גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה בחברת החשמל: ההסתדרות מסכימה להתפשר

ההסתדרות מסכימה להתפשר אם העתירה נגד זכות השביתה תבוטל - נתניהו מתנגד

אבי ניסנקורן / צלם: איל יצהר
אבי ניסנקורן / צלם: איל יצהר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון ייפגשו בימים הקרובים לפגישה מכרעת על עתידה של הרפורמה במשק החשמל, זאת לאור התנגדותו של נתניהו להסרת העתירה לבג"ץ נגד פסק הדין המאפשר למונופולים לשבות נגד השינויים המבניים במשק. "שר האוצר וראש הממשלה יצטרכו לשבת בשבוע הבא ולהחליט איך להתקדם ברפורמה ואיך לטפל בנושא הבג"ץ", אמר אתמול (ג') גורם בכיר בניהול המו"מ בין הצדדים.

בתוך כך, מתברר כי ההסתדרות הסכימה לביטול פסק הדין התקדימי של בית הדין הארצי לעבודה, בתמורה לכך שהמדינה תמשוך את העתירה לבג"ץ. אולם נתניהו מתנגד לכך, בנימוק שלמדינה עדיף שפסק הדין, המאפשר למונופולים לשבות נגד השינויים המבניים במשק, יבוטל על ידי בג"ץ ולא בהסכמה הדדית של שני הצדדים, כדי שבית הדין הארצי לא יחזור על אותה פסיקה בעתיד.

גורמים בצוות המו"מ אמרו אתמול כי עם כל ההבנה לרצונו של ראש הממשלה, המשך הדיון בעתירה עד לקבלת פסק דין יהיה "תקיעת אצבע בעין" להסתדרות. יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הבהיר בוועידת ישראל לעסקים כי ההסתדרות תיסוג מכל ההבנות בנוגע לרפורמה בחברת החשמל אם המדינה לא תמשוך את העתירה לבג"ץ. "או שעושים את הרפורמה בדרך של שלום או בדרך של מלחמה. אם הרפורמה מוסכמת - העתירה לבג"ץ שקיימת בנושא מיותרת. הסכמות זה רפורמה מוסכמת ובלי עתירה בנושא" , התחייב ניסנקורן לפני שבועיים בוועידת "גלובס". 

נזכיר כי ההסתבכות הנוכחית נוצרה לאחר שבית הדין הארצי לעבודה פסק בהחלטה תקדימית כי עובדי חברת החשמל רשאים לנקוט בעיצומים במקרה שזכויותיהם ייפגעו כתוצאה משינוי מבני שיקטין את כוח השוק של החברה.

המדינה מיהרה להגיש עתירה לבג"ץ נגד פסק הדין ובדיון שנערך בבג"ץ השמיעו השופטים אמירות ברורות בזכות עמדת המדינה. בסיום הדיון הוחלט כי העיצומים יופסקו והצדדים ימשיכו לנהל מו"מ. המו"מ הניב הבנות על מתווה לרפורמה.

אף שנכון להיום, לא ברור מתי וכיצד תקודם הרפורמה במשק החשמל, כאשר עמדת ראש הממשלה הפוכה מזו של ההסתדרות, ארבעה צוותי מו"מ משותפים למדינה, להסתדרות ולארגון העובדים עמלים בימים אלה על השלמת ההסכם עד אמצע החודש הבא. צוותי מו"מ המתכנסים פעמיים בשבוע מחולקים לפי ארבעה תחומי אחריות: האיתנות הפיננסית, מכירת תחנות הכוח, ניהול המערכת וההסכמים הקיבוציים ותנאי הפרישה של העובדים.

בינתיים, נמשכת המחלוקת החריפה בממשלה בין נתניהו ואנשיו לבין חברי צוות המו"מ בראשות שר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ. במסגרת דיון שנערך בנושא ב-8 בינואר, הוחלט כי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופסור אבי שמחון, יכין אומדן של עלויות הסכם הרפורמה. במקביל מכין צוות המו"מ נייר המנתח את תועלות הרפורמה למשק.

לדברי גורם בכיר המנהל את המו"מ, "עמדת כל הגורמים המקצועיים שהיו שותפים לניהול מו"מ וגיבוש היא שלרפורמה הנוכחית יש תועלות משקיות אדירות למשק. אנחנו נראה לראש הממשלה את כל התועלות המשקיות. גם הביקורת שהושמעה מצד יצרני החשמל הפרטיים היא סוג של צביעות. במכתב שהם שלחו לפני חודש לגורמים בממשלה נכתב כי הם מסכימים לרפורמה, בתנאי שיתנו להם לחבר 2500 מגוואט באופן מיידי, מעבר לזה אין להם שום טענות כלפי הרפורמה".

לטענתו, "גם ראש הממשלה עצמו לא מתנגד לרפורמה והוא טען שהמתווה נוכחי שלה עדיף על פני כל המתווים הקודמים שהיו בעבר והוא ראה כמה מתווים בחייו גם כשר האוצר וגם כראש הממשלה".

לאור כל אלה, לדברי הגורם, אין היגיון בהתנגדות ראש הממשלה למשיכת העתירה, דבר שידחה את הרפורמה למועד לא ברור. "החרב של בג"ץ מאוד עזרה לקדם את הרפורמה, שהייתה גם תקדימית במובן של התניית התשלומים לעובדים בביצוע אבני דרך שהוגדרו על ידי המדינה. אבל לא צריכים יותר את הבג"ץ, לשם תמיד אפשר לחזור אליו. הבג"ץ לא בורח לשום מקום", טען.

"פסק הדין בית הדין הארצי לעבודה היה שערורייתי. אם מבטלים אותו בהסכמת שני הצדדים, כי כבר לא צריכים אותו ומבצעים את הרפורמה, אני לא רואה את הבג"ץ אפקטיבי - לא יהיה בו צורך. זו התשובה שלנו לראש הממשלה".

על פי הגורם, התועלת היחידה שיכולה להיות מבג"ץ הוא התנהלות מול העובדים ברפורמות עתידיות שהמדינה תרצה לעשות בענפים אחרים - למשל במשק המים, אבל למדינה אין כוונה לעשות כאלה בעתיד הקרוב, לכן אין בו צורך. וגם אם הצורך הזה יתעורר בעתיד, "אנחנו כבר מכירים את המסלול", טוען הגורם.

"לכן במסגרת כלל השיקולים, יש יותר הפסד מתועלת אם הולכים עד הסוף - לבג"ץ. אנחנו מוכנים לקחת כאן את הסיכון ואם בהמשך אחד הצדדים יחזור 'לשחק' אנחנו נחזור למסלול המשפטי המוכר - בית הדין המחוזי לעבודה, בית הדין הארצי ולבג"ץ, ואנחנו כבר יודעים מה לשופטיו להגיד ", סיכם הגורם.

נזכיר עוד, כי למרות האופטימיות השוררת בקרב הגורמים שניהולו את המו"מ לגבי מימוש הרפורמה, הדרך עוד רחוקה. הרפורמה, כידוע, לא נכנסה לחוק ההסדרים, דבר שמחייב את מעברה בדרך של החקיקה הרגילה, תהליך שיכול להתעכב בשל התנגדויות של כמה גורמים, בהם יצרני חשמל פרטיים. עם זאת, לדברי הגורם הבכיר, אם ראש הממשלה ייתן את ברכתו לרפורמה, ולאחר סיום המו"מ בין הצדדים, הליך האישור בממשלה יהיה זריז יותר ואף יכול להסתיים עד סוף המושב הנוכחי בכנסת - 18 במארס.

יצרני החשמל הפרטיים התייחסו לדברים ואמר כי "לצערנו, הדיון בנוגע לאופן שבו ייראה משק החשמל התנהל בין האוצר לבין ועד העובדים בלי לשמוע את מי שבפועל אמור לייצר תחרות בחברת חשמל ומייצר כבר היום 30% מהחשמל בישראל. מאחר שלא היינו צד לדיונים גם לא יכולנו להשפיע על תוכן הרפורמה, להתנגד או לתמוך. אכן ניסינו להעביר את עמדתנו הנוגעת ליצור והולכת החשמל שהם ליבת הרפורמה, והם הנושאים שיקבעו את עתיד משק האנרגיה הישראלי, אך מעבר להדלפת תכתובת מקצועית, לא נענינו. לגופו של עניין יובהר כי על מנת לפתוח תחרות שתשרת את הציבור בישראל יש להוציא את חברת החשמל ממקטע הייצור ולשדרג האופן מיידי את רשת ההולכה".

גורם ממשלתי בכיר בצוות ניהול המו"מ אמר אתמול בשיחה עם "גלובס" כי "הביקורת של יצרני החשמל הפרטיים על הרפורמה במשק החשמל היא צביעות. במכתב שהם שלחו לפני חודש לממשלה נכתב כי הם מסכימים לרפורמה, בתנאי שיתנו להם לחבר 2,500 מגוואט באופן מיידי ושזה יתחלק באופן שווה בין שלושתם, כמובן שאנחנו לא ניתן לזה לקרות. מעבר לזה אין להם שום טענות כלפי הרפורמה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?