גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקירת האוצר: ירידה של 12% בהיקף העסקאות של משפרי דיור

הסקירה חושפת עוד כי עד כה (2017-2016) נמכרו 7,700 דירות מוזלות במסגרת מחיר למשתכן ומחיר מטרה, זאת לעומת קרוב ל-50 אלף יחידות דיור שצפויות להיבנות נכון להיום במסגרת התוכנית הממשלתית ■  ברבעון הרביעי של 2017 נרשמה ירידה של כ-2% בכלל העסקאות; בניכוי הדירות המוזלות מדובר בירידה בשיעור 8%

בנייה / צילום: רויטרס
בנייה / צילום: רויטרס

בשנת 2017 נמכרו 5,500 דירות במסגרת מחיר למשתכן ומחיר מטרה, זאת לעומת 2,200 דירות מוזלות שנמכרו בתוכניות אלה בשנת 2016. מדובר בנתון שחושף בפעם הראשונה את היקף הדירות המוזלות שנמכרו בשנתיים האחרונות שעומד על 7,700 דירות בסך-הכול. נזכיר כי עד כה נסגרו בהצלחה מכרזים לבניית קרוב ל-50 אלף דירות מוזלות (במחיר למשתכן ומחיר מטרה יחד), כך שהיקף העסקאות למכירת הדירות המוזלות מעיד כי מדובר רק בכ-15.7% מההיצע שעתידה לספק התוכנית, עדות להתמשכות התהליכים במסגרת התוכנית הממשלתית ולמשך הזמן עד הוצאת היתרי בנייה וחתימת חוזים מול זכאים שזכו בהגרלות.

במקביל, הרבעון האחרון של 2017, המעיד על ירידה בהיקפי העסקאות, הוא רבעון חמישי ברציפות שמעיד על ירידה בהיקפי העסקאות ועל פי אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מדובר ברצף השלילי הארוך ביותר בראייה היסטורית. כך עולה מסקירת אגף הכלכלן הראשי שפורסמה היום (ב') העוסקת בענף הנדל"ן למגורים ברבעון האחרון של 2017. עוד נתון מעניין שעולה מהסקירה מתייחס לעסקאות שבוצעו בשוק היד שנייה על ידי מחוסרי דיור. על פי הנתונים, מחוסרי הדיור רכשו במהלך 2017 פחות דירות יד שנייה (ירידה שנתית של כ-5%) אולם מחירי הדירות שרכשו מחוסרי הדיור בשוק היד שנייה מעידים על רמת מחיר נמוכה יותר בהשוואה לשנת 2016 בשיעור של כ-4%. עוד נתון המעיד על כך שההתקררות בשוק משפיעה כבר במעגלים רחבים יותר הוא שהיקף רכישות משפרי הדיור ירד ברבעון הרביעי של 2017 ב-10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, וברמה השנתית (2017 לעומת 2016) ירד היקף העסקאות של משפרי הדיור בשיעור 12%.

עוד עולה מנתוני הסקירה כי ברבעון הרביעי של 2017 נרכשו 23.8 אלף דירות, כולל רכישות במסגרת "מחיר למשתכן". בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד זוהי ירידה של 2%, ובניכוי מכירות במסגרת "מחיר למשתכן" ו"מחיר מטרה" מתעצם שיעור הירידה ל-8%. עוד עולה כי בפילוח גיאוגרפי בולט אזור תל-אביב עם ירידה חדה של 27% במספר העסקאות בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2016, זאת בהמשך לשיעורי ירידה בשני הרבעונים הקודמים. "בכך ירדה רמת העסקאות באזור זה לרמתה הנמוכה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2003, שעמד בצל המיתון במשק". עוד מוסיפים באוצר בהקשר זה כי: "יש לציין כי גם ברמה הארצית, נמוך מספר העסקאות ברבעון האחרון אשתקד, אולם רמה נמוכה עוד יותר של עסקאות נרשמה בתקופת המחאה החברתית. העובדה לפיה דווקא אזור תל-אביב, בו רמת העסקאות אינה מושפעת מהמתנת הזוגות הצעירים למכרזי "מחיר למשתכן", יש בה כדי לספק עדות נוספת לקיפאון בשוק הנדל"ן". באוצר מוסיפים כי ניתוח הנתונים על היקף העסקאות באזור תל-אביב מלמד כי מי שהביאו לירידה החדה ברכישות באזור זה היו המשקיעים. מלבד אזור תל-אביב, הסקירה מעלה כי גם באזור רחובות נרשמה רמה נמוכה מאוד של עסקאות ברבעון הרביעי, אך שם מי שהוביל את הירידה בעסקאות הם דווקא משפרי הדיור ורוכשי דירה ראשונה.

במקביל, באזור חיפה נרשמה ירידה מתונה של 1% בלבד במספר העסקאות ברבעון האחרון של 2017, ולמרות הירידה, מדובר בנתונים המעידים כי הרבעון הרביעי "מדורג" במחצית העליונה של רמת העסקאות הרבעונית באזור זה מאז תחילת העשור הקודם. "ממצא זה עשוי להיות מוסבר בין היתר במיעוט מכרזי "מחיר למשתכן" בעיר חיפה עצמה", כך באוצר. 

רוכשי דירה ראשונה: ירידה בשיעור 6% ברכישת דירות במחירי שוק

ברבעון הרביעי של 2017 נרכשו 11.1 אלף דירות על ידי מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה. מתוכן, 2,100 דירות נמכרו במסגרת "מחיר למשתכן". בכך מסתכם מספר הדירות שנרכשו "במחירי שוק" על ידי הזוגות הצעירים ברבעון האחרון של 2017 בכ-9,000 דירות, ירידה בשיעור 6% בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2016. בסיכום שנתי, סך הדירות שרכשו מחוסרי הדיור "במחירי שוק" עמד על 37.8 אלף דירות, ירידה בשיעור 11% בהשוואה לשנת 2016. האזורים שמיתנו את הירידה היו תל-אביב וחיפה, אזורים המאופיינים במיעוט של פרויקטים במסגרת "מחיר למשתכן". באזורים האחרים, בהם ניתן למצוא פרויקטי מחיר למשתכן בהיקף נרחב יותר, נרשמו על פי הסקירה ירידות בשיעורים של בין 16% ל-20%, מדובר באזורים המרכז, רחובות, ירושלים וחדרה.

עוד עולה מהסקירה כי רכישת מחוסרי דיור דירות במחירי שוק רשמה ברבעון האחרון של 2017 ירידה בכל האזורים למעט אזור נתניה. באזור זה דווקא נרשם גידול משמעותי ברכישת דירות במחירי שוק בשיעור 33%. באוצר מדגישים כי העלייה המשמעותית בנתון זה מגיעה לאחר שני רבעונים של ירידה בהיקף העסקאות באזור נתניה ומוסיפים כי מדובר בהשפעה של ההגרלות הגדולות של מחיר למשתכן, ובמיוחד פרויקטים שהוגרלו בנתניה והרצליה. "יתכן והירידות החדות בשני הרבעונים הקודמים באזור נתניה, כמו גם העלייה החדה ברבעון האחרון, מיוחסים לפחות בחלקם לעיתוי ההגרלות במסגרת "מחיר למשתכן". בהקשר זה נזכיר כי ההרשמה ל"ההגרלה הגדולה הראשונה" החלה ביוני 2017, ותוצאותיה התפרסמו במהלך הרבעון השלישי (אוגוסט). בהגרלה זו נכללו בין היתר פרויקטים בנתניה והרצליה. הגרלה גדולה נוספת נפתחה בספטמבר, ותוצאותיה התפרסמו בנובמבר. העובדה לפיה ההנחה המגולמת במסגרת מכרזים אלו באזור נתניה (בפרט בהרצליה ובנתניה) הינה גבוהה משמעותית מאשר במרבית האזורים האחרים, עשויה להסביר את ההשפעה הגבוהה יותר של עיתוי ההגרלות על מספר הרכישות של הזוגות הצעירים באזור זה". עוד נתון שעשוי להעיד על השפעת ההגרלות על מכירת הדירות במחירי שוק היא העובדה שברבעון הרביעי נרשמה עלייה בעיקר ברכישת דירות חדשות במחירי שוק, על רקע פרויקט גדול שיצא לשיווק ברמת השרון. כלומר, פרויקט בשלב הפרי-סייל (מכירה מוקדמת שנעשית לא פעם במחיר נמוך יותר) שמושך רוכשים שכבר פספסו את ההזדמנות לרכוש דירה מוזלת באזור בו רצו לזכות.

סך הדירות החדשות שרכשו מחוסרי דיור ב"מחירי שוק" ברמה הארצית עמד ברבעון הרביעי של 2017 על 1,900 דירות, ירידה בשיעור 12% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2016, זאת בהמשך לשיעורי ירידה חדים, של בין 30% ל-40% בארבעת הרבעונים הקודמים (כל רבעון לעומת המקביל לו בשנה קודמת). בסיכום שנתי מעידה הסקירה כי רכישת דירות חדשות "במחירי שוק" על ידי מחוסרי הדיור ירדה בשיעור 33% בהשוואה לשנת 2016. במקביל, בכל הנוגע לרכישת דירות יד שנייה על ידי מחוסרי הדיור, נרשמה בשנת 2017 ירידה מתונה יותר בשיעור 5%, אך הנתונים מעידים בנוסף כי הדירות שנרכשו במסגרת שוק היד שנייה נרכשו המחיר נמוך יותר. "ניתוח רמת מחירי דירות יד שניה שרכשה אוכלוסייה זו בשנתיים האחרונות מלמד כי עסקאות אלו התבצעו ברמות מחירים נמוכות יותר בהשוואה לשנת 2016, כאשר הן המחיר הממוצע והן המחיר החציוני ברבעון הרביעי של 2017 היו נמוכים ב-4% בהשוואה לרבעון הראשון של 2016", כך בסקירה, "אף כי ירידה זו עשויה להיות מוסברת לפחות בחלקה בשינוי אפשרי בתמהיל העסקאות (דהיינו, יתכן והדירות שנרכשו היו פחות "איכותיות" מאשר אלו שרכשו הזוגות הצעירים ב-2016), עדיין יש בממצא זה כדי לרמז על העדפות ו/או מגבלות המימון של הזוגות הצעירים, ברכישת דירות "במחירי שוק"". כלומר, ניתן להבין מהניתוח הנ"ל כי ייתכן והירידה בעסקאות גוררת גם ירידה במחיר, אם משום שבעלי הדירות לחוצים יותר למכור ומורידים המחיר ואם בגלל שהרוכשים אינם יכולים לממן עסקאות במחיר גבוה יותר.

ירידה ברכישות משקיעים הובילה לירידה בשיעור 28% בחיוב המס

בכל הקשור למשקיעי הנדל"ן, היקף הרכישות ממשיך לרדת בעוד מכירת הדירות על ידי משקיעים נמצאת אף היא בירידה. ברבעון הרביעי של 2017 נמכרו על ידי משקיעים 4,700 דירות, ירידה של 15% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2016 וירידה בשיעור 9% בהשוואה לרבעון הקודם. במקביל, מספר הדירות שנרכשו על ידי המשקיעים רשם ירידה גם ברבעון האחרון של 2017 והגיע לרמה הנמוכה ביותר מאז הרבעון השני של 2003. על פי הסקירה, ברבעון הרביעי של 2017 נרכשו פחות מארבעת אלפים דירות על ידי משקיעים, ובכך השלים הרבעון האחרון של 2017 רצף של חמישה רבעונים, בהם יורדות רכישות המשקיעים, כל רבעון לעומת המקביל לו בשנה הקודמת. עוד ציינו באוצר כי זהו הרצף הארוך ביותר של ירידה ברכישת דירות על ידי משקיעים מאז הרבעון הראשון של 2012, על רקע המחאה החברתית, והן על רקע הכבדת המס הקודמת על המשקיעים (בתחילת 2011). כשיעור מסך העסקאות, ירד משקל המשקיעים ברבעון הרביעי של 2017 לשיעור של 16.7%, הרמה הנמוכה ביותר לפחות מאז 2002. "יש לציין כי רמה זו אף נמוכה בהשוואת לרבעון השלישי של 2015, שהתאפיין במיעוט חריג של רכישות משקיעים, מיד לאחר הכבדת מס הרכישה ביוני 2015", מציינים באוצר.

עוד נתון שמעיד עד כמה הירידה המתמשכת ברכישות המשקיעים משפיעה גם על קופת המדינה הוא חיובי מס רכישה מדירות להשקעה. כך, סך חיובי המס מדירות אלו ברבעון הרביעי של 2017 עמד על 442 מיליון שקל בלבד, ירידה ריאלית של 10% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ואחת הרמות הרבעוניות הנמוכות ביותר בשנים האחרונות. באוצר מוסיפים בהקשר זה כי: "יש לציין כי מעבר לירידה החדה במספר הדירות שנרכשו להשקעה, "תורמת" לירידה בחיובי מס הרכישה גם ירידה ברמות המחירים של הדירות שנרכשו. כך, בעוד שברבעון הרביעי של 2016 עמד מחירה הממוצע של דירה שנרכשה להשקעה על 1.49 מיליון שקל, עמד מחירה הממוצע ברבעון האחרון של 2017 על 1.45 מיליון שקל. במצטבר, מתחילת השנה, הסתכמו חיובי מס רכישה על דירות להשקעה ב-2 מיליארד שקל, ירידה חדה של 28% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד".

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה