחרת בוול סטריט לפי שווי חברה אדיר של כ-624 מיליארד דולר, חורגת מכל מה שמוכר בשוק המקומי, ומאיימת לשנות כאן סדרי עולם - מה שמוביל את כלל השחקנים בשוק הקמעונאי שאינו מזון להסתכל בחשש על ההתפתחויות.

בכל מקרה כאמור, החשש של השחקנים הישראלים גובר, והוא בא לידי ביטוי גם בהודעת איגוד לשכות המסחר מאתמול על פניה לרשות המסים לפיה "אם אמזון אכן תיכנס לישראל יש ליידעה מראש... ושעל כל מכירותיה כאן בישראל, בין שהן מקוונות או שאינן מקוונות, היא תצטרך לשלם את מלוא המסים המוטלים על המגזר הקמעונאי, וגם לעמוד בדרישות חוקיות היבוא, כמו המגזר הקמעונאי", כתב נשיא האיגוד, אוריאל לין.

לין פנה לרשות המסים בבקשה כי אם וכאשר אמזון תיכנס למכירות בשוק המקומי עליה לשלם את מלוא המסים על מכירותיה - לצד דרישה לבטל את הפטור ממסים לרוכשים באתר שלה (עד 75 דולר), תוך שטען כי "מתרפקים על אמזון כגורם שיגביר את התחרות בישראל. כפי שכבר הסבירו כלכלנים בכירים, זוהי ראייה לטווח קצר מאוד. אמזון אולי תיצור תחרות בתחילת פעולתה, אבל היא גם תחסל תחרות לאחר שתתעצם בישראל".

מלבד הכוונה להיכנס לפעילות קמעונאית בישראל, אמזון מעסיקה כיום בארץ מאות עובדים במספר שדות: פיתוח שבבים עבור שרתי הענן שלה על בסיס הפעילות של 'אנפורנה לאבס' שרכשה, וכן פעילות מסחרית הקשורה לענן (AWS); שכלול האפשרות להזמין מוצרים באמצעות העוזרת הקולית אלקסה; פיתוח טכנולוגיה עבור חנות גו של אמזון הפועלת ללא קופות; וכן עובדים בתחום הראייה הממוחשבת (Computer Vision).

לפי דיווחים, היא מציעה למפתחי תוכנה משכורות גבוהות מהמקובל בתחום, גם בהשוואה למיקרוסופט, גוגל ואפל.

תוכל להצמיח גם את שוק הביגוד?

אמזון, שהוקמה בשנת 1994 בסיאטל, וושינגטון שבארה"ב, עוסקת במסחר אלקטרוני ושירותי מחשוב ענן. היא נמנית על החברות הגדולות ביותר בכלכלה העולמית, ומוזכרת בנשימה אחת עם גוגל, אפל, מיקרוסופט ועוד מספר מצומצם של חברות ענק בינלאומיות ששינו את הכלכלה הבינלאומית ואת התנהגות הצרכנים בעולם.

בתחילת דרכה עשתה החברה מהפכה ברכישות הספרים ואמצעי המדיה בארה"ב ולאחר מכן בעולם כולו (וגם הגדילה את השווקים הללו), ועתה, כך העריכו לאחרונה בוול סטריט ג'ורנל, היא יכולה וצפויה לעשות את המהלך הזה גם בתחום האופנה.

כך, לאחרונה נכתב בעיתון האמריקאי כי "ייתכן שאמזון תוכל להצמיח גם את שוק הביגוד", תוך שציינו כי חברת נומורה מעריכה כי "קרוב לוודאי שמכירות הבגדים שלה בארה"ב כבר השתוו למכירות הבגדים בסך 25 מיליארד דולר של וולמארט ו-22 מיליארד דולר של מייסיס - ואף עלו עליהן", כאשר "סך מכירות הבגדים והאקססוריז בעולם עומד על כטריליון דולר". עוד הם העריכו כי "ייתכן שעד 2020 תחלוש אמזון על 45-85 מיליארד דולר משוק זה, על-פי המחקר".

מאמזון נמסר בתגובה כי "מכיוון שטרם הצהרנו דבר על פעילות אמזון בישראל, איננו יכולים להתייחס לשמועות או להשערות".

מה אנחנו קונים אונליין

עוד כתבות

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו-קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

המתכון של אלטשולר שחם חזרה לצמרת: בנקים באירופה, אנרגיה ונחושת

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מטוס קרב F-15, ''רעם'' של חיל האוויר הישראלי שיצא למתקפה מול איראן / צילום: דובר צה''ל

"האריה האיראני שאג כמו חתול", ואלה הזדמנויות ההשקעה

ביום שאחרי המתקפה האיראנית נראה שהבורסה בתל אביב הגיבה במתינות, אבל לאן הולכים מכאן? ● מומחים מנתחים שלושה תרחישים אפשריים להמשך המערכה, איך יגיבו אליהם השווקים, ואילו נכסים יהפכו לאטרקטיביים?

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כך פעלה הברית האזורית להדיפת המתקפה של איראן ברגעי האמת

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?