גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתח גבוה

עד כמה זה ריאלי לצפות לשהות בסביבה נטולת מתחים לגמרי? והאם הלחץ הוא באמת האויב מספר 1?

לחץ בעבודה  / צילום: שאטרסטוק
לחץ בעבודה / צילום: שאטרסטוק

מה קורה כשמנהל מנסה להפחית את הלחץ מעובדיו, כדי להגן עליהם? ומה עלול לקרות כשמנהל מנסה לייצר לחץ מלאכותי בניסיון להניע את הצוות שלו? 

מקובל לחשוב על לחץ כעל אויב מספר 1. כולם למדים על הסכנות הטמונות בו, ולמנהלים נהוג להמליץ להיזהר, לא להגזים עם העומס המופעל על עובדיהם, ולהביא בחשבון את השלכות השחיקה על עובדיהם.

האם הפחתת הלחץ על הצוות באמת מובילה לצוות פעיל, מתפקד ומוצלח?

כפתור ה-On

ראשית, אין זה ריאלי לצפות לשהות בסביבה נטולת מתחים לגמרי. איננו בנויים לחיות בעולם כזה. המתח נחוץ לנו פיזיולוגית: הוא מקור ההרתעה שבזכותו מייצר המוח שלנו את תגובת ה-Fight or Flight ("ברח או הילחם"). כשעובדים נדרשים להתמודד עם מצב מתוח, מוחם קולט זאת, מציף את הגוף בכימיקלים המעלים את לחץ הדם ואת קצב הלב, והחושים הופכים חדים וממוקדים יותר, ומניעים לפעולה. העובד ערני, נמרץ ופעיל יותר, ולכן חיוני ובעל תחושת עשייה וסיפוק.

ואכן, מחקרים מראים כי חשיפה לרמת מתח מתונה מחזקת, ומאמנת אותנו בניהול הלחץ (כבמתן חיסון למחלה). למעשה, אנשים עם היסטוריית חיים הכוללת מצוקה מתונה כלשהי נהנים מרווחה ומבריאות נפשית טובה (פחות תסמיני לחץ פוסט-טראומטי, פחות השפעה לרעה מאירועים מלחיצים, יותר סיפוק) יותר מאשר אנשים שלא חוו מצוקה כזו מעולם, או מאנשים שחוו מצוקה יתרה (רבה או ממושכת מדי).

ממצוקה ל"יש אונים"

שנית, חרדה מתונה קבוצתית מזמנת לעובדים את תחושת ההכרח לשתף פעולה ולהיעזר זה בזה כדי לצאת מהמצב המלחיץ.

כך מספרים עובדים שצלחו משבר, שהעמיד לזמן מה את קיומו של הצוות שלהם בסכנה: "כשהמנהל הודיע לנו שהפרויקט בסימן שאלה, נבהלנו, והתחלנו להתרוצץ כמו עכברים כדי להציל את המצב. בדיעבד ברור שהסיטואציה המלחיצה עוררה משהו טוב בצוות. היא חייבה אותנו להירתם אחד למען השני. אפילו מצב הרוח התרומם, וניכר שהתקרבנו זה לזה מאוד. יש תחושה של ביטחון לקראת מצבים קשים עתידיים".

תוך התנהלותם של העובדים במצב המלחיץ, הם רוכשים מיומנויות חדשות - ואותן יוכלו ליישם בקלות ובביטחון רבים יותר בהזדמנות הבאה. נוסף על כך, צליחת אירוע מלחיץ מעוררת רגשות חיוביים, ואלה תמיד רצויים ומועילים.

מנהלים לוחצים על כפתורים

מנהלים רבים מודעים ליתרונות ה"חרדה הטובה", ומייצרים אותה באופן מלאכותי להנעת הצוות. אין הכוונה ללחץ זמנים ומשימות, אלא ליצירת מידה מסוימת של חרדה, והיעדר ביטחון מלא במצב הנתון (להבדיל מעובדים בעלי קביעות, למשל).

את זה עושים המנהלים על ידי יצירת פער כלשהו בין המציאות הנוכחית של הצוות לבין היעדים שלו. פער המהווה איום מסוים כלפיהם. למשל, אותו מנהל שהוגיע לעובדיו כי עתיד הפרויקט שלהם בסכנה. המנהל הבין שבלי פער כזה, בלי מתח מסוים שעל עובדיו לפתור, הצוות לא ירגיש צורך לפעול, וימשיך להיות רדום ומאוזן.

ואכן, בזכות כך החלו חברי הצוות להציע רעיונות יצירתיים, להתעמק בעבודה, להסתכן, לנסות ולטעות, וכך הוכיחו את נחיצותם ופיזרו את ערפל האיום שמעליהם.

נורת אזהרה

ובכל זאת, פעמים רבות הדבר לא מוביל לתוצאה המיוחלת, כי מנהלים לא תמיד משקללים את כל המשתנים. למשל, את העובדה שבכל רגע נתון סביר להניח שלחצים אחרים מופעלים על הצוות, או את השונות בין מסוגלותם של עובדים שונים לשאת לחץ ולתפקד בו (לפי מחקרים זהו עניין גנטי).

במקרים אחרים מנהלים מפעילים לחץ בלא הפוגות, וכך מאבדים מהאפקט שיש לכלי זה על תפקוד הצוות שלהם, שכן הוא הופך "רעש לבן".

וככלל, המינון חשוב. הפעלת הלחץ ביתר שאת (מבחינת העוצמה ומשך הזמן) אינה מומלצת, כידוע, ומשיגה את ההיפך. ברמת האדם הבודד - לחץ כזה מחליש את המערכת החיסונית, וגורם ללחץ דם גבוה, לעייפות, לדיכאון, לחרדה ולמחלות. ברמת הצוות - חלק מהעובדים עלולים לחוות שיתוק אמיתי (הם יבחרו בתגובת ה"ברח", יתחמקו מהמשימות, ואולי אף יעזבו). אחרים ינסו להתמודד עם המצב ויירו לכל הכיוונים, אך כך דבר לא ייעשה כראוי. וישנם עובדים שיגיבו בתסכול ואף בתוקפנות כלפי גורם הלחץ (המנהל).

טנגו לשניים

צליחת הסיטואציה של הפניית הלחץ ככלי להמרצה היא טנגו לשניים - המנהלים והעובדים.

בגזרת המנהלים - מנהלים הרוצים לייצר חרדה בצוות ככלי הנעה צריכים להקפיד שעובדיהם יכירו בכמה דברים: במציאות הנוכחית (עתיד הפרויקט בסכנה); בעתיד הרצוי (החזון, היעד החדש שיציל את המצב, והדרכים להשגתו, דוגמת עבודה בקבוצות); בתוצאות האפשריות של פעילותם או אי-פעילותם (הצוות יקוצץ מהפרויקט אם לא ישיג את היעד, ולחלופין - יקודם, אם יציל את המצב); בפעולות שיש לבצע (ואלו חייבות להיות קשות להשגה, אך ריאליות).

בגזרת העובדים - הפחד מלחץ-יתר יכול להתחלף בשאיפה ללחץ, אך במינון נכון. בהקשר זה נמצא [https://hbr.org/2014/01/the-relationship-between-anxiety-and-performance] שעבודה יעילה תחת לחץ אפשרית כשהמוח פועל כב"טייס אוטומטי", בלי לחשוב יותר מדי על עובדת היותו מתוח. לכן, יועיל לעובדים לנסות להסיח את דעתם בדרך שעדיפה עליהם, להימנע משינון מסרים פנימיים משתקים ("אני לא אעמוד בזה", "אני אספיק?", "מה יהיה אם לא אצליח?"), ולהקפיד להתכונן ביסודיות מראש לכל מצב אפשרי ובלתי מתוכנן שעשוי לפקוד אותם (ביסודיות, אך לא באובססיביות). וחשוב מכול, לזכור: מעט לחץ רק יועיל לביצועים. אל חשש.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?