גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח השכר במגזר הציבורי: הנמלים צועדים בראש - שוב

דוח השכר ל-2016: 3 המקומות הראשונים נתפסים ע"י החברות המפעילות את הנמלים - ששילמו לעובדיהן 27-31 אלף שקל בממוצע ■ השכר הממוצע של עובדי הקבלן: 6,700 שקל ברוטו ■ וכמה מרוויחים חוקרי נתניהו?

נמל חיפה / צילום: עושים עניין
נמל חיפה / צילום: עושים עניין

רופא מומחה בבית החולים 'הדסה' שהשתכר 229,815 שקלים לחודש ב-2016 הוא שיאן השכר במגזר הציבורי לשנה זו, כך עולה מדוח אגף הממונה על השכר ל-2016 המתפרסם היום. 10 מתוך 10 בעלי השכר הגבוה ביותר ו-99 מתוך 100 בעלי השכר הגבוה ביותר במגזר הציבורי הם רופאים. השנה צירף הממונה על השכר לנתוני השכר של הרופאים גם את השכר הנוסף שהם מקבלים מהתאגידים הרפואיים, נוסף על השכר שמשלמים להם בתי החולים. ההכנסות מרפואה פרטית אינם נכללות בדוח כך ששכרם הכולל של רופאים רבים ובעיקר מנתחים בכירים ובעלי שם הוא גבוה בהרבה מהנתונים שמתפרסמים בדוח השכר.

השכיר הלא-רופא היחיד שהצליח להסתנן לרשימת 100 בעלי השכר הגבוה ביותר הוא מנהל מדור בכיר בבנק ישראל שהשתכר ב-2016 שכר חודשי ברוטו של 118,922 שקל. על-מנת להיכנס לרשימת 100 בעלי השכר הגבוה ביותר נדרש (מלבד תואר דוקטור) שכר חודשי מינימלי של 107,579 שקל.  

תגובת בנק ישראל: "לא מדובר בשכר, אלא בתשלום סוציאלי חד פעמי בגין אירוע שהתרחש לפני מספר שנים, ומפאת צנעת הפרט לא נוכל לפרט מי העובד ומה היה האירוע. אף עובד בבנק ישראל לא משתכר סכום של מאה אלף שקלים וגם לא קרוב לכך".

כמה מרוויחים חוקרי נתניהו?

רשימת מקבלי השכר במערכת הביטחון מעלה כי מפכ"ל המשטרה, רב ניצב רוני אלשיך, הרוויח ב-2016 שכר חודשי ברוטו של 85,562 שקל. אלשיך, המדורג בדירוג שופטים, היה בעל השכר הגבוה ביותר במשטרת ישראל. למקום השני במשטרה הגיע קצין הרפואה הראשי, קצין משטרה בדרגת ניצב משנה, שחזר הביתה עם 84,759 שקל בחודש. נציג משטרת ישראל בארה"ב, קצין בדרגת תת ניצב, השתכר ב-2016 שכר של 69,895 שקל. מפקד יחידת להב 433, האחראית בין היתר על ניהול חקירותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, השתכר ב-2016 שכר ברוטו של 51,776 שקל, המציב אותו במקום ה-44 במשטרה מבחינת גובה שכרו.

"השכר במגזר הציבורי ראוי, הגון מכבד", אמר הממונה על השכר באוצר ערן יעקב, "כפי שאתם יודעים מדדי המחירים לצרכן בשנים האחרונות עומדים על אפס, אבל השכר במשק עולה, והשכר בעולם הציבורי עולה עוד יותר מהשכר במשק". השכר הממוצע במגזר הציבורי נכון ל-2016 עולה על 17 אלף שקל בעוד שהשכר הממוצע במשק עמד באותה שנה על כ-9,500 שקל. בהתייחסו לרמות השכר הגבוהות במגזר הציבורי הוסיף יעקב כי "השאלה האם השכר הזה מלווה גם בפיריון יותר גבוה אבל כאן אנחנו נתקלים בבעיה כי הפיריון נמוך. השקל השולי או התפוקה שאנחנו מקבלים עבור כל שקל נוסף של שכר שאנחנו משלמים - נמוך וגם ההתקדמות בפיריון נמוכה ביחס למה שקורה במדינות המפותחות. העלאת הפריון זה האתגר המרכזי שלנו ושל המשק הישראלי".

ערן יעקב / צילום: תמר מצפי

יעקב אמר כי הדרך העיקרית להעלאת הפיריון של העובדים במגזר הציבורי היא באמצעות הכנסת טכנולוגיות, ללא פיטורי עובדים. "המטרה והחזון העיקרי שהממונה על השכר חרת על דגלו זה מתן תמורה הולמת לתושבי מדינת ישראל. זה כוכב הצפון שלנו והדרך לעשות את זה היא בשיפור השירות. את המשוואה הזו של פיריון נמוך ופערי שכר גבוהים אפשר לנצח רק בשיתוף פעולה עם ארגוני העובדים. מרבית החקיקה לא תומכת (ביכולת שלנו להעביר שינויים). יש לא מעט הסכמים קיבוציים במגזר הציבורי שמחייבים פריטטיות. כ-70% מהשכירים במגזר הציבורי מקבלים 'שכר עידוד' או תוספת קולקטיבית שאינה קשורה להישגים האישיים שלהם. הממונה על השכר הודה כי אין לו יכולת למדוד את הפיריון של עובדי המגזר הציבורי אך לדבריו "יש שיטות שונות בבריטניה, בהולנד ובמדינות אחרות למדוד את הפיריון. כפי שהצהרתי לפני שנה אנחנו מתמודדים עם האתגר הזה ואני מקווה שבשנה הבאה נציג משהו בעל ערך".

הממונה על השכר באוצר אחראי על כ-700 אלף מקבלי שכר שחלקם הגדול הם עובדי הרשויות המקומיות ועובדי הוראה. תקציב השכר הכולל של השכירים שתחת פיקוח הממונה מגיע ל-175 מיליארד שקל, סכום אסטרונומי שכל אחוז ממנו שווה תוספת של 1.7 מיליארד שקל.

יעקב ציין כי השכר הממוצע במגזר הציבורי גבוה מהשכר הממוצע במשק כמעט בכל סקטור וסקטור למעט גוף אחד (המועצות הדתיות). "הביטחון התעסוקתי בעולם הציבורי הוא משמעותית גבוה יותר מאשר בכלל המשק ורואים את זה בוותק של העובדים: אם הותק החציוני למשרה בשוק הפרטי הוא 5 שנים במגזר הציבורי הוא עומד על כמעט 10 שנים ומגיע עד לוותק חציוני של 23 שנים. הקידום והעלאת השכר אוטומטי והתנאים הנלווים כמו ימי מחלה, חופשה - הוא תמיד בצורה משמעותית יותר מהמינימום שהחוק קובע, ואני חושב שזה נכון, כל עוד זה מלווה בשירות טוב יותר לציבור".

הגיל הממוצע של העובדים במגזר הציבורי במשק גבוה מאשר במגזר הפרטי אך נמצא בירידה ונמוך יותר מהגיל הממוצע של עובדי המגזר הציבורי. השכר הכולל של השכירים שתחת פיקוח הממונה מגיע ל-175 מיליארד שקל, סכום אסטרונומי שכל אחוז ממנו שווה תוספת של 1.7 מיליארד שקל.

בפילוח השכר לפי דירוגים הדגיש יעקב כי האוצר הקדיש מאמצים להעלאת השכר במגזרים המקבלים את השכר הנמוך ביותר ובהם המקצועות הפרה-רפואיים. דירוג השכר הנהנה מהשכר הגבוה ביותר הם מוקבלי השופטים ששכרם הממוצע מעל 52 אלף שקל. בהתייחסו למערכת הביטחונית אמר יעקב כי השכר בצה"ל נמוך יחסית בגלל הוותק הקצר יחסית של קציני הקבע, אך בהשוואה לפי דרגות מתברר כי ההבדלים בין צה"ל לזרועות הביטחון האחרות אינו גדול.

במערכת הבריאות אמר יעקב כי "ניתן לראות שהרופאים מובילים את השכר ושכרם עלה מאז ההסכם ב-2011 וזה בולט ברשימת שיאני השכר". השנה הוסיף האוצר לדוח השיאנים את השכר הנוסף שרופאים רבים מקבלים מהתאגיד, לצד השכר שמשלמים לרופאים בתי החולים. עד כה דווח רק השכר שהרופאים מקבלים מבתי החולים. השכר שמקלבים רופאים רבים ברפואה הפרטית לא נחשף בדוח.

יעקב ציין כי אי-השוויון בעולם הציבורי נמוך יחסית והשכר החציוני עומד על 82.5% מהשכר הממוצע לעומת 72.3% בכלל המשק. 27% מהשכירים במגזר הציבורי מקבלים השלמת שכר לשכר מינימום למרות ששכרם הממוצע גבוה מהשכר הממוצע במשק ואינו נמוך משכר המינימום. הסיבה לכך היא מבנה השכר ההסטורי המעוות של המגזר הציבורי שכולל תוספות שכר רבות בעוד שכר הבסיס (השכר הרלבנטי לצורך חישוב ההשלמה לשכר המינימום) נותר נמוך. יעקב ציין כי סקטורים כמו הרופאים ועובדי ההוראה מתאפיינים באי-שוויון פנימי גבוה בין צעירים לוותיקים, אך לדבריו הפערים בקרב עובדי ההוראה צפויים להצטמצם בשנים הקרובות בעקבות הסכמי השכר החדשים.

63% מהמועסקים במגזר הציבורי הן נשים (לעומת 58% ממוצע ה-OECD). פערי השכר בעולם הציבורי בין נשים לגברים (19%) קטנים בהרבה מבכלל המשק (34%) ומיוחסים ברובם לתוספת השעות הנוספות. על-מנת לצמצם את הפער אפשר הממונה לאחרונה לעובדי מגזר ציבורי פיילוט של עבודה מהבית, שיורחב בשנים הקרובות ובמסגרתו יוכרו שעות עבודה מהבית כשעות נוספות.

יעקב אמר כי ההתעקשות על תוספות השכר השקליות בהסכמי השכר האחרונים, שהנהיג שר האוצר משה כחלון מביאות לצמצום פערי שכר בין בעלי שכר גבוה ונמוך ובין גברים ונשים.

הסקטור שמקבל את השכר הממוצע הנמוך ביותר במגזר הציבורי הוא עובדי הקבלן ששכרם עומד על 6,700 שקל ברוטו.

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו