גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווי חברת האנרגיה הסולארית מהרצליה - מעל 2 מיליארד דולר

סולאראדג' שילשה את שוויה אשתקד ■ המנכ"ל מכר מניות ברווח של 8.5 מיליון דולר, והעובדים מימשו אופציות ביותר מ-35 מיליון דולר

מניית סולאראדג'  המשיכה אתמול במסע שלה כלפי מעלה, וטיפסה במסחר בנאסד"ק ב-3.2%, לשיא חדש של 47.45 דולר. בכך חצה שווי החברה מהרצליה את הרף של 2 מיליארד דולר, פחות משלוש שנים לאחר שהונפקה בראשונה בשווי של 685 מיליון דולר.

חברת סולאראדג' מפתחת ומייצרת מערכת לאופטימיזציה ולניטור של אנרגיה סולארית. המערכת שלה מאפשרת ניצול גדול יותר של האנרגיה שנקלטת בקולט הסולארי, על ידי אופטימיזציה של תפקוד כל אחד מהקולטים, תוך אספקת נתונים בזמן אמת על תפוקתם.

אתמול פרסמה סולאראדג' את הדוח המורחב שלה (10K) ל-2017, המשקף את השנה החיובית שעברה על החברה. מניית סולאראדג' זינקה ב-2017 ביותר מפי שלושה, אחרי שסיימה את 2016 בתשואה שלילית של 56%.

השבוע דווח שכמה בכירים בסולאראדג', ובהם גיא סלע, יו"ר, מנכ"ל וממייסדי החברה, מימשו אופציות ומכרו מניות שלה. סלע מימש אופציות שקיבל עוד לפני שהחברה הפכה לציבורית, במחירי מימוש של 1.5-5 דולרים, ומכר מניות ברווח של 8.5 מיליון דולר.

נתונים מרכזיים

העלייה במניה באה לידי ביטוי גם במימושי האופציות של עובדי החברה. לפי הדוח המורחב, במהלך 2017 מימשו עובדי סולאראדג' כ-1.6 מיליון מניות במחיר מימוש ממוצע של 2.70 דולרים בלבד. זאת, בזמן שהמחיר הממוצע של המניה הגיע באותה שנה ל-22.85 דולר - כך שההטבה הגלומה במימוש האופציות הייתה 35.4 מיליון דולר. בשנת 2016, לעומת זאת, המימושים הסתכמו בכ-134 אלף אופציות בלבד, בהטבה של כ-2.3 מיליון דולר.

בסוף 2017, בשעה שמחיר המניה היה כ-37.6 דולר, החזיקו עובדי סולאראדג' בכ-2.4 מיליון אופציות, שניתנות למימוש מיידי ונמצאות "בתוך הכסף". מחיר המימוש הממוצע של האופציות האלה הוא 5.58 דולרים בלבד, והן מגלמות הטבה של 77 מיליון דולר (על בסיס מחיר המניה בסוף 2017). במהלך השנה החולפת, סולאראדג' הקצתה לעובדיה כ-4.8 מיליון אופציות, במחיר מימוש ממוצע של כ-16.8 דולר.

הדוח המורחב של סולאראדג' מצביע גם על גידול ניכר במצבת כוח האדם שלה. בעוד שבסוף 2016 הועסקו בחברה 718 עובדים, בסוף 2017 מספרם עבר את ה-1,000, כשסולאראדג' העסיקה 1,007 עובדים - עלייה של 40.3% תוך שנה.

בישראל העסיקה החברה בסוף השנה האחרונה 606 עובדים - תוספת של 167 עובדים בהשוואה ל-2016 (עלייה של 38%). מספר עובדי החברה גדל בכל אזור גיאוגרפי שבו היא פועלת, ובסוף דצמבר היא העסיקה 143 עובדים בארה"ב (עלייה של 26.5% מ-2016), 83 עובדים בסין (עלייה של 33.9%) ו-49 בגרמניה (44.1%). העלייה הניכרת ביותר נרשמה ב"שאר העולם", עם 126 עובדים בסוף 2017 - זינוק של 80% ביחס ל-2016.

ירידה בהכנסות בצפון אמריקה

סולאראדג' עוברת תהליך שבו היא מרחיבה את פעילותה באזורים שמחוץ לארה"ב, ובשיחת הוועידה שערכה החברה לאחר פרסום הדוחות האחרונים, אמר המנכ"ל סלע כי ב-2018 ההכנסות מצפון אמריקה יירדו ל-50%. זאת, לעומת 57.5% ב-2017 ו-66.8% במחצית השנייה של 2016.

לדברי סלע, במודל ארוך הטווח של החברה, המטרה היא להגיע להכנסות שיתחלקו שווה בשווה בין צפון אמריקה, אירופה ואסיה - וזה יקרה, להערכתו, ב-2019-2020. "אנחנו בכיוון הנכון לתמהיל ההכנסות הזה", אמר סלע בשיחת הוועידה.

בינתיים, ב-2017 ההכנסות מאירופה היוו 21.1%, כשההכנסות מהולנד מדווחות בנפרד ומהוות עוד 11.5%. ההכנסות משאר העולם הסתכמו ב-59.7 מיליון דולר, שהם 9.5% מסך ההכנסות - עלייה מ-7.9% במחצית השנייה של 2016.

"מאז שהתחלנו לפעול ב-2010, האסטרטגיה שלנו התמקדה בשווקים שבהם מחירי החשמל והמדיניות הממשלתית הופכים את ההתקנה של מערכות סולאריות פוטו-וולטאיות (PV) לכדאיות כלכלית. כיום מוצרינו מותקנים ביותר מ-120 מדינות", נכתב בדוח.

בהקשר של ארה"ב מציינת החברה כסיכון אפשרי את הטלת מכסי היבוא בשיעור של 30% על ציוד סולארי, כפי שנקבע בחודש שעבר. לדברי החברה, מכסי היבוא אינם נוגעים למוצריה באופן ישיר, אבל אין ודאות אם יובילו לעלייה במחיר מערכות סולאריות בארה"ב - עובדה שעלולה להפחית את הביקוש למוצרי סולאראדג' שם.

סיכון נוסף שסולאראדג' מציינת בנוגע לפעילותה העסקית, הוא "הסביבה התחרותית המתפתחת במהירות", שמקשה על החברה לחזות את העתיד. עם המתחרות שלה נמנית גם הענקית הסינית Huawei.

הדוח מצביע על כך שסולאראדג' הפחיתה את התלות שלה בלקוחות הגדולים בשנה האחרונה, ושלושת הלקוחות הגדולים שלה היו אחראים ל-29.9% מההכנסות - כ-181 מיליון דולר, ירידה מ-32.5% שנה קודם לכן. מצד שני, ההכנסות מהלקוח הגדול ביותר, CED מארה"ב, גדלו מ-11.2% ב-2016 ל-14.8% ב-2017.

עם פרסום הדוחות בשבוע שעבר, אמר סלע שהחברה התגברה על שנה מאתגרת בהקשר של זמינות הרכיבים הנדרשים לתעשייה והגדילה את קיבולת הייצור שלה. בדוח המורחב מציינת החברה ששכרה 10,000 מ"ר בישראל במטרה להקים מתקן ייצור, שבו ייוצרו אב-טיפוס של המוצר וציוד בדיקה. המתקן נמצא כעת בפיתוח. סולאראדג' מציינת עוד כי בקווי הייצור הקיימים שלה היא יכולה לייצר יותר מ-4,000 ממירי-אנרגיה (optimizers) למכונה מדי יום.

קונצנזוס חיובי של האנליסטים

גם אחרי הזינוקים האחרונים במניה, הכוללים עלייה של 26.4% מתחילת 2018, רוב האנליסטים מחזיקים בעמדה חיובית כלפי החברה וממליצים עליה בהמלצות חיוביות. כך למשל, באופנהיימר כתבו בשבוע שעבר שהחברה מגדילה את נתחי השוק שלה ומשפרת את שולי הרווח הגולמי, והעלו את מחיר היעד למניה מ-38 דולר ל-50 דולר.

לעומת זאת, בגולדמן זאקס הגישה שונה. האנליסט בריאן לי ממליץ על סולאראדג' בהמלצת "מכירה", במחיר יעד של 27 דולר, הנמוך כעת ב-43% ממחיר המניה. לאחר פרסום הדוחות הכספיים החזקים, האנליסט העלה את תחזיותיו לחברה ב-12%, אבל נותר שלילי.

"אנחנו נותרים בדעה שונה מהקונצנזוס, שלפיה התחרות תתגבר ותייצר סיכון לדאונסייד ברווח הנקי למניה החל במחצית השנייה של 2018", נכתב בהמלצת גולדמן זאקס. האנליסט הוסיף כי סולאראדג' אישרה ש-Huawei נמצאת בשוק וכי המשקיעים מתעלמים מהסיכון לשולי הרווח או לנתחי השוק של סולאראדג'.

מניית סולאראדג

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר