גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור למרתון ת"א: "אני שומר את המספר מהמרתון הראשון"

מרתון תל-אביב חוגג עשור, ומגיע לשיאים במספר המשתתפים ובאימוץ התנדבותי של עמותות ומטרות ראויות ■ קובי גטניו, שמאמן למרתון אנשים בעלי צרכים מיוחדים, התפתח עם המרתון

10 שנים הן לא מעט זמן במונחים ישראליים, ומרתון תל-אביב - שסוגר את העשור הראשון לפעילותו - מתגאה בכך שהוא כנראה אירוע הספורט האקטיבי הגדול בארץ.

מאז שיצא לדרך, ידע המרתון שנים טובות יותר ופחות, אבל הרצים הצביעו ברגליים, והמרתון הלך וצמח והגיע לשיאים חדשים. קודם כל - במספרים. השנה למשל ישתתפו בו 40,000 רצים במקצים השונים, כ-2,800 מהם במרתון המלא.

שנית, בבינלאומיות. כ-2,500 רצים הגיעו מרחבי הגלובוס. חלקם מהשכנה ממזרח, ירדן, ואחרים ממקומות כמו איסלנד, הוואי ואפילו יפן.

מרתון תל-אביב הביא לשינוי תודעתי בקרב האוכלוסייה, וככל שטרנד הריצה השתרש, עלתה קרנו. מי שעקב אחריו במשך השנים יכול להעיד על אופיו המתפתח, על ההשפעה שלו ועל המקום שהוא תופס היום בתרבות הספורט הלאומית.

קבוצת הריצה של כישורית / צילום: קובי גטניו

אחד האנשים שיכולים לעשות זאת טוב מאחרים הוא קובי גטניו, 49, מרתוניסט ותיק שהשתתף בכל אחד מהמרתונים של תל-אביב, והשנה יעשה זאת בפעם העשירית, ולא לבד - ועל כך בהמשך.

כשאני שואלת אותו כיצד מצטייר בעיניו השינוי שעבר מרתון תל-אביב לאורך השנים ואיך הוא חווה את התפתחותו, הוא אומר ש"ההתפתחות של המרתון מקבילה להתפתחות האישית שלי".

גטניו השתתף במרתון תל-אביב הראשון בשנת 2009, כשלמעשה, זה היה המרתון השני בחייו (שלושה חודשים קודם גמא את מרתון טבריה). "אני שומר את מספר החזה שלי מהמרתון הראשון", הוא מתגאה, "בשנה הראשונה הייתי מספר 949 ולפני שנה 2570, וזה בעצם הסיפור של המרתון. הוא התחיל בקטן והיום נחשב לגדול בארץ.

"בשנה הראשונה חילקו פרסים קטנים, ובשנה שעברה אפילו הפרס גדל והעמיד אותו בשורה אחת עם המרתונים הנחשבים. אומנם בעולם מדובר על 40,000 איש שרצים מרתון (ואצלנו כאמור רק 2,800), אבל כמירוץ אורבני הוא דומה באווירה ומתקרב לאירועים בחו"ל".

ויש לו עוד הקבלה להתפתחות שלו בצד המרתון לאורך השנים: "כשהתחלתי לרוץ, לסיים את המרחק היה בשבילי אתגר פיזי ומנטלי. לריצת מרתון צריך להתכונן, ולהתייחס אליה בהמון כבוד. צריך ללמוד איך להתנהג איתה, ובעיקר להכיר את היכולות הפיזיות שלך ועד כמה אפשר למשוך את הגוף לקצה היכולת שלו בלי לפגוע בו - כי זו יכולה להיות ריצה מסוכנת.

"עם השנים הוספתי לי מירוצים כמו איירון מן ורצתי שלושה מרתונים בשנה. אבל בשלב מסוים הבנתי שהמרתון הוא לא האתגר. הבנתי שאני צריך משהו שהוא מעבר לאתגר האישי שלי, אתגר למען הקהילה. רצי מרתון מעוררים השראה, לכן החלטתי לקחת את הריצה לטובת מטרות נוספות.

קובי גטניו עם המתאמנים מכפר כישורית / צילום: קובי גטניו

היום אני מתנדב בשלוש מסגרות קהילתיות, וגם בתחום הזה אני לא היחיד. עוד רצים שילבו מטרות שמעבר להישג האישי, והמרתון מאמץ היום 90 עמותות שרצים מתרימים כסף בעבורן".

גטניו הוא חבר הנהלה בעמותת Make a Wish, שמגשימה משאלות לילדים החולים במחלה מסכנת חיים. בתחרויות הוא מגייס תרומות להגשמת משאלות. "לפני שנה רצתי שלושה מרתונים תחת הכינוי SUB12 - דהיינו, להגשים תריסר משאלות על-ידי גיוס של 120,000 שקלים.

"להיות מתנדב בעמותות כאלה זה לקבל פרופורציה בחיים. לעמוד מול ילדים חולים ולשמוע מה החלום שלהם זו פרופורציה, כי אחר כך אפשר להעריך את החיים באמת - את הנשימה, ההליכה, החיוך, האכילה העצמאית ואת כל הדברים הכי טריוויאליים.

"גם בזמן ריצה אני מעריך את זה. יש הכרת תודה שמשנה את החשיבה על החיים בכלל, כי מרתון מביא לתובנות אדירות ואנשים צריכים לרוץ אותו כדי להבין דברים - מעבר למירוץ יש בסוף אותנו נטו. אנחנו אלה שמגיעים לקו הסיום". לפני כשנתיים גילה את הכפר כישורית, שמאכלס קהילה של בעלי מוגבלויות בגליל, והוזמן לבקר. התברר לו שיש בכישורית קבוצת ריצה, והוא קיבל פנייה מירון, אחד התושבים בכפר, שביקש שיאמן אותו למרתון יחד עם חבר נוסף, איתי. וכך היה.

"עבורנו המרתון הוא אתגר, אבל עבורם זה כרטיס הכניסה לעולם של אנשים נורמטיביים", אומר גטניו. "רץ בעל צרכים מיוחדים שמצליח לרוץ מרתון הוא סופרמן. הוא עושה את הבלתי אפשרי עבורם ומהווה השראה לרצים כמוהו, בעלי צרכים מיוחדים, אבל גם לנו, הרצים הנורמטיביים".

גטניו התפתח עם המרתון / צילום: יפית בשבקין

בשנה שעברה הוא רץ מרתון עם ירון, והשנה הוא ירוץ עם איתי, אך לראשונה ירוץ רק חצי מרתון, כהכנה לריצת מרתון משותפת שלהם בווינה.

המסגרת השלישית שגטניו פעיל בה היא עמותת Unistream, שמעניקה לבני נוער מהפריפריה כלים להקמת סטארט-אפים. שם הוא מרצה על חשיבה מחוץ לקופסה ועל העצמה אישית.

"אני מעביר הרצאות בפורומים שונים, מבתי ספר, דרך צבא ועד משטרה וחברות", הוא מספר, "ההרצאה שלי 'לתת את הרץ שבך' מחברת בין ספורט לתרומה לקהילה, ואומרת שלכל אדם בעולם יש משהו לתת למישהו. אני נותן את הרץ שבי, אבל כל אחד יכול לתת משהו משלו, זו המהות. אני מאמין שכל אדם צריך להקדיש 5% מחייו וזמנו לתרומה לקהילה, ואם זה יקרה, נחיה בעולם צודק, טוב ושוויוני יותר".

שאול לדני / צילום: עופר ברגר מתוך ויקיפדיה

ולסיכום - איזה מין רץ אתה היום לעומת הרץ שהיית לפני עשור?

"במרתון הראשון עשיתי את התוצאה הכי טובה שלי, כי הייתי חדור מטרה. אבל מאז ועד היום אני רץ בלי שעון, אני נהנה מכל מטר שאני רץ ואני מחייך. זו ריצה שגורמת לי הנאה אדירה כי יש מאחוריה מטרה. אני כבר לא העניין, אלא המטרה היא שחשובה".

עוד כתבות

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"