גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2017 הייתה טובה מהממוצע בביטוחי המנהלים ובפנסיה

מנהלי ההשקעות המובילים של 2017 ל"גלובס": 2018 תמשיך להיות חיובית אך עם תשואות צנועות בהרבה מבשנה שקדמה ■ התשואות של קרנות הפנסיה ושל הפוליסות המשתתפות ברווחים עמדו בשנה החולפת על 8.1% ו-8.8%, בהתאמה ■ למדריך קופת גמל להשקעה

יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף
יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף

2017 הייתה שנה טובה עבור החוסכים באפיקי החיסכון הפנסיוני בישראל. דירוג התשואות השנתי של "גלובס" מלמד כי בשנה החולפת הציגו קרנות הפנסיה המקיפות החדשות תשואה שנתית נומינלית ברוטו ממוצעת של כ-8.1%, שגבוהה משמעותית מהתשואה הרב-שנתית שרשמו הקרנות הללו ב-19 השנים האחרונות, מאז 1999, ושעמד על קצת יותר מ-7% בממוצע ענפי. גם הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, שהן תיק החיסכון המנוהל הגדול ביותר של פוליסות החיסכון הסוציאליות המוכרות כ'ביטוחי המנהלים', רשמו בשנה חולפת תשואה גבוהה של כ-8.8% בממוצע - הגבוהה במידה ניכרת מהממוצע הרב-שנתי שעמד בתיק זה על 7.7%.

מה המספרים הללו מלמדים אותנו? שלמרות החששות הנמשכים מכך שאין ריביות טובות באפיקים הסולידיים ונהירה גוברת לנכסי הסיכון, שגם אולי כבר ממצים את עצמם והופכים לבועתיים - עדיין יש מנועי צמיחה והריבית הנמוכה לצד הפעילות העסקית המשתפרת תומכים בהמשך התשואות החיובית. בכל אופן, ב-19 השנים האחרונות היו בשוק ביטוחי המנהלים רק 3 שנים עם תשואה שלילית, בעוד שבשוק הפנסיה היו רק שנתיים שליליות בכל התקופה האמורה, בעיקר מכיוון ששוק זה נהנה מכרית ביטחון ייחודית בדמות האג"ח המיועדות, שמהוות 30% מנכסי הקרנות המקיפות החדשות, עם ריבית ריאלית קבועה וגבוהה. 

בכל אופן, 2017 הייתה שנה טובה נוספת עבור החוסכים באפיקים הפנסיוניים, כשבינתיים המגמה החיובית הזו נמשכת גם בפתיחת 2018. אבל, לא כל החוסכים נהנו בצורה דומה, וישנה שונות ניכרת בין הגופים השונים. כך, בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים מובילה את הענף קבוצת הפניקס, עם תשואה נומינלית ברוטו של 9.5%, בעוד שאת הטבלה סוגרות שתי החברות הקטנות בתחום - איילון והכשרה ביטוח, עם תשואות של 6.4% ו-6.8%, בהתאמה. הפניקס סולטת לחיוב בצמרת הדירוג גם בשקלול התוצאות בשלוש ובחמש השנים האחרונות, כשהיא מובילה עם תשואות שנתיות של 6.7% ו-7.65%, בהתאמה. 

קרנות פנסיה

בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שהינו שוק החיסכון הצומח ביותר התמונה של ההובלה יותר מורכבת. בחנו את התשואה על סך ההשקעות של המסלולים הכלליים ושל המסלולים לבני 50 ומטה בכל הגופים המנהלים בשוק זה, כאמצעי לסימון מסלול דגל בר השוואה כלל ענפית ומצאנו כי את התשואות הגבוהות בענף רשם בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהציג בשנה החולפת תשואה של 12.3% במסלול עד גיל 50 שלו. ואולם, מדובר בשוק שבו יש פער אדיר בין קרנות גדולות לקטנות, כשאת הדירוג של הגדולות (שאוחזות יחדיו בכ-96% מהשוק) מובילה הראל גילעד, שרשמה בשנה החולפת את התשואה השנייה בטיבה בענף: 9.1%.

אגב, הראל שנייה בדירוג גם בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים. מי שעוד בולטת לחיוב בשוק הפנסיה היא כלל פנסיה של כלל ביטוח, שרשמה בשנה שעברה תשואה של 8.9%, כשגם בביטוחי המנהלים היא ניצבת בפסגה, אחרי הראל. 

ביטוחי המנהלים

האתגרים של מנהלי ההשקעות המובילים

שוחחנו עם שלושת המנהלים המצטיינים בשוקי ביטוחי המנהלים והפנסיה המקיפה, ביחס למה שאפיין את 2017 ומה שצפוי ב-2018, והם הציגו קונצנזוס מסוים לגבי כך שהמגמה החיובית כנראה תימשך, אך גם תהיה צנועה בהרבה מזו של 2017.

יניב כהן, מנהל מחלקת השקעות עמיתים בקבוצת הפניקס, שהוביל אשתקד את הפניקס להצטיינות בתשואות בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים, אומר היום ל"גלובס" כי "בשנה שעברה לא היה לנו משהו מיוחד" כשהוא הדגיש כי "רמת הסיכון שלנו לא הייתה גבוהה יחסית" תוך שהוסיף כי "2017 הייתה שנה שבה כל נכסי הסיכון נתנו תשואה חיובית משמעותית - בעיקר מניות בחו"ל, מניות בישראל, כשגם האג"ח הקונצרניות פה ובחו"ל נתנו תשואות טובות, אפילו שהייתה שונות גדולה בתוך המניות. בשנה החולפת היינו בראש למרות רכיב מנייתי נמוך יחסית, בעיקר בגלל בחירת מניות נכונה בארץ ובחו"ל".

כבר שנים שהריביות הנמוכות ממריצות את מחירי הנכסים. זה יימשך ב-2018 או שהאיום יתממש?

"ככל שהריבית הנמוכה נמשכת זמן רב יותר זה מקטין את התשואה הנדרשת מנכסי סיכון ולכן זה מעלה את המחיר של הנכסים הללו. זה אומר שהמכפילים במניות יותר גבוהים והמרווחים באג"ח הקונצרניות יותר נמוכים, אך מהצד השני הפרמטרים מלמדים על שיפור כלכלי בכל הכלכלות המובילות בעולם. בתחילתה של 2018 נראה לנו שהיא עומדת להמשיך את המגמה החיובית, אך אולי לא באותה עוצמה. איני חושב שהמדדים בחו"ל יעלו 20% גם השנה, וזה גוזר כמה היבטים. בשל כך אנו פועלים להגדיל את הרכיב הלא סחיר בתיקים, גם באשראי, גם בנדל"ן וגם בהשקעות פרטיות".

מה הסיכונים שאתה רואה בהסתכלות קדימה?

"עליית תשואות, שבינתיים קורית בארה"ב אך לא מתגלגלת לשאר העולם ובטח שלא לישראל. בינתיים גם האינפלציה נשארת נמוכה, אך אם היא תעלה והתשואות הארוכות יעלו איתה זה גורם סיכון. וכמו שנה שעברה יש הרבה סיכונים גיאופוליטיים, ששנה שעברה לא התגשמו - למשל, החשש שהיה אשתקד מהשפעות של הנשיא טראמפ, שבינתיים לא עשה רע לשווקי ההון".

גם סמי בבקוב, מנהל ההשקעות הראשי של קבוצת הראל, שמוביל את התשואות בקרב קרנות הפנסיה הגדולות, רואה מגמה חיובית נמשכת אך גם עלייה באתגרים, ואומר כי "מה שאפיין את 2017 זה שנכסי סיכון נתנו תשואות מאוד טובות, כששווקי המניות בכל העולם נתנו כ-20%, וגם שוקי האג"ח הקונצרניות נתנו תשואות מרשימות של 6% עד 8%. השילוב של שני הדברים הללו, כולל תרומה של הנכסים הלא-סחירים, יצרו תשואה מרשימה".

בהסתכלות על 2018, מה אתה צופה שיקרה?

"אנו צופים ש-2018 תהיה שנה חיובית, אך אנו מעריכים גם שהעוצמה של העליות לא תהיה כמו זו שהייתה ב-2017, אלא נמוכה יותר. זאת מכיוון ששוקי האג"ח יתפקדו כנראה פחות טוב מאשר ב-2017, הגם שאנו מאמינים ששוקי המניות ימשיכו להיות טובים, גם אם פחות מ-2017. אנו מדברים כיום על רמות שווי ראויות בשוקי המניות וקשה לנו לראות את המגמה החיובית שנמשכה גם בתחילת השנה תימשך - סביר שתבוא רגיעה במניות ואולי אף תיקון. אבל, לא רואים שינוי מגמה, כי תנאי הרקע עדיין נראים כתומכים בשוקי המניות, כשהריביות עדיין יחסית נמוכות ועדיין החברות מצליחות להגדיל את הרווחיות, וגם עדיין מדובר בצמיחה כלכלית בכל השווקים בעולם. זה אפיין את 2017 וימשיך לאפיין גם את 2018".

גם דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, שיתף אותנו בדעתו על שוקי ההון בעת הזו: "מה שעבד לנו טוב מאוד ב-2017 זה רכיבי הסיכון, בדגש על המניות. אנו מתוך בחירה הורדנו סיכון רב דרך האג"ח הקונצרניות ולעומת זאת העלנו את המניות, מאחר והנחנו שראוי לקחת את הסיכון דרך מניות כי באג"ח הקונצרניות המרווחים מאוד נמוכים. מכאן הערכנו שהאפסייד במניות ובאג"ח הקונצרניות נוטה מאוד לטובת המניות, ואילו הדאון סייד די דומה. מה שעוד שיחק לטובתנו הוא שלא היינו בשנה שעברה בסקטור הפארמה ובסקטור הגז והנפט, ומנגד היינו בפוזיציה גדולה על הבנקים בארץ וסקטור הטכנולוגיה בחו"ל".

לדעתך, השווקים בבועות?

"לא. השווקים לא בבועות, ובסך-הכול הם משקפים תמונת ראי של סביבת הריבית. זה אומר שהריבית נמוכה בפרספקטיבה היסטורית בכל העולם, וזאת על אף שבארה"ב היא עולה. השווקים לא בועתיים והם היכן שהם כעניין של אלטרנטיבה. יש אמנם עלייה של המכפילים, בגלל שהחלופה נמוכה. מנגד, רואים גם שלא רק מדובר במכפילים גבוהים כי אם גם הוספת שווי מאוד משמעותית בחברו תהטכנולוגיה, שלא הייתה בעבר. חברות כמו אפל, גוגל, מיקרוסופט ואמזון, למשל, לא היו שוות בעבר את מה שהן שוות, ולכן אני חושב ששוקי המניות בטוח לא בועתיים גם אם הם לא זולים".

מה אתה צופה ל-2018?

"בינתיים היא המשך די ישיר של 2017, אך איני מתנבא על העוצמה של המגמה שתהיה בה. להערכתי כל עוד שלא יבוא משהו אקסוגני אין סיבה שמשהו ישתנה. בסופו של דבר בעולם הריביות נמוכות, אין אינפלציה, ואין סיבה להעלאת ריבית משמעותית, ולכן האלטרנטיבה של המניות היא אלטרנטיבה טובה, מה גם שיש צמיחה והסביבה תומכת לשווקי המניות".

עוד כתבות

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מורגן סטנלי עולה ב-4%, טסלה יורדת ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● קרן המטבע העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טראמפ מדיה יורדת ב-11% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?