גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח האוצר בארה"ב היו השקעה מושלמת, שלא תימשך לנצח

ב-20 השנים האחרונות אג"ח ממשלתיות אמריקאיות הציעו "ביטוח חינם", כשנעו בהיפוך מהמניות בטווח הקצר, אך בטווח הארוך הניבו רווח כמעט כמו המניות ■ אילו תרחישים יסיימו את החגיגה הזו?

ג'רום פאואל / צילום: רויטרס
ג'רום פאואל / צילום: רויטרס

השקעה מושלמת היא כזו שרק עולה. השקעה כמעט מושלמת היא זו שמצליחה כששאר התיק שלכם נמצא בתקופה קשה, אבל במרוצת הזמן עדיין מניבה רווח.

השקעה כזו לא צריכה להתקיים, אבל ב-20 השנים האחרונות, אג"ח ממשלתיות אמריקאיות הציעו בדיוק את הביטוח בחינם הזה, ונעו בהיפוך מהמניות בטווח הקצר, אבל בכל זאת הניבו רווחים כמעט כמו המניות לטווח הארוך.

ממדי הקסם הזה מדהימים: מתחילת שנת 2000 עד סוף 2017, החזקת האג"ח העדכנית לעשר שנים והשקעה מחדש של ריבית הקופון הניבה למשקיעים 155%, החזקת מדד 500 P&S עם דיבידנדים הניבה 158% והחזקת תיק מעורב של 60%-40% מניות ואג"ח הניבה עוד יותר.

אבל הקסם הזה לא יכול להימשך לנצח. אם היחס בין מחירי המניות והאג"ח יחזור למה שנחשב פעם לנורמלי, הקסם ייעלם - ויש סיבות טובות לחשוש שזה יקרה בקרוב.

הסכנה היא שתשואות האג"ח יעלו בלי עוצמה מקבילה בכלכלה הריאלית שתגן על הרווחים ועל מחירי המניות. שתי הסיבות הברורות ביותר יהיו שובה של האינפלציה או שינוי בגישת הפדרל ריזרב, שיפסיק להגן על המשקיעים מפני הפסדים.

כל האפשרויות הללו הן סיבות לדאגה. נתחיל בהתנהגות של מניות ואג"ח. מחירי שני סוגי הנכסים הגדולים ביותר הללו נוטים לנוע בכיוונים הפוכים מאז סוף שנות ה-90, במה שמכונה מתאם שלילי חזק.

הדפוס הזה כה מבוסס שהוא נראה כמו הסדר הטבעי של הדברים. אבל מתחילת המאה ה-19, היתה רק עוד תקופה משמעותית אחת שבה המניות והאג"ח התנהגו כך, לפי איאן הרנט מחברת אבסולוט סטרטג'י ריסרץ'. בסוף שנות ה-50 ותחילת ה-60 היו יחסים שדומים לשנים האחרונות בין מניות ואג"ח, וגם התקופה ההיא התאפיינה באינפלציה שקטה.

האינפלציה תעלה?

הקשר בין מניות ואג"ח הוא מורכב, אבל הוא תלוי במידה רבה באינפלציה, באי ודאות לגבי אינפלציה ולאחרונה גם בבנק המרכזי.

כאשר המשקיעים בטוחים שהאינפלציה בשליטה, הם מתמקדים בכלכלה הריאלית, וחדשות כלכליות דוחפות את המניות והאג"ח בכיוונים נפרדים. כלכלה חזקה מעלה בדרך כלל את תשואות האג"ח (ומורידה את מחירי האג"ח) בציפייה לאינפלציה גבוהה יותר ולריביות גבוהות יותר. מחירי המניות עולים בציפייה לרווחים מוגדלים. כאשר יש חששות מהאטה בצמיחה הכלכלית, המשקיעים יוצאים ממניות וקונים אג"ח.

לחששות מאינפלציה יש בדרך כלל את אותו אפקט שמעלה את תשואות האג"ח (ולכן מוריד את מחירי האג"ח) כמו לצמיחה כלכלית. אבל האינפלציה אינה מסייעת במיוחד לרווח החברות, ואילו תשואות גבוהות יותר הן רווחים עתידיים נמוכים יותר בערך נוכחי נקי, מה שאמור בתיאוריה לפחות להוריד את מחירי המניות.

מוקדם מדי להיות בטוחים שהאינפלציה התעוררה שוב משנת חורף של עשר שנים, אבל יש סימנים לכך ששוק העבודה ההדוק בארה"ב מוביל לשכר גבוה יותר. התקדמות טכנולוגית כמו קניות באינטרנט עדיין מעיקה על המחירים, אבל עם מעט עודף כושר ייצור, האינפלציה אמורה לעלות. אם המשקיעים יעברו להתמקד באינפלציה במקום בכלכלה, הסיוט יהיה תשואות אג"ח גבוהות יותר ומחירי מניות נמוכים יותר.

אינפלציה אינה החשש היחיד. לצד אינפלציה נמוכה קיימת האמונה שהאינפלציה הודברה. התשואה העודפת על אג"ח האוצר שהמשקיעים דורשים כפיצוי על אי ודאות לגבי האינפלציה, שידועה כפרימיום, היא כעת נמוכה במיוחד. אופציות על אינפלציה מתמחרות כעת את הסיכוי הנמוך ביותר לאינפלציה פרועה בחמש השנים הקרובות - כלומר אינפלציה של מעל 3% או מתחת ל-1% - מאז 2009 לפחות, לפי חישובי שלוחת הפד במינאפוליס.

קשה לראות איך המשקיעים יכולים לחשוש עוד פחות מהאינפלציה, ולכן הסיכון הוא שהחששות יחזרו, ויעלו איתם את תשואות האג"ח ויופיעו עם מספיק כוח כדי לפגוע במחירי המניות.

הסיכון האחרון הוא של הפדרל ריזרב. כמעט כל אחד חושב שקניות האג"ח על-ידי הפד בהיקף טריליוני דולר הנמיכו את התשואות והעלו את המניות. ההקלה הכמותית הזו נכנסה רק כעת להילוך אחורי, והמאזן של הפד, 4 טריליון דולר, סיים את השנה ב-3 מיליארד דולר פחות משהוא התחיל אותה.

בדרך ל"אופציית ה-Put של פאואל"?

כאשר המאזן הזה יצטמצם השנה, האפקט שהיה לפד על המניות והאג"ח ייכנס גם הוא להילוך אחורי, וייצור לחץ עלייה על תשואות האג"ח וירידה על מחירי המניות.

תרחיש גרוע יותר יהיה אם ההנהגה החדשה של הפד תחליט שלמשקיעים היה קל מדי עד כה. המפנה של סוף שנות ה-90 ביחסי המניות והאג"ח הגיע כשהמשקיעים הבינו שהפד יחלץ את השוק עם הפחתות ריבית בזמנים קשים, ויניח לזמנים הטובים להימשך. "אופציית ה-Put של גרינספן" נמשכה, ותיהפך כנראה ל"אופציית ה-Put של פאואל", כשג'רום פאואל ימונה ליו"ר הפד בהמשך השנה. אם פאואל יחליט על קו ניצי יותר, הוא יוכל להבהיר שהפד כבר לא יפנק את המשקיעים.

אף אחת מהסכנות הללו לא תתממש בוודאות ב-2018. האינפלציה יכולה להישאר נמוכה עוד זמן מה. הכלכלה יכולה להשתפר עוד יותר. הפד יוכל להמשיך להזין את ידידיו בוול סטריט. לחילופין, שיגעון חדש בשוק יכול לערער את המתאמים בשוק. אחרי הכל, מדד 500 P&S רשם עלייה של כמעט 20% ב-2017 למרות שתשואות האג"ח סיימו את השנה ברמת ההתחלה שלה. אבל במקום גבוה ברשימת החששות צריכה להיות האפשרות שתשואות אג"ח גבוהות יותר יגיעו סוף סוף ב-2018, ויביאו איתן לא עליות נוספות בשוק המניות, אלא מתאם שלילי עם מחירי המניות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים