גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק האג"ח בישראל ריכוזי בעיקר בגלל מגזר הנדל"ן"

"שוק האג"ח הישראלי ריכוזי מאוד", אומרת רונית הראל בן-זאב, מנכ"לית S&P מעלות ■ "יש כאן התמחות בנדל"ן, וזאת עוד סיבה שהחברות האמריקאיות מגיעות" ■ למדריך אג"ח

רונית הראל בן זאב / צילום: אוסנת רום
רונית הראל בן זאב / צילום: אוסנת רום

שנת 2017 הייתה שנת שיא בשוק הנפקות האג"ח הקונצרניות בישראל בעשור האחרון, והגאות בשוק גיוסי החוב נמשכת גם בתחילתה של 2018. בסיוע של רוח גבית חזקה מהאינפלציה הנמוכה והריבית האפסית, לצד המשך בירידת תשואות האג"ח הממשלתיות והקונצרניות, המשיכו חברות רבות לבצע מיחזורי חוב, ואליהן הצטרפו חברות חדשות, שגייסו לראשונה חוב בבורסה המקומית.

גיוסי האג"ח הקונצרניות בבורסת תל-אביב הסתכמו בשנה שעברה בכ-76 מיליארד שקל - עלייה של 8.5% לעומת 2016 ושל 41% לעומת 2015. את הגאות בשוק ניצלו 148 חברות, מתוכן 21 חברות שהנפיקו לראשונה אג"ח קונצרניות.

החברות המנפיקות מנצלות את הרעב הגדול של המשקיעים המוסדיים לתשואה, ומגייסות כספים בעלות נמוכה, ויש אומרים אף מגוחכת. לא מעט מנהלי השקעות בכירים בשוק ההון הזהירו בחודשים האחרונים כי שוק האג"ח רשם עליות חדות מדי בשנה האחרונה - מה שהביא למצב שבו התשואות על חלק ניכר מסדרות האג"ח ירדו לרמות נמוכות, אולי נמוכות מדי.

התפלגות גיאוגרפית של הנפקות

"2017 הייתה שנת שיא בשוק האג"ח"

"מרווחי הסיכון (המרווח בין אג"ח קונצרנית למקבילתה הממשלתית - ק.י.), גם בישראל וגם בעולם נמוכים מדי, בהחלט", אומרת רונית הראל בן-זאב, מנכ"לית חברת הדירוג S&P מעלות, בראיון ל"גלובס". "רואים שהמרווחים המשיכו לרדת במהלך 2017, וכפי שזה נראה כרגע, הם עשויים להמשיך לרדת גם בחודשים הקרובים. בהשוואה לארה"ב, מרווחי הסיכון בישראל נמוכים מדי".

מה צפוי השנה בשוק האג"ח?

"לאחר ש-2017 הייתה שנת שיא בעשור האחרון, שווי שוק האג"ח כיום כמעט כפול לעומת 2007. בהחלט יכול להיות שגם השנה יישבר שיא נוסף של גיוסים בשוק, שכן הריבית כאן עדיין אפסית. הצפי שלנו ושל רבים אחרים הוא שגם השנה האינפלציה תסתכם בפחות מ-1%, כך שלבנק ישראל לא תהיה סיבה ממשית להתחיל להעלות ריבית".

חברות מסקטור הנדל"ן הנפיקו ב-2017 אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-32 מיליארד שקל - קפיצה של 35% לעומת 2016, וכ-42% מסך החוב שגויס. חברות נדל"ן אמריקאיות הובילו את המגמה, וגייסו אשתקד כ-11 מיליארד שקל (כ-14% מסך הגיוסים) - זינוק של 214% בהיקף גיוסי החוב של החברות הזרות לעומת 2016.

איך את מסבירה את הדומיננטיות של ענף הנדל"ן בגיוסים, למרות נתונים על האטה בנדל"ן היזמי וחששות מההאטה בנדל"ן המסחרי?

"בשנה שעברה ראינו עלייה דרמטית בהנפקות הנדל"ן. אגב, גם אם היינו מנכים את החברות האמריקאיות, עדיין שיעור הגיוסים של חברות הנדל"ן מסך הנפקות האג"ח היה עומד על 35%, לעומת ארה"ב, שם הנפקות הנדל"ן עומדות על כ-3% מכלל שוק ההנפקות. כך שיש פער משמעותי מאוד. התוצאה היא ששוק האג"ח כאן ריכוזי מאוד, בעיקר בגלל מגזר הנדל"ן.

"ההסבר שלי לכך הוא שיש כאן התמחות בנדל"ן, וזאת עוד סיבה שהחברות האמריקאיות מגיעות לכאן. בנק ישראל הגביל בשנה האחרונה את ההלוואות של הבנקים לחברות הנדל"ן, אז החברות מנסות לגייס בשוק ההון - מה גם שיש להן אפשרות להנפיק ולגייס חוב כאן. המשקיעים הישראלים בעלי ניסיון בתחום, ומכירים ויודעים לנתח את המאפיינים הייחודיים של חברות הנדל"ן.

"בארה"ב, שוק הנדל"ן נשען הרבה יותר על מימון בנקאי - וכאן זה שונה. המשקיעים הישראלים לומדים להכיר עם הזמן את השוק האמריקאי, ורואים שהמרווח של חברות הנדל"ן האמריקאיות יורד והולך עם הזמן, בעיקר בחברות שפועלות כבר עשרות שנים ויש להן מוניטין חזק. המשקיעים עומדים בפני מגוון חברות עם מאפייני סיכון שונים, והם אמורים לבחור".

זה לא מגביר את הסיכון?

"כן. הריכוזיות מבחינה ענפית מקשה על המשקיעים לגוון את ההשקעות. היא מהווה אלמנט של סיכון, ומגבירה את חשיפת המשקיעים להתפתחויות וסיכונים בענף הנדל"ן. עם זאת, על רקע המשקל הגבוה של מגזר הנדל"ן, חשוב לציין שרמת הסיכון של חברות הנדל"ן המניב, המהוות את רוב החברות מהתחום המנפיקות בישראל, נמוכה יחסית. בהשוואה לשווקים אחרים בעולם, בישראל יש פחות גיוון מבחינת הסיווג הענפי של החברות בשוק המקומי, וחלק מכך מושפע מהעובדה שאחד הסקטורים המרכזיים בישראל, ההייטק, ממומן באמצעות גיוסי הון, ולא חוב".

למה אין יותר חברות ישראליות ממגזרים אחרים שמגייסות חוב כאן?

"כנראה בגלל שהשוק קטן יחסית, ואין כאן מגוון של חברות וסקטורים כמו באירופה או בארה"ב. זה גם קשור לכך שהרבה חברות מעדיפות להישאר פרטיות, ולא להפוך לציבוריות עם כל מה שקשור בכך".

מה קרה לרמות המינוף בחברות המדורגות בשנים האחרונות?

"עשינו ב-S&P מעלות בדיקה על 95 חברות מקומיות, וראינו שיפור ברמות המינוף ברמות הדירוג הנמוכות. החברות ברמות דירוג גבוהות יותר שמרו על רמות מינוף יציבה. חברות ביצעו מימון מחדש, בעיקר לצורך הארכת מח"מ (משך חיים ממוצע - ק.י.), וזה שיפור להן את יחסי הנזילות והגמישות הפיננסית, בעיקר לצורך שחרור בטוחות. יותר חברות שיפרו את הפרופיל הפיננסי שלהן - מה שהוביל ליותר העלאות דירוג. השנים של ריבית ומרווחים נמוכים ושוק צומח שיפרו מאוד את הפרופיל הפיננסי של החברות, וראינו יותר העלאות דירוג".

ומה לגבי הפרופיל העסקי של החברות בהסתכלות קדימה?

"היכולת של חברות להתמודד עם סיכונים עסקיים עתידיים טובה יותר כיום. הפרופיל העסקי, עם זאת, יכול להפוך לבעיה בכמה מהחברות בטווח הארוך. כל מקרה לגופו".

את לא מודאגת מכך שיותר ויותר חברת אמריקאיות מגיעות לבורסה בתל-אביב?

"כיום, גם בלי חברות הנדל"ן האמריקאיות, כמעט 30% מהכסף שמגויס הולך לפעילות בחו"ל, ועם האמריקאיות יותר מ-50% מהגיוס הולך לחו"ל, לא כולל ההשקעות הישירות של המוסדיים שם. בסך הכל, יש גיוון בפעילות של החברות, ורואים שיש גם גיוון גיאוגרפי. בניגוד לעבר, רוב ההשקעות הן בשווקים מפותחים כמו ארה"ב או גרמניה, ובסך הכל זה חיובי. כמובן שצריך לנתח כל מקרה לגופו. יש מחסור באלטרנטיבות השקעה בישראל, אז יוצאים לעולם".

מה הצפי ל-2018? עוד חברות אמריקאיות יגיעו לכאן?

"בהחלט. המשך העלאות ריבית בארה"ב יביא לכאן עוד חברות, בעיקר חברות נדל"ן, אבל גם חברות ממגזרים אחרים כמו מימון. במקביל, אנחנו מעריכים שהפרופיל הפיננסי של החברות ימשיך להתחזק, כך שהן יוכלו להתמודד עם משברים עתידיים ברמת המאקרו וגם ברמת המיקרו".

אילו סיכונים מרכזיים צפויים לשוק האג"ח השנה?

"האצה בקצב האינפלציה, אף שאני לא רואה את זה קורה ב-2018. עוד סיכון הוא שכ-60% משוק האג"ח המקומי ממומן על ידי קרנות נאמנות, כך שמשבר או שינוי בציפיות הציבור יכול לשנות את האווירה בשוק מהר מאוד, עקב משיכות כספים מהקרנות.

"אני לא רואה שינויים דרמטיים בקרוב, אבל יש סיכון נזילות בשוק, מכיוון שחלק מסדרות האג"ח הן בעלות רמת סחירות נמוכה. את הסיכון של ריכוזיות ענפית כבר הזכרנו. נוסף על כך, ברמת המאקרו, המשק שלנו חשוף לשינויים שונים, כמו רפורמת המס בארה"ב או התפתחויות באירופה".

האם המרווחים משקפים את הסיכון

עוד כתבות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק