גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק האג"ח בישראל ריכוזי בעיקר בגלל מגזר הנדל"ן"

"שוק האג"ח הישראלי ריכוזי מאוד", אומרת רונית הראל בן-זאב, מנכ"לית S&P מעלות ■ "יש כאן התמחות בנדל"ן, וזאת עוד סיבה שהחברות האמריקאיות מגיעות" ■ למדריך אג"ח

רונית הראל בן זאב / צילום: אוסנת רום
רונית הראל בן זאב / צילום: אוסנת רום

שנת 2017 הייתה שנת שיא בשוק הנפקות האג"ח הקונצרניות בישראל בעשור האחרון, והגאות בשוק גיוסי החוב נמשכת גם בתחילתה של 2018. בסיוע של רוח גבית חזקה מהאינפלציה הנמוכה והריבית האפסית, לצד המשך בירידת תשואות האג"ח הממשלתיות והקונצרניות, המשיכו חברות רבות לבצע מיחזורי חוב, ואליהן הצטרפו חברות חדשות, שגייסו לראשונה חוב בבורסה המקומית.

גיוסי האג"ח הקונצרניות בבורסת תל-אביב הסתכמו בשנה שעברה בכ-76 מיליארד שקל - עלייה של 8.5% לעומת 2016 ושל 41% לעומת 2015. את הגאות בשוק ניצלו 148 חברות, מתוכן 21 חברות שהנפיקו לראשונה אג"ח קונצרניות.

החברות המנפיקות מנצלות את הרעב הגדול של המשקיעים המוסדיים לתשואה, ומגייסות כספים בעלות נמוכה, ויש אומרים אף מגוחכת. לא מעט מנהלי השקעות בכירים בשוק ההון הזהירו בחודשים האחרונים כי שוק האג"ח רשם עליות חדות מדי בשנה האחרונה - מה שהביא למצב שבו התשואות על חלק ניכר מסדרות האג"ח ירדו לרמות נמוכות, אולי נמוכות מדי.

התפלגות גיאוגרפית של הנפקות

"2017 הייתה שנת שיא בשוק האג"ח"

"מרווחי הסיכון (המרווח בין אג"ח קונצרנית למקבילתה הממשלתית - ק.י.), גם בישראל וגם בעולם נמוכים מדי, בהחלט", אומרת רונית הראל בן-זאב, מנכ"לית חברת הדירוג S&P מעלות, בראיון ל"גלובס". "רואים שהמרווחים המשיכו לרדת במהלך 2017, וכפי שזה נראה כרגע, הם עשויים להמשיך לרדת גם בחודשים הקרובים. בהשוואה לארה"ב, מרווחי הסיכון בישראל נמוכים מדי".

מה צפוי השנה בשוק האג"ח?

"לאחר ש-2017 הייתה שנת שיא בעשור האחרון, שווי שוק האג"ח כיום כמעט כפול לעומת 2007. בהחלט יכול להיות שגם השנה יישבר שיא נוסף של גיוסים בשוק, שכן הריבית כאן עדיין אפסית. הצפי שלנו ושל רבים אחרים הוא שגם השנה האינפלציה תסתכם בפחות מ-1%, כך שלבנק ישראל לא תהיה סיבה ממשית להתחיל להעלות ריבית".

חברות מסקטור הנדל"ן הנפיקו ב-2017 אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-32 מיליארד שקל - קפיצה של 35% לעומת 2016, וכ-42% מסך החוב שגויס. חברות נדל"ן אמריקאיות הובילו את המגמה, וגייסו אשתקד כ-11 מיליארד שקל (כ-14% מסך הגיוסים) - זינוק של 214% בהיקף גיוסי החוב של החברות הזרות לעומת 2016.

איך את מסבירה את הדומיננטיות של ענף הנדל"ן בגיוסים, למרות נתונים על האטה בנדל"ן היזמי וחששות מההאטה בנדל"ן המסחרי?

"בשנה שעברה ראינו עלייה דרמטית בהנפקות הנדל"ן. אגב, גם אם היינו מנכים את החברות האמריקאיות, עדיין שיעור הגיוסים של חברות הנדל"ן מסך הנפקות האג"ח היה עומד על 35%, לעומת ארה"ב, שם הנפקות הנדל"ן עומדות על כ-3% מכלל שוק ההנפקות. כך שיש פער משמעותי מאוד. התוצאה היא ששוק האג"ח כאן ריכוזי מאוד, בעיקר בגלל מגזר הנדל"ן.

"ההסבר שלי לכך הוא שיש כאן התמחות בנדל"ן, וזאת עוד סיבה שהחברות האמריקאיות מגיעות לכאן. בנק ישראל הגביל בשנה האחרונה את ההלוואות של הבנקים לחברות הנדל"ן, אז החברות מנסות לגייס בשוק ההון - מה גם שיש להן אפשרות להנפיק ולגייס חוב כאן. המשקיעים הישראלים בעלי ניסיון בתחום, ומכירים ויודעים לנתח את המאפיינים הייחודיים של חברות הנדל"ן.

"בארה"ב, שוק הנדל"ן נשען הרבה יותר על מימון בנקאי - וכאן זה שונה. המשקיעים הישראלים לומדים להכיר עם הזמן את השוק האמריקאי, ורואים שהמרווח של חברות הנדל"ן האמריקאיות יורד והולך עם הזמן, בעיקר בחברות שפועלות כבר עשרות שנים ויש להן מוניטין חזק. המשקיעים עומדים בפני מגוון חברות עם מאפייני סיכון שונים, והם אמורים לבחור".

זה לא מגביר את הסיכון?

"כן. הריכוזיות מבחינה ענפית מקשה על המשקיעים לגוון את ההשקעות. היא מהווה אלמנט של סיכון, ומגבירה את חשיפת המשקיעים להתפתחויות וסיכונים בענף הנדל"ן. עם זאת, על רקע המשקל הגבוה של מגזר הנדל"ן, חשוב לציין שרמת הסיכון של חברות הנדל"ן המניב, המהוות את רוב החברות מהתחום המנפיקות בישראל, נמוכה יחסית. בהשוואה לשווקים אחרים בעולם, בישראל יש פחות גיוון מבחינת הסיווג הענפי של החברות בשוק המקומי, וחלק מכך מושפע מהעובדה שאחד הסקטורים המרכזיים בישראל, ההייטק, ממומן באמצעות גיוסי הון, ולא חוב".

למה אין יותר חברות ישראליות ממגזרים אחרים שמגייסות חוב כאן?

"כנראה בגלל שהשוק קטן יחסית, ואין כאן מגוון של חברות וסקטורים כמו באירופה או בארה"ב. זה גם קשור לכך שהרבה חברות מעדיפות להישאר פרטיות, ולא להפוך לציבוריות עם כל מה שקשור בכך".

מה קרה לרמות המינוף בחברות המדורגות בשנים האחרונות?

"עשינו ב-S&P מעלות בדיקה על 95 חברות מקומיות, וראינו שיפור ברמות המינוף ברמות הדירוג הנמוכות. החברות ברמות דירוג גבוהות יותר שמרו על רמות מינוף יציבה. חברות ביצעו מימון מחדש, בעיקר לצורך הארכת מח"מ (משך חיים ממוצע - ק.י.), וזה שיפור להן את יחסי הנזילות והגמישות הפיננסית, בעיקר לצורך שחרור בטוחות. יותר חברות שיפרו את הפרופיל הפיננסי שלהן - מה שהוביל ליותר העלאות דירוג. השנים של ריבית ומרווחים נמוכים ושוק צומח שיפרו מאוד את הפרופיל הפיננסי של החברות, וראינו יותר העלאות דירוג".

ומה לגבי הפרופיל העסקי של החברות בהסתכלות קדימה?

"היכולת של חברות להתמודד עם סיכונים עסקיים עתידיים טובה יותר כיום. הפרופיל העסקי, עם זאת, יכול להפוך לבעיה בכמה מהחברות בטווח הארוך. כל מקרה לגופו".

את לא מודאגת מכך שיותר ויותר חברת אמריקאיות מגיעות לבורסה בתל-אביב?

"כיום, גם בלי חברות הנדל"ן האמריקאיות, כמעט 30% מהכסף שמגויס הולך לפעילות בחו"ל, ועם האמריקאיות יותר מ-50% מהגיוס הולך לחו"ל, לא כולל ההשקעות הישירות של המוסדיים שם. בסך הכל, יש גיוון בפעילות של החברות, ורואים שיש גם גיוון גיאוגרפי. בניגוד לעבר, רוב ההשקעות הן בשווקים מפותחים כמו ארה"ב או גרמניה, ובסך הכל זה חיובי. כמובן שצריך לנתח כל מקרה לגופו. יש מחסור באלטרנטיבות השקעה בישראל, אז יוצאים לעולם".

מה הצפי ל-2018? עוד חברות אמריקאיות יגיעו לכאן?

"בהחלט. המשך העלאות ריבית בארה"ב יביא לכאן עוד חברות, בעיקר חברות נדל"ן, אבל גם חברות ממגזרים אחרים כמו מימון. במקביל, אנחנו מעריכים שהפרופיל הפיננסי של החברות ימשיך להתחזק, כך שהן יוכלו להתמודד עם משברים עתידיים ברמת המאקרו וגם ברמת המיקרו".

אילו סיכונים מרכזיים צפויים לשוק האג"ח השנה?

"האצה בקצב האינפלציה, אף שאני לא רואה את זה קורה ב-2018. עוד סיכון הוא שכ-60% משוק האג"ח המקומי ממומן על ידי קרנות נאמנות, כך שמשבר או שינוי בציפיות הציבור יכול לשנות את האווירה בשוק מהר מאוד, עקב משיכות כספים מהקרנות.

"אני לא רואה שינויים דרמטיים בקרוב, אבל יש סיכון נזילות בשוק, מכיוון שחלק מסדרות האג"ח הן בעלות רמת סחירות נמוכה. את הסיכון של ריכוזיות ענפית כבר הזכרנו. נוסף על כך, ברמת המאקרו, המשק שלנו חשוף לשינויים שונים, כמו רפורמת המס בארה"ב או התפתחויות באירופה".

האם המרווחים משקפים את הסיכון

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט