גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מתעקשים על תחזית ורודה לכלכלה ולמניות גם ב-2018?

קשה להצביע על שנים רבות שבהן המגזין הכלכלי "בארונ'ס" הזהיר את קוראיו מפני ירידות חדות בשוק המניות - וכך גם הפעם ■ זוכרים, למשל, את אבי ג'וזף כהן הבלתי נלאית? גם הפעם היא צופה שנה טובה, עם כמה סיכוני מס

ג'פרי גנדלאך  צילום: רויטרס
ג'פרי גנדלאך צילום: רויטרס

בתחילת כל שנה מפרסם שבועון השוק האמריקאי בארונ'ס את התחזית המסורתית של אסטרטגים בכירים להשקעות לשנה החדשה, וזו תמיד סיבה לקריאה טובה, אם כי לא מחייבת. קשה להצביע על שנים רבות שבהן השבועון הזהיר בתקיפות את קוראיו מפני ירידות חדות בשוק המניות.

המסורת רבת-השנים היא להנעים את קריאתם של המשקיעים בפניני לשון אופטימיות-שוריות בפרוס השנה הבאה לטובה. דורות של משקיעים אמריקאים (וקוראי "גלובס" ביניהם במשך שנים רבות) גדלו על דברי חכמים, שחלקם לא התחלפו מאז המאה שעברה.

זוכרים את אבי ג'וזף כהן? הגברת הנעימה הזו, אסטרטגית המניות של גולדמן זאקס, מן הסתם בשנות ה-70 לחייה, נחשבה לגורו הבלתי מעורערת של וול סטריט לפני המשבר הפיננסי של 2008. קביעותיה ששוק המניות האמריקאי אינו נסחר בערכים מתוחים ובמחירים מנופחים הוכיחו את עצמן מדי שנה בדייקנות מדהימה - עד למשבר.

כותב שורות אלה נשלח לראיין אותה בתחילת העשור שעבר, לצד עורכים כלכליים בכירים בעיתונות הישראלית. ניסיון שלי להצביע על קצת קצף בשוק האמריקאי נתקל אז בכתף קרה, ובכמעט התעלמות של גורו שלא ציפתה לביקורת בארץ הקודש. קולגות העירו לי שכך לא מדברים עם גורו, והבלגתי. לזכותה של ג'וזף כהן ייאמר, שתמיד מעניין לקרוא מה היא חושבת. גם הפעם, ומיד נגיע לכך.

כן, הריאיון השנתי של מועצת חכמי השולחן העגול של בארונ'ס, כך נקרא רשמית הגוף הזה, עורר בנו נוסטלגיה לא מעטה. זוכרים את מרי מיקר, האנליסטית שהייתה הכוהנת הגדולה של מניות הדוט.קום בשנות ה-90 העליזות? בדיעבד, מיקר צדקה בכל תחזיותיה: אמזון.קום  אכן הפכה למפלצת מפחידה, שעושה מה שהיא רוצה לתעשיית הקמעונות, אבל הנבואה הזו של מיקר הקדימה את העתיד בעשרים שנה.

בערך שנתיים אחרי נבואותיה השוריות הגיעה פקיעת בועת הדוט.קום, כפי שהיא נקראה אז, בתחילת שנת 2000, ומשקיעי אמזון איבדו זמנית את המכנסיים. גורלם שפר עליהם מאז, שלא כמו עשרות עסקי אינטרנט שהלכו לעולמם עם כספי המשקיעים שלהם.

המשך של 2017

גם הפעם, כתבת השער לרגל השנה החדשה היא אופטימית. הכותרת היא Bright Outlook for the Economy and Stocks, כלומר "תחזית ורודה לכלכלה למניות". ומדוע לא, בעצם? המניות האמריקאיות, כותב בארונ'ס, החזירו למשקיעים 20% מרשימים בשנה שעברה, והן חזרו למסלול המרוץ גם השנה, עם ציפיות לצמיחה כלכלית חריגה ולרווחי חברות "בריאים".

הפאנליסטים של בארונ'ס, כולם אסטרטגים מהשורה הראשונה בבתי ההשקעות הגדולים, שוחחו עם עורכי בארונ'ס ב-8 בינואר. הם צופים באופן כללי המשך של 2017 בחודשים הבאים - עוד עליות למניות הגדולות כקטנות - כאשר הכלכלה העולמית נהנית מרמת הצמיחה המתואמת ביותר מאז ממשל אייזנהואר, לפי אחד החכמים. זאת, למרות שהכלכלה העולמית ואיתה וול סטריט השתנו פלאים בשישים השנים האחרונות.

מה שמסייע לכלכלה ולרווחים, אומרים המומחים, הוא חוק המס החדש מהתנור בארה"ב, שינמיך את מסי החברות ויעודד אותן להחזיר הביתה רווחים שהן צברו בחו"ל, בהיקף של טריליוני דולרים. כאשר ההון הזה יזרום חזרה לארה"ב, אפשר לצפות להשקעות חדשות ברחבי המדינה, ליותר מיזוגי חברות וכמובן ליותר דיבידנדים וקנייה חזרה של מניות מהמשקיעים. בקיצור, גן עדן לבעלי המניות. בארונ'ס אינו ביטאון האינטרנציונל הסוציאליסטי.

אבל בארונ'ס יודע שיש גם צד שני לכל דבר, ולא הכול סוג בשושנים. גורו האג"ח של השבועון, ג'פרי גנדלאך (שירש את התואר מביל גרוס, שזקני הקוראים עדיין זוכרים אותו), עוקב בדאגה מתונה אחרי תשואות אג"ח האוצר, שזוחלות כלפי מעלה שבועות האחרונים. אם הן ימשיכו לעלות - וזו אפשרות סבירה על רקע התחזקות הכלכלה ומגמת ההידוק של הפדרל ריזרב - יכול להיות שההימור על המניות לא ישתלם. פאנליסט חדש במועצה, פול וויק מחברת ההשקעות קולומביה תרדנידל מבוסטון, מגדיר זאת כך: "אם הריביות יעלו, יהיה לכך אפקט של משור מכני על מניות שנסחרות בתמחור מופרז".

המומחים של בארונ'ס חוששים גם מעלייה אפשרית של האינפלציה ומהידוק אשראי בקנה מידה עולמי. הם מטילים ספק בעתיד הביטקוין, אבל לא בטכנולוגיה שלו.

השנה שעברה עמדה בצל הביצועים של מניות FAANG, הלא הן פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל (אלפאבית). שניים מהמומחים החדשים במועצת השולחן העגול מתמחים בהשקעות הייטק: וויק, שכבר הזכרנו, שמתמחה בהשקעות בעמק סיליקון, והנרי אלנבוגן מחברת קרנות ההשקעה טי.רואו פרייס, שהוא מועמד לתואר מנהל הקרן של השנה בארה"ב (עם תשואה של 31.5% ב-2017).

"סימנים של צמיחה בכל מקום"

וכעת נחזור אל האסטרטגית הגורו הישנה-חדשה שאיתה פתחנו את הכתבה, הלא היא אבי ג'וזף כהן, שמעולם לא נפרדה מגולדמן זאקס, בנק ההשקעות שהפך לבנק רגיל בימי המשבר. בארונ'ס בחר בה להשיב ראשונה על שאלת הפתיחה שלו: "השנה שעברה היתה מושלמת למשקיעים מבחינות רבות. האם הזמנים הטובים יישארו גם ב-2018?"

הנה תשובתה של ג'וזף כהן בציטוט מלא: "כן ולא. כן, מפני שנתוני היסוד הכלכליים הם טובים. אחת הסיבות לכך ש-2017 הייתה שנה טובה לשווקים הייתה שהכלכלה האיצה בכל העולם. יש סימני צמיחה בת-קיימא בכל מקום. המומנטום הזה יימשך זמן מה.

תמ"ג האמריקאי צפוי לעלות השנה, במידת מה בזכות קיצוצי המס. זה צריך לתמוך בצמיחה כלכלית בתחילת שנה. נגלה יחד אם יהיה לכך אפקט מתמשך.

"חוק המס החדש גם ישפר את ההודעות על הרווחים ברבעון הראשון של השנה, מפני שחברות בתעשיות רבות יושפעו מהשינויים בחשבונאות של דחיית התחייבויות מס. מעבר לכך, נקבל תחושה טובה יותר של מה שהחברות יעשו עם הכסף שהן יחזירו מחו"ל. אם הכסף הזה ישמש להשקעות לטווח ארוך ולהצטיידות במיכון, זה יוכל לעזור בעתיד.

"אבל אני חוששת שהקיצוץ הזה במס קורה כאשר כלכלת ארה"ב אינה זקוקה לתמריץ פיסקאלי. ובטווח הרחוק יותר, השאלה היא מה יקרה לגירעון הפדרלי. הגירעון הזה היה אמור לעלות ממילא במונחי אחוז מהתמ"ג, גם מסיבות מבניות שקשורות להזדקנות דור הבייבי בום (ילידי השנים 1946-1964). קיצוץ מס של 1.5 טריליון דולר יוסיף נטל ריבית של 300-400 מיליון דולר בשנים הקרובות".

בין השורות, ייאמר, ג'וזף כהן, שמעולם לא היתה שרלטנית, הצליחה למצות את הסיכויים והסיכונים לשנה הקרובה בשוק המניות האמריקאי, ובכלל. לזכותה, היא מדגישה את קיצוץ המס בהיבט השלילי שלו - הסכנה של התנפחות הגירעונות הפדרליים.

ייתכן מאוד ששוק המניות אכן ימשיך את 2017, אבל בשנה הבאה, 2019, נדע יותר על מצבה התקציבי של אמריקה, ואם אפקט החזרת הרווחים מחו"ל אכן תרם מהותית לצמיחה.

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן