גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשקט בשקט: חובות משקי-הבית בעולם חוזרים לעלות

עשור אחרי המשבר הכלכלי, בכמה מדינות יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג גבוה מ-65% - הרף שקבעה קרן המטבע הבינלאומית כאיתות הרתעה ■ עם זאת, הרגולטורים יותר דרוכים ומוכנים מכפי שהיו במשבר הקודם ■ ומה קורה בישראל?

רחוב הקניות בצירך / צילום: צילום: רויטרס, Arnd Wiegmann
רחוב הקניות בצירך / צילום: צילום: רויטרס, Arnd Wiegmann

עשור אחרי המשבר הפיננסי העולמי, חובות משקי-הבית נחשבים בעיני רבים לבעיה של העבר, אחרי שהם ירדו בארה"ב, בבריטניה ובחלק גדול ממדינות גוש האירו.

אבל בכמה פינות בעולם - כולל שווייץ, אוסטרליה, נורבגיה וקנדה - חובות גדולים וגדלים של משקי-בית מתחילים להיות בעיה כלכלית. לכל אחת מארבע המדינות הללו יש היום יותר חוב של משקי-בית - כולל משכנתאות, כרטיסי אשראי והלוואות רכב - מכפי שהיה לארה"ב בשיא בועת הדיור של העשור שעבר.

בראש הטבלה ניצבת שווייץ, שבה חובות משקי-הבית טיפסו ל-127.5% מן התמ"ג, לפי נתוני אוקספורד אקונומיקס והבנק להסדרים בינלאומיים. קרן המטבע הבינלאומית מזהה יחס חוב משקי-בית לתוצר של 65% כאיתות התרעה.

בעשר מדינות בעולם, יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג גבוה יותר מ-65%, והוא עולה במהירות. יתר העשר הן ניו-זילנד, דרום קוריאה, שבדיה, תאילנד, הונג-קונג ופינלנד.

בשווייץ, אוסטרליה, ניו-זילנד וקנדה יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג עלה בחמש עד עשר נקודות אחוז בשלוש השנים האחרונות - קצב זהה לזה שהיה בארה"ב בדרך לבועת מחירי הדיור. בנורבגיה ובדרום קוריאה, קצב העלייה מהיר אפילו יותר.

לפי קרן המטבע, עלייה של חמש נקודות אחוז בחוב הביתי (מהתמ"ג) במשך שלוש שנים מייצרת "גילוח" של 1.25% בצמיחת התמ"ג בשלוש השנים שאחריהן. הניסיון ההיסטורי מראה שחובות גדולים מובילים לתנופה כלכלית בטווח הקצר אבל לקשיים בטווח הארוך, וחלק גדול יותר מהמשאבים של הכלכלה מופנים לשירות ההוצאות שקשורות בחובות הגדולים. קרן המטבע מוצאת גם שהגידול בחובות משקי-הבית קשור לסיכון גדול יותר של משברים בבנקים ומשבר פיננסי.

חובות משקי בית

"כשהאשראי של משקי-הבית עולה מהר מדי, זה לא מסתיים טוב", אמר גיירמו טולוסה, כלכלן באוקספורד אקונומיקס.

למרות שהן רחוקות זו מזו מבחינה גיאוגרפית, לכלכלות השונות ברשימה הזו של חובות משקי-הבית יש דווקא הרבה מהמשותף. הן בעיקר עשירות ובעלות מערכות פיננסיות מפותחות מאוד, שנמנעו מן הגרוע ביותר במשבר הפיננסי העולמי בעשור שעבר. שוקי הדיור שלהן לא קרסו בצורה דרמטית. הן לא היו במוקד משברי החוב הציבורי. כאשר כמעט כל העולם היה במיתון ב-2009, אוסטרליה, ניו-זילנד ודרום קוריאה הצליחו להמשיך לצמוח.

מול כלכלות כמו גוש האירו, ארה"ב או יפן, הן נראו כמו מעוזים של יציבות. אבל הכלכלן היימן מינסקי אמר פעם שיציבות עלולה להיות מערערת יציבות. המדינות הללו משכו הון, ושערי הריבית בהן ירדו בעקבות שאר העולם, מה שהצית שגשוג בשוק הדיור, שהוא כעת מקור של סיכון.

בבועת מחירי הדיור בארה"ב, המחירים כמעט הוכפלו משנת 2000 עד השיא שלהם ב-2006, לפי מדד מחירי הבתים של קייס-שילר (בערים הגדולות). בקנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד ושבדיה, מחירי הדיור שולשו ויותר לפי כמה מדידות.

האם הסיכון בבום החובות השקט הזה מבשר את יום הדין של הכלכלה העולמית? לא בהכרח. שוקי הדיור של המדינות הללו ומערכות הבנקים שלהן אינם בדרך-כלל גדולים מספיק כדי לחולל משבר עולמי.

"קשה לחשוב על תרחיש שבו קריסת שוק דיור באוסטרליה או בניו-זילנד, לדוגמה, תשפיע מאוד על מה שקורה בארה"ב או בסין", אמר פול דיילס, הכלכלן הראשי לאוסטרליה וניו-זילנד בחברת המחקרים הכלכליים קפיטל אקונומיקס. "הן פשוט לא ארוגות מספיק לתוך רקמת המערכת הפיננסית העולמית כדי שזה יקרה".

בנוסף, יש הבדלים בין המשבר שפרץ בארה"ב לבין המדינות ששקועות כעת בחובות משקי-בית. הרגולציה דרוכה יותר מכפי שהיא הייתה לפני עשור. גם תנאי מתן המשכנתאות חמורים הרבה יותר.

הרגולטורים בקנדה, למשל, הידקו את דרישות המשכנתא שלהם כמה פעמים מאז 2008. השינוי העדכני ביותר היה חיוב של קוני דירות בעלי הון עצמי של 20% להוכיח שהם יכולים להרשות לעצמם פירעון משכנתא אם הריביות יעלו. ממשלת אוסטרליה השיקה החודש בדיקה שתימשך שנה של נוהלי מתן המשכנתאות במדינה. כמה בנקים כבר הידקו את הדרישות בתגובה לבדיקה.

במקרים רבים, מדובר על מדינות עשירות שערוכות לעמידה בחובות גדולים. אזרח שווייץ הממוצע (חציוני) עשיר בערך פי ארבעה מעמיתו האמריקאי, לפי נתוני בנק קרדיט סוויס. "יש הרבה חובות, אבל גם הרבה נכסים", אמר כלכלן בבנק UBS בציריך.

אבל יש בכל זאת סיבה לדאגה. המשבר הפיננסי האסיאני ב-1997, שהתרחב לרוסיה והיכה בשוקי ההון בארה"ב, התחיל בתאילנד, שרק כלכלנים מעטים חשבו שתוכל להצית הידבקות עולמית. הבעיות של תאילנד גרמו למשקיעים לחשוב על הסיכונים בכל הכלכלות המתעוררות ובמודל הפיננסי.

יחד, לעשר הכלכלות שהזכרנו יש תוצר כלכלי בהיקף 7.4 טריליון דולר, וחוב משקי-בית דומה פחות או יותר. זה יותר מהתמ"ג של גרמניה או של יפן. בנוסף, לרבות מהן יש מלאי גדול של משכנתאות בריבית משתנה שיכולות לפתע להיות יקרות יותר לפירעון, אם הריביות בעולם יעלו.

"הם מוכנים יותר ופחות צפויים לאסון מאסיבי כמו זה שפקד את ארה"ב", אמר טולוסה. "אבל בכל זאת, הגענו לנקודה שבה כולנו צריכים לחשוש".

בינתיים בישראל: שיעור חובות משקי-הבית נמוך יחסית למדינות מפותחות

שיעור החוב של משקי-הבית בישראל נחשב נמוך בהשוואה למדינות מפותחות ובוודאי בהשוואה למדינות כמו שווייץ או אוסטרליה. לפי דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית השנייה של 2017 הגיע החוב של משקי-הבית בישראל ל-42% תוצר, כלומר החוב עוד יכול לגדול בכ-50% לפני שיגיע לרמות המוגדרות גבוהות לפי סטנדרטים בינלאומיים.

כיצד מוסברת רמת החוב הנמוכה יחסית? הישראלים אינם חסכנים גדולים כמו למשל הגרמנים, וההוצאה לצריכה פרטית רושמת גידול מהיר. בשנים האחרונות אף תפסה ההוצאה לצריכה פרטית את מקום היצוא כקטר הצמיחה של המשק.

על רקע הגידול בהוצאה הפרטית מצד אחד והריבית האפסית השוררת במשק כבר שלוש שנים מצד שני, אפשר היה לצפות להתנפחות בועת אשראי במשקי-הבית - אך כאמור זה לא קרה. לדעת בנק ישראל אחת הסיבות לכך שלא נוצרה בועת אשראי היא הגידול המהיר בשכר בשנים האחרונות, שאיפשר לישראלים לממן את חגיגת הקניות שלהם ממקורות הכנסה עצמיים ללא צורך בהגדלת המינוף. ישנם גם מי שמטילים את האחריות למצב של שוק האשראי הלא-מפותח יחסית של ישראל על העובדה שאין כאן תחרות של ממש על מתן אשראי - מצב שאמור להשתנות בעקבות יישום המלצות ועדת שטרום.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי קצב הגידול של חובות משקי-הבית גבוה יחסית ומהיר יותר מקצב הצמיחה. קצב הגידול הנוכחי של אשראי לדיור עומד על 4% ושל אשראי שאינו לדיור - על 3.1%. מגמה מדאיגה לא פחות נרשמה בשיעור החובות הבעייתיים לבנקים ולחברות כרטיסי האשראי, שגדל מ-2.9% מסך החוב ב-2013 ל-4.13% ביוני 2017.

ואולם בשורה התחתונה סבורים בבנק ישראל כי המצב אינו מעורר דאגה קריטית. המינוף של משקי-הבית הוא אחד התחומים העיקריים שבהם קיימת "חשיפה לסיכון עבור המשק הישראלי", כותבים בדוח היציבות האחרון, אך מציינים כי לא זוהה שינוי לרעה במהלך השנה ברמת הסיכון - וזו נותרה ברמה המוגדרת "בינונית". לשם השוואה, את חשיפת המשק לקריסה במחירי הדירות הגדיר בנק ישראל כסיכון ברמה "בינונית-גבוהה".

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים