גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2017 בגמל ובהשתלמות: שנה טובה לכולם - ומצוינת לאלטשולר

קופות התגמולים וקרנות ההשתלמות רשמו בשנה החולפת תשואות של כ-6.9% ■ עוד במצטיינות: הראל, אקסלנס ואנליסט; ואילו ילין לפידות הפעם מאחור ■ מדריך קופת גמל להשקעה

2017 הייתה שנה חיובית מאוד עבור החוסכים באפיקי החיסכון הפנסיוני בישראל, ובשלושת השבועות הראשונים של 2018 המגמה החיובית הזאת נמשכת ביתר שאת. לדברי מנהלי השקעות בשוק, "אפשר לדבר על תשואה של כ-1.5% במסלולים הכלליים עד כה מתחילת השנה".

תשואות חיוביות אלה תורמות להיקף הנכסים של הציבור בישראל - גם של מי שלא חוסך ישירות בשוק ההון - וזאת, בין השאר, הודות לחסכונות של הציבור באמצעות אפיקי החיסכון לטווח ארוך: קופות הגמל, קרנות הפנסיה, ביטוחי המנהלים וגם קרנות ההשתלמות, שהן כלי חיסכון לטווח בינוני.

אמש פרסמנו את החלק הראשון בדירוג התשואות השנתי של "גלובס", שלימד כי בשנה החולפת הציגו קרנות הפנסיה המקיפות החדשות תשואה שנתית נומינלית ברוטו ממוצעת של כ-8.1%, בעוד הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, שהן תיק החיסכון המנוהל הגדול ביותר של פוליסות החיסכון הסוציאליות, המוכרות כ"ביטוחי המנהלים", רשמו בשנה החולפת תשואה גבוהה של כ-8.8% בממוצע.

היום אנו חושפים כי קופות הגמל ותגמולים, שבהן מנוהלים כיום נכסים בהיקף של כ-218 מיליארד שקל, וקרנות ההשתלמות, שבאמצעותן מנוהלים נכסים בשווי של כ-207 מיליארד שקל, רשמו בשנה החולפת תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות של כ-6.83 ו-6.9%, בהתאמה. נציין כי בדומה למה שקרה בפנסיה ובביטוח, גם בגמל ובהשתלמות הניבה שנת 2017 תשואות גבוהות יותר מהתשואות השנתיות הממוצעות הרב-שנתיות.

על פניו, מדובר בתשואות חזקות, אבל פחותות ביחס לאלה של האפיקים המתחרים. ואולם, התשואות בשוקי הגמל וההשתלמות, שמנוהלות בעיקר על ידי בתי ההשקעות וקבוצות הביטוח, מציגות שונות גבוהה בין הגופים, שחלקם ממש מצטיינים וחלקם נותרו הרחק מאחור.

איציק שנידובסקי נועם רוקח גילעד אלטשולר ולימור דנש / צילומים : איל יצהר ותמר מצפי

אז מיהם הגופים הבולטים לחיוב בשוקי הגמל  וההשתלמות בסיכום 2017? בעוד שאחד מכוכבי העבר, בית ההשקעות ילין לפידות, נפקד מרשימת המצטיינים, והשנה מדורג באמצע ובתחתית הטבלאות, הרי שהכוכב השני זרח בעוצמה בשנה החולפת - אלטשולר שחם, שמוביל את כל הדירוגים של 2017, עם קופות וקרנות גדולות ועם קופות וקרנות בינוניות. למעשה, הקופות והקרנות של אלטשולר שחם הן היחידות מבין המסלולים הכלליים הפתוחים לכל השוק, שהציגו בשנה החולפת תשואה בשיעור דו-ספרתי. שאר הגופים המצטיינים שאפו לתשואות של 8%-9%.

ומי עוד בקרב הגופים המנהלים המצטיינים? קבוצת הראל, שמצטיינת גם בפנסיה; אקסלנס, בית ההשקעות שנמצא בבעלות קבוצת הפניקס, שמצטיינת גם בביטוחי המנהלים; ואנליסט, שבולט לחיוב בדירוג לשנים ארוכות יותר. כל שלוש הקבוצות האלה מציגות זה זמן הצלחה בתשואות, מעבר לסטנדרט בשוק. כך, כל אלה גם רשמו שנה חזקה מאוד, עם הצטיינות בתשואות.

כאמור, מי שפחות ירצו לזכור את השנה החולפת, הם ילין לפידות, שבדירוג התשואות לחמש שנים בקרנות הגדולות עדיין קרובים לאטשולר שחם, אבל השנה היו הרחק מאחור.

קופת גמל לתגמולים

הסכנה שבשוק האג"ח הקונצרניות

כבר אתמול שוחחנו עם מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם, על רקע ההצטיינות בתחום הפנסיה, שאמר ל"גלובס": "מה שעבד לנו טוב מאוד ב-2017, זה רכיבי הסיכון, בדגש על המניות. מתוך בחירה, הורדנו סיכון רב דרך האג"ח הקונצרניות, ולעומת זאת, העלינו את המניות, מאחר שהנחנו שראוי לקחת את הסיכון דרך מניות, כי באג"ח הקונצרניות המרווחים נמוכים מאוד". הוא הוסיף כי "השווקים לא בבועות", וכי "2018 בינתיים היא המשך די ישיר של 2017".

היום השיב גילעד אלטשולר, בעלים, מנכ"ל משותף ומנהל ההשקעות הראשי באלטשולר שחם, על שאלתנו האם הוא רואה סכנות בתיקי הנכסים הפנסיוניים של הציבור בישראל, ואמר ל"גלובס": "בכל מה שקשור לאיגרות חוב קונצרניות ברווחים יותר נמוכים בתיק הנכסים של הציבור, 5% זה שיעור יחסית גבוה של אג"ח קונצרניות, ואני רואה בזה סכנה עתידית".

מה אתה צופה שיהיה ב-2018 מבחינת תשואות בארץ ובעולם?

אלטשולר: "יהיו תשואות חיוביות בשווקים בארץ ובעולם, אבל לא נראה לי שבקצב של 2017, אלא בקצב נמוך יותר. זאת, בדגש על חברות טכנולוגיה ועל החברות העולמיות שקשורות בסקטור התיירות העולמי, שצומח בשיעור גבוה מאוד בעולם, וכל מי שנבנה מתעשיית התיירות - ירוויח".

נראה שיש כל שנה כוכבים אחרים בתשואות. עד כמה אנחנו צריכים להאמין לדירוג שמשתנה כל שנה, ומה הציבור צריך לחפש ואחרי מה הוא צריך לעקוב?

"יש שונות משנה לשנה בדירוגים, שלא צריך להאמין להם, אלא רק לתקופות ארוכות טווח. להסתכל על תשואות בטווח של 5 ו-10 שנים זאת הדרך הנכונה, ובתקופת זמן ארוכה, צריך לבחון את מנהלי ההשקעות איך הם תפקדו גם בעליות וגם בירידות. הציבור צריך לעקוב אחר תשואות ארוכות טווח ויציבות ניהולית".

נציין כי אלטשולר שחם וגם אנליסט בולטים לחיוב בדירוגים לטווחי בדיקה ארוכים יותר.

נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט, ואיציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות, אוחזים במקום גבוה בדירוג לשנת 2017, ובמקומות הראשונים בדירוגים ארוכים יותר בגמל (ומקום שני בהשתלמות). השניים הסבירו היום ל"גלובס": "בחרנו במניות שעשו תשואות עודפות על המדדים, כמו מגזר הנדל"ן, חלק מהישראליות בחו"ל, וברכיב האג"ח הקונצרניות היינו במקומות דוגמת דסק"ש, שגם הניבו תשואה".

מתחרים רבים וגדולים נמצאים הרבה בנכסים לא סחירים.

שנידובסקי: "אנו יחסית עם רכיב מועט בנכסים לא סחירים. הביצועים העודפים שלנו הגיעו בעיקר מהחלק הסחיר, גם ב-3 השנים האחרונות וגם ב-5 השנים האחרונות, ולא מהחלק הלא סחיר".

רוקח: "בשנים האחרונות בחירה איכותית של נכסים בשוק הסחיר הכתה את הרכיב הלא סחיר משמעותית. המסביר הגדול של ההצטיינות הייתה הצטיינות ברכיב הסחיר".

אז אתם נגד הגדלה ניכרת ברכיב הלא סחיר והריאלי? כי חלק מהמתחרים מאמינים דווקא בזה.

שנידובסקי: "אני לא נגד. אבל בשנים האחרונות התשואות העודפות הגיעו מהרכיב השכיר. דווקא בהסתכלות קדימה, אנו כן בוחנים הגדלה של הרכיב הלא סחיר".

רוקח: "אבל לא בהחזקה ישירה של נדל"ן ריאלי. אנו מאמינים שהשוק הסחיר נותן חברות מעולות בתחום הזה, עם פיזור נכסים מצוין, שקשה יהיה לגוף מוסדי לבנות פורטפוליו שכזה".

מה אתם צופים ל-2018?

שנידובסקי: "השנה נפתחה בצורה טובה מאוד, כהמשך ישיר ל-2017, ולמגמות שאפיינו את השנה שעברה".

רוקח: "למעט חולשה מסוימת באג"ח הממשלתיות בארה"ב - זה אולי השינוי היחיד, ושאר נכסי הסיכון ממשיכים כאילו לא התחלפה שנה".

שנידובסקי: "ללא אירוע אקסוגני משמעותי, וברקע של ריבית נמוכה מאוד עדיין, נראה כי המגמות צפויות להימשך, אם כי ייתכן שבעוצמות פחותות מבשנה שעברה".

רוקח: "אני חושב שהשנה, בכל זאת, ברכיב האג"ח הממשלתיות תהיה שונה מהשנה הקודמת, ולא לחיוב. האפיק כבר לא יוכל לייצר את התשואות של השנים שעברו, כנראה".

עוד גוף שבולט בצמרת הדירוגים, הוא קבוצת כלל ביטוח, שאת השקעות העמיתים שלה מנהלת לימור דנש. דנש הסבירה היום ל"גלובס" כי "זו הייתה שנה מצוינת כמעט לכל אפיקי ההשקעה, במיוחד לנכסי הסיכון בחו"ל, שקיבלו תמיכה חזקה מרמת הנזילות הגבוהה בשווקים והמשך התמיכה של הבנקים המרכזיים, וגם מזה שלראשונה זה שנים, אנו עדים לצמיחה גלובלית, שנתמכת בנתוני מאקרו חזקים, וגם הודות לעלייה ברווחיות החברות. אלה כל הדברים שדחפו קדימה את נכסי הסיכון - בעיקר המניות, וגם אג"ח קונצרניות בסיכון גבוה.

"כמו כן", הוסיפה דנש, "אנו משקיעים משאבים גדולים כדי להביא ערך ותשואה בחו"ל, גם בהשקעות סחירות וגם בהשקעות לא סחירות. חוסר הנזילות של השוק הישראלי הוא בעייתי עבורנו, ואינו מתומחר כראוי, כשמחירי המניות בשורה השנייה והשלישית גבוהים, והם עולים ללא מחזורים.

"אנו מנהלים כ-150 מיליארד שקל, וחלק גדול מהכסף יוצא לחו"ל - וזה ימשיך. הערך המוסף מגיע מסלקטיביות גם באג"ח וגם במניות, בחו"ל".

ובראייה כוללת, מה צפוי ל-2018?

"בינתיים אנו ממשיכים עם אותה אסטרטגיה גם ב-2018. יש עדיין ערך נוסף למניות בהשוואה לשוק האג"ח הקונצרניות. השוק הקונצרני הישראלי יקר, רמת המרווחים מאוד נמוכה והתשואה לא מפצה על הסיכון".

ומהו הסיכון הכי גדול לשנת 2018?

דנש: "הרמת ראש של האינפלציה בעולם ועליית תשואות מהותית בעקבותיה. זה עלול לשנות את תמחור נכסי הסיכון בעתיד".

קרנות השתלמות

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35