גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עניין של טיימינג: איך לשפר את סיכויי ההצלחה של ההשקעה

היכולת שלנו לחזות את העתיד מוגבלת, ולכן אין דרך יעילה לתזמן כניסה לשוק או יציאה ממנו ■ עם זאת, פה נכנס אלמנט תדירות עדכונו של אפיק השקעה, שקובע את יכולתו להגיב בזמן לאירועים ■ למדריך קרנות נאמנות

טיימינג/ : איור א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock
טיימינג/ : איור א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock

אומרים שתזמון זה הכול בחיים. הכלל הזה נכון כמעט בכל דבר ביומיום שלנו, והוא בוודאי נכון בתיק ההשקעות שלנו. כל מי שהשקיע בנייר ערך יום לפני זינוק בערכו, או לחילופין מימש השקעה במניות רגע לפני מפולת בשוק, מכיר ומבין את חשיבות התזמון.

לצערנו, היכולת שלנו לחזות את העתיד מוגבלת עד כדי לא קיימת, ולכן אין דרך יעילה לתזמן כניסה לשוק או יציאה ממנו. עם זאת, יש מקרים שבהם באפשרותנו לשפר במקצת את הסיכוי להצלחה ולהטות את הכף לטובתנו.

תגובה מאוחרת בתל בונדים

מקום בולט בעולם ההשקעות שבו ניתן לשפר את ביצועי התיק באמצעות תזמון יעיל, הוא השוק הקונצרני. אפיק זה מהווה חלק נכבד מתיקי ההשקעות הפרטיים והמוסדיים כאחד, ומכאן שכל פעולה שנבצע בו בזמן, תאפשר לשפר את התשואה הכוללת שלנו בתיק.

למה הכוונה? בניגוד לשוקי המניות ואיגרות החוב הממשלתיות, בהם המסחר בבורסה מושפע בעיקר מאירועים "כלכליים", כלומר מדיווחים על פעילות החברות או ציפיות הריבית, שמשנים את התמחור של אותם נכסים, בשוק הקונצרני יש לא מעט אירועים "טכניים" מסוג "Corporate Acts" שמשפיעים על שערי הסדרות.

מדובר, בין היתר, בשינויי דירוג, הרחבות סדרה, הנפקות חדשות, הצעות רכש ופדיונות מוקדמים לאיגרות החוב הנסחרות בשוק. אירועים אלה מחייבים את מדדי האג"ח שבהם אנו משקיעים לשקף את השינויים האלה, אחרת לא תתקבל התוצאה האופטימלית עבור המשקיעים.

במדדי התל בונד, שמתעדכנים רק פעמיים בשנה (בחודשים מאי ונובמבר), התגובה לאירועים הללו היא לרוב מאוחרת. זה יוצר מצב בו סדרת אג"ח קונצרנית שמונפקת לראשונה, נמצאת מחוץ למדדי התל בונד כ-100 ימים בממוצע עד לכניסתה למאגר המדדים.

עיוות זה משפיע באופן ישיר על תשואת מדדי התל בונד, כיוון שחלק ניכר מהתשואה שמניבות איגרות חוב חדשות מגיע בחודשים הראשונים לאחר ההנפקה, לפני כניסתן למדדים.

ניקח לדוגמה סדרת אג"ח חדשה שהונפקה במהלך השנה החולפת - ביג ט'. סדרה זו הונפקה בתחילת יוני 2017 ונכנסה למדדי התל בונד בעדכון התקופתי של אמצע נובמבר - 156 ימים לאחר יום המסחר הראשון. בתקופה זו הניבה סדרת האג"ח למשקיעים תשואה של 5.7% - כמעט פי 3 מהריבית השנתית הנקובה בנייר!

ישנם לא מעט מקרים דומים נוספים מידי שנה, ומהמחקר שערכנו עולה כי ככל שחולף זמן רב יותר בין ההנפקה הראשונית לכניסה למדדי התל בונד, כך "מתפספסת" לה תשואה רבה יותר עבור המשקיעים במדדי התל בונד.

אג"ח "אמריקאיות" כמשל

אם התשואות העודפות שהניבו ביג וסדרות קונצרניות נוספות טרם כניסתן למדדי הבורסה נראות לכם כאירועים נקודתיים שאינם מעידים על הכלל, יש מקום אחר בשוק שלנו ששם כבר לא ניתן להטיל ספק בדבר חשיבות התזמון - אג"ח "אמריקאיות".

אותן אג"ח של חברות שהתאגדו מחוץ לישראל מציפות בשנים האחרונות את השוק הקונצרני בארץ, וכאן ניתן להמחיש באופן ברור את הפער בין כניסה של סדרה למדד זמן קצר לאחר הנפקתה בבורסה לבין כניסה מאוחרת שלה.

אפיק השקעה זה נעקב על-ידי שני מדדים בעלי מאפיינים דומים יחסית: תל בונד גלובל ואינדקס קונצרני חב' נדל"ן זרות (גילוי נאות: הכותב הינו בעל השליטה באינדקס). ברמת פוטנציאל התשואה הנוכחי, שני המדדים מתומחרים בתשואה דומה לפדיון. יחד עם זאת, אחד ההבדלים הבולטים בין המדדים הוא תדירות העדכון - המדד של אינדקס מתעדכן אחת לחודש לעומת עדכון חצי שנתי במדד התל בונד.

ההבדל הזה, שלכאורה אינו אמור לשנות יותר מדי בשורה התחתונה, משפיע באופן ניכר על ביצועי המדדים. על מנת לבחון את השפעה זו, ערכנו בחינה מקיפה לביצועים של כל סדרות האג"ח הזרות שנכנסו למדדי התל בונד במהלך 2017, מיום המסחר הראשון שלהן בבורסה ועד לכניסתן למדדי התל בונד.

התוצאה הפתיעה אפילו אותנו - איגרות החוב ה"אמריקאיות" הניבו בממוצע תשואה חיובית של 5% על פני כ-110 ימים לפני כניסתן למדדים. מדובר בתשואה משמעותית מאוד שממנה לא נהנו משקיעים במדד תל בונד גלובל (וגם בתל בונד השקלי), ואילו מרביתה כן נכללה במסגרת הביצועים של מדד אינדקס קונצרני חב' נדל"ן זרות.

מעבר לכך, גם פיזור הסיכון במדד מושפע לרעה מהתגובה המאוחרת של מדדי הבורסה. תל בונד גלובל מורכב כיום מ-24 סדרות קונצרניות בלבד לעומת 37 במדד של אינדקס העוקב אחר האג"ח ה"אמריקאיות".

הפתרון - עדכון חודשי

הפתרון לבעיית התזמון פשוט למדי. במקום לעדכן את הרכבי המדדים רק פעמיים בשנה, למה לא לעדכן אותם כל חודש? פרקטיקה זו נהוגה במרבית מדדי האג"ח בעולם, שרבים מהם מחושבים על-ידי ענקיות דוגמת בלומברג ברקליס ו-Markit.

גם מדדי האג"ח הישראליים של אינדקס מתעדכנים בתדירות חודשית, כאשר בכל עדכון ישנו מספר קטן יחסית של שינויים. העדכון החודשי מביא לשילוב אג"ח שהונפקה תוך 15 ימים בממוצע מרישומה למסחר, כך שההסתברות שהמשקיעים במוצרי המדד יפספסו את התשואות של אותן סדרות חדשות קטנה מהותית ביחס לעדכון בתדירות חצי-שנתית.

חשוב להדגיש כי התגובה המאוחרת הנובעת מעדכון חצי שנתי במדדי האג"ח אינה נגמרת בסדרות שלא נכנסו למדדים בזמן, אלא נוגעת גם לסדרות שלא נגרעו מהמדדים בזמן.

ב-29 באוקטובר 2015, הורידה סוכנות הדירוג מעלות את דירוג האשראי של חברת מבני תעשיה לרמה של BBB על רקע משבר ברוסיה שפגע בנכסי החברה והגדיל את רמת המינוף שלה. חודשיים לאחר מכן ירד דירוג האשראי של החברה בדרגה אחת נוספת לרמה של BBB.

רמת הדירוג הנמוכה יחסית העידה על סיכון לא מבוטל למחזיקי סדרת האג"ח. יחד עם זאת, סדרה י"ד של מבני תעשיה המשיכה להיות חלק ממדד הדגל של הבורסה - תל בונד 20 - עד לחודש אפריל 2016.

מבלי להיכנס לשאלה "הכלכלית" אם נכון לגרוע סדרת אג"ח בשל הפחתת דירוג, יש להבהיר שמדדי התל בונד המרכזיים מכילים תנאי סף קשיח המתיר אליהם כניסה רק לסדרות עם דירוג של A- לפחות. אז כיצד ייתכן שסדרה בעלת דירוג הנמוך מדירוג הסף למדד תל בונד 20 נכללה בו במשך כמעט חצי שנה?

הסיבה היא שהפחתת הדירוג הנ"ל לא היוותה עילה לגריעת הסדרה מהמדד וכך יצא שהמשקיעים במדד נאלצו להיות חשופים במשך חצי שנה לסדרה בעלת סיכון לא מבוטל.

גם במקרה דנן, הפתרון המתבקש הינו עדכון חודשי. במצב זה, במידה ודירוג של סדרה מסוימת ירד אל מתחת לרף דירוג הכניסה שהוגדר במדד, אותה סדרה תיוותר בו, לכל היותר, עד חודש. באופן זה, התגובה לאירוע החריג מגיעה בזמן סביר והמשקיעים נצמדים לביצועים של אפיק ההשקעה בו בחרו להיחשף.

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו. 

המשקיעים בתל בונד פספסו תשואה ממוצעת של 5 שהניבו האגח הזרות

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים