גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם המבט הצידה: המשקיע הישראלי מחפש עוד אלטרנטיבות

הגדלת החשיפה לרכיבים אלטרנטיביים בתיקי ההשקעות, כמו מניות בחברות שאינן סחירות, חוב לא-סחיר, נדל"ן לא-סחיר ותשתיות - צפויה להימשך השנה בתיקים של משקיעים מוסדיים ופרטיים כאחד

ייעוץ פנסיוני בקליפורניה / צילום:: Max Whittaker / רויטרס
ייעוץ פנסיוני בקליפורניה / צילום:: Max Whittaker / רויטרס

אחד השינויים הבולטים בתעשיית ההשקעות הישראלית בעשור האחרון הוא עלייתן של ההשקעות האלטרנטיביות. אם לפני עשור המונח "השקעות אלטרנטיביות" היה נחלתם של אנשי מקצוע, וחלקן בתיקי ההשקעות היה זניח - כיום הן מהוות כ-16% מתיק ההשקעות של המשקיעים המוסדיים הגדולים. בעקבות המוסדיים נכנסים לתחום גם משקיעים קטנים יותר, ובשנים האחרונות גם יותר ויותר לקוחות כשירים.

במקביל לעלייה בביקוש להשקעה בנכסים אלטרנטיביים, חל גידול בהיצע: יותר מ-120 קרנות גידור ישראליות ועשרות קרנות חוב, נדל"ן, הון סיכון וקרנות השקעה (פרייבט אקוויטי) מתחרות על כספי המשקיעים, ועוד לא דיברנו על שיטפון הקרנות הזרות שפותחות כאן נציגויות. הביקוש להשקעות אלטרנטיביות הוביל גם לזליגה של אנשי השקעות בכירים לקרנות החדשות.

נכסים אלטרנטיביים הם כל מה שאינו נכס בשוק סחיר - למשל, מניות בחברות שאינן סחירות, חוב לא-סחיר, נדל"ן לא-סחיר ותשתיות. השקעות בנכסים אלטרנטיביים יכולות להתבצע ישירות בנכסים עצמם (לדוגמה, רכישת בניין משרדים או דירה להשקעה) או על ידי השקעה בקרנות המתמחות באפיקים אלה והמאפשרות לפזר את ההשקעה על פני מספר נכסים רב ולהשתמש במומחים לתחומים הרלוונטיים - קרנות פרייבט אקוויטי, נדל"ן ותשתיות, חוב לא-סחיר, קרנות גידור וקרנות הון סיכון.

גופי החיסכון ארוך הטווח משקיעים 16% באפיקים אלטרנטיביים

המפץ הגדול התחיל ברפורמת בכר

השקעות אלטרנטיביות קיימות מקדמת דנא - עוד לפני שהוקמו הבורסות, אפשר היה לרכוש נדל"ן או להשקיע בחברה פרטית. כשמדברים על התפתחות האפיקים האלטרנטיביים, מתכוונים לכניסתם לתיקי ההשקעות המנוהלים על ידי אנשי מקצוע בתחום ההשקעות, באופן המאפשר השקעה בנכסים רבים, פיזור הסיכון, וכמובן בדיקה נאותה של הנכסים.

בעולם, האפיקים האלטרנטיביים נכנסו לתיקי ההשקעות לפני עשרות שנים, אבל בישראל הם הפכו למרכיב משמעותי בתיקים רק בעשור האחרון. "המפץ הגדול" של תחום ההשקעות האלטרנטיביות בישראל התחיל עם רפורמת בכר, שבעקבותיה רכשו בתי ההשקעות וחברות הביטוח את קופות הגמל הבנקאיות. גופים אלה התחילו לגוון את תיקי ההשקעות של קופות הגמל ולהכניס לתוכן השקעות באשראי לא-סחיר, נדל"ן, פרייבט אקוויטי ועוד.

נוסף על כך, עומד מאחורי הטרנד האלטרנטיבי הסבר כלכלי פשוט: בעשור האחרון הוצף העולם בכסף זול, וחלק גדול ממנו הגיע לשוק הסחיר - מה שהוביל לעליות מרשימות באפיקי האג"ח הממשלתיות, האג"ח הקונצרניות והמניות. ככל שמחירי המוצרים הסחירים האמירו, למשקיעים נהיה ברור שבתרחיש החיובי צפויים הנכסים הסחירים להניב תשואה נמוכה בשנים הקרובות.

הגופים המוסדיים חיפשו דרכים להגדלת התשואה ולהקטנת הסיכון בתיקים על ידי השקעה באפיקים בעלי קורלציה נמוכה לשוק הסחיר. במהרה הם הבינו שהלוואות ישירות פרטיות, שניתנות באותה רמת סיכון ולעתים קרובות עם בטוחות וקובננטים טובים יותר, עשויות להניב תשואה טובה ביחס לחוב סחיר. גם השקעה ישירה בנדל"ן הפכה לאטרקטיבית.

במלים אחרות, המוסדיים ראו לנגד עיניהם אפיקי השקעה עם תוחלת תשואה גבוהה מהצפויה בשוק הסחיר, ועם קורלציה נמוכה לתיק הסחיר. בהתאם, גדלה והלכה הקצאתם להשקעות אלה.

בעולם, חלקם של האפיקים האלטרנטיביים בתיקי ההשקעות גדל משמעותית. כך לדוגמה, בתיקי הפנסיה בכלכלות המובילות בעולם עומד כיום רכיב ההשקעה במוצרים אלטרנטיביים על כ-24%, לעומת כ-4% בלבד בשנת 1997, 12% ב-2003 ו-20% ב-2009 (לפי נתוני חברת הייעוץ וויליס-טאוארס-ווטסון).

יתרונות ההשקעה בנכסים אלטרנטיביים

לשימוש בנכסים האלטרנטיביים כחלק מתיק ההשקעות יתרונות, הבאים לידי ביטוי ביכולת להניב תשואות עדיפות על נכסים סחירים וכן בצמצום הסיכון.

מחיר - הכסף שהציף את הנכסים הסחירים לא הציף את השוק הלא-סחיר באותה מידה. לדוגמה, אשראי לא-סחיר ניתן בריבית הגבוהה משמעותית מאשראי סחיר. כתוצאה מכך, תיק אשראי לא-סחיר יניב תשואות עדיפות על פני האשראי הסחיר לאורך זמן. כך גם בתחום המנייתי, רכישת חברות פרטיות נעשית בדיסקאונט של 30%-50% על חברות סחירות.

ניהול - המוצרים האלטרנטיביים המובילים מחזיקים פעמים רבות במנהלים המובילים בתחומם.

היעדר קורלציה לשווקים הסחירים - המוצרים האלטרנטיביים בחלקם אינם בעלי קורלציה מובהקת לשווקים הסחירים, ולכן לשילובם בתיק יתרון בתחום הקטנת הסיכון.

כיום, חלקן של ההשקעות האלטרנטיביות בתיקים של הגופים המוסדיים נע בין 10% בגופים הקטנים ל-21% בגדולים. זאת, לעומת אחוזים בודדים לפני עשור ותוך מגמת גידול מתמדת. לדוגמה, במנורה מבטחים, המנהלת כ-99 מיליארד שקל, 13.1% מהתיק מושקעים באפיקים אלטרנטיביים - 4.8% בקרנות גידור וקרנות השקעה, 7.7% באשראי לא-סחיר ו-0.2% במניות לא-סחירות. נוסף על כך, למנורה התחייבות להשקיע עוד 4.1% בקרנות השקעה. תיק קרנות ההשקעה של מנורה מפוזר בין כ-180 מנהלים מובילים בישראל ובעולם, ובהם אפולו, בלקסטון, פימי, פורטיסימו, וינטג', נוי, טנא, סקיי, אייפקס אירופה, המילטון ליין, פנתאון, פרטנרס גרופ, קרלייל, פרימוורה, יורק, CVC, גולדן טרי ואווניו.

לשם השוואה, קרן הפנסיה של עובדי קליפורניה (CalPERS) - מקרנות הפנסיה המובילות בעולם, המנהלת כ-300 מיליארד דולר - משקיעה 8.9% מהתיק בקרנות השקעה ומניות לא-סחירות ועוד כ-10.8% בנדל"ן לא-סחיר ותשתיות.

נראה כי הגורמים שהובילו לגידול בהשקעות בנכסים אלטרנטיביים בעשור האחרון, צפויים להמשיך לשרור. על פי הערכות, 2018 צפויה להיות שנת שיא בכניסת כספים לנכסים האלטרנטיביים בארץ. המשקיעים המוסדיים צפויים להמשיך להגדיל את הרכיב האלטרנטיבי בתיק ההשקעות.

אפשר להבחין במגמה זו, אם בוחנים את התחייבויות הגופים המוסדיים כלפי קרנות ההשקעה - כלומר, כסף שהגופים המוסדיים התחייבו להשקיע בקרנות ההשקעה, אבל הקרנות עדיין לא "קראו" לכסף (ראו טבלה).

גם משקיעים כשירים פרטיים ופמילי אופיס מובילים צפויים להגדיל את החשיפה למוצרים אלה. רבים מהמשקיעים הכשירים כבר מחזיקים "נכסים אלטרנטיביים", אבל אינם מגדירים זאת כך - דירה להשקעה, נכס מניב או החזקות בחברות לא-סחירות.

רף כניסה של מיליוני דולרים

מה שאפיין עד לאחרונה את השקעות המשקיעים הכשירים באפיקים האלטרנטיביים היה השקעה במספר מצומצם של נכסים, בפיזור נמוך ולא באמצעות הקרנות המתמחות. הסיבה לכך היא חסמי כניסה משמעותיים: מרבית הקרנות המובילות כלל לא פותחות את שעריהן בפני לקוחות פרטיים, ואלה שכן עושות זאת, מציבות רף כניסה מינימלי גבוה של מיליוני דולרים. וכמובן, כניסה לקרנות האלטרנטיביות מחייבת לרוב ויתור על נזילות ל-5-12 שנים.

למרות זאת, ניכרת עלייה מתמדת בהקצאת המשקיעים הכשירים להשקעות אלטרנטיביות דרך מנהלים מתמחים. גם המשקיעים הכשירים וגופי הייעוץ שלהם הפנימו כי לגיוון התיק במוצרים אלה תוחלת חיובית על התשואה ועל הקטנת הסיכון בתיק הלקוח.

בדומה להשקעות אחרות, ואולי ביתר שאת, גם בבחינת מוצרים אלטרנטיביים יש חשיבות גבוהה לאנליזה ובדיקת נאותות משמעותית, לפיזור בין מנהלים, אסטרטגיות השקעה וטווחי השקעה, וכמובן ליכולת לבחור ולהגיע למנהלים הנכונים.

■ הכותב הוא שותף מנהל וממייסדי קרן חושן קפיטל, קרן השקעות אלטרנטיביות. אין לראות באמור לעיל ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בניירות הערך או בנכסים הפיננסים ("המוצרים הפיננסיים") המאוזכרים בכתבה או כשידול, במישרין או בעקיפין, לקנות, למכור או להחזיק את המוצרים הפיננסים כאמור. אין באמור לעיל כדי להחליף שיקול דעת עצמאי ו/או התייעצות עם יועץ מומחה בקשר לעובדות מקרה פרטניות לרבות שיקולי מס. לכותב או גורמים הקשורים עמו, יש או יכולות להיות החזקות או עניין אחר במוצרים הפיננסים המאוזכרים לעיל. 

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי