גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צבי סטפק: הקרנות הגמישות והיכולת שלהן להכות את המדד

לאחר כמה שנים סוערות, 2017 התאפיינה ברמת תנודתיות נמוכה בשווקים הפיננסיים ■ כיצד הושפעה מכך יכולתן של הקרנות הגמישות להכות את המדד? ■ למדריך קרנות נאמנות

ניהול השקעות. ראוי להפחית סיכונים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ניהול השקעות. ראוי להפחית סיכונים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עם ראשיתה של שנת 2018, יצאנו לבדוק את ביצועי הקרנות המסורתיות בקטגוריית הקרנות הגמישות.

2017 היוותה מעין "שנת מהפך" בכל הקשור לתנודתיות בשווקים הפיננסים. אחרי שבשנים שקדמו לה, ועד לסוף שנת 2016, אחד המאפיינים הבולטים של השווקים היה סטיות התקן הגבוהות שהשפיעו על ביצועי המוצרים השונים: תעודות סל, קרנות נאמנות מחקות וקרנות הנאמנות המנוהלות.

בטורים הקודמים שפרסמנו, התעכבנו על ההשלכות שיש לשוק תנודתי על מנהלי הקרנות השונים ועל יכולתם להכות את תשואות מדדי הבנצ'מרק שלהם. הדבר נכון אף יותר, כשמדובר בקרנות גמישות, כיוון שחופש הפעולה המוענק למנהלים בבחירת נכסי הקרנות, הוא הרחב ביותר מבין הקטגוריות השונות בתעשייה. יכולת התמרון של מנהלי הקרנות בקטגוריה זו מעניקה להם בחירה חופשית בכל פרמטר השקעתי, החל מתעדוף מניות על-פני אג"ח ולהיפך, בחירה בין קונצרני לממשלתי, בין אפיק שקלי לצמוד מדד, העדפת מח"מים - קצר או ארוך, גובה החשיפה המט"חית, אם בכלל, ועוד. הוורסטיליות ומרחב הפעולה, משפיעים גם על המנעד הרחב של תשואות ומעצימים את ההבדלים והשונות בין הקרנות, וממילא מאפשרים בחינה של מנהל הקרן והיכולת שלו לייצר תשואה עודפת.

המגוון הגדול של האפשרויות העומדות בפני מנהלי הקרנות באשר לבחירת נכסי הקרנות, מקשה על בחירת מדד הייחוס המתאים. כפי שעשינו בעבר, המדד המשמש להשוואה בבדיקה זו, הורכב מ- 70% מדד ת"א 125 ו-30% מדד אג"ח כללי, מדד שמשקף בקירוב את הרכביהן לאורך זמן. את הבדיקה ערכנו על פני שלוש תקופות:

שנה אחת: 31.12.2016-31.12.2017.

3 שנים: 31.12.2014-31.12.2017.

5 שנים: 1.12.2012-31.12.2017.

נציין כי בטור הקודם שעסק בקטגוריית הקרנות הגמישות (ביולי 2017), מצאנו כי בשתי בדיקות שערכנו, על-פני שתי תקופות (תחילת 2016 עד יולי 2017, ותחילת 2017 עד יולי 2017), מנהלי הקרנות קצרו הצלחה מרשימה. בתקופה הראשונה כל הקרנות (17) בקטגוריה היכו את מדד הייחוס, ואילו בתקופה השנייה, הקצרה יותר, 20 מתוך 28 הקרנות שהיו בקבוצה הניבו תשואה עודפת על-פני מדד הייחוס.

5 שנים

במהלך חמש השנים האחרונות פעלו 10 קרנות גמישות, אשר השיגו במהלך תקופה זו תשואה ממוצעת של כ-60.1%, בעוד שמדד הייחוס עלה רק בכ-27.1%. כלומר, הקרנות היכו את הבנצ'מרק בפער גדול מאוד. בנוסף, כל 10 הקרנות השיגו תשואה גבוהה משל מדד הייחוס. הקרן שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר בקבוצתה עלתה בכ-97.1%, בעוד שהאחרונה עלתה בכ-35%, עדיין יותר מהבנצ'מרק.

באופן די מתבקש, סטיית התקן הממוצעת של קבוצת הקרנות היתה גבוהה יותר, אך בפער קטן; 8.3 אל מול 8 של המדד. באופן די זהה, ציון השארפ הממוצע שניתן לקבוצת הקרנות עמד על 7.4, בעוד שזה של המדד הגיע רק ל-3.0.

נמצא, אפוא, שמנהלי הקרנות הוכיחו שחופש התמרון שניתן להם בבחירת הנכסים שהרכיבו את הקרנות שלהם, הצדיק את עצמו, וניתן לומר שהם בהחלט ניצלו את תנאי השוק, שאופיינו במרבית הזמן בתנודתיות גבוהה, כדי להניב תשואה עודפת עבור המשקיעים.

3 שנים

קבוצת הקרנות שפעלה במהלך שלוש השנים האחרונות הניבה בממוצע כ-29%, 22.3% יותר מאשר השיג מדד הייחוס, שעלה בכ-6.7%. בדומה לתקופה הקודמת שנבדקה, גם כאן הצליחו מנהלי הקרנות להכות את מדד הייחוס בפער ניכר. כל 13 הקרנות הצליחו לעקוף את מדד הייחוס. הקרן הטובה ביותר בקבוצה עלתה בכ-43.9% ואילו המפגרת בתשואה עלתה בכ-13.1%.

למרות הבדלים מהותיים ברמות הסיכון שנלקחו על-ידי מנהלי הקרנות בהשוואה לבנצ'מרק, הרי שסטיות התקן היו כמעט זהות: 8.3 בקרנות ו-8.5 במדד הייחוס.

כפועל יוצא מכך, ציוני השארפ של הקרנות היו עדיפים בהרבה, וניכר כי ניהול הסיכונים שלהם הוכיח את עצמו. השארפ של הקרנות עמד על כ-4.1, ואילו זה של המדד הגיע ל-0.8 בלבד.

שנה אחת

כפי שכתבנו קודם, 2017 הייתה שונה מהשנים שקדמו לה, בעיקר בתנודתיות הנמוכה בשווקים, ובכך בעצם גלגלה לפתחם של מנהלי הקרנות אתגר גדול בהרבה מזה שאליו הם התרגלו, ניצול הזדמנויות בשוק רגוע בהרבה ממה שהיה קודם.

קבוצת הקרנות שנבדקה מנתה 27 קרנות. התשואה הממוצעת של קבוצת הקרנות עמדה על כ- 7.4%, גבוהה מתשואת המדד, שעלה בכ-5.9%. אם כן, פער שנתי זה בגובה של כ-1.5% הינו הפער הנמוך ביותר שנבדק עבור מבין שלוש התקופות שנבדקו בטור זה.

יתרה מכך, כאשר ניגשנו לבדוק את תשואותיהן של הקרנות, מצאנו כי "רק" שני שליש מן הקרנות, 18 במספר, הצליחו להכות את מדד הייחוס, בעוד שהשאר, 9 קרנות, נכשלו במשימתן לייצר תשואה עודפת. אם לא די בכך, 2 קרנות מהקבוצה נסחרו בתשואת חסר, והמחישו את הקושי המסוים שעומד בפני מנהלי ההשקעות של הקרנות הגמישות, כאשר מדובר בשוק שאינו תנודתי. הקרן שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר בקטגוריה עלתה בכ-23.7%, בעוד המפגרת ירדה בשיעור של 8.3%.

מדדי הסיכון של הקבוצה העידו גם הם על התופעה שתיארנו, בה נטילת הסיכונים קשה יותר בתנאי שוק מסוג זה שהוזכר, כשסטיות התקן של הממוצעות של הקרנות עמדו על כ-6 ושל המדד נקבעו על 5.9, זהה כמעט לחלוטין. בהתאם, ציון השארפ של קבוצת הקרנות היה טוב יותר ונקבע על כ-1.3, בעוד שזה של מדד הייחוס הגיע ל-1.0 בלבד.

לסיכום, הקרנות הגמישות הצליחו "לספק את הסחורה" בכל אחת מהתקופות שנבדקו. גם במונחי תשואה וגם במונחי מודל שארפ, שהביא בחשבון את רמות הסיכון שבהן הן התנהלו. אגב כך נציין שגם לו בחרנו בשיעורים אחרים בהרכב הבנצ'מרק, למשל 50% מניות ו-50% אג"ח (במקום 70% ו-30%) או 80% ו-20%, עדיין התוצאה הייתה דומה.

השוואה בין שלוש תקופות - בכמה הקרנות היכו את המדד

* הכותבים הם בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ, ואנליסט ונציג קשרי יועצים בקבוצת תכלית (מבית מיטב דש). אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?