גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרות לקמפוסים: הרווארד, הוואי ואילינוי הימרו על שוק רגוע

אוניברסיטאות בארה"ב וקרנות פנסיה של עובדי מדינה גילו בשנים האחרונות את האפשרות להשיג תשואה יפה בזכות הימור על שווקים נטולי תנודתיות ■ אלא שהסערה האחרונה גוררת חשש גדול יותר: סכומי-עתק מושקעים ברחבי העולם בהימורים על תנודתיות נמוכה

אוניברסיטת הרווארד / צילום: שאטרסטוק
אוניברסיטת הרווארד / צילום: שאטרסטוק

עשור של תשואות אג"ח נמוכות הניע אפילו משקיעים שוחרי יציבות להיכנס להשקעות מסוכנות. כעת - ההימורים הללו נראים בעייתיים. חלק מאלו שמגלים את הבעייתיות הן אוניברסיטאות כהרווארד, עובדי מדינת הוואי ועובדי האוניברסיטאות באילינוי.

קרנות פנסיה וקרנות מענקים (תרומות) של אוניברסיטאות חיפשו בעבר השקעות בטוחות יחסית. לאחר קריסת הריביות בעקבות המשבר הפיננסי, הן התקשו לשלם לפנסיונרים ולהשלים תקציבים אוניברסיטאיים, וכתוצאה מכך הוסיפו הימורים מסוכנים יותר - על קרנות גידור והון סיכון - בתקווה לשפר את התשואות.

בזמן האחרון חלק מאותם משקיעים הימרו בגדול גם על התקופה הממושכת של התנודתיות הנמוכה בשווקים. האסטרטגיות הללו, שכוללות כתיבה של חוזי אופציות מסובכים, היו במשך שנים מקור לכסף קל. השווקים היו רגועים כפי שלא היו מאז שנות ה-50 במאה שעברה.

בין המהמרים הללו היו גם קרן המענקים של אוניברסיטת הרווארד, מערכת הפנסיה של עובדי מדינת הוואי, ומערכת הפנסיה של עובדי האוניברסיטאות באילינוי.

הצרה היא שהתנודתיות חזרה לשווקים - ובעוצמה. כשמדד דאו ג'ונס איבד יותר מ-2,400 נקודות בשבוע, גם תנודות השוק במהלך ימי המסחר עלו. מדד התנודתיות של בורסת החוזים בשיקגו, "מדד הפחד" VIX שמודד את התנודות הצפויות במדד 500 P&S, ננעל בשבוע שעבר ברמתו הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 2015, לאחר הקפיצה היומית הגדלה ביותר שלו אי פעם, ב-5 פברואר - מ-17.31 ל-37.32 נקודות.

קרן הפנסיה של הוואי, שמנהלת 16.9 מיליארד דולר, החלה ב-2016 להרוויח כסף ממכירת אופציות put ל"מדד הפחד" - הימור שהשווקים יישארו רגועים או יעלו. כשהשווקים יורדים נאלצת הקרן לשלם לבעלי האופציות שהיא מכרה. "ספגנו כמה הפסדים שאפשר לצפות להם עם התנודות הללו בשוק", אמר ויחוי צ'טרגי, מנהל ההשקעות הראשי של הקרן, ב-8 בחודש. הוא הוסיף ש"ההפסדים הם במסגרת הצפוי".

בינתיים הקרנות מביעות ביטחון שהאסטרטגיה שלהם תעבוד. אלא שפעילים אחרים בשוק חוששים שכל טלטלה נוספת תגרום למוסדות הללו לצאת מההשקעות הללו. "החשש הוא שהאסטרטגיות הללו יתפוררו", אמר אלברטו גאלו, מנהל תיקי השקעות באלג'בריס, חברת השקעות מלונדון. גאלו מעריך שיותר מ-500 מיליארד דולר מצויים כיום באסטרטגיות הימור על תנודתיות נמוכה בכל העולם, וזה כולל שימוש בנגזרים שונים להימור על תנודתיות.

לטענת משקיעים, עליית ההימורים על תנודתיות נמוכה היא בין הסיבות לכך שהירידה הנוכחית בשווקים היא שונה וגם קשה יותר לצפות אותה. יש עסקאות שקשה לעקוב אחריהן. קשה גם לכמת כמה כסף מצוי בהימורים נגד תנודתיות או בתלות בשווקים שקטים. דבר אחד בטוח: כשהבנקים המרכזיים ממושכים בהדרגה את התמיכה שלהם בשוק, השקט של השנים האחרונות לא צפוי לחזור.

"חלופה למניות"

ההימורים על תנודתיות נמוכה משתנים ממשקיע למשקיע. השקעה פופולרית בתחום היא שתי תעודות סל בורסאיות שמהמרות על יציבות מתמשכת במניות - שתיהן מהמרות על כך ש"מדד הפחד" יורד ונשאר נמוך. תעודות הסל הללו ניהלו 4 מיליארד דולר עד לטלטלה האחרונה בשוק המניות, כאשר חלק גדול מכספן הגיע ממשקיעים גדולים כמו אוניברסיטת הרווארד. קרן המענקים של הרווארד החזיקה מעל 100,000 תעודות סל כאלו בסוף ספטמבר 2017. ברבעון הרביעי היא דיווחה על סגירת הפוזיציה הזו, וההחזקה הנוכחית של הרווארד אינה ברורה.

"יש צונאמי של כספים שנכנסים לאסטרטגיות ההשקעה הללו", אמר דן דייל, ממנהלי חברת הייעוץ אקוויטי ריסק קונטרול גרופ, שמייעצת לקרנות פנסיה גדולות ולקרנות מענקים למוסדות השכלה. "סביבת התשואה הנמוכה דוחפת אנשים להשקעות שהם לא היו עושים לפני שמונה עד עשר שנים", אמר דייויד מורהד, מנהל השקעות בכיר בקרן המענקים של אוניברסיטת ביילור. "יש מוסדות שאולי לא סוחרים במפורש בתנודתיות, אבל הם נכנסים לנכסים באיכות נמוכה, מינוף גבוה ויותר בעיות נזילות".

דונלד פירס, מנהל השקעות ראשי בקרן הפנסיה של עובדי מחוז סן ברנדינו בקליפורניה (9.3 מיליארד דולר), סוחר בתנודתיות במשך כשש שנים. לאחרונה הוא קונה לקרן שלו אופציות בסיכון על מדדי מניות, בהיקפים של כ-300 מיליון דולר. פירס אומר שהמסחר שלו חסך לאחרונה מיליארד דולר לקרן הפנסיה המחוזית, והוא ימשיך להמר על תנודתיות. "מבחינתנו זו חלופה להשקעה במניות", אמר.

קרנות פנסיה אחרות מהמרות בצורה חד-סטרית, כולל קרן הפנסיה בהוואי. אופציות ה- putשהיא החלה למכור ב-2016 מעניקה למחזיקים שלה את הזכות למכור מניות ברמה מסוימת. כאשר השווקים שקטים, קרן הוואי מקבלת ממי שקנה ממנה את האופציות צ'ק בכל חודש. אם השווקים יורדים, הבעלים של האופציות יכולים לגבות ממנה כסף.

מנהל ההשקעות של הקרן, צ'טרגי, אמנם חושש מהמשך הירידה בשוקי המניות, אך אומר שקרן הפנסיה של הוואי נקטה צעדים לצמצום ההפסדים. לדבריו, הקרן שלו תמשיך למכור את החוזים הללו.

סוג המסחר הזה הניב רווח בכל שנה מאז שהשווקים החלו להתאושש בתחילת 2009. עד 6 בפברואר החודש, מדד 500 P&S נהנה מ-404 ימי מסחר רצופים ללא ירידה של 5%, הרצף הארוך מאז ספטמבר 1959. הסגירה הממוצעת של "מדד הפחד" בשנה שעברה הייתה 11.09 נקודות, הממוצע הנמוך מאז 1990.

משקיעים גדולים רבים שנהרו למוצרים הללו היו תחת לחצים מיוחדים להניב תשואות. קרנות פנסיה בארה"ב זקוקות בדרך כלל לתשואה של 7%-8% בשנה כדי לעמוד בהתחייבויות שלהן. בעשור האחרון הן התקשו לעמוד ביעד הזה, כאשר סך נכסיהן יורד כתוצאה מגידול בקצבאות הפנסיה.

כתוצאה מכך, קרנות רבות הורידו את אחזקות האג"ח שלהן ופנו לנדל"ן, לסחורות, קרנות גידור והון פרטי. ההשקעות החלופיות הללו עלו ל-26% מההחזקות של 150 מקרנות הפנסיה הגדולות ביותר בארה"ב ב-2016 , מול 7% בלבד עשור לפני כן.

אחזקות האג"ח של קרנות הפנסיה הציבוריות הגדולות ירדו ל-21.09% מהנכסים בדצמבר 2017, מ-25.32% בדצמבר 2007.

לאחרונה, חברות הייעוץ לקרנות הפנסיה המליצו ללקוחות שלהן למכור חוזים עתידיים. עד 2013, לא הייתה כמעט קרן גידור שהשתמשה באסטרטגיה הזו, לפי אנדרו ג'נקין, נשיא חברת הייעוץ ווילשר. היום הוא מעריך שיותר מ-60 מבין 6,000 קרנות הפנסיה בארה"ב משקיעות בהימורים על תנודתיות.

חשד: מניפולציה השפיעה על "מדד הפחד"

רשות הפיקוח בוול סטריט בודקת האם מחירים שקשורים ל"מדד הפחד" בשוק המניות עברו מניפולציה. מדד הפחד - מדד התנודתיות של בורסת Cboe שידוע בראשי התיבות VIX - מתבסס על מחירי האופציות של מדד 500 P&S, ולאחרונה עלה לכותרות בעקבות התנודתיות בשווקים.

סימנים נוספים לבעיה אפשרית במדד ה-VIX נרשמו ביום שני, כאשר מכתב של חברת עורכי דין שמייצגת לקוח אנונימי קרא למפקחים בממשל לבדוק חשד למניפולציה במדד, בטענה שהיא גורמת למשקיעים בארה"ב הפסדים במאות מיליוני דולר בכל חודש.

במידה שיימצאו ראיות למניפולציה, תיפגע האמינות של מדד VIX - שצבר פופולריות רבה בעשור האחרון כמכשיר גידור של משקיעים. המדד מיועד לעקוב אחרי חשש המשקיעים, והוא נוטה לנוע בכיוון ההפוך ממדד 500 P&S.

רשות הרגולציה של התעשייה הפיננסית, Finra, היא הרגולטור העצמי של וול סטריט. בדיקה של Finra או גוף פיקוח אמריקאי אחר תהיה מכה לבורסת Cboe - שמדדVIX הוא זיכיון-גג שלה, עם מגוון של מוצרים כולל חוזים עתידיים, אופציות ותעודות סל שעוקבות אחרי מדד הפחד.

בשבוע שעבר הציתה התנודתיות בשוק המניות עלייה חדה במדד VIX, וקריסה של תעודת סל פופולרית שקונה ומוכרת חוזים על המדד. נפילת תעודת הסל הזו גררה את קריסת מניית Cboe עצמה ב-18% בארבעה ימים, על רקע הערכות שההפסדים שנגרמו למשקיעי תעודת הסל יובילו להידוק הפיקוח על מדד הפחד בעתיד.

עם זאת, הוכחת מניפולציה היא משימה מורכבת מאוד. מאז הקמת רשות המסחר בחוזי סחורות עתידיים ב-1975, הגוף המפקח הזה זכה רק בתיק מניפולציה אחד נגד סוחר, בסוף 2016.

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט