גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות טבע - מעל הצפי; המניה יורדת על רקע הפחתות מוניטין

קאר שולץ "מנקה שולחן": טבע מכירה בהפחתת מוניטין נוספת ■ התחזית ל-2018: הכנסות של כ-18 מיליארד דולר ■ עקפה את תחזיות ההכנסות, הרווח והתזרים לרבעון הרביעי של 2017

חצי שנה לאחר שחברת התרופות טבע  הכירה בהפחתת מוניטין של 6.1 מיליארד דולר בגין העסק הגנרי שלה בארה"ב - היא מכירה בהפחתה נוספת, גדולה אף יותר, בדוחות הרבעון הרביעי. טבע הודיעה היום (ה') כי במהלך שנת 2017, החברה הושפעה לרעה ממגמות שליליות בשוק הגנרי האמריקאי אשר השתקפו בתוצאותיה העסקיות: "בהתבסס על ניתוח תחזיות תזרים המזומנים המעודכנות של העסק הגנרי בארה"ב, ולאור מגמות שליליות אלה, החליטה החברה להכיר בהפחתות של מוניטין בסך 17 מיליארד דולר.

נזכיר כי רק לפני פחות משנה וחצי השלימה טבע את עסקת הענק שבה רכשה את אקטביס מידי אלרגן תמורת קרוב ל-40 מיליארד דולר, במטרה לקבע את מעמדה כמובילת השוק הגנרי, בפרט בארה"ב שהוא השוק הגדול ביותר. המשמעות של שתי הפחתות המוניטין הללו הן שטבע מודה שעסקת אקטביס הייתה כישלון. נראה ששולץ מנצל את הדוח הראשון שלו כמנכ"ל כדי לנקות את השולחן. מניית טבע נופלת בטרום מסחר בוול סטריט בכ-10%.

בסך הכול, למעט ההפחתה הגדולה, דוחות הרבעון הרביעי היו טובים מהתחזיות המונמכות של טבע וגבוהים מתחזיות האנליסטים, כשטבע הציגה הכנסות של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון, לעומת תחזית האנליסטים לכ-5.3 מיליארד דולר. מדובר על ירידה של 15.9% ביחס לרבעון המקביל. בשנה כולה ההכנסות הסתכמו ב-22.4 מיליארד דולר, עלייה של 2.2% לעומת 2016.

הפחתת המוניטין הובילה את החברה להציג הפסד נקי עצום בסך 11.5 מיליארד דולר ברבעון, ובשנה כולה ההפסד הגיע ל-16.5 מיליארד דולר. נטרול ההפחתה הזו מהשורה התחתונה על בסיס Non-GAAP (וכן נטרול סעיפים חשבונאיים שונים נוספים) מוביל את טבע לרווח נקי Non-GAAP של כ-1 מיליארד דולר ברבעון, שהם 93 סנט למניה, גבוה משמעותית מתחזיות האנליסטים והחברה שהיו לכ-75-76 סנט. ב-2017 כולה הרווח הנקי Non-GAAP הסתכם ב-4.3 מיליארד דולר, ירידה של 13% לעומת 2016, ובסה"כ 4.01 דולר למניה. בכך טבע ממשיכה את המסורת שלה מהשנים האחרונות, של הצגת פער גדול במיוחד בין הרווח (או ההפסד) החשבונאי לרווח הנקי Non-GAAP.

משרדי חברת טבע / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

הכנסות הקופקסון בארה"ב צנחו ב-25%

תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הסתכם בשנה שעברה ב-3.5 מיליארד דולר (מתוכם 1.2 מיליארד דולר ברבעון הרביעי), ירידה מ-5.2 מיליארד דולר ב-2016 אך עדיין גבוה ביחס לתחזית המונמכת שמסרה טבע עם פרסום הדוחות הקודמים והייתה ל-3.15-3.3 מיליארד דולר. כל עלייה קלה בתזרים משפיעה לטובה על שירות החוב הגדול של טבע, שבסוף 2017 עמד על 32.5 מיליארד דולר, ירידה מ-34.7 מיליארד דולר ברבעון השלישי. נכון לסוף דצמבר, 11% מהחוב של טבע סווג כחוב קצר-מועד.

שינויים בשערי חליפין הקטינו ב-20147 את הכנסות החברה ב-914 מיליון דולר והפגיעה ירדה גם לשורת הרווח התפעולי ולרווח הנקי, עם הפחתה של 290 מיליון דולר ו-335 מיליון דולר, בהתאמה. בטבע מציינים ספציפית את המצב בוונצואלה ומציינים כי החל מסוף נובמבר, "איננו עומדים עוד בקריטריונים החשבונאיים המגדירים שליטה בחברות הבנות שלנו בוונצואלה ואין לנו יותר השפעה משמעותית עליהן. לפיכך, החל מה-30 בנובמבר 2017, איננו כוללים אותן בדיווחים הכספיים המאוחדים שלנו".

ההכנסות של טבע מהתחום הגנרי הסתכמו ברבעון הרביעי ב-3.1 מיליארד דולר, ירידה של 16.2% ביחס לרבעון המקביל. הרווחיות מהתחום (רווח גולמי פחות הוצאות מו"פ, הנהלה וכלליות) הסתכמה ב-740 מיליון דולר, ירידה של 31.2%. הפחתת המוניטין קשורה, כאמור, לשוק הגנרי בארה"ב. בשוק זה הסתכמו הכנסות טבע ברבעון ב-1.2 מיליארד דולר, ירידה של 15%, המוסברת בעיקר ב"דינמיקות שוק מאתגרות כולל הפחתות מחירים בשל קונסולידציה של הלקוחות לקבוצות רכישה גדולות, וכן האצת מתן האישורים על-ידי ה-FDA לגרסאות גנריות נוספות".

ההכנסות מאירופה הסתכמו ב-1.1 מיליארד דולר, ללא שינוי לעומת הרבעון המקביל. ירידה של 31% נרשמה במכירות הגנריות לשאר העולם, שהסתכמו ב-864 מיליון דולר, אך בנטרול שינויי שערי חליפין (בעיקר של השקל והרובל) מדובר על עלייה של 2%.

בתחום התרופות הייחודיות ההכנסות ברבעון ירדו ב-18.5% לכ-1.8 מיליארד דולר, עם רווחיות של 981 מיליון דולר, ירידה של 12.7%. הקופקסון נמכר ברבעון ב-821 מיליון דולר, לעומת כ-1 מיליארד דולר ברבעון המקביל ו-987 מיליון דולר ברבעון הקודם. זאת על רקע התחרות הגנרית מצד מיילן בארה"ב, שהחלה במהלך הרבעון השלישי של 2017.

הכנסות הקופקסון בארה"ב הגיעו ל-625 מיליון דולר, ירידה של 25% מהרבעון המקביל בו לא הייתה תחרות גנרית למינון הגבוה של התרופה, שבו מטופלים רוב החולים. לדברי טבע, התחרות הגנרית הובילה להנחות גבוהות יותר וירידה בהיקף המכירות, בקיזוז חלקי של עליית מחיר התרופה שבוצעה בתחילת 2017. הרווחיות מהקופקסון ירדה מ-816 מיליון דולר ברבעון המקביל ל-670 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2017.

בכל התרופות המקוריות נרשמה ירידה בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, לעומת התרופות האונקולוגיות שמכירותיהן עלו ב-6% ל-283 מיליון דולר.

תחזית חלשה ל-2018

במבט קדימה, טבע מספקת תחזית חלשה לשנת 2018, לפחות בהשוואה לתחזיות האנליסטים. טבע מצפה להכנסות של 18.3-18.8 מיליארד דולר, כלומר ירידה של 16%-18% ביחס ל-2017 (אשר חלקה כנראה מוסבר גם במכירת פעילויות מסוימות של טבע, במטרה לשרת את החוב). האנליסטים ציפו ל-19.3 מיליארד דולר. הרווח הנקי למניה על בסיס Non-GAAP יסתכם ב-2.25-2.5 דולר, לעומת צפי האנליסטים ל-2.94 דולר. 

טבע מצפה לרשום השנה EBITDA (רווח בניכוי ריבית, מס, פחת והפחתות) של 4.7-5 מיליארד דולר, לעומת 6.4 מיליארד ב-2017. על בסיס יחסי המינוף הנוכחיים להם היא מחויבת בהסכם עם הבנקים המלווים, היא תצטרך להפחית את החוב לרמה של כ-27.7-29.5 מיליון דולר בסוף השנה.

"2017 הייתה שנה מאתגרת לטבע. ב-2018 אנו מתמקדים בעמידה בהתחייבויותינו הפיננסיות ובהבטחת מודל עסקי יציב ובר קיימא. אנו מתקדמים ביישום תכנית הרה-ארגון, ואני אופטימי לגבי המשך יישום התוכנית ומאמין ביכולתנו לעמוד ביעדים שהצבנו לשנה זו", אמר קאר שולץ, מנכ"ל ונשיא טבע. "טבע ממשיכה להיות מובילה בקנה מידה עולמי בתעשיית הבריאות הגלובלית, ומייצרת ערך ייחודי באמצעות תרופות וטיפולים חדשניים וברי השגה. שיפור הפרופיל הפיננסי שלנו באמצעות ייצוב הרווח התפעולי ותזרים המזומנים, יאפשרו לנו להמשיך ולשרת מטופלים בכל העולם".

טבע / צילום: רויטרס

שולץ: "הכל מתקדם בהתאם לתוכניות"

בשיחת הוועידה הסביר שולץ את הירידה הצפויה בהכנסות ב-2018. לדבריו, " אנחנו צופים ירידה משמעותית בהכנסות, רבע ממנה ירידה מבנית בשל מכירת פעילויות; עוד רבע בגלל סביבת המחירים הגנרית בארה"ב וביפן; וכחצי מהירידה בשל התחרות הגנרית לקופקסון. הירידה הזו מובילה לירידה ברווח התפעולי אם כי בשיעור נמוך יותר מהירידה בהכנסות".

עוד אמר שולץ כי טבע בדרך להשגת היעד של הפחתת עלויות בהיקף שנתי של 3 מיליארד דולר, בהתאם לתוכנית ההתייעלות. לדבריו, "חצי מהפחתת כוח האדם המתוכננת בהיקף 14 אלף עובדים תושלם עד סוף הרבעון השני של 2018. הכל מתקדם בהתאם לתוכניות, ולמרות אי שקט מסוים שהיה בישראל אנחנו לא רואים משהו שיעכב את ביצוע התוכנית".

"אנחנו עובדים קשה על הפחתת החוב. אנחנו מפחיתים את החוב על בסיס קבוע ומאז תחילת 2018 כבר הפחתנו אותו בעוד 1.1 מיליארד דולר. אנחנו אופטימיים שנמשיך להפחית את החוב".
שולץ הוסיף כי "אנחנו עובדים על אופטימיזציה של סל המוצרים הגנריים שלנו ואנחנו בוחנים היטב את כל תוכניות המו"פ שלנו".

לדבריו, טבע אופטימית בנוגע לפוטנציאל הצמיחה של התרופה הייחודית אוסטדו להפרעות תנועה. מנועי צמיחה נוספים שציין הם המוצרים המקוריים לטיפול במיגרנה (fremanezumab) ולטיפול בכאב (fasinumab).

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב